четвъртък, 6 април 2023 г.

За политическата криза и решенията

Мнението ми за решението на политическата криза продължава да е малко по-различно от някои групи  в демократичната общност. 
Съгласен съм, че не трябва да се подкрепя правителство с участието на ГЕРБ, но не съм съгласен така лесно да се дава властта на Радев или прокорупционното мнозинство. 
Според мен лидерите на ПП и ДБ трябваше да изземат инициативата от ГЕРБ за проевропейско правителство и да предложат фигура на ярък европеец и същевременно с антикорупционен профил за премиер. 
Без значение, че са втори, това може да предхожда връчването на мандатите и консултации. Този премиер да има думата за избор на министри и администрация, и да имаме нормално европейско правителство, без да връщаме ГЕРБ във властта. 
Тук трябва да се използва ситуацията, в която се намира светът, за да се окаже натиск върху Борисов и от европейските ни партньори. Много вероятно е ГЕРБ да не допуснат такъв вариант, но така щеше да се ограничи щетата от последваща кампания "Заради вас управлява Радев или БСП". 
Това трябва да стане сега, преди да започнат договорките. Убеден съм, че с всеки следващи избори енергията за реформи намалява и процентите на демократичните партии ще падат. Илюзия е да си мислим, че в близките години ще имаме мнозинство за самостоятелно реформаторско правителство. 
Особено опасно е, че тази ситуация помпа процентите на национал-популистите на Путин в България, и може да имаме по-сериозен проблем в краткосрочен и средносрочен план. 
Тук е мястото на политическите лидери да формират мнение, а не да се носят по течението на народната воля, щото ще стигнат до "червените гащи на Слави, дето щеше да ги носи ако народът реши". Продължавайки да правим едно и също няма как да очакваме различен резултат.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение