събота, 18 май 2013 г.

Образователно

Всичко за касирането на изборите

Кой решава законни ли са изборите?


Само Конституционният съд (КС) решава дали изборите са законни, или не.

КС се състои от 12 конституционни съдии (на снимките). Четирима от тях са назначени от президента, други четирима са избрани от парламента, останалите четирима - от всички висши касационни и административни съдии.
Каква е процедурата в КС?

Получи ли искане за касиране, председателят на КС образува дело, определя съдия докладчик и дата за разглеждането му. Определя се срок, в който заинтересованите институции да изпратят становища и доказателства. КС може да поиска допълнително документи, както и да възложи изготвянето на експертни заключения.

Има ли срок, в който КС да се произнесе?

Няма срок, в който КС да каже дали изборите са законни, или не. Такъв е предвиден само ако се атакува изборът на президент и вицепрезидент - КС е длъжен да излезе с решение до 1 месец от обявяването на оспорените резултати.

Делото в КС не спира решението на ЦИК за изборните резултати - парламентът се свиква, депутатите полагат клетва, НС започва да работи, може да избере правителство.

Юристи са категорични, че КС няма да бави делото и ще произнесе решение по него възможно най-бързо.

Кое е основание за касиране на вота?

Не всяко нарушение на изборния процес е основание за касиране на резултатите. Досегашната практика на КС показва, че само сериозните нарушения, които са повлияли върху изборните резултати, водят до касирането им.

Как се взема решение?

За да има решение на КС, за него трябва да са гласували поне 7 от 12-те конституционни съдии. Няма значение дали с решението се потвърждават резултатите, или се касират. Ако гласовете в КС се разделят 50:50, няма решение.

Какви са последиците от решение на КС за касиране на резултати?

“При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението”, пише в Изборния кодекс.

Разкрития

Избрани в новия парламент депутати с принадлежност към ДС по партии

ГЕРБ:
Любомир Христов (1954), издигнат в 30-и МИР-Шумен – резидент „ХАРИ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.;

Румен Иванов (ГЕРБ)
Румен Иванов (1962), издигнат в 8-и МИР-Добрич – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС в Толбухин (Добрич) от 1987 г.;
Стефан Дедев (1959), издигнат от 16-и МИР Пловдив – щатен служител в граничен отряд от 1987 г.
 Иванов и Дедев бяха депутати от ГЕРБ и в 41-то Народно събрание, а Христов на предишните парламентарни избори през 2009 г. е кандидат-депутат.
БСП:
Минчо Минчев (1944), издигнат в 6-и МИР-Враца – агент „АРАБАДЖИЕВ” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г.;
Росен Малинов (1955), издигнат в 24-и МИР-София – съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от 1988 г.;

Румен Гечев (БСП) 
Румен Гечев (1956), издигнат в 23-и МИР-София – секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ” на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г.;
Христо Монов (1958), издигнат във 2-и МИР-Бургас – агент „ГОГОВ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г.
Нито един от тях не е бил в предишния парламент. Тогава някои са кандидат-депутати. Румен Гечев беше министър на икономиката в правителството на Жан Виденов (БСП).
ДПС:
Ахмед Башев (1964), издигнат в 1-и МИР-Благоевград – агент „МАНОЛ” на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.;
Лютви Местан (1960), издигнат в 9-и МИР-Кърджали и в 29-и МИР-Хасково – агент „ПАВЕЛ”  на ВКР от 1979 г.;
Рамадан Аталай (1957), издигнат в 18-и МИР-Разград и в 20-и МИР-Силистра – агент „ВЕРГИЛ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.;
Янко Янков (1955), издигнат в 21-и МИР-Сливен – нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.
Местан, Аталай и Янков са депутати в предишния парламент. Башев е кмет на община Гърмен.  През март 2009 г. за кратко е арестуван, по обвиненията на Яне Янев, че в Рибново с неговата протекция се насажда радикален ислям.
„Атака”:

Станислав Станилов (Атака) 
Станислав Станилов (1943), издигнат в 7-и МИР-Габрово и в 13-и МИР-Пазарджик – агент „СВЕТЛИН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г. Станилов е депутат от „Атака” и в предишния парламент.

Разкрития

Хакери разкриха хиляди действащи агенти на Израел! Списък

След като хакерите от Анонимните обявиха война на Израел  атакуват усилено интернет
ресурси на израелската държава. Щетите досега бяха оценени на над 3млрд. евро

В своя микроблог хакерите информират за над 100,000 свалени еврейски сайта и 30,000 банкови влога, принадлежащи на евреи. Операцията с име #OpIsrael продължава.

Обединени хакерски групи, включително REDHACK от Турция са хакнали сайта на МОСАД и са добили достъп до секретни документи, съдържащи имена, телефони и адреси на действащи еврейски шпиони. Според Форбс разкритите са около 30хил.
Целият списък може да видите тукhttp://alterinformation.files.wordpress.com/2013/04/opisrael-xlsx-redhack-theredhack.pdf

СМЕХ

- Ще пиеш ли ракия?
- Не.
Железният човек 3! По всички кина.
     *
Освен това Цветанов не иска да фигурира в кабинета, който ще предложа, за да е ясно, че той е експертен, обяви Бойко Борисов.
     *
Мъжете нямаше да лъжат толкова, ако жените не питаха толкова много.
     *
Видях някъде реклама:
"Онлайн игра ви учи да инвестирате на фондовата борса"
Предполагам, че ще има и втора част рекламата:
"Онлайн игра ви учи да живеете на палатка
     *
Обяснението в любов често напомня сигнала за точно време по телефона - вярно е само в момента на произнасянето.
     *
На изложение за военна техника екскурзовода довежда посетителите до поредния експонат
- Обърнете внимание това е най новата разработка на супер-здрава бронижилетка. Издържа 96 изтрела от упор механическа здравина 7,76 условни единици по надеждна е от танковата броня. Моля, не я пипайте, че ако я счупите ще трябва да плащате.
     *
Чета готварските книги, както фантастиката. Стигам до края и си мисля:"Това няма как да стане"
     *
Мечти - това е когато мислиш, че ще бъде по-добре, отколкото ще бъде.
Носталгия - това е когато мислиш, че е било по-добре, отколкото е било.
Реалност - това е когато е такова, каквото е.
А щастие - това е когато не мислиш, какво е било, какво е, и какво ще бъде.

петък, 17 май 2013 г.

Разкрития

Бойко Борисов предложил на Кунева да стане премиер

Бойко Борисов е предложил на Меглена Кунева да оглави правителство, съставено с мандата
на ГЕРБ. Това съобщава „Гласове“ от отлично осведомени източници в ГЕРБ. Предложението е било отправено по телефона само часове преди бившият премиер Борисов да даде пресконференцията си в четвъртък. Той е заявил, че евентуален кабинет на Кунева би бил подкрепен от цялата парламентарна група на ГЕРБ, а съюзници биха се търсили сред останалите политически сили.
Борисов е предложил лидерът на „България на гражданите“ сама да избере всичките си министри, като на практика е повторил идеята на БСП за програмно правителство.
Източници, близки до „България на гражданите“ не отрекоха новината.
Меглена Кунева е отказала предложението в същия телефонен разговор.

Актуално

Блокадата на „Капитан Андреево“ спря Депеш Мод за Турция

Блокадата, която наши шофьори правят от дни по границата с Турция създаде неочаквана беда
на техните меломани. Оказало се невъзможно камионите с апаратурата на Депеш Мод, които наскоро изнесоха концерт в София, да премине на територията на съседката ни и в момента стоят заклещени, заедно със стотици други на пункт Капитан Андреево.
Самите Депеш Мод поднесоха публичното си извинение към турските си фенове на официалната си страница:

"Съжаляваме да съобщим на закупилите билети за днешното шоу в Кючюк Чифлик Парк в Истанбул, че заради обстоятелства извън контрола на Депеш Мод и Пърпъл Концертс, то няма да се състои. Блокадата на камиони по българската граница направи невъзможно преминаването на камионите с апаратурата ни в Турция.

Депеш Мод и Пърпъл Концертс в момента работят по насрочването на нова дата за шоуто по време на турнето. Любезно молим феновете да запазят билетите си и изчакат по-нататъшни детайли. Искрено се извиняваме за наудобството

Актуално

Временният кмет на Варна освободи заместника си!

Временният кмет доц. д-р Христо Бозов освободи от длъжност заместник-кмета на община
Варна арх. Димитър Николов и уволни дисциплинарно главния секретар на община Варна Михаил Куликов. Мотивите на Бозов да се раздели с двамата е закъснение в подготовката на частичните избори на 30 юни, се казва в съобщение от пресслужбата на общината.

След извършена проверка доц. Христо Бозов е констатирал, че подготовката е едва в началния си етап и все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на изборните книжа.

Длъжността главен секретар временно ще бъде изпълнявана от директора на дирекция „Правно-нормативно обслужване” Иван Великов.
Това се случи след като Административният съд в морската столица отмени решението на Варненския общински съвет, с което  арх. Димитър Николов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет. Арх. Николов управлява Варна само 17 дни, с което на практика би рекорда на предшественика си доц. Бозов, който беше на поста малко повече от месец.

Съдът счете, че Общинският съвет е следвало да изложи в решенията конкретни мотиви за необходимостта от предварително изпълнение в съответствие с изискванията на закона.

Актуално

Парламентът се събира на 21 май

В събота президентът подписва указ за свикване на Народното събрание на 21 май, вторник.

Държавният глава Росен Плевнелиев каза, че тогава ще направи обръщение пред парламента и едва след това ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет.
От мен ще очаквате да действам, а не да протакам. Ще търся консенсус, заяви Плевнелиев.
Той направи уточнението, че днес е провел не политически консултации за връчване на мандат, а консултации с партиите, които са влезли в Народното събрание.
Плевнелиев каза още, че ще се направи още един кръг консултации,
преди самото връчване на мандата на първата политическа сила. Това ще се случи по конституция след първото заседание на парламента.
Ще се радвам да се приеме акт на парламента за приоритетите в следващите 4 години, каза държавният глава, като добави, че ако такъв не бъде приет от депутатите, той дължи на българските граждани да чуят решенията и ангажиментите на партиите преди да бъде връчен мандат.

Актуално

На "Дондуков" 2

След консултациите при президента Росен Плевнелиев основните политически лидери
дадоха и мнения по създалата се обстановка в страната.

Б.Борисов: "Волен се е разбрал с БСП. Сигурно ще има депутати от Атака, които ще подкрепят ДПС и БСП. Ще има сценарии, при който народни представители от Атака ще излязат от партията си и ще гласуват за другите две партии", заяви Бойко Борисов след разговор с Росен Плевнелиев.
"ДПС губи 200 000 гласа, а БСП качва 200 000. Откакто Местан пое ДПС, партията му загуби 200 000", констатира Борисов.
"След като втората, третата и четвъртата партия не искат да касират изборите, това означава, че те признават нашата победа", похвали се Борисов. Той заяви, че не вярва, че Народното събрание ще подкрепи кабинет, който е предложен от него.
"Най-лоша за страната е коалиция между БСП, ДПС и Атака. Това би било по-лошо отколкото Тройната коалиция", допълни бившият премиер. Той отрече обвиненията на Волен Сидеров, че се е срещал с Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ.
 "Сравниха ме с кой ли не, с Сталин, Хитлер, Кадафи. Правят това защото са загубили", отговори Борисов на въпрос, дали се чувства като късния Кадафи, както го определи вчера Лютви Местан" Не искам да чувам думата прокуратура, защото след всяка моя дума има реакция", намръщи се Борисов.

С. Станишев:"Искам новото Народно събрание да бъде свикано на 20 или на 21 май. България се нуждае от правителство на разума", заяви Сергей Станишев минути преди да влезе на консултация при Росен Плевнелиев.
"Не може това безвластие да продължава. Ситуацията е абсурдна - партията победител иска касиране на изборите, при положение, че те ги организираха. На ГЕРБ са областните управители и шефовете на полицейски управления", посочи Станишев.
"4 години ГЕРБ ни поднася само лъжи и театрални представления, айде стига. Само с това хранят обществото. ГЕРБ искат да хвърлят страната в хаос. Те добре разбират, че са в тотална изолация", категоричен е лидерът на БСП.

Разкрития

Пазят Цветанов като национално съкровище!

Независимо, че вече не е вътрешен министър и няма изгледи отново да стане такъв за сигурността му се грижат 15 служители на Националната служба за охрана и множество полицаи. Според експерти издръжката на един държавен телохранител на всеки 30 дни е над 4000 лева. Като се прибавят командировъчните и разходите за храна и бензин на бронираните автомобили  сумата набъбва с поне 50%. Което на практика означава, че за целия мандат на ГЕРБ за охраната на Цветанов са пръснати над 3 млн. лева.
Според служители от службите Цветанов сам си е измислял, че има сигнали за живота му, само и само да си осигури охранители и кортеж, които се равняват по численост на авангарда на Путин или Барак Обама.
Гардове пазят нон стоп не само Цветанов, но и част от многобройните му жилища. Районът, в който е един от апартаментите му е сред най-охраняваните в столицата, защото в непосредствена близост са руското и германското посолство. Въпреки това Цветановите апартаменти се пазят така, че дори гладно връбче не може да прехвръкне до тях

Екстра Смех

Държава: България

• Географско положение и граници: На три магистрали

• Население: Предимно в чужбина
• Малцинство: българско
• Официален език: английски, 1-во ниво
• Гъстота на населението: предимно по избори и по Нова година
• Градско население: 100% до доказване на противното
• Основен поминък: протести, покупко-продажба на коли втора ръка,кебапчета, гласове и чесън от Китай
• Валута: лев, глас или мерцедес
• Форма на управление: тригонометрична
• Мярна единица: комшията
• Култура и традиции: салфетки, митове и легенди

СМЕХ

Българските изпълнители Елица и Стоян (Стунджи) не се класираха за финала на „Евровизия
2013“. Бойко Борисов поиска касиране на резултатите от Евровизия.
        *
В къщата на лекар звъни телефонът. Приятели го викат ​​да играят карти.
- Скъпа - казва той на жена си - Трябва да отида спешно в болницата.
- Сериозен инцидент?
- Мисля, че да. Трима лекари са вече налице.
        *
Две дами с "не особено висок морал" вървят по улицата и забелязват на тротоара някакъв мъж. Едната казва на другата:
- Скъпичка, тоя, ако знаеш к`ви кинти бута, за да си с него , нямам думи....
Другата отговаря:
- Е-е-е, супер, муцко, `начи тая вечер съм с него!
- Да, ама има една малка уловка - продължава първата.
- Каква?.
- Обича да бие!
Втората отвръща:
- Е, к`во толкоз, щом дава пачка, ще го изтърпя тоя бой, не може да е толкова страшно. А колко бие?
- Амииии.... докато му върнеш парите!
      *
Лекар пише рецепта:
- Как се казваш?
- Айше.
- Фамилия ми кажи!
- Фамилия, докторе
      *
Оптимистът е човек на който му липсва информация...
      *
Музикални новини:
Излиза новият албум на Веско Маринов. Продуцентите решиха, че за да се продава успешно, той ще бъде записан на СD-RW.
      *
Надписите, забраняващи паркирането на това място, работят в България само в случай, че се нанасят с пирон направо върху колата.

четвъртък, 16 май 2013 г.

На вниманието на д-р Бойко Борисов

Технологията на касиране на избори.

Днес на нарочен брифинг председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-късно утре ще сезира Касационния съд за да поиска касиране на изборите.
 Първо д-р  Борисов трябва да знае, че с касиране на избори се занимава не Касационен, а Конституционен съд, второто което трябва да знае е, че той въобще не може да го сезира, а субектите, които могат  са 5 на брой. В услуга на г-н Борисов публикувам и механизъм по който това може да стане:
Механизмът за отмяна на избори е уреден в Конституцията, а решението за това може да бъде взето единствено от Конституционния съд.
Една партия може да поиска цялостно касиране на изборите за парламент, но това може да стане само чрез посредничество на пет институции: президента, Върховния касационен и Върховния административен съд, но чрез колективните им органи – пленума на съдиите, главния прокурор и поне 1/5 от положилите клетва и действащи народни представители.
Сезирането на съда може да стане в 15-дневен срок, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите.
Съдът не може и да се самосезира. “Той трябва да бъде сезиран, но не от пряко заинтересования, а само от онези пет институции, които Конституцията изчерпателно посочва. След като се създаде и институцията на омбудсмана бе прието, че и той има право да сезира КС, но това може да става само в определени случаи – когато омбудсманът счита, че някой закон противоречи на Конституцията в частта, която се уреждат човешките права. За това заинтересованите кандидати за народни представители или партии или коалиции, могат да поискат чрез някои от тези пет държавни институции да се произнесат и тогава КС да се счита за редовно сезиран.“
Посочените субекти могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане. От съдът вече зависи преценката дали жалба е основателна или не. „Съдът обаче трябва да бъде сезиран основателно, а не само с голи обвинения. В жалбата трябва да бъдат посочени конкретни аргументи. Конституционният съд взима решение с мнозинство поне половината плюс един, тоест 7 съдии. Така те могат да преценят дали има основателност на жалбата“, обясни Неделчо Беронов.
До произнасяне на съда по същество „12-те мъдреци“ имат право да изискат от всички институции всякаква информация, дори и тя да е класифицирана. Могат да бъдат назначени експертизи, изслушани експерти или да бъде разпоредено повторно броене на бюлетини.

Актуално

ГЕРБ доволни от резултатите, ще искат касиране на изборите, междувременно ще правят и правителство!

За първи път в новата история управляваща партия спечели изборите. 97 е повече от 84, даже и на обратно да ги гледам. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след парламентарните избори на 12 май. Ние ще поискаме касиране на изборите заради нарушенията, съобщи Борисов. За целта ще бъде подадена молба в Конституционния съд. Според него по-добре е да се организират нови избори. Аз нито съм разговарял, нито съм
пращал да се говори, нито съм се чувал с който и да е политически лидер, каза Борисов. "Цветанов ще подаде молба за сваляне на имунитета в мига, в който ще се закълнем. В кабинета той не иска иска да фигурира. Там трябват хора, които могат веднага да започнат да работят, а не да влязат в обяснителен режим дали са виновни или не", обяви Бойко Борисов. Според него, за да се прави програмен кабинет при това съотношение на силите, трябва всичко да започне с една обща среща между партиите в парламента, да се видят кой на какво държи и тогава да се търси формула.

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ ще направи кабинет на малцинството заради своите избиратели, за да знаят, че са изпълнили дълга си пред тях.

На въпрос за това дали има отношение към намерените в печатницата “Мултипринт” огромно количество бюлетини, Борисов бе категоричен, че нито партията, нито Цветанов имат нещо общо с тях.

“Ако има нови избори ще забраня всеки, който е свързан с ГЕРБ да участва в каквито и да е поръчки”, допълни Борисов.

"Трябва да се избегне конфликтът на интереси, какъвто стана с отпечатването на бюлетините. Не знаех за това. Да, да, да. Трябва да се избегне конфликтът на интереси. Бюлетините се печатат при едни, а протоколите при БСП. Бюлетините са печатани при някакъв, когото не познавам. За отпечатването трябва да отговаря служебното правителство. То е ангажирано”, обясни Борисов.

Бившият премиер се засегна от неудобните въпроси на част от журналистите и поиска преждевременно да прекрати пресконференцията. Репортерите обаче продължиха да му задават въпроси и не го пуснаха да си тръгне.
"Аз не искам да отговарям чрез вас на политическите лидери", провикна се Борисов.
"От всички премиери аз съм най-големият експерт. Бил съм два пъти кмет на София, преди това главен секретар на МВР, а след това и премиер", похвали се Борисов.

СМЕХ

Хитлер научава за иззетите бюлетини в Костинброд.


Разкрития

Засилиха охраната на Цацаров!

Главният прокурор Сотир Цацаров вече ще ходи със засилена охрана, стана ясно днес, след като той се появи на заседание на висшия съдебен съвет с брониран автомобил, воден от пилотен джип. Вероятно новите мерки за сигурност са взети, заради операцията, която Цацаров проведе в печатница “Мултипринт”.
Гардовете около Цацаров също са увеличени, се вижда с просто око, като вероятно има и такива, които осигуряват периметъра пред него.
"Ние ще играем с истината", заяви в сряда Цацаров и мигом си навлече гнева на Бойко Борисов и обкръжението му.

Разкрития

Христо Бисеров с палат!

В нов палат за най-малко половин милион лева се шири един от най-личните хора в ДПС - Христо Бисеров.
Заместникът на Лютви Местан е свил гнездо в разкошна къща на тиха и уютна столична улица в близост до Военната академия. Бисеров е превърнал новата си къща в непристъпна крепост.
Побелелият политик, който преди години беше главен секретар на   СДС е вдигнал триметрови дувари, през които може да се надникне само от птичи поглед.
Имотите на Бисеров не веднъж са попадали в епицентъра на скандали. Роденият в Хасково народен представител се обви в скандална слава покрай строежа на друга негова къща, която втрещи бедните българи с разкоша си. Сега въпросната сграда е дадена под наем на дипломати, които плащат солиден наем, за да я ползват.

Разкрития

Изчезват животни от зоопарк до ромската махала!

През последните дни в Благоевград плъзна мълвата, че покрай празниците животните в зоопарка са оредели. Василка Богданова, която работи в зоопарка от години, разказва, че често когато идва на работа сутрин, забелязва липси. Зрителите, които сигнализираха на bTV за това, смятат, че животните са обект на кражби, тъй като зоопарка е много близо да ромската махала. „Липсват по-малките животни. В никакъв случаи не може да се вдигне бизонът, якът или двата коза," коментира жената. Преди месеци работещите в зоопарка открили следи от пиршество в самия
зоопарк. Оттогава обаче охраната била засилена. За набезите гледачката обвинява ромите, живеещи в съседство. В ромската махала отричат по празниците да са се черпили с животни от зоопарка. Подозрително обаче в двора на една от къщите щъкат същите дребни и разпознаваеми кокошки като от клетките в зоопарка. „Докато работех тук, масово се крадеше от животните. Най-много крадяха кози, патки, зайци по-малко, защото те бяха затворени. Около празниците най-много се крадеше," разказа пред bTV Темелко Хаджийски - бивш служител в зоопарка

И докато директорът на зоопарка отрича да е изчезнало дори едно пиле и твърди, че всяко животно се води на отчет, станало ясно, че живеещите наблизо дебнат за всяко снесено кокоше яйце. „Крадат се яйца, но не всеки ден, а по някой път - за Великден. Крадат яйцата на едни кокошки, които са много здрави и се чукат за Великден," разказа Валентин Герасимов.

Според охранителя на зоопарка Кирил Иванов кражбите по празниците били нещо нормално.

Преди два месеца в зоопарка се роди муфлонче, което днес е най-охранявано, въпреки официалното становище, че кражби няма. „Муфлончето е едничко, ако и на него посегнат, къде отиваме," попита Василка Богданова.

Разкрития

10 от Атака зад кабинет на БСП! Явор Нотев шеф на Парламента

Председателят на „Атака” Волен Сидеров е инструктирал част от депутатите си да гласуват „по съвест” при одобряването на програмно правителство, подкрепено от БСП и ДПС, съобщава в. Репортер, без да цитира източник на информацията си.
 Сигурно е, че поне 10 от народните му представители ще натиснат зеленото копче в полза на кабинета, нареден от Сергей Станишев и Лютви Местан, се казва в публикацията.
 Така „Атака” избягва явно съглашение с двете формации, което би било разтълкувано като предателство от избирателите, подкрепили националистите.
 От друга страна БСП и ДПС ще се нуждаят от гласовете на парламентарната група на „Атака” при всяко гласуване, което дава възможност на Сидеров за плодоносни маневри в полза на партията и народа.
 Подкрепа за ГЕРБ изобщо не била обсъждана.
 Легендата на Сидеров, с която обяснява на избирателите си защо „Атака” застава до ДПС и БСП, е да излезе пред хората и да заяви, че в партията няма диктатура, а напротив – демонстрирана е свобода на мненията и гласуването е било по съвест.
 Сидеров бил обнадежден и от факта, че никъде не става дума за коалиция, която да разпределя министерски кресла между БСП, ДПС и „Атака”, както беше при управлението на Станишев, Доган и Симеон Сакскобургготски в периода 2005-2009 година. Ако кабинетът е експертен, партийните съюзи в парламента не са уредени със споразумения и това ще позволи на Сидеров лесно да се обърне срещу програмното правителство в даден момент.
В същото време из кулоарите активно се говори, че друга част от сделката със Сидеров ще е номинацията на неговия депутат Явор Нотев, елитен столичен адвокат, за шеф на парламента.

СМЕХ


Eдно бебе плачело, отишли от политическите партии да разберат защо плаче. Станишев казва, а това бебче е с червени бузки, значи е от нашите. Oт СДС казали, а това бебче е със сини очички от нашите е. Отишъл бате Бойко видял бебето и казал, не познахте! Хем осрано, хем засмяно, от нашите е!
            *
Бюрото по труда приветства всички настоящи абитуриенти! На добър час!
            *
- Келнер, трябва да имаме сметка тринадесет лева, а Вие носите сметка за четиринадесет!
- Подучух Ви как казвате, че сте суеверен...
            *
Блондинка размишлява пред огледалото:
- Аз съм толкова красива....Ама толкова красива, че никой не забелязва, колко съм умна!
            *
Македонски киноафиш:
1. Навлекот (Пришълеца)
2. Войводата на търкалетата (Властелина на пръстените)
3. Пукни со зор (Умирай Трудно)
4. Се темерутат ягнетата (Мълчанието на агнетата)
5. Луно, луно, земя македонска (Аполо 13)
6. Един болюк црно бели мастии (101 далматинци)
           *
На преглед при психиатъра:
- Докторе, имам личностно разстройство - мисля едно, друго говоря, а правя трето.
- Това доказва, че сте напълно нормален!
           *
Мъж, решил да вкара някоя жена в леглото си, е способен на големи гадости, но това е нищо в сравнение с нещата, на които е способна една жена, решила да се омъжи.

сряда, 15 май 2013 г.

Антипропаганда


Ликуй народе! Ганьо пак е твой!

Уцели си съдбата безпогрешно.
И утре, щом от глад надигнеш вой,
спомни си за падението днешно.

За факлите, с които се стопи
последната искрица, че си верен.
За скота, който иска да търпи
най-скверните дела в живота черен.

За хитрия и мазен политик,
готов на килограм да те купува.
За болката от искрения вик,
която даже пукнат грош не струва.

За пълния от птици терминал,
които ще отлитат надалече.
За мъката и страшната печал,
които някой “земен рай” нарече.

За мутрите, с които ще блести
едничкият ти образ за години.
За гнусното, което ще лъсти,
потъпкало завети и светини.

Ликуй народе! Ганьо пак е твой!
Дори Алеко в гроба да извика.
Дари му пак съдбата си, без бой,
щом ликата намери си прилика…

Ясен ВЕДРИН

Актуално

ГЕРБ слага край на мълчанието си!

След като Централната избирателна комисия обяви официалните резултати от провелите се парламентарни избори, утре, 16 май, от 13 часа ПП ГЕРБ ще даде пресконференция, на която ще коментира изборната си победа, съобщиха от пресцентъра на партията.

Карикатурите на Краси

Коалиция










Краси Петров рисува слециално за "Таралеж"

Актуално

Борисов пише писмо на Цацаров!

