събота, 29 ноември 2014 г.

13 хиляди съвременни роби живеят във Великобритания

Около 13 хиляди души във Великобритания живеят и работят в крайно тежки условия на труд.


По думите на представители на тамошното на вътрешно министерството, цитирани от Би Би Си,

съвременни роби могат да бъдат наречени жертвите

на семейно насилие, които се намират под постоянно домашно заточение, жени, оказали се в тежка ситуация и принудени да се занимават с проституция, хора, натрупали големи дългове, както и такива, които принудително работят във фабрики, в селското стопанство и на риболовни кораби.

Според официалната статистика

в робски условия на Острова живеят имигранти от над 100 страни

Най-голям е броят на съвременните роби от Албания, Виетнам, Нигерия и Румъния, както и деца на имигранти, родени на територията на Обединеното кралство.

В британския парламент се обсъжда закон за борбата със съвременното робство.

ДСБ решава за конгреса на Реформаторите! На живо

Национално събрание на Демократи за силна България започна. 750 делегати  участват във форума.
Очаква се събранието да се превърне в отправна точка за бъдещия формат на Реформаторския блок. От ДСБ настояват формацията да има единен лидер и ръководство, което да бъде излъчено на конгрес през януари 2015 година. Твърдо против са от Движение България на гражданите, чийто председател Меглена Кунева днес ще очаква с трепет решенията на тъмносините. Наскоро напрежението между двете коалиционно свързани партии стигна дотам, че лидерската воля забрани на техни преставители да сядат на една маса преди да бъде решен въпросът за общия водач.

Бомбата в дясното политическо пространство вече цъка в обратна посока, а до експлозията остава все по-малко време. Това стана ясно от изказването на председателя на ДСБ Радан Кънев на националното събрание на партията днес.

"Реформаторският блок в този си вид е изчерпан", каза Кънев. След това той обяви, че пред формацията има два пътя - структурите да се обединят под шапката на общ лидер и ръководство или най-радикалната възможност - да се създаде нова партия.

ТУК МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО СЪБРАНИЕТО:http://www.ustream.tv/channel/conferenciadsb

Обновено!

Немски агент е най-добрият приятел на Путин

Варниг крайният вляво

Историята на едно мъжко приятелство

Човекът, който влиза и излиза от Кремъл като у дома си, този, който е един от най-
влиятелните бизнесмени на ключови позиции в Русия, се казва Матиас Варниг. Той е единственият чужденец от Запада, към когото Путин има безгранично доверие.

Каква е историята на едно мъжко приятелство?

Когато през 1991 г. се срещат в Санкт Петербург, нито Варниг познава миналото на Путин като агент на КГБ в източногерманския град Дрезден, нито Путин е наясно с биографията на германеца като шпионин на Щази в някогашната ФРГ. Закалката на двамата в служба на комунистическата идея обаче ги сближава до такава степен, че и до ден днешен остават най-верни приятели.

И не само това. От 2003 г. Варниг е в надзорния съвет на националната банка “Россия”, известна още като “банката на приятелите на Путин”. Той е в управата и на руската Външнотърговска банка, член е на надзорния съвет на концерна “Роснефт”. Германецът е шеф на надзорния съвет на алуминиевия гигант “Русал”, както и управител на “Северен поток” АД. По газопрповода, построен с решаващото съдействие на Герхард Шрьодер, синьо гориво тече от руския пристанищен град Виборг, минава под Балтийско море и стига до германския град Лубмин. Председател на Съвета на акционерите е самият Шрьодер.

Приятелството на Варниг с Путин датира от времето, далеч преди Владимир Владимирович да се издигне до най-високите етажи на властта в Москва и, харесван или не, да се превърне в един от най-влиятелните политици в света.

Кой е германецът Матиас Варниг, на когото Путин безрезервно вярва?
Сега той е на 59 години, средно висок, набит, с посребрена коса. Потаен е, ненавижда да се говори за него, предпочита да е в сянка. Роден е на 26 юли 1955 г. в градчето Алтдьоберн, недалеч от Котбус. Неговата професионална история започва през 1974 г. Държавна сигурност на ГДР – Щази, търси попълнение сред верни на партията младежи. Варниг е комсомолски секретар. Той веднага дава съгласие да се влее в редиците на Щази. Малко преди да положи матура, Матиас подава молба за членство в компартията. Като бъдещ офицер от Щази той не е изпратен да отбива военния си дълг, а завършва 6-месечен курс към школата на политическата полиция на ГДР.

Кариерата му започва на 1 април 1975 г. с обучение за агент към външното разузнаване на Щази, подготвян и за офицер за специални мисии. Агентурното му име не случайно е Икономист. Варниг следва икономика в Източен Берлин. Веднага след дипломирането му е назначен в Министерството на външната търговия, подготвят го за задгранична мисия под прикритие.
Висшистът е на 24 години, когато се жени, от брака се раждат синът Щефан и дъщерята Клаудия. Малко по-късно мечтата му да стане професионален агент се сбъдва. Заминава на работа в Дюселдорф, където ГДР има търговско представителство. С него е и семейството му. Така започва кариерата му на агент под всевдонима Артур. Основната му задача е икономически шпионаж.
На тихия фронт Варниг доказва талант. Той умее да общува, бързо установява контакти и завързва приятелства. Артур без проблеми установява връзки с представители на западногермански концерни от рода на “Тисен” и BASF, стига и до Дрезднер банк.

Агентът надушва, че западногерманската контраразведка е по следите му. Подава рапорт и през август 1989 г. се връща в Източен Берлин, където е назначен в центрата на Щази.

Докато след рухването на Берлинската стена през ноември 1989 г. много негови “колеги” загърбват агентурните си кариери, Варниг прави точно обратното. Познава отвътре двете системи – комунистическата и капиталистическата, решен е да използва натупания си опит. С пробивността си успява да стане част от екипа, водещ преговорите за икономически и валутен съюз на ГДР с тогавашната ФРГ.

Командировка го отвежда в Бон. Там се среща с шефа на управителния съвет на Дрезднер банк Волфганг Рьолер, който пък търси начин банката да стъпи и на Изток. “Какво възнамерявате да правите, когато ГДР вече няма да я има”, пита Рьолер. “Все нещо”, отвръща 35-годишният Варниг. Той оставя добро впечатление у банкера и успехът не закъснява – на 20 май 1990 г. е назначен на работа в Дрезнер банк, в отдела за ГДР.

