събота, 27 декември 2014 г.

Руснаците пак ще посрещат „Доналд Кук”

Есминецът от ВМС САЩ „Доналд Кук” с управляеми ракети на борда в петък отново навлезе в акваторията на Черно море. Американското командване обяви, че визитата му е изключително под формата на демонстрация на съюзническите задължения на САЩ по линия на НАТО с цел укрепване на сигурността по море.
Есминецът се прочу през пролетта на тази година след като бе облетян тренировъчно от руски бомбардировач Су-24. Пентагонът излезе с емоционално изявление срещу руската провокация, която деморализирала екипажа на „Доналд Кук”. Появиха се информации, че част от моряците са се уволнили доброволно след случката. МК.ру е взел блиц-интервю от главния редактор на сп. „Военная оборона” Игор Коротченко на тема какво може да се очаква от поредното навлизане на „Доналд Кук” в Черно море .

- Мнозина си спомнят инцидента на 10 април 2014 г. между „Доналд Кук” и Су-24. Защo есминецът се връща, иска да вземе реванш?
- Възможно е той да е дошъл, за да се реабилитира, да демонстрира американския флаг и да подкрепи с присъствието си украинските власти. Безспорно това създава атмосфера на напрежение в региона. Но няма начин той да вземе реванш. Първо, не сме в състояние на война със САЩ. Второ, от пролетта насам нашата военна групировка в Крим е усилена значително с различни видове въоръжения. Там сега има и мощна авиационна групировка, и последно поколение радиолокационни комплекси, което значи, че есминецът ще бъде следен 24 часа в денонощието.

- А какво ще е поведението на руските летци? Ще пощадят ли този път нервите на американските моряци?
- Нашите летци естествено ще отработват всички прийоми на учебния бой, без да взимат на мушка есминеца или да насочват оръжие срещу него. Смятам, че нашите военни посрещат с радост подобен гост, тъй като за тях е нужно да тренират, да усъвършенстват навиците си в учебен режим. А за това са необходими реални цели като този съвременен есминец.

- Тогава и американците ще са доволни, че ще могат да тренират в условия максимално близки до бойните...
- Проблемът на въоръжените сили на САЩ е, че те не са свикнали да контактуват с „противника” на къса дистанция. Особено когато неговата роля играе мощната и отлично подготвена руска армия, а не някакви араби. Затова избухват нервни кризи, валят жалби от психологическия натиск на руснаците и пр. дивотии. Макар че е възможно екипажът на „Доналд Кук” да е преминал специална психологическа подготовка, някакви особени тренировки и да потърси възможност да се реабилитира пред обществеността. Ще поживеем, ще видим...

Няма коледно милосърдие! Бойко смачка ЦСКА с 5:1

Коледен турнир по футбол се проведе тази сутрин в "Царско село".


От едната страна беше отборът на Бойко Борисов, който се изправи срещу тим на журналистите, в който обаче игра и новият национален селекционер Ивайло Петев. Треньорът се отчете с хеттрик, но Бойко и "Бистришките тигри" успяха да победят гръмко със 7:3.

Борисов пък реализира красива дузпа в последната минута на срещата.
Втроият мач от турнира между тима на Бойко Борисов и ЦСКА завърши с категорична победа със 5:1 на премиера, с което той славно спечели коледната надпревара.

Може да се въведе военно положение в Украйна!

Не е изключено в Украйна да бъде въведено военно положение.


Това заяви пред телевизионната програма "5-и канал" Александър Турчинов - секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО).

Той уточни, че властите в Киев ще прибягнат до тази мярка, ако другите възможности за мирно разрешаване на кризата бъдат изчерпани.

"Ще победим, ако бъдем заедно", каза Турчинов. По повод новата вълна от мобилизация той подчерта, че тя дава възможност на намиращите се от месеци насам в зоната на бойните действия хора да си отпочинат поне за кратко.

Същевременно късно вчера започна размяната на военнопленници между Украйна и проруските сепаратисти в Донбас. Споразумението за това бе постигнато на поредния кръг от преговори в Минск. Киев трябва да пусне 222-ма бунтовници, а отсрещната страна - 150 служители на украинските сили за сигурност.

Първата партида освободени бе посрещната в Киев лично от президента Петро Порошенко.

Народно творчество по доларите!

Оригинални рисунки по американските долари.





















































Рейтингът на Путин гони 100%

Въпреки сложната финансова ситуация в Русия рейтингът на президента Владимир Путин продължава да държи рекордни висини. Допитване на социологическата агенция „Левада Център”, направено в края на декември, показа, че 85% от руснаците одобряват политиката на държавния глава. Точно толкова са му гласували доверие и през ноември, съобщава НТВ.
Политолози коментират, че рязката девалвация на рублата и поскъпването на стоки и услуги не само че не разклатиха позициите на Путин, но и допълнително консолидираха руснаците около неговата личност. Пресата припомня, че след присъединяването на Крим към Русия през март т.г. насам рейтингът на президента не е падал под 80%. Социолози констатират, че разколебаните от нестабилната ситуация граждани вярват, че именно Путин ще изведе страната от задаващата се криза.

Огромното доверие към руския лидер потвърждават и допитванията, направени неотдавна от Асошиейтед прес и американския Национален център за проучване на общественото мнение. Резултатът от тяхната анкета показа, че 81% от руснаците подкрепят Путин. За сравнение при аналогична анкета на АП през 2012 г. рейтингът на държавния глава е бил едва 58%. Резултатите от последните проучвания опровергават прогнозите на някои западни анализатори, които смятаха, че сложната ситуация на валутния пазар ще доведе до промяна във властта на Русия и дори до „дворцов преврат”, пишат агенциите.

Наред с 85-те процента руснаци зад Путин твърдо застава и известният актьор и руски гражданин Жерар Депардийо. В интервю за Собеседник.ру той нарече президента „свой приятел” и каза, че иска да му подари часовник. Става дума за аксесоар от колекцията с марката „Гордея се, че съм руснак”, която Депардийо пусна. Кинозвездата поръча производството на часовниците на швейцарската компания „Кустос”, като те са изработени от злато, а на циферблата им е изобразен двуглав орел.

На английски името на колекцията звучи така: Gerard Depardieu Edition Proud to be Russian като излизането й на пазара съвпадна с присъединяването на Крим и Севастопол към Русия. Така Депардийо си навлече гнева на Запада, където някои дори го обвиниха в подкрепа на сталинизма. „Какво общо има Сталин с двуглавия орел? Това е гербът на велика Русия, а не на сталинския режим. За швейцарците думата „Русия” по принцип е нарицателна, тъй като часовниковите механизми, произвеждани още в СССР, са били най-надеждните”, обясни актьорът пред Собеседник.ру.

Хайверът поевтинява

Напук на валутните сътресения цената на килограм червен хайвер в Русия падна средно със 100 рубли, или с около 1,5 евро по вчерашния курс. Това съобщи официалният представител на компанията „Руско море” Илия Березнюк, цитиран от „Русская служба новостей”. По думите му преди празниците търсенето на деликатеса расте, а достъпната цена ще позволи на почти всеки руснак да сложи на новогодишната си трапеза червен хайвер.

Тазгодишните конспирации

Всяка година по света се пръкват стотици теории за заговори и конспирации, пише в. "Дейли
телеграф".
2014 г. година също не е изключение.

Има една поговорка в областта на компютърните науки. Тя гласи: "Никога не приписвайте зла умисъл на това, което би могло да бъде обяснено с глупостта".

1. Изчезналият и сваленият малайзийски боинги са един и същ самолет

Свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии на 17 юли над Украйна предизвика невероятно разнообразие от теории на конспирацията. Докато повечето обвинения бяха по адрес на Русия, обстоятелствата на аварията, станала на контролираните от сепаратистите територии, бяха от самото начало достатъчно неясни, за да възникнат милиони теории, вместо да бъде определен фактическият виновник.

