събота, 28 юни 2014 г.

Бойко Борисов: В понеделник банките да отворят с нов премиер

"Утре ще искам при президента в понеделник банките да отворят с нов финансов министър и
премиер" това каза в ефира на BTV бившият премиер Бойко Борисов.

"БСП, ДПС, "Атака" казват: "Ние се провалихме, елате, спасете държавата." Тогава съм готов на всякакви компромиси. При нас имаше финансова дисциплина, имаше еврофондове, имаше строителство Без да го кажат, няма никакъв шанс", категоричен бе Борисов.

Борисов обясни, че нов заем е нужен, за да се "подпрат" и Валутният борд, и банките. Трябват пари, иначе ще изтеглят резерва и държавата ще остане без бушони, предупреди той. И декларира, че е готов да участва при президента в обсъждането на всякакви сценарии за стабилизиране на държавата и вземането на нов заем.

"Сега вече е нужно парламентът да работи, за да даде мандат на Международния валутен фонд (МВФ), което, чисто законодателно ще отнеме около месец, включително да се емитира веднага нов дълг от поне 5-6 млрд. лв.", подчерта той, след като доскоро негодуваше, че управляващите ще теглят заем.

Борисов обясни, че след вчерашните консултации било премълчано, че той се е съгласил с датата на ДПС при условие за оставки на Орешарски и Чобанов.

"Разумната дата беше 14 септември. ДПС казаха или 5 или 12 октомври. БСП искаха или юли или 12 октомври. Казах, че приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате", обясни бившият премиер.

No Comment

Събарят циганското гето във Варна

Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов връчи вчера заповедите за доброволно
събаряне на копторите в ромското гето в „Максуда“. Част от ромите не приеха на сериозно акцията с обяснението, че години наред им казвали, че ще ги събарят, а те все още си стояли там. Други обаче заградиха кмета и го засипаха с въпроси, къде да отидат, как да гледат децата си и кой ще им даде къщи. Някои дори заплашиха, че, ако се стигне до събаряне, ще наредят деца пред багерите.
Дерето в „Максуда“, където в сковани с подръчни материали бараки живеят в абсолютна мизерия и напълно незаконно десетки ромски фамилии, е заринато в боклуци, а смрадта се усеща отдалеч. Първата заповед, която кметът Христов връчи, беше на мъж, който си е направил нещо като конюшна, в която живее и гледа животни. Той подписа без много шум. Но така, както се съгласи, че е напълно незаконно там, беше уверен, че държавата е длъжна да му намери жилище.

460 са незаконните къщи в гетото на територията на район „Младост”. Днес Христо Христов връчва 65 заповеди за доброволно събаряне.

„Процедурата по подготвянето на цялата документация е дълга и сложна. Вече сме изготвили документите и този път, ако те сами не си съборят постройките, ще го направим ние. Няма да допусна да се повтори трагедията в „Аспарухово“. Ако в това дере тръгне вода, ще стане страшно. Сега им връчваме заповедите, имат 14-дневен срок да оспорят, след което предприемаме действия“, каза за „Черно море“ кметът на района.

Служителите на „Младост“ успяха да връчат заповедите на някои от семействата, но други бяха сложили катинари на външните си врати и се бяха скрили, като си мислеха, че като не получат лично документите, ще им се размине. Но заповедите бяха залепени на вратите им.

На тази дата: 28 юни 1914г. Австрийският престолонаследник Франц Фердинанд е убит в Сараево! Започва Първата световна война

На 28 юни 1914 г. австрийският престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София фон Хоенберг са застреляни от членове на терористичната организация „Млада Босна”. Това довежда до началото на Първата световна война.

Покушението

Франц Фердинанд и съпругата му пристигат в Сараево по покана на генерал Оскар Потиорек - губернатор на анексираната през 1908 г. провинция Босна и Херцеговина – с цел да наблюдават военни маневри край Сараево.

Същевременно младежкото бунтовническо формирование "Млада Босна", свързано със сръбската националистическа организация "Черна ръка", взема решение да се възползва от случая и да убие ерцхерцога като отмъщение за анексирането на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария. Убийството е поверено на група от седмина млади заговорници, повечето от които са православни сърби, родени в Босна.

На 28 юни височайшата двойка тръгва с влак от град Илиджа и пристига във военния лагер във Филипович, където Франц Фердинанд провежда кратък преглед на войската. Генерал Потиорек организира официален прием на високите гости в градското кметство - понастоящем Национална и университетска библиотека на Босна и Херцеговина.

В 10:10 ч. официалните лица слизат на гарата в Сараево и се настаняват в шест коли, които да ги откарат до кметството. Във втората кола, открит шестместен Gräf & Stift Phaeton, се настаняват ерцхерцогът със съпругата си, Потиорек, собственикът на колата граф Харах и шофьорът Леополд Лойка.

Кортежът тръгва през препълнените улици, където хората са се стекли, за да видят лично и да поздравят имперските особи. Мерките за сигурност са много отслабени и съвсем недостатъчни.

Колите приближават крайбрежната улица на река Милячка, където се спотайват атентаторите. Те обаче нямат стабилни навици за боравене с оръжие. Недалеч от полицейското управление най-близкият до кортежа атентатор Мехмед Мехмедович губи самообладание и не стреля.

Вторият терорист - работникът-печатар Неделко Чабринович - хвърля към автомобила бомба, която отскача и се взривява под колелата на третия автомобил, убивайки шофьора и ранявайки двама офицери. Чабринович гълта цианидна отрова и се хвърля в реката, за да се удави. Отровата обаче е с изтекъл срок, а реката е дълбока само 13 см. Чабринович е изваден и пребит почти до смърт от притичали граждани.

Другите терористи, стоящи на позиция, са изблъскани встрани от следващата кортежа тълпа.

Друг член на групата терористи - 17-годишният гимназист Гаврило Принцип в тези минути изчаква херцога пред кафенето „Мориц Шилер” на кръстовището на крайбрежната и улица "Франц-Йосиф". Чувайки гърмежите, първоначално допуска, че атентатът е успял, но малко по-късно забелязва, че с ускорен ход кортежът преминава покрай него към кметството, където високите гости са посрещнати от големците на града. Принцип остава, влиза в кафенето и закусва.

Франц Фердинанд не губи присъствие на духа. Той все пак посещава кметството и се среща с градското ръководство, след което се отправя в болницата, за да посети ранените от бомбата. Нарежда да се мине обратно по същия път - по крайбрежната улица. Предупреден е, че е опасно, и е решено маршрутът да бъде променен.

Шофьорът на ерцхерцога неправилно завива в погрешна уличка и, забелязвайки много скоро заблудата си, прави опит да върне колата на заден ход.

Малката скорост превръща Франц Фердинанд в леснодостъпна мишена за случайно оказалия се тук Гаврило Принцип. Той веднага изважда приготвения „браунинг” и от метър и половина стреля два пъти – в ерцхерцога и съпругата му. Първият куршум, пробивайки вратата на автомобила, попада в херцогинята отстрани в стомашна артерия. Вторият преминава през яката на мундира на Франц Фердинанд, поразява сънната му артерия и засяда в гръбначния стълб.

Гаврило също прави опит да се самоубие, но и той поглъща от некачествената отрова. Минувачи избиват пистолет от ръцете му.

София умира първа, пет минути преди съпруга си, който шепти: "Софи! Софи! Не си отивай! Заради нашите деца - остани". Впоследствие се оказва, че херцогът е можел да оживее, ако не е била твърдата яка на мундира: докато се опитват безуспешно да я разтворят, престолонаследникът почива от загуба на кръв.

На 28 юни 2004 г. Виенският военноисторически музей представи пред публиката вещи от атентата: имперската лимузина Graf & Stift Phaeton, станала за съпрузите катафалка; сухи листа от роза, която била закичена в този фатален ден към пояса на Софи; окървавената рокля на херцогинята; калъфката на възглавницата, на която е положена главата на умиращия Франц Фердинанд; пистолети и бомби, от които шестимата съзаклятници на Принцип така и не се възползвали.

След атентата организацията „Млада Босна” е забранена. Нейният лидер Данил Илич и оцелелите атентатори през октомври 1914 г. са осъдени на смърт. Гаврило Принцип като непълнолетен получава 20 г. каторга и умира от туберкулоза в затвора на чешкия град Терезин през 1918 г. само няколко месеца преди краха на австро-унгарската монархия.

Последствия

Войната

На 23 юли Австро-Унгария предявява към Сърбия ултиматум, който съдържа искания, нарушаващи нейния суверенитет: иска се въвеждане на австрийски войски на сръбска територия за защита на намиращи се там австрийски граждани, както и допускане на австрийски следователи до разследването.

Сърбия приема основните пунктове, обаче въпреки това на 27 юли Австро-Унгария й обявява война. Сърбия обаче е поддържана от Русия, която счита нейната територия за сфера на своите жизненоважни интереси, застава на нейна страна и се включва в един привидно локален конфликт, който скоро разпалва Първата световна война. В нея са мобилизирани 74 млн. души, от които 10 млн. загиват, а 20 млн. са ранени.

Династията

Понеже децата на Франц Фердинанд са родени от морганатичен брак, то нов наследник на император Франц Йосиф І става 27-годишният ерцхерцог Карл, племенник на Франц Фердинанд – син на по-малкия му брат Ото, починал през 1906 г. През 1916 г. той става последният владетел на Австро-Унгария.

Съдбата на генерал Оскар Потиорек

Въпреки явните си пропуски при осигуряване на сигурността на престолонаследника, генерал Потиорек по чудо запазва своята длъжност. Когато атентатът и последвалият Юлски ултиматум формално довеждат до започването на Първата световна война, той става командващ на австро-унгарските сили на Балканите.

Спекулира се с предположението, че генералът е изпитвал "вината на оцелелия" и това го е подтикнало да поеме ръководството на първата "наказателна" мисия срещу Сърбия.

Върховното командване го счита за много ревностен в службата, а той няколко пъти заявява, че "оцелял в Сараево, за да може да загине, отмъщавайки за атентата". Не се изявява обаче като умел командир. Не успява да победи малката сръбска армия в нито едно сражение и след пораженията "като по учебник" при Цер, Дрина и Колубара, при които падат много жертви от австрийска страна, той е отстранен.

На 22 декември 1914 г. той е заместен с ерцхерцог Ойген Австрийски. Още същия ден е изведен и от активна военна служба. Потиорек се оттегля в Клагенфурт, област Каринтия, където умира през 1933 г. Погребан е в гробищния парк на Терезинската военна академия във Винер Нойщат.

Кошмарната орис на автомобила

Струва си да се отбележи изключително злощастната съдба на автомобила Graf & Stift Phaeton, в който са застреляни Фердинанд и съпругата му. Това е първият автомобил австрийско производство.

След трагедията колата става собственост на генерал Питерек. Скоро след това генералът полудява и умира. Следващият собственик на Graf & Stift Phaeton - губернаторът на Сърбия - попада в пътен инцидент и си загубва ръката, но поне остава жив.

"Омагьосаният" автомобил погубва швейцарски автомобилен състезател, който се врязва в стена, излита от колата и загива. Лимузината е дадена за ремонт. Собственикът на сервиза, след като я поправя, решава да повози на "царския" автомобил свои приятели. След рисковано изпреварване механикът и всички пътници загиват. Общо за 12 години след сараевското убийство Graf & Stift Phaeton попада в шест аварии и погубва 13 човека.

Пистолетите „Браунинг”

През октомври 1914 г., след 12-дневен съдебен процес срещу заговорниците, браунингът „модел 1910” с фабричен номер 19074 е предаден за съхранение на свещеника-йезуит Антон Пантигам. Светият отец бил духовник от висок сан и прочел опелото при погребението. По-късно той пожелал да създаде музей в памет на Франц Фердинанд и София, като събрал за целта всичко необходимо. Не срещнал обаче одобрение от властите, а и в хаоса на започналата световна война станало невъзможно да осъществи замисъла си.

През 1926 г. Антон Пантигам починал. Йезуитската община предложила на семейството на ерцхерцога редките вещи, включително пистолета на Принцип, но то не ги приело. По-късно най-важният браунинг (всеки от съучастниците в покушението имал подобен) се изгубил. Намерен е преди десетина години затрупан от вехтории в ритуален дом.

Другите предмети така и остават в австрийските йезуити, докато орденът не решил да ги предаде на Виенския военноисторически музей за 90-годишнината от трагедията. "Нека по-добре за редките вещи се грижат експертите, а публиката да получи широк достъп до тях" - отбелязал главата на ордена отец Томас Нойлингер.

До наши дни от четирите пистолета, с които са въоръжени сръбските терористи, са се съхранили три. Пистолетът на Принцип е уточнен по записания сериен номер в полицейския протокол.

Интересен е въпросът защо именно пистолети браунинг, модели 1900 и 1910, са избрани от организаторите на покушението? Това е по същите причини, заради които в първите две десетилетия на 20 век браунингът става професионално оръжие на терористите. Именно с браунинг на 1 септември 1911 г. в Киевския оперен театър двойният агент Дмитрий Богров от четири крачки прострелва смъртоносно Пьотър Столипин. Също с браунинг на 30 август 1918 г. в московския завод „Михелсон” полусляпата есерка Фани Каплан тежко ранява Ленин.

Автоматичният пистолет на Джон Браунинг образец 1910 г. е доста своеобразен. Освен със слабия си откат се отличава с компактност и малка дебелина, като позволява на терориста незабелязано да се приближи до жертвата. С револвер с дебел барабан или с пистолет „парабелум” или „маузер” това е доста по-трудно.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Един приятел казваше: Мечтая си някой да пусне слух, че съм голям любовник. И пред вратата ми да се извие опашка от разтревожени гражданки.
***

Нали икономистите искаха парите да излязат от банките, че да тръгне икономиката. Е, сега ще тръгне. Влогове_2014.torrent.
***

Когато се запознаеш с момиче, тя ти говори с очи!
Когато ти стане любовница, ти говори с тяло!
А, когато ти стане жена....не млъква, мама ѝ...
***

Българският език е единственият, с който в едно изречение можеш да изразиш потвърждение, отрицание, възклицание и въпрос:
- Ще пиеш ли една бира?
- А, не бе?!
***

Два болта се къпят в маслена баня:
-Ех, колега, да имаше сега по една гайка да врътнем!?
-Остави! Ще вземе да ни лепне по някоя ръжда.
***

- Чу ли, че през уикенда метеорологичните прогнози обещават 30 градусова жега!
- Не може да бъде!
- Може! 15 градуса - в събота, 15 градуса - в неделя.
***

Няма нищо чудно, че в древността се принасяли в жертви девици. Хората още тогава не са били толкова глупави, че да жертват тези, дето пускат...


Всяка сутрин нови вицове




петък, 27 юни 2014 г.

Избраха Юнкер за председател на ЕК

Лидерите на ЕС се споразумяха за назначаването на бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия за 2014-2019 година. Това съобщи днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Жребий решил датата за изборите! 5 октомври

Местан сгънал 3 листчета, а Бареков изтеглил 5 октомври

По изключително необичаен начин е било определено коя дата да предложат политическите сили за предсрочни парламентарни избори. Вместо да стигнат до аргументиран консенсус, представителите на партиите решили изборът от трите предложени от президента Росен Плевнелиев дни да зависи от волята на жребия.
Лично председателят на ДПС Лютви Местан сгънал трите листчета с възможности - 28 септември, 5 октомври и 12 октомври. Жребият бил решен от ръката на Николай Бареков. Именно лидерът на "България без цензура", който нахлу на консултациите и взе активно участие в тях, изтеглил датата 5 октомври.

Някой атакува банките! Обновена


Цялата история...

От вчера ДАНС разследва умишлена атака срещу големи български банки. През последните два дни са изпратени над 300 SMS-а и мейла до някои от най-състоятелните клиенти на ПИБ със съвети светкавично да изтеглят парите си, тъй като институцията скоро щяла да фалира.
Кратките съобщения завършавали с кодовите думи: "когато прочетеш изтрий".
След проверка екипи на ДАНС са установили и някои от подателите на скандалната кореспонденция. Твърди се, че в тази връзка е бил извикан в ДАНС Гриша Ганчев, който е председател на Надзорния съвет на "Петрол". В същата компания акционер е и банкера Цветан Василев.
МВР-шефът Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев в момента са при президента, за да обсъдят взривоопасната ситуация, при която определени среди опитват да разклатят още една българска банка и да не нанесат непоправими щети върху банковата стабилност и Валутния борд.
Служители на МВР проверяват дискретно клонове на Райфайзен банк в София и страната по сигнал, че определени бизнес среди се опитат да дестабилизират банката, като пуснат слух, че е нестабилна.
По тази причина органите на реда обиколили някои от банковите салони, за да видят дали има образувани опашки от клиенти, които са посъветвани незабавно да си изтеглят вложенията.

Йовчев потвърди!

От вчера тече разследване за опит за дестабилизация на две банки. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи каза Цветлин Йовчев.

"Изпращани са смс-и до крупните вложители с предупреждение да си изтеглят парите, за да не пострадат", обясни той.

Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

Финансовата система е стабилна, увери министърът.

"От последните разговори финансовата система е много стабилна, оценката отвън е много добра, видяхте, Чобанов договори дълга на 3%. На второ място държавата разполага и с ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тази посока да проведем разследванията докрай и тези, които са отговорни, ще си получат заслуженото", каза Йовчев.
  
На въпрос кой стои зад атаката, той отговори: "Нека в момента да не говорим. Говорене в тази посока - кой има интерес и кой го прави - би могло само да доведе до допълнително напрежение."



Минути по-късно Българската народна банка в извънредно съобщения потвърди за атаката.


"БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка – тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.," се казва в официално съобщение на БНБ.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората, допълват от централната банка.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.


Като се изключи ПИБ засега не се наблюдават опашки пред други финансови институции. От няколко банки, включително и в ПИБ, са мобилизирани допълнително служители да обработават по-бързо клиентите, за да няма излишно напрежение. Разплащанията се осъществяват безпроблемно и няма затруднения или клонове спрели да обслужват клиенти. Прави се всичко възможно да се осигурят допълнителни средства по клоновете.

Гриша Ганчев: Не участвам във филми за дестабилизация


Не участвам във филми за дестабилизация на държавата, заяви Гриша Ганчев, по повод разпространените информации, че бизнесменът е подбудител на атаките срещу банковата система. Собственикът на групата „Литекс” обяви, че ще съди информационната агенция, която първа предположи, че ДАНС проверява него за изпратени SMS-и и имейли на различни адреси за проблем в една от големите български банки.

„Парите на всички наши служители са в Първа инвестиционна банка , включително и моите пари. Аз гарантирам, че ако нещо се случи, ще заплатя в двоен размер всичко. Не участвам във филми за дестабилизация. Кой съм аз, че да дестабилизирам държавата и банковата система?! Аз съм един от основателите на ПИБ и 80 на сто от бизнеса на групата „Литекс” е в този трезор и неговата стабилност е важна за мен.

ПИБ: Имаме достатъчно пари в брой

Уважаеми клиенти,

Както виждате, Банката е обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания. Няма банка в света, която да може да издържи на такава организирана атака.
Само днес сме изплатили на всеки клиент дошъл в Банката общо над 800 милиона лева.
Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в Банката. Затова днес ще работим с клиенти до 15.00 часа, в събота (28.06.2014 г.) и неделя (29.06.2014 г.) няма да обслужваме клиенти. Банката ще обслужва нормално клиентите от понеделник.

Благодарим Ви за разбирането.

Благодарим Ви, че вярвате в нас.

От Ръководството на Първа инвестиционна банка

Бойко: Страхувам се да не ми излезе един прякор - Нострадамус.


Вече се сбъднаха всичките ми най-черни предсказания за държавата. Страхувам се да не ми излезе един прякор - Нострадамус.


Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента след консултациите за предсрочните парламентарни избори. След края на разговорите Борисов предложи  държавата да вземе заем от 5-6 милиарда лева от Международния валутен фонд (МВФ), с които "да се подпрат бордът и банките".
Обновена

Уважаеми читатели, коментарите към статията са спрени на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции.

No Comment

Пътят на Станишев към Брюксел е отворен!

Сергей Станишев преди минути бе освободен от задълженията си на народен представител в 42-то Народно събрание с гласуване в пленарна зала. Гласуваха 179. От тях 171 "за", трима "против" и петима се въздържаха. Станишев вече може да се отправи към Брюксел.

Парламентът работи!

Поредният трети опит за провеждане на редовно заседание на Народното събрание излезе
успешен. Тази сутрин в залата се регистрираха 158 народни представители при изисквани от правилника за работа на парламента 121.
Очаква се днес депутатите да прекратят пълномощията на Сергей Станишев като народен представител. Председателят на БСП е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител. По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат.

Според предварителната програма парламентът ще разгледа на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето.

От 11.00 часа ще се проведе парламентарен контрол, в който ще вземат участие седем министри.

120 къщи са евакуирани във варненския квартал „Аспарухово”

Евакуирани към момента са 120 къщи във варненския квартал „Аспарухово”. В тях по адресна регистрация има над 1000 души. Това каза кметът на Варна Иван Портних. Постройките са с конструктивни нарушения или се намират в свлачищни зони – под или над новообразувани свлачища. Кметът допълни, че този процес продължава. Общо издадените заповеди са 132 към момента. Продължава работата и на комисиите, които оценяват опасността на сградите. Екипи продължават разчистването на ниските части на Аспарухово. Вече втори ден инфраструктурата се мие денонощно с 12 машини. Калните маси от основните булеварди са премахнати. Тежка остава ситуацията по улиците „Моряшка” и „Горна студена”. В горната част на „Горна студена” е тясно и това ограничава достъпа на техника. „Вече успяхме да разчистим подстъпи и площадки и се надявам там да се напредне в значителна степен, както се напредна и вчера. По „Моряшка” продължава изгребването на кални маси в най-.горната част, което ще продължи още няколко дни. След това ще започне поетапно да се пренасочва техниката към по-ниските части на улицата, където също е тясно и има ограничение на техниката, която може да бъде използвана”, каза още кметът Иван Портних.

Днес ще договарят дата за изборите

За днес са насрочени консултациите между парламентарно представените партии, от които се очаква да стане известна датата на предсрочните избори. Приоритетите на работа до края на този парламент също са тема на консултациите.

В изпратените покани от страна на мандатоносителя БСП до другите партии в парламента се отбелязва, че желанието е да се обсъдят постигнатите договорки на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. По време на тези консултации при държавния глава беше посочен периодът от 28 септември до 12 октомври за определяне на дата за предсрочните избори. Така възможните дати са 28 септември, 5 октомври или 12 октомври.

От БСП заявиха, че избори ще има и те ще бъдат в рамките на посочения. Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви, че и трите възможни дати за провеждане на предсрочните парламентарни избори устройват движението.

Позицията на ГЕРБ е за бързи избори, като от партията посочиха първата възможна дата от определения при президента период - 28 септември. Преди дни обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му иска избори на 14 септември и за тази дата ще настоява по време на консултациите.

Вчера, след като за втори пореден ден беше провалено заседанието на Народното събрание поради липса на кворум, заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Алиосман Имамов прогнозира по-ранни избори, защото, по думите му, блокирането на работата на парламента със сигурност ще ускори датата на вота и всички процедури, свързани с изборите.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов, който трябва да води политическите консултации днес, беше категоричен, че ако няма кворум и ако не се проведат тези консултации, БСП ще излезе със специална декларация.

Американец разказва, че е бил в 2137 и 2749 г.