Само година по-късно е изпратен на мисия в Русия, Дрезднер банк иска да стъпи в тази страна. Варниг има нюх и предлага началото да бъде сложено в Санкт Петербург. Централата на банката във Франкфурт на Майн одобрява хода. За шеф на проекта е назначен Матиас Варниг.

Санкт Петербург, октомври 1991 г. Варниг е седнал в невзрачна чакалня в кметството. Надява се най-сетне да го приеме някой си Владимир Путин, по това време чиновник в градската управа, отговарящ за задграничните връзки. След 8-часа чакане вратата се отваря. Започва разговор с преводач. След няколко минути бившият разведчик в Дрезден Путин отсича: “Нямам време за губене, оставете превода, ще говорим на немски.” Разговорът е успешен. Дрезднер банк може да отвори първия си клон в Санкт Петербург на 12 декември 1991 г. Така и става, шеф на представителството е Матиас Варниг.

Той живее на хотел, семейството му все още е в Германия, уикендите са скучни. Путин започва да го кани на вилата си. Разговорите се водят на немски, немска е и бирата – “Йевер”. Путин обожава “Радебергер”, но в Санкт Петербург тази марка не се предлага. Събеседниците установяват, че животът им е протекъл по един и същ начин – и двамата са от едно поколение, и двамата са се оженили рано, всеки от тях е работил на тихия фронт с безрезервна вяра в комунистическата идея и с ненавист към гнилия капитализъм. Така започва дружбата между две сродни души. А и кредото на Варниг е, че приятелствата никога не вредят.

Удар на съдбата ги сближава още повече. Съпругата на Путин Людмила катастрофира тежко през 1993 г., животът й е в опасност. Варниг действа светкавично. Людмила е оперирана в Германия, разходите са за сметка на Дрезднер банк. Путин не забравя подобни жестове, макар вече да е разведен с Людмила.

Междувременно Путин от общински чиновник е станал заместник-кмет на Санкт Путербург. През 1996 г. обаче благодетелят му, градоначалникът Анатолий Собчак, губи изборите. Путин се отправя за Москва, назначен е в президенската администрация. Той обаче не забравя германския си приятел. Двете семейства прекарват следващата зимна ваканция в швейцарския курорт Давос. Путин тогава все още е с Людмила. Варниг има нова съпруга – рускинята Елена.

Ще минат още три години, преди Путин да стане президент на Русия и един от най-влиятелните политици в света. Варниг пък ще е една от ключовите фигури в руската икономика. Едва през 2005 г. беше разкрито агентурното му минало като офицер от Щази. Това вече нямаше никакво значение, Варниг вече беше прекалено влиятелен на новото си поприще.

По собствена воля обаче през 2006 г. напуска Русия. Роденото от втория му брак с Елена дете трябва да тръгне на училище, родителите предпочитат това да стане в Германия. Семейството се заселва в Брайзгау, в богатата федерална провинция Баден-Вюртемберг. Така Варниг окончателно пристигна в реално съществуващия капитализъм.

Той продължава да заема постовете си в Русия, пътува до Москва поне три пъти месечно. И както каза в едно от редките си интервюта: “Няма рационални причини да отсечеш в Русия клона, на който седиш”.

Дружбата между него и Путин изглежда непоклатима.

Да, Путин не крие и слабостта си към Герхард Шрьодер. Роденият на 7 април ексканцлер отпразнува 70-ия си рожден ден на патерица на 28 април т. г. в Юсуповския дворец в Санкт Петербург в компанията на Путин и на още 100 представители на руската икономика и полиитка.

Никой обаче не разбра, че истинският инициатор и организатор на тържеството беше Матиас Варниг. На снимката, разбунила духовете в Германия заради прегръдката на Шрьодер и Путин насред украинската криза, Варниг беше взет за човек от охраната. Но не е, макар че той няма нищо против да го бъркат. Така е било по времето на агента Артур – умните хора, които искат да постигнат нещо или да задържат успеха, трябва да са в сянка.

Когато Путин е в Берлин

Когато Владимир Путин е на посещение в немската столица, тогава е неотменно едно посещение на Фугерщрасе - 35 в Берлин-Шьонеберг. Защото там, където ресторанти, барове и кафенета са едно до друго и развяват флаговете си се намира любимият ресторант на руския президент, „Кафенето на артистите”.
„Поръчката на президентa не е ефектна”, издава една млада сервитьорка. Той яде или цюрихски шницел за 18,50 евро или Бьоф Строганоф за 21 евро. „Към това той изпива една „Радебергер Пилз” от Саксония”, разказва дамата, както тя твърди любимата бира на Путин. „Президентът никога не си поръчва от най-скъпите ястия”.
Верността на Путин към „Кафенето на артистите” не е случайна, тя е свързана със собственика и главен готвач Щефан Варниг. Тъй като Путин го е виждал още като малко момче да играе с двете му дъщери. Бащата на Щефан е в края на краищата много добър приятел на руския президент,  това е Матиас Варниг.

Жоро Кадиев два пъти се предлагал на ГЕРБ за финансов министър

Депутатът от БСП Георги Кадиев е предлагал себе си на ГЕРБ като най-удачен избор за
финансов министър.

Слухът, който обикаля парламента от седмици, бе потвърден в петък от трима министри от новото правителство и двама висши функционери на БСП и АБВ.

Георги Кадиев, който бе избран за червен депутат с преференциален вот, е бил засечен два пъти на срещи с лидера на управляващата партия.

Кадиев е направил първата совалка в седмицата преди съставянето на правителството с идея да стане част от новото управление. Червеният политик вероятно е напомнил, че беше зам.-финансов министър по време на тройната коалиция, когато финансовото ведомство беше поверено на Пламен Орешарски.

Според служители на министерството по онова време, Орешарски и Кадиев били в перманентна война.

Още в деня, в който новото правителство на Борисов се закле, на депутатите направили впечатление острите изказвания на Кадиев срещу правителството.

Днес сутринта по Нова телевизия той отново атакува липсата на действия от управляващите през последния месец, работата на митниците и на НАП, както и отказът на властта да се откаже от плоския данък.

"В началото мислехме, че това е рутинна атака от страна на опозиционер, но после се оказа, че Кадиев всъщност е разочарован от част от екипа ни.", коментира депутат от ГЕРБ.

"Кадиев не е колективен играч за която и да е партия. Той е от поколението което работи само за себе си, няма емоция - всичко е лична битка.", описва колегата си човек от БСП.

Силно емоционалният Кадиев е поставил преди време ултиматум пред своите от БСП да бъде предложен за заместник-председател на бюджетната комисия в парламента, но червените отклонили желанието му, което предизвикало буря от емоции от негова страна.

Кадиев вбесил своите от БСП още в началото на новия парламент, когато без да информира председателя Михаил Миков, предложил промени в закона за хазарта.

На 28 юни във Виена в луксозния хотел "Sacher" Георги Кадиев е бил засечен на среща с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. В последствие Кадиев призна за срещата пред медиите, но категорично отказа да изясни за какво е разговарял със скандалния банкер.

Междувременно стана ясно, че фирма „Кадиев Глобал” ЕООД, на която червеният депутат е мажоритарен собственик, притежава 207 акции на КТБ - факт, който Кадиев не отрича.

Невероятни факти!

1. В края на Виетнамската война екипаж на американския военен кораб “Midway”, е изхвърлил
зад борда вертолет на стойност 10 млн. долара, за да освободи място за приземяване на самолет с евакуирани хора.













2. В случай на смърт работник на компанията Гугъл,
неговият съпруг или съпруга получава половината заплата в течение на 10 години, а децата им по 1000 долара на месец до навършване на 19-годишна възраст.








3. Индийските жени притежават 11 % от
световния резерв на злато. Това е повече от резервите на САЩ, МВФ, Швейцария и Германия взети заедно.









4. Съществува компютърно приложение съдържащо информация за всички жители на
Исландия от 18 век. Тази програма се използва, за да предотврати сексуални връзки между роднини, тъй като цялото население на страната е около 320 000.





5. След падане в басейн и удар в главата, Дерек Амато открива в себе си неразкрит талант. При него се проявява т. нар. Синдром Саванта-рядко състояние на главния мозък, при което започва да действа т. нар. "Остров на гениалността". Той става гениален пианист, без да е вземал нито един урок по музика.

Ноам Чомски пред ООН: "Би било добре САЩ да спазват международното право"! Видео

След като световноизвестния професор Ноам Чомски отправи сериозно предизвикателство
пред международната общност и в частност ООН изказването му, очаквано, беше цензурирано от корпоративните медии, тъй като, както винаги, излиза от „допустимата рамка на дискусиите“ относно политиката на САЩ и Израел.
Ноам Чомски говори по време на събитие, организирано от Комитета за правата на израелския народ към ООН.

„Едно важно нещо, което Съединените щати трябва да направят е да спазват собствените си закони. Разбира се, би било добре, ако спазват и международното право, но това може би е твърде голямо искане“, заяви Чомски пред ООН.
По-късно Ноам Чомски даде интервю на живо, пред 800 души, за „Democracy Now!“. Интервюто беше във връзка с речта му пред ООН и беше водено от Ейми Гудман. Ето кратка стенограма от интервюто на Чомски за „Democracy Now!“:

Ейми Гудман: Намираме се в Генералната асамблея на ООН. Какво мислите, че е най-важното, което ООН може да стори, за да бъде решена кризата между палестинците и израелците в Окупираните територии?

Ноам Чомски: Е, трябва да вземем предвид това, което всички вие знаете: В реалния свят, ООН може да действа дотам, докъдето великите сили ѝ позволят. В този случай, това означава, че ООН действа дотам, докъдето ѝ позволят Съединените щати и нейните близки съюзници Британия и Франция. Това са главните актьори. 

И те са поставили доста ограничени лимити. Но въпреки тези лимити, има неща, които ООН може да направи. Признаването на държавата Палестина ще е стъпка напред. Вече, не съм сигурен точно, около 130 държави-членки в ООН са приели тази стъпка индивидуално. 

Съвсем наскоро видяхме и първият пробив в Европа – Швеция обяви, че ще признаят Палестина. 

Само преди няколко дни, Британския парламент гласува за признаването на Палестина. Все пак, имайте предвид, че управляващата партия практически бойкотира гласуването по молба на израелското правителство, което искаше гласуването да не минава. Така че, нямаме промяна на политиката, но е значително и символично събитие. Франция дава индикации, че и те може да погледнат в тази насока. Мисля, че това ще са важни стъпки.

ВИДЕО

На тази дата: 29.11.1977г. Отбелязваме Ден за солидарност с палестинския народ

По решение на Генералната асамблея на ООН от 1977 г. 29 ноември е обявен за
Международен ден за солидарност с палестинския народ. Датата е избрана, тъй като именно на този ден през 1947 г. ООН приема резолюцията за разделяне на Палестина на две части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави — Израел и Палестина.

Известно е изказването на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по повод отбелязването на 29 ноември: „Сега аз съм с онези, които в целия свят изразяват дълбока солидарност с палестинския народ, чиито страдания продължават. Той продължава да няма държава и е подложен на гнет. Изразявайки своята солидарност с тях, аз не пренебрегвам страданията на народа на Израел. Той е лишен от сигурност и постоянно противостои на тероризма.“
Още в края на миналата година ООН обяви цялата 2014-а за Международна година за солидарност с палестинския народ. Решението бе подкрепено от 110 страни членки, включително България. Седем, в това число Израел и САЩ, гласуваха против, а 6 се въздържаха.

С решение бе възложено на Комитета по упражняване на неотменимите права на палестинския народ да организира съответните дейности в сътрудничество с правителствата на страните членки, организациите в системата на ООН, междуправителствените организации и гражданското общество. Специално внимание се отделя на решаващата роля на медиите в провеждането на открита и позитивна дискусия в подкрепа на диалога между хората и прокламиране на мира и разбирателството в района на Близкия изток.

Вицове, ноември 2014г.

