събота, 26 октомври 2024 г.

Израел удари военни обекти в Иран.

През нощта Израел предприе въздушна атака срещу Иран и нанесе прецизни удари по военни цели, съобщава американският телевизионен канал CNN. 


IDF заяви, че бомбардировката е отговор на "месеци непрекъснати атаки" от Техеран. Въздушните удари бяха нанесени на няколко вълни от около 2:00 до 6:00 часа. Повече от сто изтребители, включително F-35, бяха издигнати във въздуха . Според иранските медии, наред с други неща, няколко военни бази в региона на Техеран, както и командния пункт на Корпуса на гвардейците на ислямската революция са били обстрелвани. 



Сутринта от израелската армия съобщиха за успешното приключване на операцията. Според разузнавателните служби самолетите на израелските военновъздушни сили са извършили целенасочени удари по ракетни производствени съоръжения в Иран, ракетни системи земя-въздух и „въздушни цели, предназначени да ограничат свободата на действие на израелската авиация“.


Операцията беше под кодовото име „Дни на покаяние“. Това е първата военна операция на иранска територия, за която израелските власти официално поеха отговорност. Според IDF няма жертви сред израелските военни.

Говорител на израелското правителство в коментар за NBC News потвърди , че атаката на IDF е била ограничена до военни цели и не е била насочена срещу ирански петролни или ядрени съоръжения, от което преди се страхуваше администрацията на президента на САЩ. Белият дом описа ударите на ИД като операция "за самозащита" и в отговор на атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел на 1 октомври.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912