петък, 26 януари 2018 г.

Първият сигнал в антикорупционната комисия е за Пеевски

В първия ден след влизането в сила на антикорупционния закон гражданското сдружение “Боец” е подало сигнал за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи неправителствената организация във “Фейсбук”. От комисията за конфискация, която се префасонира по новия закон, са съобщили за “Медиапул”, че вече има получени три сигнала.

В този за Пеевски се иска проверка на “сделките му и множеството придобити активи за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях”. “Как с депутатска заплата от собственик на стар “Опел стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт да се поинтересува какъв е произходът на тези средства”, питат от сдружението. В началото на 2016 г. “Боец” сезирал всички компетентни институции по този въпрос, но субектът му се оказал недосегаем.

Гражданската организация иска да се проверят и корупционни схеми и злоупотреба с власт в Софийската градска и Софийската апелативна прокуратура, които са осуетили проверки и са прикрили укриване на данъци, придобиване на незаконно имущество и др.

Сигналът срещу Пеевски няма да бъде проверен скоро, защото трябва поне месец, докато се приеме правилникът, по който ще работи антикорупционната комисия, а едва след два месеца ще бъде избрано ръководството й. Освен това наредбата за сформиране на дирекцията, която ще проверява сигналите, трябва да бъде приета чак след 3 месеца.


В новата мегакомисия гръбнакът ще е досегашната комисия за конфискация, а в нея трябва да се влеят Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на служителите по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС.