сряда, 7 май 2014 г.

На тази дата: 7 май 1915г е потопена "Лузитания"

На 7 май 1915 г. германски подводници потопяват британския презокеански лайнер "Лузитания", като от намиращите се борда му 1962 души загиват 1198. Атаката ускорява влизането на САЩ в Първата световна война.

"Лузитания", лайнер на "Кунард", е пуснат на вода през юни 1906 г. и осъществил първото си презокеанско плаване през септември 1907 г. от Ливърпул до Ню Йорк. Тя и двойникът й "Мавритания" са конкуренти на популярните германски океански лайнери.

И двата са най-бързите за своето време, но са по-малки от "Олимпик", "Титаник" и "Британик" на "Уайт стар лайн". Именно скоростта им дава възможност на "Кунард" да поддържа ежеседмична връзка през океана, като двата кораба се движат в противоположни посоки.

След избухването на Първата световна война корабите са мобилизирани, за да играят роля на военнотърговски, но не са използвани реално, тъй като са твърде лесна мишена. През февруари 1915 г. Германия обявява водите около Великобритания за бойна зона и започва атаки по съдовете в тях.

През март "Лузитания" получава инструкции как да избягва вражеските подводници, а на 17 април потегля от Ливърпул на 101-ото си плаване и седмица по-късно е в Ню Йорк. Лайнерът поема на последното си плаване на 1 май въпреки предупрежденията за възможни германски атаки. Въпреки взетите мерки "Лузитания" е засечена и обстреляна с едно торпедо. То пробива голяма дупка в борда и корабът потъва за 18 минути на 12 км от Олд Хед ъф Кинсейл в Ирландия.