четвъртък, 7 март 2024 г.

The Financial Times: Русия активно възобновява шпионската война със Запада. Сега използват местни проксита.

Русия активно възобновява шпионската война със Запада, пише The Financial Times. Специалните служби на Руската федерация преструктурираха шпионската си работа. Приоритетите останаха същите - да се разклатят западните тайни, да се предизвика разцепление в НАТО и да се подкопае подкрепата за Украйна. Методите обаче са станали по-креативни, за да се изравнят разбитите мрежи от агенти в Европа.


Една от промените в дейността на Кремъл беше по-активното използване на "проксита" - субекти на разузнавателната дейност. Преди войната западните агенции се занимаваха основно с руски операции, провеждани от руски граждани в цяла Европа. Днес вече не е така. В руските тайни операции вече участват чужди граждани от сферата на политиката, бизнеса и организираната престъпност. "(Посредниците) може да не знаят, че работят за руснаците, може да са престъпници или просто хора, на които се плаща." Оперативната сигурност може да бъде изложена на риск, тъй като проксита е трудно да се контролират без агент на място. За да реши този проблем, ГРУ започва да вербува агенти без военно обучение, за да могат незабелязано да проникнат в целевите страни и да установят лични контакти. Старият модел на „легални“ руски шпиони, работещи чрез посолства, все още се запазва в традиционно неутрални страни като Австрия и Швейцария. Около 150 руски агенти все още работят там под дипломатическо прикритие.

Кремъл също оказва натиск и върху руските емигранти, като ги изнудва, като ги признава за „противници на режима“, избягали в чужбина след февруари 2022 г.

Понякога руското разузнаване постига впечатляващи успехи - както беше през 2021 г., когато кибератака срещу софтуера SolarWinds направи възможно получаването на достъп до информация от поне 9 американски правителствени агенции, в т.ч. Пентагон. Или, като пример, скорошното изтичане на разговор на германски офицери.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912