Хубаво е когато деца с различен цвят на кожата играят заедно

СмЕх

Какво знаем ние за мечтите?!! Юрий Гагарин цял живот не е пил, не е пушил и е тренирал за това, да не бъде 108 минути в Съветския съюз!
***

От всичките негативи с Анита Мейзер има и една добра новина - мисис България спокойно може да спечели и мистър България
***

Пастор по време на проповед:
- Деца мой! Кой от вас знае какво трябва да направим преди да се помолим на Господа за опрощение на греховете си?
Глас на девойка от залата:
- Да съгрешим!
***

Даже когато сме скарани и не си говорим, вкъщи приготвям вкусна трапеза за любимия - супа, мусака, крем-карамел....Е, вярно, всичко - в една чиния...
***

Детска градина в Америка. Учителката събира децата:
- И така деца, наиграхте ли се?
- Да!
- Кажи Сара, ти на какво игра?
- Играх си на пясъчника.
- Сега, ако напишеш правилно "пясък" на дъската, ще получиш шоколадче.
Пише детето правилно и получава шоколадче.
- А ти Майкъл, какво прави?
- Играх си със Сара на пясъчника.
- Добре...ако напишеш правилно "играя", ще получиш шоколадче.
Пише го, получава....
- А ти, Джамал какво прави?
- Аз исках да играя с Майкъл и Сара на пясъчника, но те ме замеряха с камъни.
- О, това е потресаваща расистка дискриминация! Ако напишеш правилно "потресаваща расистка дискриминация", ще получиш шоколадче..
Всяка сутрин нови вицове

петък, 28 ноември 2014 г.

Недоволство от избора на Слави Бинев за шеф на културата в парламента

Избирането на Слави Бинев за шеф на комисията по кулутрата на НС предизвика буря от негодувание в социалните мрежи.
За филмовия режисьор Виктор Чучков случилото се е унижение. "Ако приемем този факт, означава, че приключваме със своето достойнство. Моля хората от Реформаторския блок, за които гласувах, да се замислят какво допускат в тази коалиция и конкретно в този случай. НЕ ЧУХ КАКВО КАЗАХТЕ".

"Да се възмущаваш от кандидатурата на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, а след това да предложиш Слави Бинев за шеф на комисията по култура, си е чисто ходене по голяма нужда. За този резил пряка отговорност носят Каракачанов и Симеонов". Това е мнението на Тома Биков, политически анализатор.

"Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК и до ЕНП, че у нас културата се дискриминира." Това предупреди пред "24 часа" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
Той попита какво е направил Бинев като евродепутат, за да осигури еврофинансиране за културата ни, и го предизвика да му покаже 10 свои билета за театър, опера и балет от последните 10 дни.

"Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е, сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията", реагира във фейсбук писателката Леа Коен. Възмущение в социалните мрежи изразиха от различни арт гилдии.


Против избора на Слави Бинев е и БНТ. В централната си емисия тази вечер водещите прочетоха декларация, която припомня обсадата на телевизията преди време, заклеймена от ръководството на "Сан Стефано". С протест пък заплашиха от Младежки театър "Николай Бинев". В открито писмо актьорите твърдят, че "такова унижение е трудно да се преглътне".

Обновена

ДПС изключи Муса Палев и Гюнай Хюсмен от парламентарната си група

ДПС току що обяви, че е изключило двама депутати от парламентарната група – Гюнай Хюсмен, бивш кмет на Исперих и Муса Палев. Пресконференцията тече в момента.

Според Тунчер Кърджалиев, който обяви новината, двамата са изключени тъй като са използвали преференциален вот на изборите, въпреки че е имало джентълменско споразумение в ДПС да не се използва преференцията.

Двамата са били обещали устно, но не са изпълнили обещанието. Те са имали 1 месец да се откажат от депутатското място но не са го направили. Специално срещу Гюнай Хюсмен имало и сигнали за злоупотреби в Исперих.

Обновена

Квесторите на КТБ скандално и тайно подмениха декларациите към отчета

Декларация подадена на 13.11.2014г. 16:41ч.
След разкритието, че не са поискали да се подпишат под „одита“,  Лютов и Костадинчев
небрежно и без много шум подмениха една от декларациите към отчета за септември.

Квесторите на КТБ са излъгали в отчета си за деветмесечието на 2014 г., на базата на който БНБ отне лиценза на банката.
Това става ясно от подменен документ – декларация по чл. 100 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Ден след разкритието, че не са поискали да се подпишат под „одита“, който донесе обезценки за 4 млрд. лв. и отрицателен капитал в КТБ, Станислав Лютов и Елена Костадинчев небрежно и без много шум подмениха декларациите към отчета. С бланкетното обяснение „техническа грешка“ дуетът квестори все пак се е подписал, че изнесените финансови резултати са правдиви. 

Декларация подадена на 27.11.2014г. 17:25ч.
В първоначалната версия на декларацията текстът гласеше: “Квестурата няма достатъчно
информация и не може да се ангажира с декларация”.

Кога квесторите лъжат, защото това не е техническа грешка, а лъжа: когато са се подписали, че нямат представа за финансовото състояние на банката или сега, когато казват, че данните в отчета са верни? 

КОЙ накара квесторите да променят мнението си?   

КОЙ страхува квесторите на КТБ?

Случайно ли е случайното разпределение на дела?

В началото на седмицата IT специалисти извършиха тестове на софтуера за разпределение на делата в българската съдебна система LawChoice 4.0.0.20. Резултатът не звучи успокояващо – системата не е достатъчно защитена и може да бъде манипулирана от „всеки по-опитен потребител, без специализирани познания и умения в областта на информационните технологии“.

Експертът Васил Величков, който е съветник в политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, дори е предложил формула за заобикаляне на системата, с която делата могат да бъдат разпределяни на „правилните“ съдии.

Механизмът е в 5 стъпки:

Когато се извършва операция по разпределение на дело, програмата актуализира данните в няколко файла, които обаче са разположени в самия компютър, от който се извършва разпределението.

- Затова преди да се започне операцията по разпределение на дело, въпросните файлове (които са подробно описани в доклада) се копират или в друга папка, или на флашка. Т.е. запазват се някъде встрани в стария си вид.

- После потребителят на системата влиза с името и паролата си и започва: избира съд, избира тип дело, въвежда номера на делото и натиска бутона за генериране на нов номер за разпределение на дело. Операцията по случайно разпределение започва.

- Натиска „Избор“ и чака да види резултата. Ако се падне „неправилен“ съдия, потребителят спира процеса по най-популярния и най-прост начин, който позволява Windows – натиска едновременно трите бутона Ctrl + Alt + Delete, на екрана се появява Task Manager и остава да натиснеш камо End Task на процеса LawChoice.exe. Важно за всеки манипулатор е да направи това още преди да натисне бутона за качване на локално-генерирания протокол на сървъра на ВСС.