Веднага мнозина започнаха да твърдят, че трагедията била "отвличащо вниманието събитие" - жесток акт, извършен от едната страна, за да бъде обвинена другата в опит да я очерни. Главни заподозрени станаха САЩ. Други съсредоточиха вниманието си върху приликите между сваления самолет и официалния президентски самолет на Владимир Путин, и предполагаемото съвпадение на техните траектории. И двете машини са бели, с червени и сини ивици. Теорията се състоеше в това, че САЩ или украинското правителство се опитали да убият Путин, а след това го обвинили в сваляне на своя враг.

Но в най-креативна теория се превърна вариантът за "същия самолет". Задаваха се въпроси може ли всъщност сваленият над Украйна самолет да бъде същият самолет на Малайзийските авиолинии, който изчезна над Индийския океан през март. Според някои изчезналата машина била похитена и приземена на британския остров Диего Гарсия в Индийския океан, на който има американска военна база.

След това отвлеченият боинг бил използван за създаването на "отвличащо вниманието" събитие в Украйна, а труповете били снабдени с фалшиви паспорти. Авторите на тази теория съсредоточиха вниманието си върху снимките, на които се виждат оцелели паспорти, а също и върху твърдения на сепаратистите, че някои от труповете били стари. Един проницателен теоретик отбеляза, че към това са причастни илюминатите. Според различни теории на конспирацията те съществуват и днес, въпреки забраната на техния орден в края на XVIII век, и са отговорни за редица случващи се негативни събития. Причина за последното предположение е, че и двата самолета са "Боинг 777-200" - едни от най-надеждните в света.

2. "Ислямска държава" е съвместен продукт на Израел и ЦРУ, а лидерът й е таен евреин

Лидерът на "Ислямска държава " (ИД) Абу Бакр ал Багдади не е никакъв мюсюлманин. Той е еврейски актьор на име Елиот Шимон, обучен от Мосад и ЦРУ, за да бъде създаден удобен враг.

Това се съдържало в документи, уж огласени от американския беглец Едуард Сноудън. Според тях британските, американските и израелските служби работили съвместно, за да създадат "терористична организация, способна да централизира екстремистките действия по целия свят".

Това вършело услуга на Израел, защото "единственото решение за защита на еврейската държава е създаването на враг близо до нейните граници". Планът се състоял в това да бъдат подмамени всички ислямски терористи в света под една шапка, а след това вероятно да бъдат унищожени.

Имало дори снимки от среща на Ал Багдади с американския сенатор републиканец Джон Маккейн, победен от Барак Обама на президентските избори през 2008 г. А онези видеоклипове с обезглавяванията? Те са фалшификати с актьори и специални ефекти. Марк Криспин Милър - професор от Нюйоркския университет, обяснява: "Журналистът Джеймс Фоли, обезглавен на видеото, просто не е Джеймс Фоли... нито едно от обезглавяванията не бе убедително."

Разбира се, вместо тези небивалици можете да прочетете невероятната история на журналиста Мартин Чулов как ИД възниква в американски затвор в Ирак.

3. Правителството на САЩ покри южните щати с изкуствен сняг

През февруари САЩ бяха връхлетени от полярен вихър. Той засипа със сняг дори такива топли южни градове като Атланта, столицата на щата Джорджия. Не всички обаче приеха снега за чиста монета. Някои ползватели на YouTube решиха, че федералното правителство засипало Юга с изкуствен сняг с помощта на методите на инженерната геология. В някои от клиповете блогъри доближават до снега запалки, за да докажат, че той не се топи и дори се оцветява в черно.

Но метеоролози обясниха, че това е нормално. При нагряване снегът често се превръща в газ. Бутанът - горивото, с което се зареждат запалките, оставя черни следи върху всичко, което гори. Някои хора дори съобщиха за отровна миризма. Но това вероятно е била миризмата на бутана.

На тази дата: 27.12.1872г. Призори турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.

1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.

