събота, 8 юни 2013 г.

Четиво

Мутриленд – в подземния лабиринт

По книгите на Атанас Панайотов – Кокаин

Това не е линейна статия.

Тодор Живков е свален от власт на 10 ноември 1989 г. На негово място стъпва в длъжност
Л. Гоцев
председател (президент) Петър Младенов, заменен по-късно от лицето Жельо Митев Желев. Когато Андрей Карлович Луканов е “избран” за министър- председател на Република България, по негово нареждане са раздадени на 103 българи по 100 000 000 лева. Асен Мичковски е човекът приносител, активист в раздаването на парите. Появяват се “Мултигруп”, “Трон”, “Евроенерджи”, “Литекс”, Първа частна банка; никнат една след друга фирми за охрана: “Ипон”, “ВИС1”, “Скорпио”, “Секюрити”, “Делта”, “Гардения”; създават се популярните банки, финансовите пирамиди, започват да се изнасят пари с куфари в чужбина. На улицата цари тотална анархия. Борчески бригади обикалят в градове, села и паланки и насила принуждават собственици на фирми да си плащат за охрана. Контрабандата процъфтява, хазартния бизнес също. Български и вносни проститутки, предимно от Русия и Украйна, заливат цялата страна. Израстват първите милионери, едни с дадени на готово пари, други с получени кредити, трети с контрабанда, четвърти с хазарт, пети с насилие. Горе-долу такава е ситуацията в България след преврата в края на 1989 г. и в началото на 90-те, когато новобогаташите започват да се дрогират и е открит един нов пазар – кокаинов. А по-тарикатите се заемат с търговията, вноса, износа и транзитирането на дрога в страната и извън нея.


Генерал Любен Гоцев
Работещите канали на “Кинтекс” и СОМАТ влизат в схемите на новите босове. Но и босовете си имат началници. Дали си кредитен милионер, банкер, фараон, бизнесмен или “борец”, дали си създал мит или легенда за своето богатство, дългата ръка на ДС винаги те държи за ухото и те направлява накъде да вървиш и какви да ги вършиш. В България властта на БКП и ДС се укрепва още повече след “демократичните” промени. Задкулисните играчи, кукловодите, са така нареченият Генералски съвет в БСП, който управлява всички партии и самата държава. Генералското движение в БСП се ръководи от о.з.ген. Любен Гоцев. Той е роден в София през 1930 г., завършва Института по Международни отношения в Москва, школата на КГБ и работи през целия си живот в ДС. Бил е зам.- вътрешен и зам.- външен министър, министър на външните работи при Луканов, представител на НРБ в ООН. Зам.-началник в I-во Главно управление на ДС. Създател е на повечето “силови” групировки, холдинги, банки, крупни финансови институции и мастити бизнесмени. Близък приятел е с генералите Атанас Семерджиев, Нанка Серкеджиева, Бригадир Аспарухов, полковник Димитър Иванов – шеф на 6-и отдел на Шесто главно управление на ДС. Има бизнес-отношения с другарите Младен Мутафчийски, директор на оръжейната фирма “Тератон”; Асен Мичковски, човекът с куфарчетата, шеф на “Селена холдинг”; Петя Славова и Митко Събев от “Нефтинвест”, а преди това с Цветан Начев, докато банката е Международна ортодоксална банка “Св. Никола”; Денис Ершов, Майкъл Чорни и, и, и! Той е от малцината посветени в унищожаването на досиетата. През 1990 г. най-ценните и важни данни за доносниците, агентите, щатните и нещатни сътрудници на ДС изчезват от архивите на МВР. По негово нареждане е унищожена цялата нормативна база, дала огромната власт на ДС. Тогава министър на вътрешните работи е генерал Атанас Семерджиев, а за архива отговаря генерал Нанка Серкеджиева. Бай Любен Гоцев, както го наричат от уважение “борците”, е създател на “силовите” групировки, които са съставени от борчески бригади. Благодарение на него се появяват ВИС-1, СИК, ТИМ, ДИК, “Аполо и Болкан”, “Ипон-1” и всички останали. На него дължат възхода си Илия Павлов, Васил Божков, Красимир Стойчев, Емил Кюлев, като не трябва да омаловажаваме ролите на Андрей Луканов и Огнян Дойнов, Христо Христов и Кеворк Кеворкян, Ангел Стойчев и Димитър Иванов, Петър Манджуков и Младен Мутафчийски.

През 1993 г. борбата за преразпределение на териториите е в разгара си. Парите на партиите се въртят от новоизлюпените “босове”, президенти на фирми – бизнесмени, банкери и всякакви шмекери, решили да отчупят от баницата. Най-некадърните влизат в политиката. Но и най-хитрите – по Андрешковски. Те усещат, че не могат по друг начин да се реализират и стават политици, а по това време партии бол. Появяват се и нов вид тарикати, предусетили вкуса на парите, те са държавни служители и чиновници. Това са съдиите, прокурорите, митничарите, следователите, полицаите и общинарите. За да постъпиш на такава длъжност се плащат определени суми, които се отчитат в партийните каси. Ако е БСП на власт, пълнят се червените каси. Ако е СДС на власт, пълнят се сините каси. Политическата номенклатура стои като чадър над целия бизнес, бил той легален или нелегален. БКП е разделена на няколко фракции: БСП, СДС, ДПС, БЗНС, които уж са в противоборство и или управляват, или са в опозиция. Дава се възможност и на едните и на другите добре да печелят. А балъците по митингите на площадите – тях винаги ще ги има.
Битките за пари са взели вече и жертви. Все по-често бухалките се заместват с куршуми.
Кочев-Чомбе и С. Бинев
Повече пари – повече стрелби. На 4 септември 1993 г. е ликвидиран Стефан Мирославов, по- известен като Крушата. Като братята Симеон, Петър и Бойко Щереви, Коко и Гената, Кубето и Върха, Минко Апаша и Тошо Чилов, Стефан Мирославов държи склад в “Илиянци”. Във фирма “Олимпик” е съдружник с друг борец – Страхил Димчев. Върти Далавери с Гриша Ганчев и Иван Кочев – Чомбе. Принадлежи към ловешкия клан на другарката Нора Ананиева от Висшия партиен съвет на БСП. Осмелява се да обере склада на Исмет Шабан, истински бос, а не измислен. Мами и Чомбе като не му плаща два контейнера с цигари. Надхвърля себе си. И бум. Стартът на показните убийства в България е даден. През лятото същата година в дискотека “Златна Ябълка” на Слънчев бряг е убит Валерий Силаруб. Но той не е български гражданин. На 23 август е взривен в село Мрамор до София Георги Стойков, който отговаря за външната търговия на държавни фирми, предприятия и заводи в Пловдивски и Пазарджишки окръг. Декември в кв. Надежда са застреляни капитаните от полицията Дафинов и  Григоров, най-вероятно заради дрога. На 31 декември срещу 1 януари 1994 г. Иво Карамански и Сава Бабаидов отиват да спасяват Васил Урумов – Чико, който бива заплашван и рекетиран от Янко Ваташки – Лудия, в “Бедни – богати” на ул. Раковски срещу пожарната, но извършват погром, след като Кръсника съзира вътре много комарджии, които е ограбвал по време на комунизма, като се представял за старшина от Народната милиция. Някои от тях са пребити жестоко, включително и охраната.