- След това копираните в началото файлове се връщат в работната папка на системата LawChoice. Това е необходимо, за да бъдат безвъзвратно заличени следите от „неуспешното“ разпределение.

- Тази процедура се повтаря многократно, докато делото не се падне „случайно“ на „правилния“ съдия.

Започна Черният петък в САЩ! Граби народе!

В САЩ четвъртъкът още не бе приключил, а така наречения „Черен петък“ вече бе настъпил.
Подсилили се с традиционната празнична пуйка в Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха към магазините в търсене на грандиозните отстъпки. Анализатори предричат, че в първия ден от празничното пазаруване в САЩ американците ще изхарчат близо 2.5 милиарда долара.
Много магазини отвориха врати още в полунощ и дори по-рано. Пред вратите вече стояха тълпи от купувачи, искащи да се сдобият с нужни и ненужни вещи на изключително ниски цени.

В миналото Деня на благодарността, отбелязват в последния четвъртък на ноември, магазините по цялата страна бяха затворени, за да може хората да седнат със своите близки на празничните маси. От година на година обаче магазините, стремейки се да привлекат все повече клиенти, отваряха врати все по-рано.

Тази година в една от най-големите търговски вериги в света - Macy’s, която е и спонсор на ежегодния празничен парад за Деня на благодарността, отвори врати още в 18:00 часа в четвъртък и обеща да работи цяла нощ. Магазините за играчки Toys R Us и мрежата за бивтоа техника и електроника Best Buy отвориха час по-рано.

Мнозина ритейлъри дори решиха да организират цял „черен уикенд“, удължавайки разпродажбите до понеделник, който ще стане най-напрегнатият ден в годината за интернет-магазините.

Тази година в навечерието на „Черния петък“ в социалните мрежи се появиха и призиви кампанията да бъде бойкотирана. Акацията е в знак на протест срещу решението на съда белият полицай Дерън Уилсън да не бъде подвеждан под отговорност за убийството на афроамериканския младеж Майкъл Браун.

Бил Мартин, съосновател на ShopperTrak, която следи данните от над 70 000 магазина, очаква продажбите да се увеличат с между 3 и 5 процента спрямо миналата година или от 2.57 до 2.62 милиарда долара. В Националната асоциация на ритейлърите в САЩ очакват 25.6 милиона купувачи да се възползват от промоциите по случай Деня на благодарността, което е лек спад спрямо миналата година.

На тази дата: 28.11.2006г. Провежда се първият уеб видеочат с космоса

2006 г. провежда се първият уеб видеочат с космоса. Европейската космическа агенция и
операторът „T-онлайн” осъществиха уникална жива връзка с астронавта Томар Райтер. По време на разговора той се намира на 400 км над Земята на борда на Международната космическа станция.

Райтер е първият европейски астронавт в дългосрочна мисия на космическата станция. Той излита със совалката „Дискавъри” на 4 юли и се завърна на Земята през декември с.г.

Мисията „Астролаб” също е първа по рода си научна програма в Европа. Тя включва експерименти от областта на психологията, физиката, биологията и радиационната дозиметрия.

В сътрудничество с ESA популярният в Германия оператор „T-онлайн” продължава да предлага на онлайн аудиторията уникални репортажи от космическите кораби, изследващи Луната, Венера, Марс, Сатурн и комети, както и от мисиите на борда на Международната космическа станция.

Вицове ноември 2014г.

Квартален отряд за борба с наркотиците и проституцията

СмЕх

Според статистиката българинът правел средно по 92 полови акта годишно. Ако тази статистика е вярна, значи ме очаква много натоварен месец декември.
***

-Защо мълчиш, кажи ми нещо за себе си.
-Ми, виждаш, стеснителен съм, ако ми беше пуснала до сега, даже вече да съм си тръгнал.
***

Предложение за слоган на България :
"Не го хвърляй, може да ти потрябва за нещо!"
***

Баба към внучето си:
- Чедо абе на тоя кантар къде ми пише килограмите ?
- Бабо да слизаш веднага от таблета!
***

Първоначално я погледнах с недоверие. Но когато тя започна да пие ракия, аз осъзнах, че ще станем приятели.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Спешно търсим контакт на тези, които бутаха самолета вчера. Икономиката сама няма да се изправи на крака!

60 милиарда рубли обменени за два часа в Москва

Само за два часа и половина след началото на валутните сделки в Москва – от 9 до 11 часа и
30 минути московско време повече от 60 милиарда рубли са били обърнати в долари и евро, съобщи „Интерфакс”.
Котировката на щатския долар се повиши с 92 копейки по официалния курс на руската Централна банка за днес, но по време на търговете разликата с вчерашната търговия достигна 1 рубла и 23 копейки.

При еврото официалният курс на Централната банка за днес бе с 2.88% по-висок в сравнение с вчера. Така нивата от 60 рубли за едно евро и 48 рубли за един долар изглежда ще бъдат достигнати в следващите два дни, освен ако в конюнктурата на пазара не настъпи сериозна промяна.

Българите в чужбина искат избирателен район

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели.

Чрез писмото подписалите го 40 българи настояват ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при злополучното назначение на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Агенцията. Тя подаде оставка под натиска на общественото недоволство.

Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство.

Те настояват още да имат възможност да гласуват онлай, както и да бъда създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”.

Какво прави под одеялото резерва на "Ливърпул" в София?

Клипче, качено в интернет още по време на мача снощи между „Лудогорец“ и „Ливърпул“ предизвква въпроси. Какво прави под одеялото 22-годишния бразилец Филипе Коутиньо?
(футболистът вдясно на клипа)

Видео



Ще откажем на САЩ да разполагат танкове у нас

Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е "не". Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В сряда главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес заяви, че в рамките на операзия на НАТО 150 танка и бронирана техника на въоържените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. От Министерството на отбраната отговориха, че подобно искане към момента не е постъпвало.

Няма никакво основание за създаването на паника за разполагане както на американска, така и на някакви други сили и средства на наша територия, поясни той. Не отговаря на истината информацията, че в България ще бъдат разположени част от 150 танка на американската армия, обясни вицеадмирал Николов.

Той казва още, че този въпрос не е обсъждан в рамките на НАТО. "Това е просто изявление на американски генерал, което не може да се приеме като официално изявление, свързано с нашата бъдеща политика", подчерта вицеадмирал Николов.