Бившият американски военен Ал Билек, твърди, че е бил участник в прочутия Филаделфийски
експеримент. Той разказал, че е бил в 2137 г. и в 2749 година, както и за своите пътешествия във времето.
Той разказал, че преди да се върне в съвременната реалност, той поживял шест седмици в 2137 г. и още две години – в 2749-а. Както твърди Билек, още в близко бъдеще човечеството го очакват радикални промени във всички сфери – от нови медицински технологии до общото геополитическо устройство.
Преместването във времето не минало безпроблемно за Билек – в 2137 г. той се озовал в болница, където преминал курс по лечение от мощно радиационно лъчение. Терапията преминала успешно, като при нея били използвани нови вибрационни и светлинни технологии. За всичко, което се е случило на планетата за 100 години, Билек разбрал от излъчваните в болницата новини и образователни предавания. Всички изменения в световното устройство били прокарани в първите години на XXI век, в периода до 2025 г., твърди Билек.
Причините за тези изменения са две – глобалното затопляне и контактът с извънземни цивилизации. Според бившия военен през 2137 г. нивото на Световния океан ще се повиши значително, което ще промени очертанията на континентите и ще доведе до намаляване на населението на Земята (до 300 млн. души) и смесването на народите.
Американската инфраструктура към това време ще рухне, твърди Билек, и в света ще се установи нещо, напомнящо временно военно правителство. Контакт с извънземни ще предшества тези събития, както и война – между САЩ и Европа, от една страна, и Русия и Китай, от друга. Според Билек американското правителство си е сътрудничило с извънземни цивилизации в периода 1954–2000 г.: тъкмо пришълците помогнали на янките да установят нов световен ред и да постигнат успехи в областта на технологиите и инженерството. Впрочем всички постижения на американската цивилизация ще бъдат разрушени от войната, но точната дата на нейното начало Билек не може да каже.
След това бившият военен се озовал в 2749 г. – тогава световният хаос ще изчезне и хората ще си живеят в охолство и в условията на социализъм, в чистото разбиране на тази дума. Всеки човек, твърди Билек, ще има всичко необходимо за живот.
 Страните няма да се нуждаят от правителства, целият световен ред ще се следи от точна и независима компютърна система. Сред постиженията на бъдещето са огромни плаващи градове, носещи се из океаните.
Почитателите на Филаделфийския експеримент твърдят, че през 1943 г. американският есминец "Елдридж" заедно с екипаж от 181 души за миг се преместил в пространството на няколко десетки километра. Мнозина вярват, че експериментът е бил организиран от ВМС на САЩ за изучаване на възможността за телепортиране с помощта на мощни електромагнитни полета. Впрочем повечето доживели до наши дни членове на екипажа наричат експеримента проста измислица.


Днес пак валежи, възможни са наводнения

В петък над страната ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност и на много места
ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Ще има и градушки. Метеоролози предупреждават за възможни локални наводнения и преливане на реки.

Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили, особено в Източна България, където ще е умерен и временно силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 21° и 26°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. И по Черноморието на много места ще превали и прегърми.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. По билата ще духа умерен и временно силен вятър от югозапад, който вечерта ще се ориентира от запад.

На тази дата: На 27 юни 1709г. Петър I разбива шведите в битката при Полтава

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с
което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век. Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.

Северната война започва през 1700 г., като войските на шведския крал Карл XII Густаф печелят няколко сражения срещу датчани и руснаци, но не успяват да доведат конфликта докрай. През първото десетилетие на века обаче Петър I модернизира армията си, печели важна битка в Ливония, след която основава град Санкт Петербург.

В опит да реши войната крал Карл навлиза в Русия през 1708 г. начело на голяма армия, но руснаците избягват преките сражения и предприемат тактиката на изгорената земя. Въпреки това шведите правят опит да настъпят към Москва, макар и припасите им да са ограничени, а армията - изтощена. В края на юни 1709 г. те достигат град Полтава на р. Ворскла в днешна Украйна и го обсаждат.

Петър I решава да даде там решителното сражение и предприема контраофанзива, изненадала шведите и поставила ги между настъпващите руски войски и града. Преди началото на битката се оказва, че численото надмощие е на руска страна – Петър I разполага с 45 000 войници срещу едва 20 000 на Карл Густаф.

Битката започва преди зазоряване с шведска атака срещу руските позиции. Тя обаче е удържана, а впоследствие Петър I нарежда да бъде осъществена контраатака. До обeд надмощието на руснаците става очевидно и Карл заповядва отстъпление. Шведите се оттеглят на юг по р. Днепър, но, преследвани от руснаците, са принудени да се предадат три дни по-късно. Жертвите от шведска страна са близо 7000, а от руска – 1345, пленниците са няколко хиляди.

Карл Густав успява да избяга по посока на Молдавия и се прибира в Швеция през Османската империя пет години след битката.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Прибирам се вкъщи и жената веднага носи лаптопа на масата и казва:”Има снимки на гола на жена на лаптопа ти, какво съм ти казвала за посещаването на порно сайтове?”..
“Не съм посещавал никакви порно сайтове,” отговарям, сочейки към екрана. “Виж, тя лежи на нашия диван.”
***

Сексапилна мадама отива на преглед при лекаря. Той й казва:
- Съблечете се.
- Ама мен ме е срам!
- Добре тогава, ще изгася лампата, за да не се притеснявате.
Тъмнина, шум от сваляне на дрехи. Мадамата пита:
- Къде да си оставя дрехите?
- Ей тук, на стола, върху моите.
***

Тя ядеше колкото една птичка - половината от теглото си на ден
***

Две блондинки се качват в автобуса. Първата пита шофьора:
- Извинете, с този автобус мога ли да стигна до гарата?
- Не.
Втората:
- А аз?
***

Луд виси на клоните на дърво. По-късно пада. Приятелят му го пита:
- Подхлъзна ли се?
- Не, узрях!
***

Успееш ли да убедиш баба си, че не си гладен, значи можеш да промениш света!!!

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Ники "Дудука"- майстор на палачинката

Новият политик пак обърна палачинката. Бареков за пореден път се обърна срещу създателите си.
Бареков първо носи цветя на Бойко Борисов и после обърна палачинката с компроматна война срещу него. Днес смешният политик атакува и създателят си Цветан Василев, който изхарчи една каруца пари да го вкара в Европарламента. А бе майстор е на палачинката...

