петък, 19 декември 2014 г.

На тази дата: 19.12.1843г. е публикувана новелата „Коледна песен” на Чарлз Дикенс

1843 г. за пръв път е публикувана новелата „Коледна песен” на Чарлз Дикенс. Новелата излиза по време на Викторианската епоха във Великобритания. Тогава съществува конфликт между старите коледни традиции и новите порядки.

Повествованието разказва за всеизвестния скъперник Ебенизър Скрудж, който се кара с всички, които се радват заради идването на Коледа. Самотният Скрудж се интересува единствено от пари. Една нощ го посещава духът на неговия починал съдружник Марли, който го предупреждава, че е обречен, ако не промени своите ценности.

Скрудж е посетен и от духовете на миналите, сегашни и бъдещи Коледи.Те му показват различни етапи от неговия живот. Той вижда, че ще остане сам и забравен и решава да промени своята нагласа. Така Скрудж става един от най-щедрите и ведри хора в Лондон.

Любопитен факт е, че идеята за написването на „Коледна песен” хрумнала на Дикенс през октомври с.г. Той говорил на събитие, организирано от „Manchester Athenaeum” - организация, чиято мисия била развитие и разпространение на знанието. Писателят говорил заедно с младия Бенджамин Дизраели, който впоследствие станал премиер на Обединеното кралство. Дикенс се мотивирал и писал неспирно шест седмици, за да може творбата да е готова за Коледа.

През 1853 г. Дикенс става първият известен писател, който прави публично четене на своя книга. Става въпрос именно за „Коледна песен”. Събитието се състои в Бирмингам пред 2000 души. Когато четял публично книгата си, той късал страници от копието, разменял местата на сцените и използвал изразителни жестове.

Историята е адаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия. Първият филм по „Коледна песен” е от 1901 г. и се казва „Scrooge; or, Marley’s Ghost”. Той продължава едва 6,20 минути. В по-нови времена най-популярните адаптации са британския филм от 1999 г. на Дейвид Хю Джоунс с участието на Патрик Стюарт и анимацията от 2009 г., озвучена от актьори като Джим Кери и Гари Олдман.