В момента допусканията за такова искане не отговарят на това, което може да бъде. След като се обсъди въпросът тогава може да стане ясно, посочи началникът на отбраната.

Сменят Писанчев!

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев най-вероятно ще бъде сменен. Това стана ясно малко след като Писанчев бе изслушан на закрито заседание на парламента по повод операцията в няколко градове в Южна България срещу ислямисти. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от Реформаторския блок са поискали оставката на Писанчев още днес. Той обаче смята че трябва да се изчака да се приемат промените, свързани със сектора за сигурност и тогава да се направи една по-цялостна оценка.

Според Цветанов Писанчев не е отговорил на нито един въпрос на депутатите.

"В последната година и половина ДАНС няма нито едно предложение за промени в законодателството при променящата се динамика на средата за сигурност. С концентрацията на власт в себе си ДАНС пренебрегна и загърби основния си приоритет, а именно контраразузнавателната дейност", смята Цветанов. Според него на някои от въпросите Писанчев е трябвало да отговори от обща култура, но не го е направил.

"Писанчев каза, че за конкретната акция е имало изтичане на информация и пряко обвини окръжния съд в Пазарджик. Това е наложило избързване с операцията. Днес остана впечатление за несправяне с работата от страна на Писанчев", обобщи Цветанов.

"В момента нямаме директна терористична заплаха за страната". Това заяви Писанчев след изслушването му в НС. Писанчев обяснил на народните представители за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Според шефа на ДАНС има опасност за радикален ислям у нас.

„Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, заяви той. Според него държавата трябва да реагира институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Писанчев.

"България е в център на сериозни събития. България се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро", каза още Писанчев. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, изтъкна Писанчев.

„Нямам намерение да подам оставка, но парламентът може да ме смени, ако реши, че не съм необходим повече“, каза Писанчев.

"В момента в пленарна зала под етикета "закрито заседание" се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на Ислямски център". Това обяви в кулоарите на парламента Магдалена Ташева от "Атака". Според нея  създаването на Ислямски център е стара мечта на премиера Бойко Борисов. Той искал да прави в столичния квартал "Малинова долина" Ислямски център с ислямска болница и "всичко да бъде халал". Шефът на ДАНС подхвърлил тази идея пред депутатите и тя била подкрепена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, твърди Ташева. "Щото видите ли, Ахмед Муса Ахмед бил продукт на обучението по ислям в чужбина, а ако имаме голям Ислямски център, той щял да усвоява някакъв друг ислям - по-кротък, по-приемлив за нашата цивилизация", коментира Ташева.

Самият Каракачанов каза, че това е негово мнение, но те не е коментирано от останалите парламентарни групи. "Явно Ташева не си е пила хапчетата сутринта", каза той. Според него няма нищо по-нормално от това българските мюсюлмани да се обучават за мюфтии в България, а не да ходят в арабските страни и да им "промиват мозъците".

"Гугъл" работи за правителството на САЩ, според Джулиан Асандж

"Гугъл" работи за правителството на САЩ, в частност - за Държавния департамент. Това е
написал в новата си книга Джулиан Асандж, информира DailyMail.

Основателят на "Уикилийкс" стигнал до този извод след срещата на президента на "Гугъл" Ерик Шмидт с членове на борда на директорите на компанията през юни 2011 г. На срещата, провела се във Великобритания, присъствали някои си Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън, дипломатически емисари на Вашингтон.

В книгата си Асандж предава в подробности състоялия се разговор, без да е ясно как се е снабдил с тях. "В един момент осъзнах, че Ерик Шмидт работи за правителството на САЩ. Лично мен ме посетиха хора, уж от "Гугъл", но всъщност те бяха една четвърт", а останалите три четвърти си бяха хора на Държавния департамент", пише Асандж.

В творбата си австралиецът застъпва тезата, че "Гугъл" предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронните писма на ползвателите на най-голямата търсачка. "Това не може да стане без нареждането на прокуратурата на САЩ или съдебно разрешение", отбелязва основателят на "Уикилийкс".

Книгата на Асандж е с многозначителното заглавие "Как "Гугъл" откри "Уикилийкс". Творбата ще излезе първо на испански език под шапката на издателство "Клаве интелектуал". Премиерата е на 1 декември в Мадрид, като 43-годишният Асандж няма да присъства лично, но ще отговаря на въпроси чрез видеовръзка.

Вече трета година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, което не може да напусне, тъй като ще бъде арестуван и предаден на Швеция, за да отговаря по обвинения в изнасилване на две жени през 2010 г. Наскоро еквадорските власти удължиха безсрочно предоставеното на Асандж политическо убежище.

Квесторите на КТБ отказаха да потвърдят резултатите от “одита”

Светослав Лютов и Елена Костадинчев не са убедени в точността и правотата на направенитепреоценки, на базата на които  БНБ отне лиценза на банката


Дуетът квестори в КТБ Светослав Лютов и Елена Костадинчев не са убедени в точността и правотата на направените преоценки, на базата на които БНБ отне лиценза на банката. 

Това личи от документите - част от пакета книжа, подадени в Комисията за финансов надзор по повод отчета на КТБ за деветмесечието на 2014 г. Именно в този отчет беше отразена огромната преоценка на кредити за над 4 млрд. Лв. Това формира астрономическа загуба за КТБ  и постави банката в ситуация на отрицателен капитал. А това пък беше само чаканият повод от БНБ да й отнеме лиценза.
В подадените от квесторите документи фигурира и една декларация по чл. 100 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Тя най-вероятно не ви говори нищо. Тази декларация обаче е доста съществена - най-общо казано, тя представлява “гаранцията”, която управляващите една публична компания дават на акционерите си, че изнесените в отчета цифри са точни и истински.

Toчният текст гласи, че се подават “декларации от отговорните в рамките на емитента лица с посочване на техните имена и функции, удостоверяващи, че доколкото им е известно комплектът финансови отчети, съставени съгласно приложимите счетоводни стандарти, отразяват вярно и честно информацията за активите и пасивите, финансовото състояние и печалбата или загубата на емитента или на дружествата, включени в консолидацията.”

Лютов и Костадинчев обаче са отказали да се подпишат под твърдението, че предоставят
правдива информация пред акционери, пред финансовия надзор и пред обществеността.
Според текста на декларацията “квестурата няма достатъчно информация и не може да се ангажира с декларация”.