На 26 декември вечерта Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина Левски е придружаван от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца. По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември с.г. от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи и Тетевенския частен революционен комитет организират Арабаконашкия обир. Васил Левски е против, но е подкрепен единствено от свещеноиконом Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Получава нареждане от БРЦК и Любен Каравелов за вдигане на въстание. Отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Знае за провала на обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и с точно описание на особените му белези, както и с информация, къде евентуално може да бъде открит.

На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. При ареста, архивът е остава незабелязан от полицията. Комитетски книжа са запазени от Никола Сирков (Халача). След Освобождението от османско иго Никола Цвятков и Мария Сиркова предават част от него на Захари Стоянов, а друга в Музея на Ловешкото читалище „Наука“. При копане на основи за къща на улица „Марин Поплуканов“ № 17 срещу сградата на Музей Васил Левски (Ловеч) са открити 1364 златни монети (1973). Предполага се, че са същите комитетски пари от Арабаконашкия обир, които са съхранени и са стояли непипнати почти 100 години.

Васил Левски не е предаден от един човек, а е жертва на дълга верига от полицейски разкрития. Предполага се, че причината за неговото конкретно залавяне е предателство от съмишленик. Десетилетия след Освобождението от османско иго се спори за името на предполагаемия предател-свещеноиконом Кръстю Никифоров (съучредител на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 г. историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно свещеноиконом Кръстю Никифоров става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Васил Левски. Според други проучвания конкретно предателство няма. Ловешката полиция не знае кой е заловения и е откаран в Търново. Тук е установена неговата самоличност. При прехвърлянето му от Търново в София, се надява, че ще бъде освободен от съмишленици.

Предаден е на Софийската извънредна следствена комисия. Изгражда защитата си на основите
на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Подчертава няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Разграничава се от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Високата порта да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Османската империя и вреди на авторитета ѝ пред Европа.

Състава на комисията според протоколите от нейната работа е генерал Али Саиб паша-председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим, Махмуд Мазхари, Саадулах Сърръ, Иванчо Хаджипенчович, Пешо Тодоров, Мано Хаджистоянов и Мито Каймакчиев. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1872 г. и е потвърдена по целесъобразност от султан Абдул Азис на 21 януари 1873 г. Процесът завършва като комисията е иззема функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. Шестдесет от подсъдимите са осъдени на затвор и заточение, а и двама на смърт чрез обесване-Димитър Общи и Васил Левски. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

На 6/18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

В последните си мигове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София-отец Тодор Митов. В изповедта си казва:

„Каквото съм правил, в полза народу е“

и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българският народ.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола:

„Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Света София“, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах.“

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 в. пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й.

На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим.

Вицове, декември 2014г.

Без коментар...

СмЕх

Малкият Иванчо:
- Тате, трудът ли е създал човека?
- Да.
- А сега, като си безработен, пак ли ще станеш маймуна?
***

Човек влиза в зоо магазин за да си купи папагал:
- Колко струва този?
- 1000$.
- Защо е толкова скъп?
- Знае френски.
- А този?
- 2000$. Знае френски и английски.
- Добре де, онзи какво знае, че струва 3000$.
- Нищо... но другите два го наричат "шефе"!
***

След корабокрушение единственият спасил се пътник попаднал на необитаем остров, на който имало само кози. След няколко години случайно го откриват и го спасяват. Моряците обаче с изненада виждат и малко момченце на плажа.
- Ти пък какъв си? - питат го.
- Аз съм от ме-е-е-стните жители.
***

- Каква е разликата между педофила и педагога?
- Първият наистина обича децата
***

Французойка се събужда с компания в леглото. Бута мъжа отляво:
- Пол, подай ми цигарите!
Бута мъжа отдясно:
- Жак, подай ми кибрита. Ех, горката ми майчица... Ако знаеше че пуша...
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 26 декември 2014 г.

Богатите си имат своите чудатости!

Американската актриса Дженифър Анистън показа, че въобще не е стисната, когато става
дума за коледен подарък на най-близкия ѝ човек. Тя подари на годеника си - 43-годишния актьор Джъстин Теру - не часовник или костюм на известен моделиер, а цяла шоколадова фабрика. Според американското издание OK! предприятието се намира на хавайския остров Кауаи.

