понеделник, 15 януари 2024 г.

Руски източници потвърждават за загубата на техни самолети А-50 и Ил-22М11

"Трагедията винаги е трагедия. Особено когато е от такъв мащаб", това пишат руски военни канали по повод информацията за загубата на самолети А-50 и Ил-22М11. 



Вчера вечерта се появи информация, че руснаците вероятно са загубили в небето над Украйна самолета за далечно радарно откриване и управление А-50 с бордов номер RF-50601 „Красный“. Съобщава се също, че самолетът на командния пункт Ил-22М11 е бил повреден.


"Кой е виновен за смъртта на пилотите, най-вероятно никога няма да разберем. Нека мъртвите летят вечно, а ранените - бързо възстановяване и връщане на служба. Е, да. Вероятно си струва да се опитаме да се върнем, когато танковете се командваха от танкисти, самолетите от пилоти. Определено няма да бъде по-лошо от това", оплаква се капитанът от руските въоръжени сили Иля Туманов, който е автор на руския Telegram канал Fighterbomber.

Същият руски пилот преди време беше написал за самолета А-50:
"Една от най-трудните цели за сваляне. Нивото на защита е приблизително равно на самолетоносач. И поради силата на неговия локатор, той дори не трябва да лети от своята територия, той така или иначе вижда и знае всичко, а ако лети, той е защитен от такъв брой самолети и средства за противовъздушна отбрана, че ако някой успее да го удари, екипажът на изтребителя или зенитно-ракетната система веднага ще получи най-високото отличие на своята страна, но най-вероятно посмъртно." 🙂🎉

Русия разполага само с 3 А-50 и 6 А-50У. Цената на самолета е около 330-400 млн.долара. Той се използва за откриване на въздушни, наземни и морски цели, като може да служи за въздушен команден пункт. 

Командващият ВВС на Украйна индиректно потвърди унищожаването на руски самолети над Азовско море.


Тази сутрин Микола Олещук публикува траурен пост, посветен на руската ракетна атака срещу висока сграда в Днепър, която се случи на 14 януари миналата година.

"⚠️ Това е за Днепър! 🔥 Горете в ада, нечовеци! P.S. Все още няма подробности", написа командирът на въоръжените сили на украинските въоръжени сили.

***

Руският Z-военен кореспондент Владимир Романов потвърждава за двата руски самолета и твърди, че става въпрос за "приятелски огън" от руската ПВО. 🙂


Украинските ВВС потвърдиха официално: Самолет за далечно радарно откриване и управление А-50 и въздушният команден пункт Ил-22М са унищожени. 


Обновена!

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912