вторник, 4 април 2023 г.

Изборите минаха. Какво да правим сега?

По традиция денят за размисъл в България е след изборите. Преброиха се бюлетините, ясна е подредбата и за 4-ти път се очерта патова ситуация. 

⚠️Вариантите за управление са три:

➡️1) Евроатлантическо с ясни приоритети - подкрепено от ГЕРБ,ПП,ДБ(експертно, програмно и тнт.)
➡️2) Прокорупционно "Магнитски" - подкрепено от партиите със санкционирани членове за тежка корупция: ГЕРБ,ДПС,БСП.
➡️3) Прокремълско служебно правителство на Радев.

При връщането официално на ГЕРБ във властта, защото те реално не са излизали на средни управленски нива, съществува опасност да бъде пропиляна енергията за реформи и страната да продължи да се дави в корупционното тресавище. При продължаващо управление на кремълската марионетка Радев става все по-застрашено европейското бъдеще на страната ни като част от цивилизования свят. Освен репутационните щети, които Радев нанася на България, чрез риториката си той засилва антиевропейските настроения в страната. 

❌Ситуацията:

Най-трудна е ситуацията на ПП и ДБ, защото при докосване до ГЕРБ ще се опарят, както се случи с абсолютно всички досега (Реф.блок, Атака, Патриоти, РЗС, АБВ). Ако не подкрепят проевропейско правителство, ще берат негативите за прокремълското управление на Радев. За ГЕРБ е ясно, че търсят релегитимация чрез ПП и ДБ. Мнозинството от електората на ГЕРБ не се интересува от политика. Чисто партийно е най-лесно ПП и ДБ да кажат :"Тези, които ни свалиха, да направят кабинет". И това ще е валидно основание, защото онези не мислиха за България, когато свалиха кабинета "Петков", а за себе си. Само, че България ще бере негативите от кремълската акробатика на Радев, а и в политиката 1+1 не правят2.

✅Възможно решение:

Много е трудно в тази ситуация някой да посочи възможно решение от позицията на ПП и ДБ. Въпреки това ще се опитам да го направя: ПП и ДБ много бързо да намерят авторитетна фигура с ясен евроатлантически и антикорупционен профил за премиер, зад която биха застанали в името на България. Човек, за който се предполага, че не би се поддал на корупционен натиск. Този кандидат-премиер да има думата и при съставяне на кабинета. Това обаче трябва да стане бързо, преди Бойко да започне да вади от ръкава нови плюшени зайчета, като Габровски и Герджиков. Така при всякакво развитие негативите няма да са в ПП и ДБ. 
Дошло е време решенията да се взимат с мисъл и тактически, а не импулсивно.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама!  
Може да подкрепите блога с дарение