събота, 29 юни 2024 г.

ЕС разшири върху Беларус редица санкции, наложени срещу Русия.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие редица санкции срещу Беларус. Тези ограничения вече са в сила срещу Руската федерация поради войната срещу Украйна.


Съветът на ЕС прие ограничителни мерки, насочени към беларуската икономика, предвид участието на режима в незаконната, непредизвикана и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна“, се казва в съобщението.

Тези всеобхватни мерки имат за цел да отразяват няколко ограничителни мерки, които вече са в сила срещу Русия, и по този начин да се справят с проблема със заобикалянето на санкциите, който „възниква в резултат на високата степен на интеграция, която съществува между руската и беларуската икономика“. 

Освен това Съветът продължава забраната за износ на стоки и технологии с двойна/усъвършенствана употреба, а също така въвежда допълнителни ограничения върху износа на стоки, които могат да допринесат за увеличаване на индустриалния потенциал на Беларус.

„Що се отнася до вноса, директният или непряк внос, покупка или трансфер на злато и диаманти от Беларус, както и хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол, ще бъдат забранени“, се казва в изявлението.

Последната мярка ще бъде допълнена с нова забрана за износ на стоки и технологии, подходящи за използване при рафиниране на нефт и втечняване на природен газ.

Освен това Съветът на ЕС забранява предоставянето на определени услуги на Беларус, нейното правителство, държавни органи, корпорации или агенции, както и на всяко физическо или юридическо лице, действащо от името или по тяхно ръководство:

Счетоводни услуги, одиторски услуги, включително държавен одит, счетоводни услуги, данъчни консултантски услуги, бизнес и управленски консултантски услуги и услуги за връзки с обществеността;
архитектурни и инженерни услуги, както и ИТ консултантски услуги и правни консултации;
услуги за реклама, проучване на пазара и проучване на общественото мнение, както и услуги за тестване на продукти и технически инспекции.
Съветът на ЕС разширява забраната за превоз на стоки с автомобилен транспорт на територията на ЕС на ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус, включително на камиони, регистрирани извън Беларус.

За да се сведе до минимум рискът от избягване на санкции, ЕС ще забрани транзита през територията на Беларус на стоки и технологии с двойно предназначение, стоки и технологии, които могат да допринесат за военно-технологичното укрепване на Беларус или за развитието на нейната отбрана и сектора на сигурността, стоки, които биха могли да допринесат за увеличаване на индустриалния капацитет на Беларус, стоки и технологии за използване в авиационната или космическата индустрия, както и оръжия, изнасяни от ЕС.


⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912