четвъртък, 20 ноември 2014 г.

На тази дата: 20.11.1962г. СССР махат ракетите си от Куба, американците свалят блокадата

1962 г. след като СССР приключва с демонтажа на ядрените си установки в Куба, САЩ вдига блокадата на Карибските острови.

През октомври 1962 г. САЩ изпраща ултиматум до Съветския съюз да изтеглят ракетите си от Куба. В противен случай заплашват, че Островът на Свободата ще бъде блокиран. Преди това Америка, която е разположила ядрено оръжие във Великобритания, Италия, Северна Канада и Гренландия, разполага 35 ракети и в Турция, което е изтълкувано от Съветския съюз като заплаха от унищожение на европейската част на страната.

Руснаците решават да разположат ракетен комплекс край бреговете на САЩ. Хрушчов предлага на Кастро да изпрати в страната контингент съветски войски и ядрено оръжие - ракетите Р-12 и Р-14, които само за 20 минути могат да унищожат Щатите.

Кенеди обявява началото на военноморска блокада на Куба на 24 октомври 1962 г. САЩ изпращат 180 кораба да патрулират в Атлантика. Кенеди бил готов да бомбардира Съветския съюз, но след като вижда съветските ракети на 180 км от Флорида, издава разпореждане да се използва оръжие само по негова заповед. Кенеди привежда въоръжените сили в най-високата бойна готовност, което се случва за пръв и последен път в историята на САЩ.

В същото време Никита Хрушчов заявява, че смята блокадата на Куба за незаконна. Четири Р-12 със среден радиус на действие са напълно готови за изстрелване. В Съветския съюз отменят уволнението на войниците и привеждат в повишена бойна готовност войските на Варшавския договор. Кастро подтиква Хрушчов към решителни действия. Срещу САЩ руснаците изпращат четири подводници, всяка с по 22 торпеда.

В тези напрегнати дни и нощи контактите между Хрушчов и Кенеди не престават. Двамата лидери си разменят ултимативни заявления, но търсят начини за мирно разрешаване на конфликта. Постепенно САЩ и Съветският съюз започват преговори.  Руснаците извеждат ракетите си от Куба, американците свалят блокадата и се задължават да прекратят опитите за насилствено сваляне на Кастро. Хрушчов иска от Америка да изведе ракетите си от Турция, но това не се случва.