Ако квесторите нямат информация дали цифрите в отчета на КТБ са верни, КОЙ има, за Бога?

И на базата на какво тогава беше осчетоводена “загубата от обезценки”?

Ако квесторите не могат да гарантират данните, какво са предали в БНБ?

В БНБ знаят ли, че квесторите им казват “абе ние не сме много сигурни”? 

Ами ако вземе да се окаже, че грешат?

Абе Искров, ти още ли не си си подал оставката?

Мирослав Иванов

Журналистика...

На тази дата: 27.11.1895г. Ражда се Нобеловата награда!

На 27 ноември 1895 г. Алфред Нобел пише завещанието си, с което състоянието му отива във фонда за Нобелова награда.

Нобеловата награда се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са имали изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология.

Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. Тези които са получили приза, завинаги се наричат нобелови лауреати.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството.

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г., всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.
Всяка награда може да бъде дадена най-много на трима номинирани. Наградите се състоят от златен медал, диплом и парична сума.

Ако има двама победители в една категория, наградата се разделя по равно между тях. Ако победителите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели по равно наградата между тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза на научни, културни или хуманитарни дейности.

Наградата не може да бъде отнета. От 1974 г. наградата не може да се връчва посмъртно, т.е. номинираните трябва да са живи по време на номинацията.

Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 г. в Стокхолм, Швеция, в семейството на инженери. Той е химик, инженер и изобретател. През 1894 г. придобива металургичния концерн „Бофорс“, и го прави най-големия производител на въоръжение. По време на своя живот Нобел натрупва внушително състояние. По-голямата част от дохода си получава от 355-те си изобретения, сред които най-известното е динамита.

През 1888 г. Алфред Нобел вижда във френски вестник собствения си некролог под името „Търговецът на смърт е мъртъв“, публикуван заради репортерска грешка. Статията заставя Нобел да се замисли над това, как ще го запомни човечеството. След това той решава да измени завещанието си. На 10 декември 1896 г. той умира във вилата си в Сан Ремо, Италия, от кръвоизлив в мозъка.

Завещанието на Алфред Нобел, съставено от него на 27 ноември 1895 г., е огласено през яуари 1897 г. То гласи:
„Цялото мое движимо и недвижимо имущество трябва да се обърне от изпълнителите в ликвидни ценности, и събраните по този начин средства, да бъдат съхранявани в надеждна банка. Приходите от инвестициите трябва да принадлежат на фонд, който ежегодно ще ги разпределя под формата на награди на тези, които в течение на предходната година са имали най-голям принос към човечеството... Указаните проценти трябва да бъдат разделени на пет равни части, които се предназначават така: една част — на този, който направи най-важното откритие или изобретение в областта на физиката, друга — на този, който направи най-важното откритие или подобрение в областта на химията, трета — на този, които направи най-важното откритие в областта на физиологията или медицината, четвърта — на този, който създаде най-забележителното литературно произведение с идеалистична насоченост, пета — на този, който допринесе най-много за единството на народите, за премахване на робството или за намаляването на числеността на съществуващите армии и съдейства за провеждането на мирни конгреси... Моето специално желание се заключава в това, при присъждането на наградите да не се взима под внимание националността на кандидатите.“

Завещанието отначало е възприето скептично. Едва на 26 април 1897 г. то е утвърдено от Стортинга (парламента) на Норвегия. Изпълнителите на волята на Нобел, секретаря Рагнар Сулман и адвоката Рудолф Лилеквист, организират Нобелов фонд, който да се грижи за изпълнението на волята му и организира наградите.

Съгласно инструкциите на Нобел, отговорен за присъждането на наградата за мир става Норвежкият Нобелов комитет, чиито членове са назначени през април 1897 г., скоро след влизането в сила на завещанието. След известно време са определени организациите, връчващи останалите премии. На 7 юни Каролинският институт става отговорен за връчването на наградата в областта на физиологията и медицината; на 9 юни Шведската академия получава правото да връчва наградата за литература; на 11 юни Кралската шведска академия на науките е призната за отговорна за връчването на наградите за физика и химия.

На 29 юни 1900 г. е основан Нобеловият фонд, с цел управление на финансите и организация на Нобеловите награди. В него са постигнати договорености за основните принципи при връчването на наградите, и през 1900 г. токо-що създаденият устав на фонда е приет от крал Оскар II. През 1905 г. Шведско-норвежката уния е отменена. От този момент Норвежкият Нобелов комитет отговаря за присъждането на наградата за мир, а шведските организации — за всички останали награди.

Вицове, ноември 2014г.

На вниманието на BG медиите: Пасажерите бутаха ТУ-134 по време
на целия полет:)

СмЕх

Жената сутринта:
- Скъпи, нали не си забравил какъв ден е днес ...?!
- Не, разбира се ... Как бих могъл ...
След два часа при жената пристига куриер с букетче виолетки, после друг с червени рози, после трети с луксозна бонбониера и така цял ден ...
Вечерта съпругът се прибира доволен в къщи.
Тя:
- Скъпи, не съм и предполагала, че толкова много цениш международния ден на космонавтиката и авиацията ...
***

Навън е толкова студено, че дори политиците и джебчийките вървят по улицата с ръце в собствените си джобове!
***

Заплаха към непослушно дете: "Ако не слушкаш, ще кажа на Мисис България да дойде да те вземе!"
***

- Карам тъщата на вилата, и то с кеф. Тя плаща бензина.
- И колко време мислиш, че това" удоволствие" ще продължи?
- Докато ми вярва, че моя Опел харчи 50 литра на 100 километра
***

Жените са безмилостни... така ще ти затръшнaт вратата на колата, че сърцето да те заболи!
***
Всяка сутрун нови вицове

сряда, 26 ноември 2014 г.

24 области с нови губернатори, 4 със стари

Министерският съвет освободи 24-ма областни управители и назначи нови на тяхно място. Няма смени само в Пловдив, Варна, Силистра и Хасково.

В Благоевград постът ще заеме юристът Бисер Михайлов. Заемал е длъжността заместник-областен управител в периода 2009-2013 г., информира пресслужбата.

Начело на областната управа в Бургас застава Вълчо Чолаков. В съобщението се посочва, че той е магистър по право от Бургаския свободен университет. Член е на Бургаската адвокатска колегия и е общински съветник от 2007 г.

