събота, 30 август 2014 г.

На тази дата: 30.8.1963г. Заработва гореща линия между президентите на СССР и САЩ.

1963 г. влиза в употреба гореща линия между президентите на СССР и САЩ. Инициативата за
създаването на линията принадлежи на главния редактор на американското сп. „Парейд” Джес Горкин. Още на 20 март 1960 г. той публикува открито писмо до президента Дуайт Айзенхауер и до съветския лидер Никита Хрушчов с призив да създадат пряк канал за връзка между Кремъл и Белия дом в случай на извънредни ситуации.

Създаването си т.нар. „червен телефон” дължи на Карибската криза, която бележи връхната точка на напрежение между двете свръхсили. В разгара на Студената война на американците им трябват 12 часа за дешифриране на послания в размер на 3000 думи от съветския лидер Никита Хрушчов до президента Джон Кенеди. В условията на напрегнат диалог е необходимо рязко да се ускори комуникацията. Така през юни 1963 г. е подписан меморандум за създаване на пряка линия между ръководителите на СССР и САЩ.

На 30 август американците изпращат първото пробно съобщение - „Бързата кафява лисица прескочи ленивото куче” (The quick brown fox jumped over the lazy dog's back) и цифрите от 0 до 9. Изречението съдържа всички букви от английската азбука.

Любопитен факт е, че въпреки масовото схващане „пряката телефонна” линия не била нито пряка, нито телефонна. Първоначално съобщенията „изминавали” маршрута Вашингтон-Лондон-Копенхаген-Стокхолм-Хелзинки-Москва с помощта на телекс - електромеханична пишеща машина. В случай на проблем имало и резервен канал през Танжер, Алжир.

В началото на 70-те години, при управлението на Леонид Брежнев, на „дежурство” застъпва обикновен телефон. Но дори тогава по него не са осъществявани секретните разговори. Още в самото начало държавните ръководители решили, че обмяната на съобщенията ще бъде в писмена форма, за да бъде намален рискът от неверен устен превод, а също и да се даде време за осмисляне на информацията.

С появата на спътникова връзка започва модернизация на „горещата линия” и през 1978 г. тя става космическа. За контрол на изправността на линията по нея денонощно се четели произведения на литературни класици. От 2008 г. между Москва и Вашингтон има специално подсигурена компютърна връзка, по която съобщенията се разменят с електронна поща.