"Всеки в ТВ7, който вземе страната на Цветан Василев срещу мен, изпълнява неговата поръчка! Мартин Карбовски получава по 140 000 лева на месец по договор с ТВ7 само за неговото предаване! Карбовски да излезе и да каже кой му плаща тези пари и каква е връзката му с Цветан Василев!", заяви Николай Бареков.
И допълни: "Косьо Филипов, който днес си позволи да сипе инсинуации и клевети по мой адрес, взима по 4500 лева на месец в телевизията. Договорът му е лично подписан от мен. Да каже той днес каква поръчка изпълни, за да ме оклевети", призова Бареков .
И продължи: "Кога ТВ7 успя да стигне дъното и да се превърне в телевизията на Цецо Василев? Аз спасих тази телевизия да не бъде телевизията на Пеевски и Василев. Аз предупредих ТВ7 да не взима страна в този абсолютно порочен конфликт, който се разиграва в момента. Телевията, обаче взе страна и с това се погуби. Това е фатална грешка на телевизията. ББЦ няма повече да участва в предаванията на ТВ7".
Цветан Василев направи абсолютно непочтенни внушения, че е собственик на ТВ7. Вероятно го е правил под някакъв натиск. По този начин той убива ТВ7. Той научи от телевизията, че ще влизам в политиката. Василев не е бил собственик на ТВ7, а компанията "Алегро кепитъл", на която бях председател на борда на директорите". Аз взимах всички важни решения в тази телевизия преди да се оттегля и да се насоча към политиката", заяви по-рано днес Бареков по БНТ.
Новият политик е възмутен, че ТВ7 цензурира участията му и посочи, че няма да дава интервюта за тази медия докато се превръща в ос на конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски.
"Василев и Пеевски се омаскариха достатъчно. Те трябва да престанат, защото прекрачиха всякакви граници", посочи Бареков пред Димитър Цонев.
Лидерът на ББЦ обяви, че утре ще влезе в парламента, въпреки че не е поканен от Сергей Станишев на консултациите между парламентарно представените партии.
"Страхливците Станишев и Борисов не могат да ме спрат да участвам в консултациите", категоричен е Бареков.
Еййй майстор си е на палачинката Ники-Дудука...

Бойко: Партии трудно се управляват от Брюксел

Прав е депутатът Атанас Мерджанов, че парламентарни групи и партии трудно се управляват
от Брюксел. Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Сергей Станишев от ангажиментите му като народен представител. Затова винаги съм смятал, че лидерите на партиите трябва да си стоят в София, а не в Брюксел. Това заяви пред „Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Брюксел за среща на председателите на партиите от ЕНП.
„Въпреки това обещавам на депутата Мерджанов, че утре, когато ще съм в София, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в пленарната зала и ще освободим Станишев. Използвам случая да се обърна към лидерите на тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака” да бъдат така добри да си осигурят кворума в залата, защото те могат това и го доказаха, когато приеха Закона за МВР и за Сметната палата. Тогава няма да им се налага да се извиняват с отсъствието на ГЕРБ в залата”, допълни Борисов.

На тази дата: На 26 юни 1819г. Британецът Денис Джонсън патентова велосипеда

На 6 април 1818 г. немският професор барон Карл Драйс фон Зауерброн демонстрира
праобраза на изобретения от него велосипед. Той обаче не си дава сметка за стойността на своето изобретение и какво значение ще има за човечеството. Затова пък на 26 юни 1819 г. мислещият модерно британец Денис Джонсън се досеща да патентова велосипеда в Лондон.
Изобретяване на велосипеда

Сведения за велосипеди до 1817 г. са съмнителни и в повечето случаи недостоверни. Едва през 19 век техниката се развива до степен да направи възможно появяването на първите праобрази на велосипеда, които се наричат дрезини. Такова е и изобретението на барон Карл Драйс.

Първите прототипи приличат много на днешните велосипеди - имат кормило, но са с дървена рама и без педали. Велосипедът е вторият технически продукт за бита, пуснат в серийно производство, след шевната машина. За първи път се появява през 1817 г. в Манхайм и през 1818 г. в Париж. „Колоездачът” сяда на дървената рамка и след това тика колелото с помощта на краката си, като го насочва с помощта на кормилото.

След плътните гуми (1869) се появяват и пневматичните (1888). После двете колела стават с еднакъв диаметър. Въведени са колелата със спици. В 1880 г. швейцарският инженер Ханс Ренолд произвежда втулково-ролковата велосипедна верига в онзи й вид, който се използва и до днес.

Днес по света има над един милиард велосипеда с всевъзможни предназначения и конструкции, някои от които са съвсем екзотични, от 1 до 4 колела.

Първият български велосипед, наречен "паяк", е направен през 1880 г. от Гено Стоянов - Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

Употреба

Към края на 19 век велосипедите напълно заслужават името си, появило се най-напред във Франция - vélocipède (от латински: velox - бързи и pes - крака). Има обаче и разновидности, при които те се задвижват с ръце.

Пощенските служби на много страни използват велосипеди от края на19 век. Например пощенската служба във Великобритания, където този вид велосипеди наброяват 37 000, ги използва от 1880-те. В Германия те са 27 500, а в Унгария 10 500.

Полицаите в много страни използват велосипеди за патрулиране из улици и паркове, особено в селските райони. Подобно на пощенските, те се появяват в края на 19 век. Например, английското графство Кент закупува 20 велосипеда през 1896 г., а през 1904 г. те вече са 129. Преимуществото на велосипедите е, че не зависят от автомобилните задръствания, могат да се използват в пешеходните зони и незабелязано и безшумно да приближат евентуалния престъпник.

Друга употреба на велосипеда е разнасянето на вестници, която се извършва обикновено от момчета, които нямат още шофьорски книжки. С велосипедите могат да се разнасят и дребни търговски доставки (мляко, храна, дрехи). Дори на територията на някои заводи, където разстоянията са големи, работниците се придвижват с колелета.

Велосипедите се използват и във военното дело. По време на война са използвани за предаване на важни съобщения или за разузнаване. По-късно ги използват при своите операции парашутисти, екипирани със сгъваеми велосипеди. Партизаните (например във Виетнам) много често ползват велосипеди за пренасяне на муниции и оръжие.

В цирка се използват триколесни, двуколесни и едноколесни велосипеди, понякога карани от животни като мечки и маймуни. С велосипеди се изпълняват и много акробатически номера.

Първите гонки се организират почти веднага след изобретяване на велосипеда. През 1890-те надбягванията стават много популярни и се провеждат в продължение на дни. Най-популярният и най-стар международен пробег е 1200-километровият „Париж-Брест-Париж“, проведен за първи път през 1891 г. Най-престижното велосипедно състезание е „Тур дьо Франс“, което се провежда от 1903 г.

