понеделник, 5 август 2013 г.

Актуално!

Обсадата на „Евксиноград“- разрешена

Кметът на Варна Иван Портних ще разреши протеста пред входа на правителствената
резиденция "Евксиноград", който е заявен за понеделник вечер от 18,30 до 21 часа. Това  съобщи самият градоначалник пред "Труд".
"Условието, обаче е организаторите да спазят закона и да не пречат на свободното движение на други хора", допълни Портних. Той се аргументира, че няма да допусне  блокада на магистралата, за каквато призовават в интернет участници в групата "Окупирай Евксиноград", защото туристическият сезон е в разгара си.
"Могат да бъдат измислени по-приемливи форми за протест. Не смятам, че хората ще тръгнат към подобна крачка, отчитайки какви бели могат да направят. Туризмът е гръбнакът на икономиката на региона - дава хляб на много от жителите му. Не може да си вредим с необмислени действия. Затова призовавам хората да протестират разумно", каза още кметът на морската ни столица.
Варненци ще окупират правителствената резиденция "Евксиноград" на 5 август, понеделник, в 19 часа с искане за оставка на правителството. Организатори са едни от най-дейните протестиращи от февруарските митинги "Обединени варненци за Варна", които в морската столица са известни и като "Групата на дакелите". Ивайло Василев от групата потвърди, че е подал уведомление за протестните действия до община Варна, а в искането се посочва, че "окупацията" ще продължи една седмица.
"Нямаме връзка с никой от софийският протест и от медиите разбрахме, че някаква група е тръгнала пеша насам. Няма никакъв проблем да се присъединят, както очакваме това да сторят и много варненци", обясни Василев. "Дакелите" са събрали пари и са наели един билборд по пътя за резиденцията, с надпис призоваващ към оставка премиера Пламен Орешарски. От началото на тази седмица са поръчали още три рекламни съоръжения със същата визия.
Според Василев в понеделник слъдобед четирима водолази ще влязат в морето откъм плажа на "Траката" за да "притеснят" почиващите депутати в резиденцията от водата. Имало предварително потвърждение на парапланеристи, които да протестират в небето, като пикират над резиденция "Евксиноград". Очаквало се и рибарски лодки също да заобиколят почивната база. Мнозинството от хора обаче ще бъде в пространството пред входа на правителствената резиденция. Протестите щели да бъдат мирни, а до момента нямало решение дали да се блокира магистралата за "Златни пясъци".
От община Варна заявиха, че няма направено уведомление за контрапротест, какъвто много хора очакват, защото Пламен Орешарски влезе в парламента именно като депутат от морската столица, преди да бъде избран за министър-председател.