неделя, 28 декември 2014 г.

На тази дата: 28.12.1895г. Братя Люмиер правят първата прожекция на филм! Видео

На тази дата през 1895 г. в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация
на “движещи се фотографии”, с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер

Братята Люмиер (на френски lumière означава светлина), Огю̀ст Марѝ Луѝ Николà и Луи Жан са считани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.

Първият филм, направен от тях, се нарича „Работници напускат фабриката „Люмиер“ в края на работното време“, трае 46 секунди и се прожектира за първи път на 21 март 1895 г.

Направен е с апарат, наречен кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894).

През лятото и есента на 1895 г. Луи Люмиер успява да заснеме още няколко 17-метрови, почти едноминутни сюжета с единствената цел да онагледи по подходящ начин възможностите на изобретението си.

С подобна цел братята организират и първата платена публична прожекция, на която присъстват около 40 души, срещу чист доход от 33 франка. Тя се състои на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото „Гранд Кафе“ и се приема за първата публична прожекция.

Когато Луи Люмиер успява да заснеме „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време“, „Пристигането на един влак“, „Къпане в морето“ и „Ковачи“, той неволно става и първият оператор, който показва на света новото изкуство на светлосянката и движението.

В следващите дни пред кафенето се образуват опашки от по няколко метра за прожекциите. Киното се налага изключително бързо в Париж, Лондон, Берлин и Санкт Петербург. Както в големите столици, така и в малките градчета, започват да прожектират отново и отново „Пристигането на влака“, „Закуската на детето“ и „Полетия поливач“.

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм.

Първите филми са неми тъй като няма технология, която да позволява синхронизиране на звук и картина. По-късно е използвана музика, за да се предадат емоциите на актьорите.

Видео