сряда, 28 февруари 2024 г.

В Германия арестуваха бивша червена терористка, издирвана повече от 30 години.

Бивша терористка от фракцията на Червената армия (RAF), издирвана повече от 30 години, беше арестуван в Берлин, съобщават медии.


Даниела Клет живее тихо в Берлин през последните 20 години - пазарува, разхожда кучето си и общува със съседи.

Клет принадлежи към така нареченото трето поколение на фракцията на Червената армия (RAF), германска лява терористична организация, която действа в Западна Германия от 1968 г. и се занимава с убийства, отвличания, вземане на заложници и терористични нападения.

От 1970 г. до началото на 90-те години 34 души са станали жертви на терористи, включително много полицаи, високопоставени бизнесмени и политически фигури.

Смята се, че терористката е отговорна, наред с други, за атентата в затвора Weiterstadt на 27 март 1993 г. и нападението срещу посолството на САЩ в Бон на 13 февруари 1991 г.

Полицията, получила сигнал за местонахождението на Даниела още през ноември 2023 г. я идентифицирала по пръстови отпечатъци, а самата тя не оказала съпротива при задържането.

В същото време властите все още не могат да разберат как тя успява да се укрие 30 години, дали през цялото това време е била в Германия и кой й е помогнал.

Претърсен е апартаментът, в който Клет е живяла, като са намерени кламери и патрони за пистолета, но не и самото оръжие.

Полицията нарече ареста на Клет важна стъпка в борбата срещу тероризма, което ясно показва, че терористите никога няма да се почувстват в безопасност, независимо кога са извършили престъпленията си.

"Трето поколение RAF"

Германските власти твърдят, че Даниела е принадлежала към третото поколение на RAF, което е действало през 80-те и началото на 90-те години.

Това поколение е отговорно за убийството на шефа на Deutsche Bank, който беше взривен от крайпътна бомба, и на лявоцентристкия политик, отговорен за приватизацията на източногерманските предприятия, който беше застрелян в дома си.

През 2016 г. германската полиция публикува
снимки за самоличност
(на това как биха изглеждали дотогава) на издирваните
 бойци
от RAF Буркхард Гарвег, Ернст-Фолкер Щауб и Даниела Клет

През 1991 г. групата извършва въоръжено нападение срещу посолството на САЩ в Бон. Никой не е пострадал, но на местопрестъплението са намерени ДНК проби на Клет.

Две години по-късно бойци на RAF взривиха и частично разрушиха нов затвор, който току-що беше построен.

RAF израсна от радикално студентско движение през 60-те години и имаше за цел да подкопае западногерманския капитализъм. Движението има връзки с близкоизточни паравоенни групи и с властите на ГДР.

В някои радикални леви среди RAF все още се третират с голямо благоговение. Символите на групата понякога се появяват върху облеклото на нейните апологети, което неизменно предизвиква отчаян дебат в Германия дали трябва да се приема на сериозно и дали се смята за популяризиране на крайнолевия екстремизъм и насилие.

RAF се саморазпусна през 1998 г. и някои от бойците, включително Даниела Клет, отиде на дъното. Смята се, че тя, заедно с двама съучастници, е изкарвала прехраната си (и става дума за милиони евро), като е извършвала въоръжени грабежи на супермаркети и превозни средства с пари в брой.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912