събота, 11 октомври 2014 г.

Италианският журналист и писател, осъден на смърт от мафията - Роберто Савиано: „Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре”

Роберто Савиано е италиански писател и журналист, осъден на смърт от мафията заради романа му “Гомор”, изобличаващ неаполитанската “Камора”. Шамарът в лицето на мафията логично води до следването на техните правила – шефовете на неаполитанската Камора осъждат Савиано на смърт.

Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия и от десет години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят. Търсят го милиони – журналисти, издатели, политици, а за да го убият – и мафиоти. Това води след себе си почти нечуваната възможност да бъде открит и да направи разкрития пред екипа на „Ничия земя”.
Интервюто със Савиано, който живее в нелегалност и с непрекъсната охрана, е направено през лятото в Рим, след като водещата Даниела Тренчева от години се опитва да се срещне с италианеца за разговор. Савиано е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда. 

В интервюто Савиано говори и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с
Италия. Той разказва, че се впечатлил от влиянието й покрай разследването на местните власти "Магна карта". От него ставало ясно, че

"калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин

а такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали, и да се снабдяват със стока от българите... Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци", разказва Савиано.

В интервюто той твърди, че "Банев (Евелин Банев-Брендо - бел.ред.) е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко". Писателят дава и своята версия, че

отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия"

Той е единствен, който знае как се осъществява трафикът на България в Италия. България има дълга традиция в криминалните взаимоотношения с Италия. Първите са още в комунистическа България, когато продава хероин като стратегия за отравяне на Запада и вече започват да се изграждат първите криминални взаимоотношения".

Савиано припомня за България определението на Миша Глени, че "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре"... Например Румъния, Унгария, дори Сърбия имат среди, които не са корумпирани. България не е за вярване, не е за вярване... Аз нямам много покани от България, защото италианските институции в България ми казват: "Не, не..."

Според Савиано

"българският проблем е подценяван"

Той казва, че "институциите и медиите са толкова уплашени, че чувам да се казва, че България е излязла от ужасния съветски тоталитаризъм, за да влезе в друг - мафиотския тоталитаризъм. Не е лесно да се разказват тези истини".

Според писателя "България може да се промени само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна".
Интервюто с Роберто Савиано се излъчва в момента  в предаването "Ничия земя" по Нова телевизия.