сряда, 1 август 2018 г.

Трима руски журналисти са убити в Централноафриканската република


Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР). По информация на ТВ канал „Дождь” загиналите са режисьорът Александър Расторгуев, военният кореспондент Орхан Джемал и операторът Кирил Радченко.

Те са били в ЦАР, за да снимат документален филм съвместно с изданието „Център по управление на разследванията” (ЦУР). От Руското министерство на външните работи потвърдиха, че у загиналите са открити „журналистически документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал”.

Журналистите са пътували от столицата на ЦАР Банги в град Бамбари. Самото убийство е станало недалеч от населеното място Сибю. По данни на международни наблюдатели от ООН в страна се води гражднаска война. Кметът на Сибю е казал за Reuters, че журналистите са попаднали в засада около 10:00 часа вечерта. Колата, в която пътували, е била обстреляна. Шофьорът е оцелял и вече е дал показания. Източник от руските служби по безопасността е съобщил, че в посолството никой не е знаел, че журналистите са в страната.

По думите Родион Чепел от „Новая газета” журналистите са отишли в ЦАР във връзка със съобщения за това, че в страната са видени руснаци във военна униформа.

Главният редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов съобщи за "Интерфакс", че журналистите са снимали филма за частните военни компании, работещи в ЦАР. По думите на приятелката на Джемал, Надежда Кеворкова, журналистите се подготвяли за снимките половин година. Тя е убедена, че убийството им е свързано с частната военна компания "Вагнер". 

Френското издание Lignes de Defense съобщи по-рано, че в Сибю е трябвало да се проведат учения на войските на ЦАР, водени от руски военни. Там вероятно са присъствали "бойци от Вагнер". ЦАР е една от най-нестабилните и бедни африкански държави. От 1960 година властта там се сменя чрез военни преврати. 

Различни въоръжени групировки действат на територията ѝ от 2010 година насам. Предполага се, че руските наемници са там от началото на 2018 година. На основните пътища на ЦАР има най-малко 284 блокпоста. 115 от тях се контролират от правителствените войски, около 150 от опозиционната коалиция „Селека”, а останалите на други военни гпури. По данни на независимия институт по правата на човека IPIS грабежите и убийствата са ежедневие. Миротворци от ООН контролират единствено столицата Банги.

По информация на „Новая газета” наемници, които руското външно министерство нарича „граждански инструктори” са в ЦАР от началото на 2018 година. До момента няма достоверна информация за тяхната мисия. Изданието допълва, че инструкторите са в личната охрана на президента на страната. ЧВК „Вагнер” и още една частна групировка „Патриот” са кандидатствали за работа в ЦАР. 

Руските наемници са били забелязани в още две африкански държави Бурунди и Мадагаскар. Документални потвърждения на тази информация няма. Официално Русия винаги е отричала участието на частни военни компании в каквито и да било действия зад граница. 

Какво е ЧВК "Вагнер"? 


ЧВК (бел. ред. - частна военна компания) "Вагнер" е кодово наименования на най-боеспособните руски подразделения. Ръководител на ЧВК "Вагнер" е подполковник Дмитрий Уткин — с прякор "Вагнер". По различни информации компанията се финансира от петербургския милиардер Евгений Пригожин, който е известен с прякора си "Готвача на Путин". 

Това са щурмови отряди със специално предназначение, които преди това са воювали активно в Украйна, а сега в Сирия. Преди настъплението руските военни от тези подразделения предават паспортите си, военните билети и се преобличат в униформите на войските на Асад. В действителност всички те са са кадрови руски военни-наемници, твърди "Русский мир". На 7 февруари т.г. десетки бойци от "Вагнер" загинаха край край сирийският град Дейр ез-Зор след атака срещу американските военно-въздушни сили.