петък, 4 август 2017 г.

"Луцифер" удари Европа

Гореща вълна удря Европа в следващите дни, съобщава "Хъфингтън Поуст". 11 държави на Стария континент са с код червен заради високите температури.

Италианската преса кръсти горещия въздух, който идва от алжирската част на Сахара "Луцифер".

Рекорди ще има очаквано в Турция и Испания, където се очаква термометрите да надминават редовно 43 градуса по Целзий. Засегнати сериозно ще са и Унгария, Хърватска, Швейцария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Словения, сочат данни на европейския климатичен хъб "Meteoalarm". Навсякъде в тези държави се очаква днес и утре температурата да мине 40°.
В България ще е малко по-леко - у нас има оранжев код в 7 области и жълт в останалите 21. Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Кюстендил и Благоевград се очаква горещо време с максимални температури над 37°.

Днес максималните температури за страната ще са до 39°, но според метеоролозите утре ще е най-страшният ден за седмицата и живакът може да удари и по-високо - над 41 градуса.
Високите температури са опасни не само директно за хората, които се разхождат навън под слънцето, но и увеличават инцидентите, случаите на горски пожари, засягат тежко и земеделците. В Италия например беритбата на гроздето започва 10 дни по-рано и сериозно може да засегне изпипания график на винопроизводителите. Във Франция горски пожари доведоха до евакуацията на 12 000 души. В Румъния вече имаше смъртен случай от жегата вчера.

Според метеоролозите обаче "Луцифер" няма да ни тормози дълго и ще бъде избутан от хладен въздух другата седмица.