***

След нападението на “борците” над “каратистите” на Слави Бинев, повечето борчета се бяха изпокрили. Джамов, Руснака, Маргина и останалите, взели участие в схватката, бяха дълбоко потопени и освен Васко Илиев и Младен Михалев от босовете, можеха да се забележат Румен Николов, Бойко Борисов, Емо Мигача, Симо Щерев из събиранията на момчетата с ниски чела, дебели вратове и счупени уши. Слави Бинев и Венци Прокопов се бяха барикадирали на плажа “Република”, преименуван в къпалня “Мария Луиза”, като навсякъде из гората отвън, вътре зад оградата, дори по покрива патрулираха въоръжени момчетата от “Защита”, асоциация за защита срещу “Борците”, в която членуваха освен спортисти, депутати, полицаи, видни бизнесмени, сред които се открояваха имената на Слави Бинев, Цветан Божков – съдружник на Бинев,
Цветан Цветанов – шеф на ЦСКА, генерал Лилко Йоцов – военен прокурор, Камен Пенков – собственик на охранителна фирма “Скорпио”, Герман Винокуров – афганец от братския СССР, Гриша Топалов – “Кристалбанк”, Петьо Калпакчиев – “Кинтекс”, Здравко Трайков – шеф “Затвори”, Стефан Гайтанджиев, Иван Иванов, Хрисан Христов и други, която е учредена на 4 ноември 1993 г. в “Японския”, преименуван на “Кемпински-Зографски”, след като собственик му става дългогодишният емигрант в Западен Берлин Иван Зографски.

***

Илия Павлов, президент на “Мултигруп”, беше бесен на Любен Гоцев и Андрей Луканов. Двамата измекяри бяха дали на Гришата Ганчев от Ловеч и Красимир Стойчев повече обекти, отколкото на него. Вярно, с Евгени Горанов правеха нова банка, но Гришата и Краси трупаха повече дивиденти от него, Ангел Първанов също. Максим Димов, Миронов, Гришата Топалов и хюмнетата от Варна бяха под контрол, но Луканов му играеше двойна игра. Само той трябваше да изкарва нафта и бензин за Югославия, защо Луканката набутваше в кириза останалите? Даже Чомбе и Коце Маце бяха вътре в играта. Черепа също се дърпаше, искаше да играе самостоятелно.


Васил Божков – Черепа и Бойко Борисов – Рапона
***

В комбина с Атанас Тонев – генерален директор на Български държавни железници, Боян
Черепа и Борисов
Лозанов – шеф на БДЖ в град София, Симеон Христов – директор на ТЕТП в БДЖ, Христо Манолов, Иван Балджиев, Крум Каменов – все служители на БДЖ, сръбският представител на югославските железници Божидар Булатович, Иван Кочев – Чомбе, бос от Петрич, Младен Михалев – Маджо, бос от Силистра и отговарящ за превозите
през Калотина, Илия Павлов Найденов организира и извършва огромна контрабанда на горива по маршрута Гара Север, София – Драгоман – Калотина – Димитровград – Ниш. През цялата 1993 г. Илийката е прекарал в Юголславия, с помощта на своите авери, около 10 000 цистерни с бензин и нафта. Тировете, които преминават оттатък под контрола на сливнишкия “аристократ” Боян Петракиев – Барона (прякор, който сам си го измисля във виенския следствен затвор) или танкерите по Дунава от Видин към Нови сад, нито за тях, нито за каквото и било по въпроса за петролната контрабанда, няма в съчиненията и разказите на
Илийката пред журналистите и през януари 1994 г. нарушаването на наложеното от ООН ембарго с резолюция на Съвета за сигурност спрямо Югославия продължава. Любен Беров и неговите министри са богато възнаградени и те замижават. Само техният началник стои с широко отворени очи и следи всичко – Ахмед Доган. И премигва.

Сокола, както го наричат неговите приближени – Доган на турски означава сокол, прави контакт на Илийката с Пламен Камбуров, бивш член на съвета на директорите на “Нефтохим” и член на съвета на директорите на “Петрол”. Контактът е осъществен в Меката на българските политици бар-кабаре “Париж”  на улица Солунска под офисите на братя Коларови, приватизаторите на “Плама” в Плевен. Ахмед Доган е редовен клиент в кабарето, собственост на Близнаците, но не Зафирофи – Кольо и Нико, нито Николай и Георги Цветини, а Васковците, участвали в първия дързък обир на злато в ЦУМ, още по Татово време.

Двамата братя тарикати правят първото кабаре в България, което се намира в едно мазе и се слиза по стръмна стълба, а вътре ви очакват знойни гърли, 60 покер-машини и почти целия политико бизнес-елит, освен “борците”, които редовно си ходят там. Толкова редовно, че започват да подражават на Ахмед Доган, и Васко Илиев решава да открие своя дискотека и така се появява “Нерон” – Кафе-театъра в НДК, долу в подлеза до базар “Пасажа”, собственост на Ружка и Вълчев Пожарникаря. Директно от Министерски съвет, където е съветник, Камбура прави сделки с големите производители на бензин и нафта като “Шеврон”, “Тексако” и “Бритиш петролеум”, “Марк Рич” и пр. В далаверата се включват всички фирми на “Мултигруп” – 33 на брой, Гриша Ганчев с неговата “Литекс комерс” и други, с личното съдействие на Марио Тодоров, председател на Комисията по санкциите за спазване на Юго-ембаргото като му помага Марио Пеев, вице-президент на “Мултигруп” заедно с Младен Михалев – Маджо, Венцислав Стефанов и Нейчо Неев, вицепремиер на Любен Беров и министър на търговията.
(следва)

Разкрития

Миро Найденов: Цветанов следеше и Дянков и Вежди!

Вежди Рашидов като министър на културата е бил проследяван и подслушван, докато е ходил с
журналистка в хотел. Това стана ясно току-що от интервюто на Сашо Диков с Мирослав Найденов. Името на Рашидов бе казано от Диков.
Той призна, че Цветан Цветанов ще получи след сряда ново обвинение, вече не само за бездействие като вътрешен министър, но и за незаконно подслушване. Той е събирал всякакви компромати за членовете на правителството, за да ги държи в зависимост.
„Симеон Дянков беше обект на интензивно следене“, обясни Найденов. И призна, че е трябвало и самия него да подслушват и следят, но полицаите сбъркали телефона му и следели негов колега

Тайни общества

Без българи при „тайните“ от Билдерберг

Общо около 140 участници от 21 европейски страни и Северна Америка са сред поканените.
Както винаги, групата е разнообразна и включва политически лидери и експерти от индустрията, финансите, научните среди и медиите.

Сред тях са шефът на Европейската комисия Жозе Барозу, Андерс Борг, шведския финансов министър, Дейвид Камерън, премиерът на Великобритания, Клаус Клайнфелд, шеф на американската компания “Алкоа” и още много влиятелни личности.

Основните теми на дискусията тази година са :
Може ли САЩ и Европа растат по-бързо и да създаде работни места?
Работа, правото и дълга
Национализъм и популизъм
Външната политика на САЩ
Кибер войната и разпространението на асиметричните заплахи
Online образование: перспективи и последици
Политиката на Европейския съюз

Тайни общества

Над 100 световни политици и бизнеслидери при "тайните" от Билдерберг!

Повече от 100 световни политици и бизнеслидери се събраха вчера за откриването на
тайнствената среща на Билдербергската група във Великобритания. Тази година сбирката се провежда в луксозния хотел "Гроув" край Лондон, любимо място за отдих на британските футболисти и семействата им.

Сред поканените са шефката на МВФ Кристин Лагард, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, изпълнителният директор на "Гугъл" Ерик Шмид и шефът на "Амазон" Джеф Бесос. Кабинетът на британския премиер Дейвид Камерън обяви, че той също ще присъства на откриването на срещата.

Билдербергската група е създадена през 1954 г. и е кръстена на мястото на първото събиране - хотел "Билдерберг" в Остербек, Холандия. Основен принцип на срещата е "Това, което се случва в Билдерберг, си остава в Билдерберг". Не се допускат медии, гражданите са държани на разстояние от суперохрана.

В името на повече прозрачност групата вече има уебсайт. На него бе публикуван списъкът с поканените гости, както и основните теми, които ще се дискутират. Сред тях са икономика, външната политика на САЩ, войните в киберпространството и главните тенденции при изследванията в медицината. Активисти от цял свят са се събрали в района около луксозния хотел, обвинявайки участниците в световна конспирация. Те планират алтернативен фестивал до утре, когато свършва форумът.

Високо напрежение

Волен към Лора Крумова: Стойте си вкъщи. Защо жените се занимават с журналистика?
Лора: Вие сте лумпен!

Пошъл сблъсък между Волен Сидеров и тв водещата Лора Крумова в ефира на Би Ти Ви
трябваше да разбуди и най-големите махмурлии тази сутрин.
Волен към Лора: Вие можете ли да ни разясните проституцията?
Лора: Мога... Не избирателите ви са лумпени, а вие сте лумпен.
В.: Скандално е, че тв водеща нарича политик лумпен.
Л: Имам хормонални проблеми.
В. Ами стойте си вкъщи. Защо жените се занимават с журналистика? Раждайте деца, стойте в кухнята... Вместо да сте тук и в ухото редакторът да ви говори, а на него да му говори Цветанов и Красимир Гергов.
Това са части от разговора в ефир между двамата. Сидеров уж бе дошъл за право на отговор, тъй като в предишно предаване участвал репортерът от СКАТ Теодор Ангелов, с когото се джафкаха в парламента. Но пък Лора обясни, че пиарът на Сидеров я изнудвал предишния ден, че той ще дойде в студиото само, ако се обещае, че няма да бъдат пускани кадри с шефа на СКАТ Валери Симеонов.
Близо 30 минути празни думи и вулгарности – ако целта на предаването е била да отврати зрителите от политиката и журналистиката – ефектът бе пълен. Следващият гост в студиото май трябваше да е Чичолина, но редакторите на предаването, очевидно побеснели, свалиха заставката и пуснаха друга тема

Разкрития

Военни хеликоптери ползвани за сватбата на ексминистър Ники Младенов!

Три военни машини са навъртяли по 26 хиляди лева на ден покрай сватбата на бившия външен
министър Николай Младенов, сочи проучване на "Преса".
При правителството на Бойко Борисов полетите на няколко военни хеликоптера в един и същи ден и към една и съща дестинация не били изключение, показват данните, предоставени от военния министър Ангел Найденов на временната парламентарна комисия, която разследва полетите на властта.
На 25 август 2011 година например два хеликоптера “Кугър” са летяли от военното летище Крумово до резиденция “Евксиноград” край Варна. Общият им полет е продължил 4 часа. На следващия ден три от същите военни машини разхождат властта по няколко дестинации. Излитат от Балчик, след това едната каца във Варна, а накрая трите отиват в Шабла. Следва връщане до Балчик, като единият от полетите е до Безмер. На същия този ден – 25 август 2011 година Бойко Борисов прави първа копка на рехабилитацията на пътя от Шумен до Силистра, придружаван от строителния министър тогава Росен Плевнелиев.
Малко преди това – на 21 август същата година, пък е сватбата на външният министър в правителството на ГЕРБ Николай Младенов в резиденция “Евксиноград”. Според очевидци, повечето от гостите на сватбата са останали край Варна още няколко дни, а самият премиер Борисов е кум. Това обяснява и кръстосаните оплети на трите военни машини на 26 август, като само за този ден полетите струват на хазната над 26 000 лева.
Скандални заявки има и от 2012 година. На 17 май тогава два кугъра са разходили височайши гости от резиденция “Евксиноград” до ловното стопанство “Воден”, местността Свещари и са се върнали обратно в Балчик.

Смех

- Кога е сватбата?
- На 21 юни.
- Това е денят с най-късата нощ?
- Да.
- Страхливец!
    *
В аптеката:
- Извинете, къде са ви тестовете за бременност?
- Вдясно от рафта с презервативи.
- Ако знаех къде са ви презервативите, сега нямаше да ми трябва тест за бременност!...
    *
Между приятелки:
- Как се променят мечтите! Когато бях малка, мечтаех да се появи някакъв принц на кон и да ме отведе със себе си. Сега за това мечтае съпругът ми...
   *
Български учени са създали универсално суперлепило, което лепи абсолютно всичко. Сега работят над проблема, как да отворят капачката.
   *
Блондинка:
- Вчера бях на очен преглед.
- Какво ти казаха?
- Казаха да науча азбуката!
   *
Гледам днес пред кофите при нас един вързоп броеве на "Плейбой". Вероятно още някой си е пуснал интернет...
   *
Според изследвания на британски учени, 90% от хората симулират еволюция.

петък, 7 юни 2013 г.

Разкрития

Хората на Цеко Минев превземат фирма!

Невероятен и зрелищен скандал се разиграва в този момент в центъра на София.

Юристи на ПИБ, нотариус и лошо гледащи мъже в костюми нахлуха във фирмата, която Цеко Минев превзе по скандален начин. Те твърдят, че компанията е продадена и ги изпраща новият й собственик, но в същото време отказаха да се представят.
Въпреки изричната забрана на хората от ПИБ и заканата, че ще ни съдят. Скандалният банкер и шеф на ски-федерацията превзе голямата технологична компания “Глобъл Комюникейшън Нет” само срещу 230 000 евро.
Толкова е стойността на няколко вноски по кредита, които фирмата е теглила от ПИБ. “Глобъл Комюникейшън Нет” се опитват да ги платят, но ПИБ отказва да вземе парите и превзе цялата фирма, чиято пазарна цена е около 20 млн. евро.
Пазарният й дял също е примамлив – държи около 1/3 от интернет трафика за България, доставя интернет за двата най-големи оператора “Булсатком” и “Близу”, като на втория доставя и тв сигнала, има договори с десетки по-малки оператори в страната, офиси в над 40 града, оперира оптична мрежа, част от която е линията за национална сигурност, подсигурява комуникациите за спешния тел. 112. С две думи – апетитна хапка! Според документите нарочената за конфискуване от ПИБ фирма вече е продадена. Новият собственик се казва “Търнараунд мениджмънт”. Фирмата е регистрирана на адреса на ПИБ и е с капитал 2 лева.
Тя е закупила “Глобал Комюникейшън Нет” за 2 125 000 лева. Това е абсурдно, реалната цена на фирмата ни е поне 10 пъти по-висока, коментираха от ръководството на компанията.
Според показните документи, ПИБ е продала “Глобал Комюникейшън Нет” на своята дъщерна фирма “Търнараунд мениджмънт” на 27 май. Това е станало с явен търг при явно надаване. Към момента не е ясно дали за него е публикувано обявление. Със сигурност досегашните собственици на фирмата научиха за търга едва днес следобед.
Нас 2 часа юристите на ПИБ, които секвестират фирмата, отказваха да се представят. Нотариусът също отказа да каже името с не само на журналистите, но и на колегите си адвокати, защото я измъкнали набързо и дори не успяла да си вземе чантата. След като човек от внушителната делегация се изпусна да я нарече “Мариета”, адвокатите на “Глобал” започнаха да се обръщат към нея с “нотариус Мариета”. Тя заплаши, че ще ни съди, ако снимаме.
OFFNews реши да не се съобрази със заплахите на “нотариус Мариета” и да поеме риска да бъде съден от нея или от Цеко Минев, но да покаже лицата на хората, които отнемат бизнес за милиони по такъв скандален начин. Успяхме и да вкараме наша камера на продължилото около 3 часа заседание.
 Междувременно стана ясно, че принудителното изпълнение чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов е отменено, но това изглежда не означава, че банката се отказва от желанието си да изземе активите.
В крайна сметка се разбра, че респектиращата делегация е дошла, за да входира документи, уведомяващи стария собственик, че компанията вече не му принадлежи. Тъй като адвокатите на “Глобъл” се противопоставиха, нотариусът над час записва обясненията им защо не приемат това.
Повече от 2 часа и половина в заседателната зала продължи “разговорът” между собствениците и конфискуващите. Срещата се превърна в игра на нерви и война на юристите на двете страни. Постепенно малката зала се изпълни и с журналисти и камери, пристигнаха и трима униформени полицаи.

Тайни общества

Хората, които управляват света вече започнаха тайната си среща!

Конспирацията отдавна е думичка, която храни света. Храни умовете и душите на хората.
Защото човешката природа е такава – ние си умираме за тайни, за сценарии, за това да научим кой е кукловодът, дори и такъв да не съществува.

Често конспирациите са плод просто на развинтеното въображение, а тайните не са толкова невероятни, че да променят съдбата на света или галактиката например. Но понякога, само понякога, кукловодите се разкриват – за малко, колкото да покажат част от истината и да хвърлят още по-плътна мантия върху по-голямата част от цялата картина, за да разпалят отново конспирациите.
Една от най-известните групи на хора, които действително определят бъдещето на света, е тази на Билдърбъргската група. В нея влизат близо 140 души, като повечето от тях са бизнесмени, банкери, медийни магнати, бивши министри на най-големите държави в света, включително и премиер. Истинско световно правителство в сянка.

Срещата на Билдърбъргската група за тази година вече започна. Всъщност членовете на това
елитно общество започнаха да пристигат още вчера на уговореното място – Уотфорд, Великобритания. Ето и няколко от имената, които вече са там – Джордж Осбърн, бивш финансов министър на Великобритания, Ед Болс, бивш „финансов министър в сянка” на Великобритания, Кенет Кларк, началник на британския кабинет, Джон Кер, британски депутат от Камарата на лордовете, Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, Кристин Лагард, управител на МВФ, Франсоа Фийон, бивш премиер на Франция, Робърт Рубин и Тимъти Гейтнър, бивши финансови министри на САЩ, Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ, Дейвид Петреъс, бивш шеф на ЦРУ, напуснал със скандал заради издаване на информация на любовницата си, Оливие дьо Бавиншов, началник на Eurocorps – т.нар. частна елтина армия на Франция, Германия, Белгия, Испания и Люксембург, главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, Питър Тийл, създателят на PayPal, представители на Deutsche Bank, Barclays, Amazon, Shell, HSBC, Lazard, Prudential, Alcoa, изброява британският медиен стожер „Телеграф”.
Председател на „Билдърбърг” е Анри дьо Кастри. Той е главата на застрахователният гигант AXA. Компания, която е създадена през 1817 година, но възприема сегашното си име едва през 1985 година. И един интересен факт покрай името – то не е акроним, а е избрано, защото може да бъде произнесено лесно на почти всеки език.

Името „Билдърбъргската група“ идва от названието на хотел „Билдърбърг“ в малкия холандски град Остербек, където през май 1954 се състоява първото заседание на групата. Тогава председател е холандският принц Бернхард. Групата е създадена като отговор на комунистическата заплаха от страна на СССР. Билдбърг обществото винаги е твърдяло, че се събира, за да обсъди проблемите на света и да говори за тях, но никога не се е стремяло да оказва влияние на решенията на действащите правителства на най-големите световни сили.

Какъв е дневният ред на тазгодишната среща – икономическото развитие в глобален мащаб, Африка, напредъкът в медицината, развитието на кибер пространството. Една от темите е „Заетост, право и задължения”. А друга от сесиите е наречена просто „Текущи въпроси”.
Информацията безспорно е оскъдна. Хотелът в Уотфорд се охранява максимално строго, външни лица не се допускат. Медиите нямат никакъв достъп и единственото, което знаят за срещата, е това, което им казват участници в нея – бивши или настоящи. А срещите на „Билдърбърг” придобиват популярност с протестите на различни активисти, искащи този елит да престане да определя съдбата на света.

Четири дни. Толкова продължава тазгодишната среща. А какви ще са резултатите от нея – вероятно част от тях ще станат видими скоро, а друга част ще е видима, но ние, обикновените простосмъртни, дори няма да разберем, вглъбени в ежедневните си проблеми.

Бързи, смели, сръчни!

Руснаците са вече тук за „Белене“

Зам.-министърът на енергетиката на Русия с ресор "Международно сътрудничество" Анатолий
Яновски се срещна неофициално с българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в София.
Яновски бе пределно лаконичен за по-парливия въпрос около спорния проект АЕЦ "Белене". „Ние говорихме за енергийно сътрудничество, за онези проблеми, онези въпроси, които имаме“, каза той. Руският зам.-министър потвърди, че е обсъждан и проектът за АЕЦ „Белене“, чийто рестарт подготвят тихомълком от БСП. „Ние също така обсъждахме въпросите, свързани с реализацията на проекта „Южен поток“ и въпросите, свързани с „Белене". Тоест това беше първата опознавателна среща, запознахме се с министъра“, каза Анатолий Яновски.
Той бе лаконичен и относно резултата на продължилата над 2 часа среща.
„Ние се разбрахме да дадем инструкции на компаниите, които се занимават с проекта да да активираме диалога помежду си, за да бъде задвижен“, каза той още, запитан за евентуалното размразяване на проекта за втората атомна централа.
За „Южен поток“ той потвърди, че изграждането му в България се очаква да започне до края на 2013 г. „Компаниите навремето подписаха съвместен график („пътна карта“). Графикът се изпълнява и ние имаме всички основания да смятаме, че до края на годината може да започне изградането на проекта“, каза Анатоли Яновски. БСП и кабинетът „Орешарски“ явно готвят рестартиране на проекта, към който новата власт явно питае слабост. Същевременно го правят тихомълком като не дават информация за срещите по темата на правителствено ниво като тази.
Зам.-министърът на енергетиката на Русия трябваше да бъде придружен от топ мениджърите на руския монополист „Газпром“ по време на срещата с новия шеф на МИЕ Драгомир Стойнев. Руската делегация мина през София в рамките на своята обиколка из балканските страни – не е тайна, че повечето от тях участват в „Южен поток“. ПИК обаче не забеляза зам.-министър Яновски да е бил придружен от високопоставени служители на „Газпром“, като с него бяха само преводач и служители на руското посолство в София. Не присъстваше и руският посланик Юрий Исаков, който само прати колата си да прибере Анатолий Яновски от сградата на МИЕ на ул. „Слявянска“. Още един луксозен джип Мерцедес GL500 с дипломатически номера и бус Фолксваген със служители на посолството придружаваше колата на зам.-министъра.
От пресцентъра на МИЕ отказаха каквито и да било коментари за медиите, като поясниха че журналистите можело „да питат руснаците“ за мистериозната среща. Срещата не бе предварително обявена нито в сайта на ведомството, нито пред медиите и бе отказано на журналистите дори в кратък брифинг.

Дановгейт!

Министър Данов ще събаря незаконни строежи, които сам е проектирал докато е бил френски безработен!

Министър Данов ще събаря незаконни строежи, които сам е проектирал докато е мамил
френските власти, че е безработен и е получавал всеки месец по 1850 лв помощи, показва разследване на Биволъ. В интервю за БНР от 7 юни министър Данов съобщи, че "не е бил информиран" получените от него помощи за безработица във Франция. Той обеща да даде обяснения по казуса в пресата. Данов е регистриран във френското бюро по труда на 22.09.2004 г. Този статут се придружава със специална карта на безработен, която дава право на приносителя на някои социални привилегии като намалени тарифи за градския транспорт, държавните музеи и общинските спортни съоръжения.

Важно е да се подчертае, че такава карта се получава единствено след като лицето се яви
лично на гише в бюрото по труда, където подава купчина документи: фишове за заплата, удостоверение за уволнение, удостоверение за настоящ адрес във Франция и т.н.. Освен това безработният е подробно информиран за своите задължения. На самата карта пише, че той трябва да сигнализира на бюрото по труда всяка промяна в ситуацията в рамките на три дни. Приложена е и декларацията, която трябва да попълни и изпрати. Като промяна на ситуацията се считат започването на работа, на стаж, на фирмена дейност, заболяване, смяна на адрес или име. Бюрото по труда периодично привиква безработния на срещи, на които той трябва да се яви лично. В противен случай помощите му се прекратяват. Данов е живял постоянно в България. Той е пътувал два пъти до Франция за по няколко дни и се е явявал лично на срещите в бюрото по труда. Всеки месец от октомври 2004 до май 2005 той е подавал декларации по пощата или през интернет, че продължава да си търси работа. Всеки месец след подаване на декларацията е получавал на сметката си във Франция банков превод. Факт е, че тези декларации са с невярно съдържание, тъй като Иван Данов не е бил на разположение във Франция, а е живял през цялото това време в България. Освен това той е имал преподавателска и фирмена дейност в България, която не е декларирал пред френските власти.

Партньорите на архитект Данов

На 10 март 2005 г. в съда е регистрирана фирмата "арх. Данов и партньори" ООД. Самото учредяване на дружеството е станало три месеца по-рано, на 7 януари 2005 г., показват фирмените документи. Партньори на арх. Данов са лицата Кирил Радев Недев и Илия Димитров Лазаров чрез фирмата "Лазаров Недев" АД. Недев и Лазаров са герои на особено скандални приватизационни сделки. Двамата са братовчеди, внуци на комунистическия нотабил Кирил Лазаров, финансов министър до 1962 г. и член на ЦК на БКП. http://www.minfin.bg/bg/page/143 През 90-те Недев управлява фирми на Мултигруп, а през 1999 чрез фирмата "Инитиум" приватизира държавната "Агрокомерс", в която шеф е баща му Ради Недев. За 100 хил. деноминирани лева, от които половината са компенсаторки, той получава 80% от капитала на външнотърговското дружество, който е над 7 млн. лева.

Сделката е порочна, сключена без данни и опис на консолидирания баланс на фирмата. Сред неописаните активи на "Агрокомерс", преминали в ръцете на Недев, е един апетитен имот на Дондуков 54, струващ днес милиони. Не е описано и дъщерното дружество "Авис" Ловеч - най-голямата в България кланица за гъски, притежаваща машини за 10 млн швейцарски франка. Новите собственици от "Инитиум" веднага замитат следите на получената гратис държавна собственост като продават участието си в "Авис" на тутраканската фирма "Амон Ра". "Амон Ра" е свързана с фирмата "Сунимекс" на сочените за тартори на наркотрафика сирийци Исмет Тюркемен Шабан и синът му Фатик, застрелян през 2003 г.

И докато Кирил Недев се развива като мултак и е свързан с БСП (кандидат от Коалиция за България през 2005 г.), то съдружникът му и братовчед Иван Лазаров гравитира около СДС. Той е бивш началник на кабинета на Петър Стоянов и дори е спряган за министерски пост. Впоследствие става секретар по външната политика на СДС.

Проектант на незаконен голф комплекс

Съдружието на Недев и Лазаров с арх. Иван Данов е свързано с плановете за инвестиция в голф комплекс "Ибър" край Долна Баня, родното място на дядото Кирил Лазаров. За целта е създаденo публично-частно партньорство между община Долна Баня, която апортира земи, и строителната компания "Лазаров Недев". Инвестицията се оценява на 75.4 млн. лева, като освен голфа се планира построяване на 550 малки къщички и модерен СПА център. Арх. Данов е проектант на комплекса.  ОУП-а на местноста Яйкъна, където се намира голфа е изготвен от "Арх. Данов и Партньори" и показва състоянието на проекта към 01.2005. Това означава, че над този ОУП е работено месеци наред, още преди формално да бъде регистрирана фирмата "Арх. Данов и партньори". И през цялото това време Данов се е водил безработен във Франция. До 2010 г. братовчедите Недев и Лазаров успяват да построят по проекта на Данов 160 вили. Още
85 са в процес на изграждане, когато ги застига заповед на ДНСК за принудително събаряне на 29 незаконни постройки и премахване на незаконното голф игрище. Събарянето на незаконните вили приключи в началото на 2011 г. Самото игрище обаче оцелява и до момента. Незаконният голф на ортаците на покойния Фатик има всички шансове да оцелее и в бъдеще, вече под министерски чадър, тъй като "вероятно" ДНСК минава към МИП, както съобщи самият Данов пред БНР.

Така ще имаме нова парадоксална ситуация за българската държавност: министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време.

Актуално

Борисов съветва Ердоган да вземе пример от него!

Бившият български премиер Бойко Борисов посъветва турския министър-председател Реджеп
Тайип Ердоган да постъпи като него и да си подаде оставката.

„Ердоган би трябвало да се поучи от мен. Когато хората имат различно мнение, подават оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила". Така Борисов коментира днес пред журналисти растящото недоволство в съседна Турция. Българският експремиер подаде оставка на 20 февруари под натиска на мащабните протести срещу монополите от началото на годината.

Протестите в Турция срещу политиката на правителството не стихват вече осми ден. Гражданското недоволство бе посрещано с мощен полицейски отпор, употреба на сълзотворен газ и водни оръдия.

Борисов и Ердоган се срещнаха два пъти по време на мандата на ГЕРБ - през октомври 2010 г. в София и в края на март 2012 г. в Анкара. На втората среща бе подписана декларация за сътрудничество на високо ниво на съвместното правителствено заседание между България и Турция.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган е на власт от 2002 г. Тя многократно призова за преустановяване на протестите и опита да внуши, че зад тях стоят провокатори и терористи. Самият премиер изтъкна, че демонстрантите по улиците на големите градове на Турция са значително по-малобройни от поддръжниците му, припомняйки, че на изборите той получи близо 50-процентна подкрепа.

Въпреки призива на бившия си български колега, турският премиер поддържа твърдата си позиция и не дава никаква заявка за отстъпление.

Разкрития

Опсс...! БСП гласуват с чужди карти!

ГЕРБ хванаха в крачка червения депутат от Стара Загора Атанас Пъдев. Народният избраник бе
уловен от фотографи и мобилни телефони да гласува с чужди карти.

Интервю

Волен към Борисов:  Прибери си персоналното пе*ерастче!

ГЕРБ ще се разпадне. Това прогнозира Волен Сидеров, според когото партията на Бойко Борисов е заделила няколкостотин хиляди лева, за да провокира протестни митинги. Лидерът на "Атака" разкрива в интервю за "Монитор", че чрез дъщерните фирми на "Балканстрой", която според него е на Цветан Цветанов, се печелят обществени поръчки и се въртят огромни суми.

- Г-н Сидеров, как ще коментирате бойкота на Бойко Борисов и групата му в парламента?

- Бойко Борисов очевидно е много комплексиран. Изказването му в залата беше объркана мисъл на комплексиран човек. Той каза, че ще действа така, както е действала „Атака” в предишния парламент. Толкова ли нямат самостоятелно мислене тези хора?! 97 човека са в групата, управляваха държавата четири години и нямат творчеството дори една собствена идея да измислят, а копират „Атака” във всяко отношение. В същото време Борисов обяснява, че е изпратен от народа да работи тук в парламента, а го напуска. Значи не изпълнява повелята на народа.

- А как си обяснявате протестите, които през ден се организират срещу вас? Имаше такъв и в сряда до НС.

- Това беше просто незаконно струпване на хора, които са изпратени и платени от РЗС. Става дума за 15-ина човека спортисти и мутри, които Яне Янев наема. Поръчката за тези митинги идва от Бойко Борисов. На тези хора им се слагат предварително в ръцете плакати срещу мен, а уж митингите са срещу правителството. Всъщност аз съм мишената. Целта е да се пускат внушения, които да ме дискредитират, защото съм най-големият трън в очите на Борисов и Цветанов. Защото не само спрях връщането им на власт и замитането на следите от престъпленията им, но и се ангажирам лично с разнищването на техните злоупотреби. Чрез комисията по корупция в парламента, в която ще участвам, и в добро партньорство с прокуратурата ще бъдат установени всички злодеяния на кабинета „Борисов”. От това тях много ги е страх. Борисов обаче няма мъжеството да излезе лично срещу мен, затова изпраща изтривалките си Яне Янев и Валери Симеонов.

- Имате ли информация по колко се плаща на въпросните момчета, за да протестират?

- Говори се, че Борисов е заделил крупни суми от няколкостотин хиляди лева, за да финансира подобни изкуствени митинги.

- Защо според вас Цветанов забави заявлението си за отказ от имунитета си?

- За да отиде в Брюксел и да търси закрила от ЕНП и Жозеф Дол. Но моята информация е, че от ЕНП са взели решение да не протектират Цветанов, за да не се дискредитира по този начин самата ЕНП. Очаквам в скоро време от ЕНП да се разграничат от Цветанов и да се види цялата престъпна дейност на бившия министър на вътрешните работи и неговия пряк партньор и началник. Аз съм убеден, че Борисов също трябва да бъде подведен под отговорност за редица неща, които са правили заедно. Най-крупните от тях са покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки, наркотрафик, а в резултат е цял поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява. Огромна част от тези пари Цветанов лично ги дирижира. Създадохме анкетна комисия в парламента, която ще разследва и правителствения „Авиоотряд 28”. Има сериозни данни, че точно с тези самолети, както и с военни, са изнасяни огромни количества пари в кеш – въпросните потоци от пари, и са внасяни по банкови сметки в Ливан. Това са го правили Цветанов и Борисов и лично, и чрез техни подставени лица – Пашата, Каратиста и други. Това сочат неформалните данни, но тези неща трябва да бъдат разобличени и санкционирани. Ако трябва, да се търси и международна подкрепа за разнищването на техните сметки.

- Изнасяните огромни суми тепърва ли ще ги разбираме?

- Говори се за милиарди. Те са натрупани от тотален рекет. При мен идват хора, които са работили в институциите при управлението на ГЕРБ, и разказват. Например в транспорта при Ивайло Московски е имало повсеместен рекет. Една от схемите е в ДАИ - този, който е най-отгоре по веригата, свиква регионалните отговорници и им казва – ти ще ми отчиташ на месец 30 000 лв., ти – 50 000 лв., ти - 100 000 лв..

- Откъде ги осигуряват тези пари?

- От рекет. ДАИ контролира камионите, може да ги спира и да им съставя акт. За да не се състави такъв, шофьорът, ако е чужд тираджия, вади 50-100 евро, а ако е българин - в левове. Тези пари се събират от редовите служители, отчитат се нагоре и всеки взема по нещо, но крупната сума се носи директно на Московски, а той - в партийната каса. Това е схема, която ми я казват експерти, работили там. Друга форми за рекет е чрез МВР. Цветанов има фирма - „Балканстрой”, която пък има 500 дъщерни фирми. Чрез тази мрежа той взема всички възможни обществени поръчки, където също се отчита огромен поток от пари.

- Кога е създадена тази фирма?

- В началото на техния мандат. Създадена е с тази цел. Друга форма на рекет е осъществяван върху бизнесмени. Пълномощник на Борисов и Цветанов със заплахи от нагласени проверки и дори затвор е искал от хората да прехвърлят мажоритарния си дял на определена фирма. Всичко това ще излиза едно по едно и разкритията ще дадат представа за мащаба на рекета, за който е било използвано МВР. Но министерството е било използвано и по друга линия - осигуряване на чадър за купуване на изборите. Там принципът е следният – хваща се човек от кримиконтингента и му се казва - или те вкарваме в затвора много бързо, или работиш за нас, Цветанов и щаба на ГЕРБ. Такъв човек оттам нататък вече може да изпълни всякакви поръчки.
Хората още нямат представа за престъпната клика, която четири години беше овладяла тотално властта по всички нива. Цветанов се очерта като една от най-зловещите фигури на прехода. Разбира се, той е еднакво отговорен с Борисов. Надявам се в България най-после правосъдната система да си свърши работата и да видим осъдени министър на вътрешните работи и министър-председател. Тогава вече преходът наистина ще е приключил.

- Нещо в този дух ли казахте на Борисов в сряда, когато специално отидохте до неговата банка?

- На Борисов казах следното (чуха го много хора и аз не го крия и не се притеснявам от изразните си средства) - „прибери си персоналното пе*ерастче, защото нещата за теб ще стават все по-лоши”.

- По адрес на кого?

- По адрес на Яне Янев. Защото, както казах, платените демонстрации на Янев срещу мен са поръчани от Борисов.

- А Борисов какво ви отвърна?

- Нищо. Гледаше, свил глава в рамене, и не отговори абсолютно нищо. Но той много добре си знае, че е поръчителят. Яне Янев е в ръцете му, защото Борисов го държи с компромати за негови гей изпълнения. В момента, в който тези компромати са направени, Яне Янев се превърна от бесен критик на Борисов в първата му маша. Другата му маша е Валери Симеонов, който пък беше държан с прикрити престъпления.

- Очакваме решението на КС по искането на ГЕРБ за касиране на изборите. От парламентарната трибуна обявихте, че знаете за конкретна сума, която е била предлагана на магистратите от бившите управляващи...

- Аз чувам за 5 млн. евро, които се предлагат на съдиите в КС да гласуват „за” касиране на изборите. Смятам, че прокуратурата трябва да се самосезира по случая и да започне проверка на Искра Фидосова. Защото това е много опасен човек, който беше брокерът на купуването на депутати в предишния парламент, а сега е брокер за купуване на съдийски гласове. На тази жена имунитетът трябва да й бъде свален и прокуратурата да започне разследване за търговия с влияние. Такова разследване трябва да има и срещу Бойко Борисов за случая Мишо Бирата. Аз ще настоявам за това. Този случай никога не е разследван като търговия с влияние. А от записа е ясно, че Борисов наистина нарежда на Танов да не прави проверка в определен склад, което е абсолютна търговия с влияние и по цял свят за такова нещо министър-председателят не само пада от поста, но и бива осъден. Крайно време е да престане покровителството над определени хора.
Борисов всъщност беше лансиран по един много подъл начин през 2006 г. с проекта ГЕРБ, за да отстрани „Атака”. Е, не успя поради некадърност, но направи доста усилия. Партията му пък е една клиентелистка формация и прогнозирам, че тя ще се разпадне много бързо - веднага след делата, които сега започват срещу Цветанов и Борисов.

- „Атака” стартира активно със законодателна дейност. Сред поправките е и ограничаване кръга на партиите, които ще получават субсидии. Защо?

- Това беше основна тема на гражданските протести през февруари. И много справедливо хората роптаят най-вече срещу това, че партии, които получават по процент и нещо и не влизат в парламента, вземат субсидии. Не е ясно за какво харчат тези пари, защото контрол върху тях няма. Затова предлагаме те да не получават субсидии изобщо. По този начин ще спестим 48 млн. лв., които могат да отидат за майчински например. В същото време субсидията на партиите, които са в парламента, трябва да се намали. Там вече експертите да преценят с колко точно.

- Кой е следващият законопроект, който вече се пише от „Атака”?

- За отпадане облагането с данък на лихвите по депозитите. Подготвяме такъв законопроект, защото това беше абсолютна гавра на Симеон Дянков с хората. И тогава Борисов също се изгаври, като каза, че българите не били бедни, защото имали много пари на депозит. Този човек няма понятие за живота в България, защото живее в измислен свят между пурите, мачовете, картите и други удоволствия. Това беше наистина подигравка с българина – да му облагаш спестените за черни дни пари. Подготвяме и други поправки, свързани с повишаване на доходите, изгонването на чуждите монополи – съществените теми, които доведоха до протестите и които са реалните проблеми на България. По това ще работим заедно с другата ни линия – разобличаване на корупцията и всякакъв вид злоупотреба с власт, която би могло да направи и сегашното правителство.

- Ще предложите ли все пак зам.-председател на парламента?

- Засега не мислим да правим такова предложение. Казали сме, че постовете не ни интересуват толкова, колкото работата да се върши и да се движи парламентът в посока народния интерес. Това трябва да се прави и ние ще бъдем остенът, който ще ръчка.

Смех

След няколко години брак, мъжът придобива способността да поглежда жена си, без да я
вижда, а тя - способността да вижда съпруга си, без да го поглежда.
      *
Женски блян:
Боже, какъв мъж! Искам да имам кола от него!
      *
Българската декорация

Демократичните държави имат по едно знаме. Ние имаме по две.

Демократичните държави имат по няколко партии с една идея. Ние имаме една партия с много идеи.

В демократичните държави избират политици за полицаи. Ние избираме полицаи за политици.

В демократичните държави политиците работят за гражданите. При нас гражданите работят за политиците.

В демократичните държави медиите са четвъртата власт. При нас медиите са четвърт партия.

В демократичните държави гражданите съдят монополистите. При нас монополистите съдят гражданите.

В демократичните държави гражданите протестират срещу властите. При нас властите протестират срещу гражданите.

В демократичните държави протестиращите палят гуми, обръщат коли и чупят витрини.

При нас властите палят цигари, обръщат поглед и се чупят на ресторант    
       *
Урок по английски. Питат Иванчо:
- Преведи словсъчетанието "член-кореспондент".
- Pеnis рараrассi.      
       *
- Сара, ти ми изневеряваш!
- Авраме, това не е истина!
- И при това с негър!
- А това вече пък съвсем не е истина!
       *
Какво е улица?
Пътят от домашния компютър към служебния.
       *
Фейсбук - 2060. Създава се нова група - "Да докажем, че има 1 000 000 Българи!" ...

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Антипропаганда

Днес слушаме:
Понякога е обич да си тръгнеш
от хората, с които си живял.
Оставяш настрана венеца трънен,
днес си уморен, много уморен.

И знаеш, че след теб не ще извикат
дори да казват колко ги боли.
Може без престорена трагичност
просто ей така да се разделим, нали?

Но после още дълго ще съзнаваш,
когато безвъзвратно си поел,
че хората, които тук остават
може би, без теб ще имат по-щастливи дни.



Маниери

На депутатите не им харесаха безплатните жилища!

Списъците с безплатните ведомствени жилища за депутатите са вече готови. Предстои всеки
момент ключовете да им бъдат раздадени. Още преди да са се нанесли обаче, сред народните представители възникна недоволство. Най-недоволни са в ГЕРБ, сякаш забравили, че в момента бойкотират работата на парламента.
В най-новия блок на НС в квартал Мотописта много от жилищата са раздадени на народни представители. Общо парламентът разполага със 179 ведомствени квартири - в кварталите Красно Село, Витоша, Изток, Овча купел. Ремонтирани са основно преди 3 години за 350 000 лева.

Освен безплатните квартири, за които плащат само сметките за тока, парното и водата, народните представители имат право и на дипломатически паспорти, пропуски за паркиране на автомобилите си, лаптопи, телефонни SIM карти, интернет флашки.

Възникна недоволство между управляващи и опозиция заради състоянието на жилищата и затова кой ще вземе по-хубавите. Пред най-хубавия и нов депутатски блок в квартал Гоце Делчев екип на bTV e заснел бившия икономически министър Делян Добрев да развежда двама свои нови колеги от Хасковски избирателен район да си избират апартаменти.

„Не ми харесват условията - голи стени и фаянсови плочки на банята. Този, който огледахме, е чисто празен”, оплака се Владимир Митрушев. Десетина минути бяха достатъчни на новите депутати да се откажат и от жилищата в другия вход. „Не ми осигуряват основни условия за работа и живот. По-хубавите са раздадени на управляващите БСП и ДПС. Тези, които са свободни, не са приемливи за мен”, каза Митрушев.

От БСП отрекоха да са си запазвали най-хубавите жилища и дори попитаха къде са. Обясниха, че на тяхната група ключове все още не са раздадени. Това потвърдиха и народни представители, които вече 4 години живеят в блока на ул. Царево Село, в квартал Красно село. Там новите съседи също още не са се нанесли.

„На ГЕРБ още не са раздадени ключовете, днес дадоха списъка с апартаментите, които ще бъдат раздадени”, заяви Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ от Пловдивския окръг. „Вероятно всички апартаменти ще имат нужда от ремонт, ние когато дойдохме си правихме ремонтите дори сами. Моят беше в трагично състояние”, каза Тунджай Наимов, депутат от ДПС от Пловдив окръг.

Утре или следващия вторник народните представители ще получат ключовете от държавните квартири. Всички финансови, организационни и битови дела на парламента се управляват от главния секретар. Този пост все още се заема от Иван Славчов, но е много вероятно той да бъде сменен с предишния зам.-министър на финансите от БСП Кирил Желев.

За Прилагателните!

БАН версус Местан!

Институтът по български език към БАН опроверга вчерашния урок по български език на Лютви
Местан. От парламентарната трибуна лидерът на ДПС изнесе кратка лекция на депутатите за употребата на прилагателните в българския език, а поводът беше забележка на депутат от ГЕРБ, че неправилно казва “реторически въпрос” вместо “реторичен”.
“Разликата между “реторичен” и “реторически” е разликата между качествените и относителните прилагателни в българския език. Относителните прилагателни не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически – не може да бъде по-реторически или най-реторически”, обясни Местан.
“Един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, нито – най-технически”, обоснова се политикът филолог.
От Института по български език коментираха пред сайта, че тълкуванието на Местан е погрешно.
“Реторичен” и “рeторически” са дублетни форми – тоест, употребата и по двата начина е правилна. Няма как да се приеме тълкуването на г-н Местан, че едва ли не „реторичен“ е качествено прилагателно, а „реторически“ е относително прилагателно. Това са две форми на едно и също относително прилагателно, което не може да се степенува, обясниха от БАН.

Антипропаганда

Цитат от днес:
„С какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ, си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент - комисии, които без кворум да работят“.
Това заяви разгорещен от парламентарната трибуна  Бойко Борисов, а малко след това депутатите от ГЕРБ  напуснаха залата.
Тейк ит изи бе човек. Пак ще влезеш в Правителствена болница.

Разкрития

Махат фризьора на Цецка Цачева от Парламента!

Фризьорът Атанас Рошлев, когото председателят на предишния парламент Цецка Цачева
назначила на щат, все още продължава да се води на работа в Народното събрание, недоволстват служители на институцията. Това нямаше да е толкова лошо, ако Рошлев вършеше някаква работа, бидейки на държавна заплата. Човекът си имал собствен салон в баровския квартал Лозенец, но въпреки това Цецка го назначила и в парламента и на държавна служба.
Всъщност, частният салон на Атанас Рошлев се намирал точно до жилището, в което допреди година живееше гербаджийката. Цачева живееше в една кооперация с Искра Фидосова, но след това се разделиха.
Служителите на парламента са недоволни, че те не могат да ползват услугите на фризьора, макар че това му влизало в задълженията. Ако някой поискал да се подстриже при него, фризьорът отговарял, че подстригва само Цецка Цачева. Рошлев отрязал дори депутатката Мая Манолова от БСП в предния мандат на парламента.
Сега обаче червените дойдоха на власт и се очаква лично Манолова, която е вече и зам. председател на НС, да се разправи с Рошлев.
Да беше само той, ами колко още такива има, оплакват се чиновниците в най-висшата институция. Шефката на протокола на парламента например била преназначена малко преди края на мандата на 41-о НС на друга по-безобидна длъжност с надеждата да не я отнесе червената вълна. Според запознати обаче, едва ли ще й се размине.
Голямата чистка на старите кадри се очаква да започне до дни, когато трябва да бъде сложен и нов главен секретар на парламента. Това се очаква да е бившият зам. министър на финансите от тройната коалиция Кирил Желев. Той ще замени протежето на Фидосова – Иван Славчов.

Антипропаганда

Цитат от днес!
Татяна Дончева- бивш депутат от БСП:
„Лична квота на Пламен Орешарски в кабинета не виждам освен Петър Чобанов  (министър на финансите). Но има сериозна квота на ТИМ, която се преплита с квотата на семейство Станишеви и техните приятели. Кръгът “Монтерей” и ТИМ са се намесили в сферата на сигурността, а в т.нар. ресурсни министерства са се спрели на подходящи кандидати, с които могат да си правят, каквото си искат, или които са техни служители, каза Дончева.“

Разкрития

Уволниха шефката на финансовата инспекция заради „Белене“

Освободеният изпълнителен директор на Агенцията за държавна финансова инспекция
(АДФИ) Теменужка Петрова потвърди, че уволнението й е свързано с АЕЦ „Белене”, съобщи БНР.
„Основната причина са всъщност разкритията за „Белене”. Това е една много голяма истина, която звучи много страшно, но е истина, за тяхно съжаление”, каза Теменужка Петрова.
Тя не каза, за кои точно разкрития става дума, но е напълно вероятно да са нарушенията по поръчки и доставки на оборудването и солените кредити за тази цел от страна на Националната електрическа компания (НЕК), която работеше по споразумението с руската държавна корпорация „Росатом“ за изграждане на втора атомна централа.
Вчера новият министър на финансите Петър Чобанов освободи „по взаимно съгласие“ Петкова от заеманата длъжност и назначи на позицията Гинка Драганинска.
Скандалното в случая е, че самият финансист номер 1 в кабинета "Орешарски" отрече, че новото правителство си поставило за цел да рестартира проекта "Белене". Твърдението му обаче се разминава с това на премиера Пламен Орешарски и партийната линия на БСП, обещала на избирателите да се доизгради спорната електроцентрала.

Актуална позиция

Българското „Дойче веле“ пълно с екскомунисти!

Поредица от подчертано омаскаряващи страната ни публикации в българската секция на
онлайн-изданието на "Дойче веле" предизвика остра реакция от страна на будното гражданско общество у нас. Това доведе до създаването на отворена група във Facebook "против анти-българските публикации на "Дойче веле". Според членовете на групата в социалната мрежа, в българската секция на "Дойче веле" цари корупция, а общото впечатление е, че тя се е превърнала в резерват за бивши ченгета и привилегировани лица от времето на комунизма в НРБ.

"Те сега са намерили "тихо пристанище" в "Дойче Веле" и водят злостна пропаганда, насочена срещу определени политици в България, доста често в пълно противоречие с официалната политика на Германия към същите български политици, пише в анотацията на групата в социалната мрежа. - Тази група е създадена в знак на протест срещу всичко това, с надеждата, че тези хора някой ден или ще си отидат, правейки път на по-достойни колеги, или поне ще променят езика и стила на своето поведение и прояви".

В отворената група във Facebook будни българи споделят статии от "Дойче веле" и ги коменитрат, без да крият огромното си възмущение от откровените лъжи в тях. Публикациите в онлайн-изданието на германската медия са по най-чувствителните теми в българското общество и са подчертано манипулативни. Някои от последните статии на "Дойче веле", предизвикали възмущението на членовете на групата, са по темата за отмяната на забраната за тютюнопушене от новия кабинет ("Изпушило" правителство от 3-и юни с автор Ясен Бояджиев), за независимостта и качеството на българската журналистика (Симбиозата власт и медии в България от 2 юни с автор К. Шпар от фондация "Конрад Аденауер"), за преместването на ГДБОП в ДАНС (Защо преобразиха ДАНС от 3 юни с автор Иван Бедров), за дейността на българското правосъдие (Кога България ще пребори мафията от 31 май с автор Н. Цеков), та дори и манипулацията, която, уж авторитетното списание "Шпигел" измайстори около самозапалването на варненеца Пламен Горанов. Броени дни преди изборите за парламент у нас българската секция на "Дойче веле" публикува преработен анализ на списание "Шпигел" със заглавие "България е разядена отвътре". Оригиналното заглавие в германското издание е "In Flammen" (б.а. "В пламъци"). В статията пише: "Приближените до някогашните комунисти са си разпределили страната. Те доминират в парламента и в администрацията, взимат най-добрите поръчки, заплашват пресата и са свързани с организираната престъпност. България е най-бедната държава в Европейския съюз, икономиката е в стагнация, към половин милион българи са заминали в чужбина".

Патриотите, създали групата във Facebook срещу агресивната кампания на "Дойче веле", следят публикациите на определени журналисти в българската секция на германското онлайн издание. Все по-често те критикуват и все по-рядко крият неприязънта си към определени автори в медията. "В последно време изкристализира една особена тенденция в материалите на DW, възмущават се будните българи. - Групата около главния редактор Александър Андреев, Емилиян Лилов и Бистра Узунова много често цитира публикации със съмнителен характер, позовавайки се на т.нар. "разследващи" журналисти. Сред тях са Иво Инджев, Иван Бедров, Атанас Чобанов, Юрген Рот. Изглежда целта на медията е да внуши на хората в България, че за всички злини в страната са виновни определени икономически структури. Авторитетната медия "Дойче веле" се е превърнала в инструмент за разчистване на сметки от страна на определени кръгове в България. Схемата вече е съвсем ясна. Когато някой у нас реши да упражни натиск върху мощна корпорация или да си разчисти сметките с нея, поръчва омаскаряваща статия, която услужливите "разследващи" журналисти от българската секция на "Дойче веле" публикуват от името и с целия авторитет на германската медия. Разработката на мига е грабвана от българските медии, които я препечатват у нас като позиция на германските власти и общественост или на чуждестранни авторитети. Порочната, но отлично изпипана, схема е перфектно средство за рекет и изнудване на големите фирми. За българската секция на "Дойче веле" пък това е повече от добър бизнес, който със сигурност носи отлична печалба. А за въпросните "разследващи" журналисти отдавна няма значение достоверността на информациите, които публикуват. Според правилата на истинската журналистика информациите може да бъдат достоверни само, когато са подкрепени с факти и са потвърдени минимум от два независими източника. Поне така изисква етичният кодекс. Този закон обаче явно не важи за българската секция на "Дойче веле" или за определени служители там, които са най-обикновени търговци на влияние. И единственото важно нещо за тях в статията е сумата, която ще получат за нея".