сряда, 23 ноември 2022 г.

Проверката в украинските църковни имоти откри съмнителни хора, много пари и рашистки пропагандни материали

Службата за сигурност на Украйна е открила големи суми пари, проруска пропаганда и съмнителни лица в проверяваните вчера обекти на Украинската църква, която е под московско влияние.

Съобщава се, че в сътрудничество със служители на Националната полиция и Националната служба за охрана са проверени щателно над 350 църковни сгради и 850 души.




Повече от 50 души са преминали задълбочени контраразузнавателна проверка, включително с помощта на полиграф, отбеляза СБУ. Сред тях са били не само граждани на Украйна, но и чужденци, включително граждани на Руската федерация, които са били на територията на обектите.

Някои от тях, при проверка на документи, предоставели паспорти и военни билети на СССР, изобщо не са имали оригинални документи, а само техни копия, или са имали паспорти на украински граждани с признаци на фалшификация или повреда. В момента срещу тях се извършва задълбочена проверка, според специалната служба.




Също така на територията на Киево-Печерската лавра е открит 32-годишен гражданин на Украйна, който може да е замесен в незаконната дейност на проруската информационна агенция "Антван".

Той е попечител на едноименната руска компания "ANTVAN GROUP" – гражданин на Руската федерация Орлов О.В., който притежава редица парцели и заведения за обществено хранене в Украйна. В момента този имот е арестуван като част от наказателно производство.




Освен това по време на мерките за сигурност е било намерено:

- проруска литература, използвана в семинарии и енорийски училища, включително за популяризиране на "руския свят";

- парични средства на обща стойност повече от 2 милиона гривни, повече от 100 хиляди щатски долара и няколко хиляди руски рубли.


Може да подкрепите блога "Таралеж - Дани Иванов" с дарение!