Велосипедите през 21 век са използвани за спортуване, развлечение и работа.В последните 10-20 години започват да се провеждат акробатични състезания с велосипеди BMX, където състезателите показват умението си да владеят велосипеда и в същото време да правят рисковани трикове.

Самолет с 3 милиона долара в брой за футболистите от Гана кацна на Мондиала

Самолет с 3 милиона долара в брой кацна при футболистите на Гана часове преди срещата с Португалия от група “G” на Световното първенство в Бразилия. Парите бяха изпратени от президента на страната Джон Драмани Махама, който по този начин спря бунта на играчите.

Както е известно, ганайските футболисти отказаха да тренират заради неполучени по 75 000 долара премии. Те обявиха,че може дори да не излязат на терена за мача с Португалия, а това принуди президентът да се намеси. Той изпълнил всички условия на играчите, които искали парите в брой, а не по банков път.

"Негово Превъзходителство президентът на Гана Джон Драмани Махама се е намесил лично, за да уреди плащането на премиите на „Черните звезди“ до вчера следобед" съобщават от Футболната асоциация на Гана.

Ракета полетя с гориво от череши

Първи полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелно гориво, направено от
черешови плодове осъществи Клубът за аерокосмичски технологии „Зодиак" при НЧ "Зора-Кюстендил".

Използвани са много добре узрели плодове от сорта „Ранна черна едра", които съдържат 82% вода и 18% сухо вещество. Черешите имат сравнително голямо съдържание на захари - до 15%, и това ги прави изключително подходящи за целта.

Новото екологично гориво е наречено „ЧЕРИКА" като съкращение от черешов ракетен карамел и се получава от узрели, презрели и почти изсъхнали череши, които нямат добра пазарна стойност за други цели.

Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, което не създава токсични хлорни емисии.

Също така се проучва възможността за използване на костилки от череши за създаване на леки пресовани корпуси на тези ракети, които напълно да се разграждат след употребата им.

Друго важно приложение на това нетоксично гориво може да бъде при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи и черешови масиви.

Първата подобна ракета, която излетя във вторник в 14:30 ч от района на старото грунтово летище „Модро поле" над село Шишковци, е наречена CHERRY FEST във връзка с предстоящия традиционен Празник на черешата в Кюстендил.

Тя е със стартова маса от 2 кг, две мини камери на борда и достигна височина от 680 м, направи много добри бордови видео записи, след което се приземи с парашут.

Проектът „ЧЕРИКА" до момента се реализира с безвъзмездна идейна, интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуб „Зодиак" и читалище „Зора-Кюстендил" и е на символичната стойност от 1 лев.

Основната му цел е утвърждаване на високотехнологичен мост земеделие-наука-екология.

Парламентът няма да работи и днес

Втори ден парламентът не успя да събере кворум, за да бъде открито пленарното заседание.
При повторен опит за събиране на кворум в зала се регистрираха 109 народни представители. Следващото заседание на Народното събрание ще е утре от 9:00 часа.

При първото преброяване в пленарна зала се регистрираха 104 народни представители, след което председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви 15-минутна почивка.
И вторият опит за събиране на необходимите 121 народни представители пропадна. Този път в пленарна зала се регистрираха 109 депутати.
Така Народното събрание няма да работи втори ден поред.

Цачева: Докога ще се гаврят с ГЕРБ и нашия председател, а не могат кворум да съберат


От името на ПГ на ГЕРБ съм упълномощена да заявя, че след вчерашното решение на групата, помолени от нашия председател г-н Борисов, нашето решение бе днес да направим кворума на отиващото си 42-ро Народно събрание, за да може да бъде уважено желанието на г-н Станишев да работи за европейските политики. Групата ни категорично възразява срещу публичните изяви тази сутрин на представители на Коалиция за България, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ и нашия председател”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева пред журналисти в парламента след поредното провалено заседание.
Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез Бойко Борисов, да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте”. „В този момент, в тази критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение”, подчерта Цачева.

„За времето, за което трябваше да стигна до групата разбрах, че групата е поискала извънредно заседание в Зала „Изток”. Своевременно информирах председателя Миков като помолих за повече от 10 минути възможност между първия и втория опит за кворум, за да разговаряме с колегите, които наистина са изключително гневни на това, което се случва. Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез г-н Борисов да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте”. В този момент, в тази критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение”, каза още Цецка Цачева.

Цитат на денят

Мая Манолова: Докторът на науките Борисов отива в Брюксел, за да участва във фотосесия!

Парламентът с втори опит да освободи Станишев като депутат

Парламентът ще се опита за втори път да гласува прекратяването на правомощията като
народен представител на лидера на БСП Сергей Станишев. Депутатите трябваше да го свършат вчера, но заседанието пропадна заради липса на кворум.
Във вторник Станишев съобщи решението си да замине като депутат в Европейския парламент. Като причина посочи, че има твърде много ангажименти като лидер на ПЕС. Станишев обаче няма намерение да подава оставка като лидер на българските социалисти.
Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител. Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.
Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента, или от ЕП. Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков също смята, че няма пречка за заминаването на Сергей Станишев за Европейския парламент, тъй като има разпоредби за такива случаи в Изборния кодекс.
Екатерина Михайлова, преподавател по право и бивш депутат, обаче твърди, че е възможно да се появи несъвместимост по българското законодателство, ако Станишев продължава да стои в качеството си на народен представител и на избран евродепутат.
Доц. Атанас Семов, преподавател по право на ЕС в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира, че трябва да бъде прекратен националният мандат, за да се положи клетва в Европейския парламент. Ако не го освободят, не може да стъпи като евродепутат в Брюксел, посочи той.
Според Огнян Герджиков, председател на 39-то Народно събрание, след като някой е избран по надлежния ред за евродепутат, абсолютно ненужно е да бъде освобождаван от националния парламент. Това е едно от големите юридически недомислици в нашето законодателство, коментира Герджиков. Неговата принципна позиция е, че изборът трябва автоматично да води до освобождаването от заеманата длъжност.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

-Как пияница вика котката си?
-Мац, сипи, сипи, сипи.....
***

Отборът на Англия посетили дом за сираци в Бразилия.
"Сърцето ми се късаше като видях тъжните им лица,без капка надежда за нещо"
Хосе, 6 год.
***

