понеделник, 1 декември 2014 г.

На тази дата: 1.12.1891г. Джеймс Наисмит измисля играта баскетбол и я представя пред широката публика

1891 г. американецът Джеймс Наисмит измисля играта баскетбол и я представя пред широката публика. Добива олимпийски статут през 1936 г. и, въпреки че е американски спорт, бързо се разпространява по целия свят.

Нейсмит, който бил учител по физическо възпитание в колежа Спрингфилд, Масачузетс, карал учениците да спортуват в дъждовните дни. Така той измислил игра, която да натоварва състезателите физически и да се играе в зала. Окачил кошове на 305 см и написал 13 базови правила на новата игра. Организирал първия баскетболен мач в салона на колежа, където в момента се намира Баскетболната зала на славата, кръстена на създателя на великата игра.

Първите кошове са били дървени, игрището наполовина на сегашното, а скоро след изиграването на първия официален мач са се утвърдили отборите по петима състезатели. Новият спорт набира скорост като колежанска дисциплина.

Първоначално баскетболът се е играл с футболна топка. Първата топка специално за баскетбол е била кафява, което е продължило до 50-те години, когато се е търсела топка със по-добра видимост за играчите и публиката, заради което цвета й бил сменен на оранжев.

Интересен факт е, че първата официална среща по баскетбол завършила с резултат от... 1:0. Този мач се е провел в нюйоркска гимназия през 1892 г. и в нея са участвали по девет играчи от отбор. Практиката един отбор да се състои от петима души била въведена през 1897-1898 г.