Запорожци пишат писмо на султана
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати открито писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, за да му обясни защо партията му се е припознала като адресат на обвиненията за нелегалното отпечатване на 350 хил. бюлетин.
Писмото е изпратено още до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и ЦИК.
“Изпращаме 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите.
Внушенията бяха още по-мощни в заглавията на първите страници на вестниците в самия изборен ден на 12.05.2013 г.
Надявам се въпреки Вашата натовареност да успеете да се запознаете в подробности със съдържанието на публикациите и да се убедите сам, че не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на Политическа партия ГЕРБ и мен самия, като нейн председател”, пише в писмото на експремиера до главния прокурор.
Борисов все пак благодари на Цацаров за изнесената информация и го уведомява, че е удовлетворен от “волята, която Прокуратурата проявява, за информираност и прозрачност при разследванията си”.
Писмото завършва с пожелания за здраве и успех.

Разкрития

Бюлетините от Костинброд са били годни и готови за разпращане по всички райони!

Прокуратурата извършва безпрецедентен оглед на живо с участието на журналисти


В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за
експедиция. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във връзка с безпрецедентния скандал за откритите 350 000 фалшиви бюлетини.
Борислав Сарафов изложи част от материалите по досъдебното производство. Той каза, че при огледа на ДАНС в складово помещение в печатницата в Костинброд са открити 10 палета с бюлетини, като складовото помещение, в което са държани, не е било заключено. "Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече, че се говори за напълно годни бюлетини, както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ. "Веднага след получаването на справката на ДАНС информирах президента на републиката в петък вечерта. Не защото дължим отчет някому, а защото предстоеше ден за размисъл", разказа главният прокурор Сотир Цацаров по повод намерените 350 000 бюлетини в печатницата "Мулти принт" на пресконференцията, която дава в момента.

"В петък, 10 май, в Прокуратурата постъпват сигнали; единият касае печатница
"Мултипринт" в Костинброд; сигналът е подаден от Мая Манолова. - допълни той. - По сигнала е възложена проверка на органите на ДАНС, тя завършва със съответна справка, каза Цацаров. На базата на резултатите от тази справка и проверката на ДАНС, СГП образува досъдебно производство - за длъжностно престъпление и престъпление, свързано с политическите права на гражданите. След това се извършват първите действия по разследването. След получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство, след първите действия по разследването, след като бяха посочени данни от ДАНС, които тепърва трябва да бъдат проверявани, информирах президента на републиката. В 22,10 часа в петък вечерта го информирах по телефона. Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Охраната бе възложена на жандармерията", каза Цацаров.

"Предложих на президента, че разумният подход би следвало да бъде, че до приключване на изборите, Прокуратурата да не изнася информация. Това не е отчет на Прокуратурата пред държавния глава. В ден за размисъл и изборен ден това е нормално взаимодействие; той следваше да бъде информиран за това, което Прокуратурата е установила", каза Цацаров.

"На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 часа поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия. За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 - 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите, каза Цацаров. Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позииця не съответства на моите разбирания за работата на институциите", добави Цацаров.


Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов. "Имало е транспортни фирми, които са били готови да разнесат в няколко български градове част от откритите в "Мултипринг" бюлетини", заяви преди минути Роман Василев, и.д. градски прокурор на София.
"Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е подписал документите за обществената поръчка с "Мултипринт". Не е упражнен никакъв контрол по осъществяването и провеждането на договора за изпълнение на поръчката по отпечатването на бюлетините. По тази причина може да бъде потърсена отговорност на длъжностни лица от МС", заяви Цацаров. Според него служебното правителство няма никаква вина за гафа с допълнителните бюлетини.

"До момента няма повдигнати обвинения на нито едно лице във връзка с разследването по случа с Костинброд", заяви Сарафов. "Бюлетините можеха да се изработят в печатницата на БНБ, а не в тази на "Мултипринт". Получава се така, че една частна фирма отпечатва бюлетините, а след това има законово право да организира и транспорта им. Това не е упрек към служебното правителство", заяви преди минути главният прокурор Сотир Цацаров.
"Контролът, който е упражнил главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков по отношение на отпечатването на бюлетините е 0,0%", подчерта Цацаров.
Прокуратурата извършва безпрецедентетноглед на живо пред тв камери с участието на двама журналисти като поемни лица на бюлетините, открити в Костинброд.
"Достойните прокурори" изтекли от ДАНС

Документите, изпратени анонимно тази нощ на мейлите на медиите са истински, но не са изтекли от прокуратурата. Те са били в ДАНС и едва час преди започването на пресконференцията са пристигнали в прокуратурата,
каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Подателят не е Борислав Сарафов, както пише на изпратения мейл,  но не е и от "група достойни прокурори", защото те не биха били анонимни, заяви обвинител №1
"Писмото е за три вещици - БСП, Делян Пеевски и третата съм аз, които сме манипулирали целия този спектакъл", обясни смисъла на мейла Ццаров.
Той смята обаче, че мейлът е в помощ на прокуратурата, защото показва именно какво е открило вещото лице, отишло на място заедно с разследващите, където открива "складово помещение, където има 4 палета, представляващи брак и такива, представляващи надтираж", което е и обектът на досъдебното производство.
Обвинител №1 обяви, че ще разпореди проверка как точно тези документи са излезли от ДАНС и са стигнали до медии.

