четвъртък, 13 юни 2024 г.

В новия списък със санкции от САЩ влезе и българска фирма с австрийски собственик.

Според финансовото министерство на САЩ базираното в България дружество "Фрешвейл" ЕООД е продавало през африканска държава на Русия безпилотни летателни апарати с нападателни способности, както и оръжейни системи и ракети. Собственик на фирмата е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Компанията е регистрирана в София 2018 година с капитал от 2 лева.

Ариел Исраилов

"Фрешвейл" са посочени в съответствие с E.O. 14024, тъй като работят или са работили в сектора на отбраната и свързаните с нея материали в икономиката на Руската федерация", пише в сайта на финансовото министерство на САЩ.

В сайта на компанията са описани и дроновете, които те предлагат като ARROW-2 - безпилотен самолет с реактивен двигател, предназначен за симулиране на различни видове цели със скорост до 550 км/ч и BOREY 10 - предназначен за тактически мисии с увеличено време за полет. 

"Всички компоненти на APX се произвеждат като хардуер от индустриален клас със защита IP67. Системата е с разпределена архитектура, като всички възли са свързани чрез интерфейса Controller Area Network (CAN).

Защитата от електромагнитни смущения и електронна война, възможността за навигация с изключена GNSS определено я поставят в нишата на оборудването от военен клас", пишат от "Фрешвейл".

Ръководител на отдел "Развитие на бизнеса" във "Фрешвейл" пък е руският гражданин Димитри Романов, който е завършил цялото си образование в Русия, където е прекарал голяма част от живота си. Според LinkedIn в момента живее в България, където работи във въпросната фирма.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912

Няма коментари:

Публикуване на коментар