Местонахождението на подаръка също не е случайно - Анистън и Теру обожават Хавай и често прелитат от континента да отдъхват по тези краища. През тази година дори се носеха слухове, че двамата ще се оженят официално именно тук. Дженифър и Джъстин започнаха романтичната си връзка точно на острова, след като през 2011 г. се оказаха заедно на гости на актьора Бен Стилър във вилата му тук.

Покрай това, да удиви журналистите със скъп подарък успя и полусиликоновата Ким Кардашиян. В чест на Рождество тя подари на малката си дъщеря Нори куклен дом за $70 хиляди.

Не си колете прасето в двора, дебнат свинелюбци!

Коледа ще има, но коленето на прасе в двора е забранено. Който е отгледал животно и иска да го направи на пържоли за Коледа, трябва да го заведе в лицензирана кланица, където да го умъртвят. Това припомниха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
24 часа преди прасето да бъде заведено до кланицата, то трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

Разбрахте ли? Не си колете прасето в двора, че някои свинелюбци от ЕС могат да ви стъжнят Коледа.  Например, ако ви види френският посланик Ксавие Дьо Кабан със сигурност ще ви иска обяснение. Той само от това още не се е оплакал в ЕС:)

Хубаво БДЖ беше! Спират още 90 влака, вижте пълен списък

След като се  разкри, че над 50 влака ще отпаднат от графика на движение на БДЖ от 12 януари 2015 г. сега в жп форумите се появи и допълнителен списък. Става дума за композиции, които ще останат в депата от 1 февруари. Общият им брой е над  90. За разлика от първото "окастряне" в новия списък попадат и много бързи влакове. В първата група имаше само пътнически композиции и два международни влака.

Ето кои влакове попадат в него:

Считано от 1 февруари 2014 г. се отменят влакове:

