вторник, 21 май 2024 г.

Туск съобщи за задържани участници в саботажи в полза на Русия. Той говори и за руското влияние в антиевропейската партия на предишните управляващи.

В момента имаме девет заподозрени арестувани и обвинени в пряко участие в актове на саботаж в Полша по искане на руските служби. Това важи за побоите, палежите и опитите за палежи - каза премиерът на Полша Доналд Туск.


На въпрос дали това са публично известни хора, той отговори отрицателно. Тук говорим за наети хора. Понякога това са хора от престъпния свят и това се отнася за украински, беларуски и полски граждани , добави той.

Той припомни ситуацията във Вроцлав, където беше осуетен опит за палеж на завод за производство на бои. Както той обясни, това е по поръчка на руските служби, което е безспорно.

Говорейки за актовете на саботаж в Литва, той обърна внимание на подпалването на склада на Ikea. Същите задържани там може да са замесени и в опити за саботаж, предимно палежи, и в Полша , обясни Туск. Той допълни, че в момента тече не само разследване, но и акция, насочена към елиминиране на този тип заплахи и задържане на евентуални други извършители.

Той подчерта, че държавата действа по този въпрос в консултации със своите съседи и съюзници и че е доволен от ефективността на службите. Той напомни, че заплахата от подобни действия е реална не само в Полша.

Туск за руското влияние в популистката антиевропейска партия на предишните управляващи от PiS.

Туск се позова и на изявленията на бившия премиер Матеуш Моравецки за унгарския седмичник "Мандинер". Интервюто беше озаглавено „Брюксел е заплаха за европейската демокрация“. Според Моравецки блокирането на еврофондовете от страна на Европейската комисия е опит да се "повлияе на резултата от демократичните избори в суверенна държава-членка", което е "сериозна заплаха за демокрацията и целия европейски проект".

Туск каза, че подобни изявления са "добре координирани с насърчаването и сътрудничеството с антиевропейски и проруски политически сили".

Не знам защо Моравецки продължава упорито да изгражда този евроскептичен и все по-ясно проруски фронт в Европа, това е непростимо, неприемливо , добави Туск.

Той подчерта, че днес целта на Владимир Путин е не само дестабилизация в европейските страни, например чрез саботажни действия, но и политическа война за Европейския парламент.

Ще перифразирам: „ако искате мир, гответе се за избори“, защото много важен елемент от сигурността на Полша е поддържането на европейското единство , каза правителственият ръководител, отбелязвайки, че в момента това единство, в ситуацията на война в Украйна, е на доста впечатляващо ниво.

Ако (изборите за ЕП - бел. ред.) бъдат спечелени от тези, за които Брюксел, Париж и Берлин са проблем, това може да бъде политическа катастрофа, заключи Туск.

Туск посочи и конкретни министри и лица от предишното управление, които са работили в полза на руските интереси. Сега тече разследване в страната по тази тема.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912