петък, 28 юни 2024 г.

WSJ: Виена се превърна в център на руския шпионаж в Европа.

Австрийската столица Виена се превърна в новия център на руския шпионаж в Европа, след като европейските страни експулсираха 600 руски шпионски дипломати след избухването на войната в Украйна, пише The Wall Street Journal.


„През последните две години броят на руските държавни служители в Австрия е нараснал от 300 на повече от 500, като повече от половината от тях са дипломати и администратори, казват представители на разузнаването. Австрийските разузнавателни служби изчисляват, че до половината от тях работят като шпиони“, пише WSJ.

И така, след като Германия затвори руското консулство в Мюнхен, което според германски служители е приютило няколко шпиони, руските служители просто се преместиха в Залцбург, австрийски град точно отвъд границата на изток.

„Според европейски служители и офицери от разузнаването, Виена се е превърнала в база за руски тайни операции, включително финансиране и логистична подкрепа за убийства, саботаж и вербуване в цяла Европа, както и индустриален шпионаж и операции за влияние“, пише вестникът.

Както беше отбелязано, тази ситуация се улеснява и от факта, че шпионажът в Австрия е законен, стига да не е насочен срещу самата Австрия.

По-конкретно, руски оперативни агенти, базирани във Виена, са заподозрени в подпомагане на вербуването и финансирането на руски операции, като проследяване на западни доставки на оръжия за Киев в Полша и убийството в Испания на пилота на руски военен хеликоптер Максим Кузминов, който избяга в Украйна. Според европейските разузнавателни служби убийците на пилота са получили пари в брой, предоставени от руски държавни служители във Виена.

„Според служител на австрийското разузнаване Русия изпраща големи обеми пари в съседни страни като Литва по магистрали. Оттам австрийските дипломати ги пренасят контрабандно из Европа, често в дипломатически чанти, които не могат да бъдат проверени от полицията“, отбелязва WSJ.

Наскоро журналистът Христо Грозев каза, че австрийското правителство трябва да направи повече, за да ограничи руския шпионаж, отбелязвайки, че той е проникнал в австрийските институции и бизнес кръгове.

„Австрия разполага само с контраразузнавателна инфраструктура на много малка страна, въпреки че предвид концентрацията на шпиони и значението й като център за разузнавателни агенции, тя трябва да има инфраструктурата на много по-голяма страна“, каза той.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912