петък, 25 октомври 2024 г.

WSJ: Илон Мъск редовно е общувал с Путин от началото на войната.

Американският милиардер, ръководител на SpaceX и Tesla Илон Мъск поддържа редовни контакти с руския лидер Владимир Путин от края на 2022 г. Те обсъждат лични теми, бизнес и геополитическо напрежение, пише The Wall Street Journal, цитирайки няколко настоящи и бивши официални лица в САЩ, Европа и Руската федерация.


След началото на пълномащабната инвазия Илон Мъск често общува с „високопоставени руснаци“. Според събеседника на изданието, тогава Кремъл е оказал натиск върху милиардера и го е „негласно заплашил“. На страницата на Мъск в Twitter по това време имаше съобщения, че SpaceX търпи загуби от финансирането на терминали на Starlink в Украйна.

През октомври същата година Мъск направи мирно предложение за Украйна в Twitter, инициативата му включваше продължаване на окупацията на Крим и неутралитет на Киев.
Оттогава Мъск и Путин започнаха да поддържат редовни контакти, които продължиха и през 2024 г., отбелязват няколко източника на изданието.

Веднъж Путин предаде на Мъск молба от китайския президент Си Дзинпин да не включва сателитен интернет Starlink над Тайван, казаха два източника на WSJ. Той е поискал това в края на 2023 г., каза бивш офицер от руското разузнаване. Starlink все още не предоставя телекомуникационни услуги в Тайван, а уебсайтът на компанията казва, че услугата в региона ще започне „скоро“.

След 2022 г. Мъск е общувал с висши служители на Кремъл, пише вестникът. Сред тях беше първият заместник-началник на администрацията на Путин Сергей Кириенко.
Информацията за контактите на Мъск с Кремъл вероятно е внимателно скрита от американското правителство, пише WSJ. Няколко служители на Белия дом казват, че не са знаели за това.
Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори, Мъск може да се присъедини към неговата администрация, а диалогът му с Москва може да сигнализира за възобновяване на взаимодействието с руския президент, отбелязва WSJ.

В същото време, както отбелязва изданието, контактите на милиардера с Путин предизвикват безпокойство сред някои членове на администрацията на Байдън, тъй като Мъск има достъп до класифицирана информация.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912