Първи коментари на изнесената информация от Прокуратурата:

Потвърди се, че са били подготвяни голям брой бюлетини, с които ГЕРБ са се опитали да манипулират вота.  
Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров в коментар на пресконференцията на главна прокуратура, която показа, че бюлетините, отпечатани допълнително в Костинброд, са били предназначени за различни градове. Това опровергава тезата на печатницата и правителството, че става дума за технологичен брак.
Виновните трябва да отидат на съд, 
категоричен е лидерът на националистите. Според него сред хората, на които трябва да се търси отговорност, е и служебният премиер Марин Райков. Той трябва да бъде привлечен като обвиняем за скандала, каза Сидеров. Лидерът на Атака се зарече, че ще иска разследване на всички сделки на служебния кабинет.
Борисов си търси оправдание, за да избяга от отговорност,
коментира Сидеров интервюто на Борисов пред "Труд", в което бившят премиер обяви, че някой в прокуратурата ще го отнесе за скандала с фалшивите бюлетини. Според шефа на националистите си личи паническото поведение в лицето на ГЕРБ, защото страхът от санкции явно е голям.
Дано системата стигне докрай и бързо бъдат предприети действия от страна на съда
каза още Сидеров.

Атака твърдо няма да влиза в преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.
Това потвърди отново лидерът на националистите Волен Сидеров. Той беше категоричен, че партията му няма да влезе в коалиционни отношения с основния си опонент от ДПС. Шефът на Атака показа, че въпросът за подкрепа на широко програмно правителство стои отворен.
Заставането зад него ще зависи от това доколко ще се възприемат предложенията на националистите за вдигане на доходите и битка с монополите.
Ще имаме принципно отношение и изисквания, каза Сидеров.

Разкрития

Кандидат- депутат  гласувал за себе си, вотът му не е в протокола!

Александър Димитров води една от листите на ВМРО и на 12 май гласувал в столичното 51-во училище. В протоколите на секцията обаче неговата партия има нула гласа.
Димитров твърди, че пуснал бюлетина за себе си. Бил подкрепен от родителите и приятелите си, които сигнализирали, че гласовете им ги няма. 

„С мен се свърза един от моите съседи, който каза „Абе, Сашо, гласувахме за тебе, а защо има нула гласа в нашата секция?”, разказва кандидат-депутатът пред бТВ. Александър не повярвал, но признава, че от чутото косата му се изправила.
"Влязох, проверих, разпечатах протокола, в който срещу името на ВМРО пише 0 гласа”, обясни Димитров.

Александър е убеден, че техните бюлетини са част от схема за манипулация на изборите. „Дори и да приема, че приятелите ми са ме излъгали, че майка ми, баща ми и сестра ми не са гласували за мен, знам самият аз как съм гласувал. Също така смея да кажа, че бюлетината, която съм пуснал, е валидна. Защото аз самият съм в състояние, аз обучавам секционни комисии”, уточни кандидат-депутатът.

От РИК казват във връзка със случая, че машинации с изборните резултати са невъзможни и че най-вероятно става дума за грешка. В същата секция са анулирани 12 бюлетини, защото били недействителни - имало скъсани, непопълнени или със задраскани няколко номера на партии. От там дори предполагат, чеАлександър е пуснал една от недействителните бюлетини в секцията.

„Ако някой твърди, че бюлетината ми е невалидна, много се е объркал. Затова обвинявам лично председателката на комисията Пенка Кръстева,
която е попълнила собственоръчно протокола, и съм готов да се изправя срещу нея на детектор на лъжата”, заяви Димитров.

За нередностите в избирателната секция Александър ще пише жалби до главния прокурор и омбудсмана.

„Аз искам да попитам президента и министър-пр-ля . Г-н Плевнелиев, г-н Райков, къде е гласът ми”, каза още Димитров.

СМЕХ

Не е вярно, че Бате Бойко губи рейтинг!
Вярното е, че рейтингът губи бате Бойко.
            *
- Защо се разведе с мъжа си?
- Отнасяше се с мен, като с куче.
- В какъв смисъл?
- Искаше от мен вярност.
            *
Крокодилче пита баща си:
- Когато стана голям ще мога ли да ходя на два крака ?
- Не, но когато станеш на обувки или ботуши ще можеш.
            *
Две бълхи си лежали и гледали звездите много замечтано. По едно време едната се изцепила:
- Чудя се има ли живот на другите кучета...
            *
Циганин се разделя с приятелката си:
- Ако искаш, може да си останем братовчеди.
            *
Из полицейски доклад до премиера:
"Задържан е мошеник, който продавал елексир за дълъг живот. Установено е, че става дума за рецидивист, който е бил задържан за подобно мошеничество през 1772, 1829 и 1903 година..."
            *
Реших да отслабвам по съвременен метод: да ям често и малки порции. С първата част вече се справям...

вторник, 14 май 2013 г.

Актуално

Бареков с нов сигнал за печатницата в Костинброд

Журналистът Николай Бареков сезира главна прокуратура за аферата с фалшивите бюлетини
в Костинброд. Той ще подаде утре сутринта сигнал, с който ще поиска прокуратурата да намери истинските виновници за скандала.
Той избухна в събота, ден преди предсрочния вот, когато TV7 първа съобщи, че ДАНС и прокуратурата са разбили печатница в Костинборд, собственост на общинар от ГЕРБ, с 350 000 фалшиви бюлетини.
„Собственикът на печатницата Йордан Бончев не може да бъде единствен виновник
той няма капацитета за това“, каза Бареков в предаването Newsroom на NEWS7. Журналистът е убеден, че собственикът на скандалната печатница може да бъде брънка от цяла верига, но не и извършител.
Бареков обясни, че сигналът, който праща в прокуратурата, е за
организирана престъпна група, действаща на територията на България, в която членуват Марин Райков, Росен Желязков, Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
„Те дават поръчката на този човек, той изпълнява, остава фалшивите бюлетини в склада и някой след това дойде да ги раздаде“, каза журналистът.
Той е категоричен, че нито Бончев може сам да си даде поръчката, нито да раздаде по секциите фалшивите бюлетини. „Кой може да го направи? Този, който има власт в държавата и секциите“, попита и си отговори той.  Бареков иска от прокуратурата и да провери информациите, че
цивилни полицейски автомобили са кръжали около печатницата, за да й осъществят политически чадър.
„Кой би могъл да го направи, естествено Цветан Цветанов“, каза журналистът.
Той съобщи и че в сигнала му има и доказателство, че Райков изпълнява ролята на Борисов. Бареков изрази готовност да се яви и като свидетел по делото.

