понеделник, 5 август 2013 г.

Актуално!

Броенето на делфините срещу  3,5 млн. лева пропадна след скандал

До 10 дни трябва да бъде прекратена обществената поръчка за идентифициране и описание на
китоподобните в Черно море - т. нар. проект за преброяване на делфините на стойност 3,5 млн. лв. Той стана известен с решението на Изпълнителната агенция по околна среда да определи изпълнител чрез пряко договаряне след като на два конкурса не беше избран победител. Това съобщи пред радио К2 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя посочи, че преди решението на ИАОС не е взето становището на Агенцията по обществените поръчки и на финансиращия орган, което е довело до опорочаване на процедурите
Скандалният случай се размириса в края на юли, когато националната асоциация „Българско Черноморие” и Гражданския комитет за борба с корупцията разпратиха до медиите сигнал, че МОСВ се кани да налее без конкурс 3,5 млн. лв. без конкурс на току-що регистрираното сдружение „Обединение “Делфин , за да "брои делфините" по българското Черноморие. Работата беше много съмнителна, тъй като дружеството бе регистрирано само преди две седмици.

„Формално повечето процедури са спазени, но не е ясно как агенцията е разбрала за съществуването на сдружение „Делфин” само два дни, след като обединението е регистрирано и получава ЕИК. Агенцията взема решение на свое заседание да покани обединение "Делфин" да сключат направо договор за поръчка. На 15.07. 2013 г.  е издаден булстатът, а на 17.07.2013 г. излиза решението на Агенцията по околна среда към Министерството на околната среда и водите“, алармираха от асоциацията.