неделя, 14 февруари 2021 г.

Отговорът (5): 15 годишен русенец изчезва завинаги с чужд кораб вдъхновен от приключенски романи!

Вчера попитах: "С какво е известен този младеж живял през 30-те години на 20 -ти век в Русе?"

Отговорът:

През 1937 година на 18 април 15-годишният Петър Колев от Русе излиза от къщи под предлог, че заминава на екскурзия в Образцов чифлик и завинаги изчезва. 

Баща му не се усъмнява в думите му и  пуска сина си.

За възрастта си Петър бил доста зрял и се шляел постоянно сам.

 

Това последно пътешествие започва съвсем обичайно и по нищо не подсказва, че ще се развие по абсолютно неочакван сценарий.

 

Момчето повече не се връща вкъщи. Kакто се разбира по-късно увлечено от прочетените книги 15-годишният се впуска в свое собствено приключение.

 

На всеки три дни Петър пращал писмо до вкъщи, за да успокои родителите си, че е добре. Последното писмо, което получило семейството е с дата 28-ми април. Изпратил го е от Бургас.

В него момчето обяснява, че след 15 минути заминава за Марсилия с френска платноходка. Писмото пристига в Русе след 10 дни.

 

Това е идеално за Петър, тъй като планът му да потегли с платноходката междувременно се е провалил. Контролът на бургаското пристанище бил твърде строг, за да се намери лесна пролука. Все пак момчето получава втори шанс да сбъдне мечтата си. На 10 май в 18:20 часа от Бургас трябва да отплава датския параход "Готланд".

 

Младежът прави прецизен план  за промъкване на кораба. В късните часове на предишния ден  той доплува до кораба. След известно чудене той се вмъква в удобен ъгъл, където е топло и там изкарва нощта. Никой от целия екипаж не разбира за присъствието му. 

Точно в 18:20 корабът вдига котва, а малко преди полунощ матросът Вьорк минавайки през мястото, където се е скрил младежа дочува странен шум, но постоява няколко минути и шумът не се повтаря.

 

Все пак матросът докладва за чутия шум на капитан Хенрих Енгстрьом. Матросът изказва подозренията си, че в хамбара има скрит човек. Капитанът заедно с боцман Олсон и третият машинист Кринвал отварят хамбара и изваждат отвътре 15-годишният български младеж.

 

Петър не знае и дума на чужд език и няма пукната пара в джоба си. Никой от датчаните също не знаел български език. Младежът само стоял и гледал виновно и не разбирал какво си говорят.

 

На капитана веднага му станало ясно каква е работата. Той самият, когато бил на 14-годишна възраст напуснал дома си и постъпил на работа в някакъв кораб. Затова съжалил младежа.

 

Така младият български юнга заживял сред моряците. Липсата на комуникация с екипажа сериозно притеснила 15-годишния Петър. У младежа възникнало подозрение, че след пристигането на парахода в Копенхаген ще бъде предаден на българското дипломатическо представителство и върнат обратно в България.

 

На 18 май в ранни зори датския кораб наближил Гибралтар. В 6:00 сутринта само няколко минути преди да навлезе в пристанището моряците установили липсата на българина.

 

Корабът е претърсен, но от нашенеца нямало и следа. Липсвал един спасителен пояс, от което датчаните си направили извода, че юнгата е доплувал до африканския бряг, който не бил далеч.

От кораба спускат спасителни лодки и цял ден обикалят района в търсене на момчето. На 28 май параходът се завръща в Копенхаген и капитанът съобщил за случая на българския вицеконсул Нилс Ерик Едбал. Уведомена е и българската полиция, която вече издирвала гимназиста по сигнал подаден от баща му.

 

За съжаление сигналът на капитана идва твърде късно, след второто бягство на младежа и горещата следа е изгубена.

 

Въпреки това българската полиция прави голямо проучване на личността на Петър и разбира интересни подробности. Разпитани са съученици на малкия авантюрист, приятели, учители и роднини. Всички характеризират четвъртокласника от русенската гимназия, като буен младеж с развинтена фантазия. Юношата бил фанатичен поклонник на творбите на Майн Рид и има у дома си голяма колекция от приключенски романи.

 

Идол на Петър е българският пътешественик Никола Кутинчев известен през 30-те години. Той е автор на доста книги, в които описва пътешествията си в далечни екзотични страни. В тогавашния периодичен печат често излизат негови статии, които са любими на младежите.

 

Под влиянието на тези романи и съчиненията на Кутинчев младежът мечтаел за същата авантюра. Най-много го вълнувала Африка. Според следователите най-вероятно момчето се е озовало на черния континент. От полицията били направени постъпки пред френските колониални власти в Мароко и Алжир за издирване на беглеца. Усилията обаче остават безрезултатни. В търсенето на момчето се включват и българите служещи във френския легион в северна Африка. Търсенето продължава с години, но Петър сякаш е потънал вдън земя.

 

По нататък всичко вече е само предположения. Следите на буйния гимназист са изгубени.

Най-интересното е, че започнала дискусия за ползата от четенето на приключенски романи, която се появява в една литературна притурка на столичен ежедневник. Там сериозни личности заклеймяват с морализаторски наставления тази литература, като несериозна и пагубна за младото поколение. Все пак се намират по-трезви умове, които казват, че и алкохолът е вреден, когато не се консумира в разумни количества.

Всички материали от тази поредица може да четете в раздел "Любопитно".