ДЕН 2-РИ

А бе, къде е Батко?  

Разкрития

Откриха хиляди фалшиви бюлетини!

Австрийската фирма СОРА, която пет партии без ГЕРБ наеха да брои паралелно гласовете, се натъкна на 14 662 бюлетини, които не съответстват на бюлетината-образец.
Това стана ясно на пресконференция, на която австрийците обявиха резултатите от броенето. Откритите фалшиви бюлетини представляват 0,4% и напомнят за скандала от деня преди вота. Тогава стана ясно, че ДАНС и прокуратурата са разбили печатница с 350 000 незаконни бюлетини - отпечатани допълнително и съхранявани след като е трябвало да бъдат предадени.
СОРА не конкретизира несъответствията в бюлетините и обяви, че ще иска още време, за да ги анализира.
Австрийските преброители се натъкнаха и на други скандални факти.
Един от тях е, че около 10% от СИК-овете не са спазвали правилника на работа. Тези комисии имат проблем със спазването на правилника и не са работили правилно, казаха от СОРА.
Между 15 и 20 % от СИК-овете са предали протоколи с несъответстващи данни,
стана ясно още от изявлението на представителите на австрийската-фирма преброител. Много от комисиите не са предоставили протоколите, макар че по закон трябва да го направят
Претенцията за добра организация на Райков е абсолютно несъстоятелна, категорично трябва реформа при начина на гласуване
обявиха от СОРА.
Данните от преброяването на фирмата дават 3% разлика между ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ взима 30,7% от гласовете, БСП – 27,2%, ДПС – 10%, Атака – 7,6%.
Това сочат резултатите на СОРА при обработени протоколи от 10 889 секции от 11 648.
Паралелното преброяване показва 96 депутати за ГЕРБ, 84 за БСП, 36 за ДПС, 34 за Атака.
Според СОРА 3,2% са гласували за България на гражданите, 3,8 за НФСБ.
Изследването е показало, че 0,6% или 21 105 бюлетини имат допълнителни символи или знаци. 81 623 са невалидните бюлетини което е 2,4 % от всички.
„Установихме, че в 31 секции има белязани бюлетини, има много допуснати грешки с бюлетините, които са установените и от избирателните комисии,
казаха още от СОРА.
Експертите все още не са завършили окончателно работата си, тъй като не разполагат с всички протоколи. Някои от СИК-овете не са изпратили данните, като от СОРА не разполагат с такива и за гласоподавателите от чужбина.
Затова специалистите са разработили два евентуални сценария, които могат да повлияят на преразпределението на депутатските места в следващия парламент.
1 място плюс или минус за ДПС може да реши всъщност как ще се развие процесът по съставяне на правителство.
При първият сценарий е, че едно място може да отиде от ДПС към ГЕРБ, а при втория - едно място ще отиде от АТАКА към ДПС.
За да се случи вторият сценарий и да се постигне мнозинство от Коалиция за България и ДПС са нужни около 3000 гласа, обясни Кристоф Хофингер.
От SORA са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола не са преминали контрола по качеството.
Около половината от тези 2440 съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Някои от тях обаче ЦИК е коригирала, без от СОРА да имат яснота защо и как.
По обяд ЦИК излязоха с данни от преброяването на всички протоколи в страната, според които разликата между първите две партии е около 4 на сто.

Разкрития

Пазят къщата на Бойко като АЕЦ!

Домът на експремиера Бойко Борисов в Банкя се пази като ядрена централа. Гардове от НСО и полиция не дават пиле да прехвръкне, разказват очевидци.
Видимо няма никой на улицата, но щом кола спре дори на отсрещната страна на ул. "Ламартин", веднага се появява охранител, който любезно приканва шофьора да се маха. Очевидно всичко в околовръст се следи с видеокамери.
„Не може да останете тук. Моля напуснете веднага“, е кратката заповед на охранителите.
Преместваме се с колата на съседната улица, но там пък пристигат двама полицаи. Вземат ни личните карти, записват ни имената и ни нареждат да се махаме. 

Актуално

Марешки умора няма! Влиза в нови избори

Първият известен кандидат за кмет на Варна в частичния вот е Веселин Марешки. Това стана ясно от изказване на самия бизнесмен пред Дарик. Явно окрилен от подкрепата, която получи преди два дни(0.251, а само за Варна 1.085) Марешки е решил да атакува кметският пост за пореден път на 30 юни.

Разкрития

Запалиха джипа на общински съветник

Джипът на общинския съветник и лидер на „Нашият град” Владимир Тонев е горял снощи в
Морската градина във Варна.
„Играх тенис, а като излизах от корта около 21:35 часа колата вече гореше. Около 21:41 дойде пожарната, а аз нямаше какво да правя, освен да гледам отстрани как гори, разказа Тонев.
Той допълни, че сигналът към огнеборците е подаден от граждани, които първи са забелязали подпаления автомобил. Общинарят потвърди, че джипът е скъп, защото е оборудван с всички екстри. Колата е била застрахована.