-Скъпа,искаш ли да играеш в Big Brother ?
-Искам разбира се !
-Имаш две минути да си събереш багажа и да напуснеш къщата.
***

"В турската версия на Windows бутоните OK и Cancel са съответно: Тамън и Сакън."
***

Започваш да разбираш теорията на относителността, когато половин час стоиш пред табелката на магазина "Излизам за 10 мин.
***

Вечерта Пешо изпи толкова много водка, че на сутринта се събуди с руски акцент...
***

Обиколката на Франция. Колоездач се откъсва от групата и дълго време кара съвсем сам по празните пътища. Изведнъж усеща, че някой го настига. Натиска яростно педалите, но не може да се откъсне. Примирен, той се обръща назад и вижда, че след него кара строшен велосипед небръснат тип с омазано яке. - Как мислиш, момче... - казва задъхан типът. - Ще стигнем ли преди кръчмата да е затворила?


Всяка сутрин нови вицове


сряда, 25 юни 2014 г.

Цитат на денят

Бойко Борисов: Той(Орешарски) не може да чете. Мен си позволяваха, доктора на науките, да ме обиждат. И си мълчах.

Луис Суарес вампиряса

Звездата на Уругвай Луис Суарес направи поредната "вампирска" проява в кариерата си.
Суарес ухапа защитника на Италия Джорджо Киелини в края на решаващия мач между "адзурите" и "урусите" от Група "D" на световното първенство. Действието на Суарес обаче остана незабелязано от рефера, а уругваецът падна на тревата и започна да се държи за зъбите, като изглеждаше, че е получил удар от Киелини. Секунди по-късно Диего Годин донесе победата на Уругвай с 1:0 след центриране от ъглов удар и двукратните световни шампиони се класираха на 1/8-финалите за сметка на Андреа Пирло и компания.
И малко смях...

Пак няма кворум!

След два неуспешни опита да събере кворум, парламентът не започна заседанието си днес.
След като и втория път очевидно беше ясно, че в пленарната зала няма достатъчно депутати, председателят Михаил Миков обяви, че заседанието ще се проведе утре.
При първия опит в пленарна зала се регистрираха 104 народни представители.

Смята се, че една от основните причини за дефицита на депутати е, че много от тях са по избирателните си райони, пострадали от тежките наводнения.

Днес трябваше да бъде гласувано прекратяването на депутатския мандат на Сергей Станишев, който вчера заяви, че ще заеме мястото си в Европейския парламент.

108 къщи евакуираха в "Аспарухово"

108 къщи са евакуирани във варненския кв. "Аспарухово" до снощи, съобщи кметът Иван
Портних . В тези жилища по регистрация има над 950 души. Днес продължава събарянето на опасни сгради в квартала. "Геозащита" и БАН пък работят по оценка на свлачищните процеси. Възможно е на тази база списъкът с опасни къщи да бъде дописан. През нощта във Варна отново имаше буря с дъжд, но засега няма данни за нови щети

Алеко и Бай Ганьо на "Витошка"

Завърши конкурсът за проектиране на скулптурна композиция "Алеко Константинов", обявен
от Столична община, която да бъде бъде поставена на бул. "Витоша".

В него участие взеха 2 проекта - "Круша" на арх. Константинов и Проект „Алеко” с вносител арх. Светла Дянкова.

Спечелилият проект "Круша" ще донесе парична награда от 2000 лв. на автора си, докато проект "Алеко" получава 1500 лв.

Журито счита, че проект „Круша” предлага ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално.

Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. „Витоша”, като ще даде възможност на преминаващите да „общуват” с образите от композицията, смятат от кметството

На тази дата: На 25 юни 1978 Аржентина печели Световното по футбол

На 25 юни 1978 г. Аржентина спечелва Световното първенство по футбол в двубоя с
Холадния. Националният отбор има още една победа на Световното – през 1986 г. с ФРГ. 36 години по-късно футболистите на Аржентина не дават надежда да грабнат световната купа. Вярно е, че имат две победи на мачовете с Иран и Босна, но са далеч от финала.

Световните първенства по футбол се превърнаха в най-гледаните спортни събития на планетата. Финалния мач, например, през 2002 г. са гледали 1,1 милиарда души. От 1930 г. първенствата се провеждат на всеки четири години, с изключение на 1942 и 1946 г. , когато те са отменени заради Втората световна война.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Пиенето на ракия по време на лов е спасило повече животни, отколкото Грийнпийс.
***

- Каква е разликата между хардуер и софтуер?
- Ами хардуера може да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш.
***

“Пиенето е като пазаруването. Трябва да можеш да носиш…”
***

Шеф към кандидат за работа:
- В началото ще Ви плащаме по 300 лева на месец, а по-нататък повече.
- Ами ще дойда тогава по-нататък.
***

Решили да поставят различни нации при идентична ситуация, за да проучат психиката на хората в различни региони от Европа. Ситуацията е: мивка пълна с чинии, гола мацка (ама невероятна), и маса с ябълка на нея.
Пръв влиза англичанина и измива чиниите, дава на момата ябълката, след като тя хапва се оправят. Излиза и го питат:
- Защо постъпихте така?
- При нас е така: Първо работата, преди всичко работата. После ние сме Джентълмени и отстъпих храната на момичето. След като остана време, може и малко удоволствие, та правихме секс, но само ако има време.
Влиза французина и правят секс, разделят си ябълката и накрая измива чиниите.
- Значи при нас е преди всичко секса. Понеже беше хубаво и се понатовариме се подкрепихме с ябълка, а после за благодарност измих чиниите.
Влиза Бай Ганьо и комисията се втрещва. Момата мие чинии, оня  на задна... и ръфа доволно ябълка. После обяснява на недоумяващите европейци:
- В България е така: Който работи го..., а който ... трябва да яде.
***

Две бълхи се напили кьоркитюк и едната рекла:
-Пеша ли ще се върнем или ще си вземем котка ?!

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 24 юни 2014 г.

До свидания, Серж!

Решението на Станишев, да стегне куфарите за Брюксел  е похвално. Само е сбъркал посоката на придвижване.