Пенчо Пенчев става областен управител на Велико Търново. Той е заемал същата длъжност в периода 2009-2013 г. Досега беше депутат в 43-ото Народно събрание.

Постът в област Видин ще бъде зает от Момчил Станков. Той е магистър по право, адвокат, от 2008 г. е общински съветник.

Малина Николова е новият областен управител на Враца. Представена е като дългогодишен директор на начално училище "Иван Вазов" в града, председател на Общинския съвет във Враца от май 2013 г.

Областната управа в Габрово поема Николай Сираков, председател на местния Общински съвет. В периода 2010-2011 г. е кмет на общината.

Постът в Добрич ще бъде поет от Маргарита Новоселска. Тя е магистър по медицина от ВМИ - Варна и по здравен мениджмънт от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". От 2006 г. до сега е управител на Център за психично здраве "Д-р П.Станчев" - Добрич.

Областен управител на Кърджали става икономистът Илия Илиев, който се занимава с частен бизнес. Общински съветник е от 2011 г.

Новият областен управител на Кюстендил е Виктор Янев, в момента заместник-кмет на община Кюстендил. Той е магистър по спортен мениджмънт, има специализации по "Управление на администрацията" и "Европейска административна практика", информира пресслужбата.

Мадлена Бояджиева-Ничева е назначена за областен управител на Ловеч. Тя е председател на Общинския съвет в Тетевен. Преди това е била управител на МБАЛ "Д-р А. Пешев" в града.

Ивайло Петров поема ръководството на областната администрация в Монтана. Той е бил на същия пост в периода 2009-2013 г.

Областен управител на Пазарджик става Трендафил Величков от АБВ. Представен е като дългогодишен журналист, телевизионен водещ, продуцент и редактор на публицистични предавания.

Народният представител Ирена Соколова ще застане начело на областната администрация в Перник.

Ралица Добрева става областен управител на Плевен. Дългогодишен служител е в системата на Министерството на земеделието и храните, до август 2013 г. е била директор на Областната дирекция "Земеделие" в Плевен.

Областен управител на Разград ще бъде икономистът Петър Василев. От 2008 г. е заместник-директор на Районната здравноосигурителна каса в града.

Стефко Бурджиев оглавява областната администрация в Русе. Той е заемал този пост в периода ноември 2011 г. – юни 2013 г. В момента е главен асистент в Русенския университет.

Юристът Димитър Сяров става областен управител на Сливен. Адвокат към местната адвокатска колегия, юрисконсулт в Регионалния инспекторат по образованието.

Областен управител на Смолян е Недялко Славов. Завършил е икономика във Варна. Бил е заместник-областен управител, а след това – народен представител в 41-ото Народно събрание. В момента се занимава с частен бизнес.

Областната администрация в София поема Веселин Пенев. Той е магистър по социална и юридическа психология от СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се с консултантска дейност, се посочва в справката за него. "Дневник" припомня, че освен това той е зам.-председател на Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов (НПСД). Той е бивш член на ДПС, а на последните избори беше кандидат-депутат от НПСД.

Администрацията на София-област ще бъде ръководена от Росица Тодорова. Тя е директор на начално училище "Христо Ботев" в Годеч. Била е заместник-областен управител на София-област.

Георги Ранов е областен управител на Стара Загора. За него пресслужбата информира, че има две магистратури от Миннногеоложкия университет в София. Работи в частната сфера и е общински съветник от 2011 г.

Областната администрация в Търговище ще бъде оглавена от икономиста Светлин Бонев, чиято професионална кариера е свързана с телекомуникациите.

Начело на област Шумен застава Донка Иванова. Тя е завършила руска филология и е специализирала педагогика. Била е заместник-кмет, общински съветник, народен представител. Директор е на СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен.

Димитър Иванов е областен управител на Ямбол. В областната администрация е работил от 2009 г. първоначално като заместник-областен, а след това и като областен управител. Депутат е в 42-ото Народно събрание.

Запазилите постовете си областни управители са назначени по време на служебното правителство. Шефът на администрацията в Хасково Добри Беливанов е на поста от септември. Областният на Варна – Стоян Пасев, който е начело на местната администрация от август тази година, е смятан за близък до формацията на Георги Първанов АБВ. Розалин Петков пое областната управа на Пловдив също по времето на кабинета "Близнашки". Той е бивш зам.-областен управител и зам.-кмет на града. Запазва се и областният управител на Силистра Стоян Бонев, който заема поста от септември 2014 г.

Наши медии вдигнаха самолета! Видео

Пътници бутаха самолет, за да излети от летището в сибирското градче Игарка. Заради
ниските температури от под минус 40 градуса, колесникът на самолета замръзнал.

Специалната машина, която трябвало да го изтегли до пистата за излитане, не успяла да се справи. Затова се наложило пътниците да слязат от самолета и да го избутат.

На видеоклип, заснет от един от пасажерите, се виждат мъже в дебели палта, които бутат Туполев 134 в суровите сибирски условия.

Това разпространиха днес много уважавани български медии, явно не разбрали селфи шегата.

По-късно директорът на летището заяви пред руската информационна агенция, че 70 души не могат да поместят ТУ 134 с пълни резервоари. Вероятно хората са решили да си направят селфи с машината със замръзнали колесници, обяснил той.

Видео


ГЕРБ дава на партньорите си 5-2-1 комисии

Ръководството на 5 парламентарни комисии ще отстъпи ГЕРБ на коалиционните си партньори от Реформаторския блок. Позициите ще се разпределят до края на деня в срещи на лидера на управляващите в Народното събрание Цветан Цветанов с всяка от парламентарните групи поотделно, и се очаква са влязат в пленарната зала още утре.

РБ ще поеме вътрешната, земеделската, регионалната, транспортната и комисията за взаимодействие с гражданите. Реформаторите не са определили шеф само за последната. Първите 4 ще оглавят съответно зам.-шефът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, зам.-председателят на СДС Румен Христов, вторият човек в ДБГ след Меглена Кунева - съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на блока.

Патриотичният фронт ще поеме, освен комисията за ДКЕВР, вероятно и тази за борба с корупцията.

За АБВ е тази по младежта и спорта.
БСП получава икономическата комисия, а ДПС - социалната.
БДЦ на Николай Бареков взема еврофондовете, които ще движи лично лидерът на парламентарната група Светлин Танчев.
Само Волен Сидеров е отказал комисия.