БВ 1620 Пловдив 06:00  - София  - 09:10
БВ 1623 София 11:45 - Пловдив - 14:40
БВ 5622 Благоевград 16:00 - София - 18:23
БВ 5623 София 11:40  - Благоевград - 14:00
БВ 7621 Видин Пътническа 05:50 - Мездра - 10:23
БВ 8686 Бургас 23:20 - Карнобат 00:05
БВ 8687 Карнобат 04:20 - Бургас 05:05
БВ 9621 Русе 05:5 - Варна   05:55 09:50
БВ 9622 Варна 16:10 - Русе - 20:08
ПВ 10112 Пловдив 12:05 - София 15:40
ПВ 10121 София 05:55 - Септември 07:50
ПВ 10122 Септември 10:10 - София - 12:19
ПВ 20101 София 05:20 - Враца 07:50
ПВ 20102 Мездра 14:12 - София - 16:25
ПВ 20131 Враца 04:30 - Плевен  - 06:45
ПВ 20152 Шумен 07:20 - Горна Оряховица - 09:55
ПВ 20151 Горна Оряховица 07:20 - Шумен  - 09:45
ПВ 20154 Шумен 11:40 - Горна Оряховица - 14:10
ПВ 20153 Горна  Оряховица  11:05- КМА - 14:57
ПВ 20156 Комунари 15:10 - Горна Оряховица - 19:16
ПВ 20155 Горна Оряховица 16:10 - Шумен - 18:35
ПВ 20161 Шумен 05:30 - Варна - 07:35
ПВ 20162 Варна 14:15 - Шумен - 16:20
ПВ 20165 Шумен 14:10 - Варна - 16:15
ПВ 20166 Варна 19:30- Шумен - 21:26
ПВ 30113 София 13:27 - Карлово 16:55
ПВ 30116 Карлово 13:20 - София - 17:07
ПВ 30117 Сoфия 19:50 - Карлово - 22:59
ПВ 30118 Карлово 17:14 - София - 20:39
ПВ 30140 Сливен 07:15 - Димитровград Север 10:49
ПВ 30141 Стара Загора 04:25 - Сливен - 06:54
ПВ 30143 Карлово 07;00 - Тулово - 08:34
ПВ 30144 Димитровград Север 13:55 - Казанлък - 16:48
ПВ 30147 Карлово 17:25 - Стара Загора - 19:50
ПВ 30152 Варна 10:25 - Карнобат - 13:30
ПВ 30157 Карнобат 17:27 - Варна - 20:47
ПВ 40107 Горна Оряховица 17:15 -Стара Загора - 20:42
ПВ 40108 Стара Загора 19:05 - Горна Оряховица - 22:30
ПВ 40113 Русе Разпределителна 11:30 - Горна Оряховица - 14:15
ПВ 40114 Горна  Оряховица 10:55 - Русе Разпределителна  - 13:27
ПВ 40131 Бяла 05:30 - Стара Загора - 10:05
ПВ 50111 София 04:48 - Благоевград - 08:08
ПВ 50134 Кулата 19:30 - Дупница - 21:59
ПВ 70101 Видин Пътническа 10:30 - Мездра - 14:07
ПВ 70102 Мездра 10:35 - Видин Пътническа - 14:14
ПВ 80103 Пловдив 11:55 - Зимница - 15:25
ПВ 80122 Бургас 15:40 - Ямбол - 17:52
ПВ 80123 Ямбол 18:40 - Бургас - 21:26
ПВ 80142 Бургас 11:35 - Сливен - 13:56
ПВ 80143 Сливен  09:45 - Бургас - 12:30
КПВ 10205 Драгоман 10:30 - София - 11:25
КПВ 10204 София 13:10 - Драгоман  - 14:07
КПВ 10221 София 09:15 - Костенец - 10:40
КПВ 10222 Костенец 10:46 - София - 12:19
КПВ 10230 Пловдив 08:15 - Костенец - 10:13
КПВ 10233 Костенец 11:00 - Пловдив - 12:59
КПВ 10240 Димитровград 04:34 - Пловдив - 05:55
КПВ 10245 Пловдив 10:10 - Първомай  - 10:52
КПВ 10246 Първомай 11:00 - Пловдив - 11:42
КПВ 10253 Пловдив 20:10 - Първомай 20:51
КПВ 10264 Димитровград 10:20 - Първомай  - 10:51
КПВ 10265 Първомай 10:58 - Димитровград - 11:28
КПВ 10277 Първомай 20:56 - Димитровград - 21:26
КПВ 13202 София 07:45 - Банкя - 08:15
КПВ 13203 Банкя 08:30 - София - 09:00
КПВ 13204 София 11:20 - Банкя - 11:50
КПВ 13205 Банкя - 11:55 София  - 12:25
КПВ 13214 София 21:15 - Банкя - 21:45
КПВ 13215 Банкя 21:50 - София - 22:20
КПВ 16220 Велинград 05:40 - Септември - 07:05
КПВ 16221 Септември 17:35 - Велинград - 19:11
КПВ 16222 Велинград 19:50 - Септември - 21:17
КПВ 16232 Добринище - Якоруда   17:45 19:19
КПВ 18203 Пещера 08:25 - Пловдив - 09:36
КПВ 18204 Пловдив 11:23 - Пещера - 12:32
КПВ 19211 Пловдив 09:30  - Асеновград  - 09:53
КПВ 19212 Асеновград 10:00 - Пловдив - 10:22
КПВ 19215 Пловдив 12:30 - Асеновград  - 12:53
КПВ 19216 Асеновград 13:00 - Пловдив - 13:22
КПВ 19221 Пловдив 15:20 - Асеновград -15:53
КПВ 19222 Асеновград 16:00 - Пловдив - 16:22
КПВ 19233 Пловдив 22:00 - Асеновград - 22:23
КПВ 19234 Асеновград 22:30 - Пловдив - 22:52
КПВ 20203 София 15:50 - Мездра - 17:57
КПВ 20206 Мездра 18:45 - София - 20:50
КПВ 20225 София 13:10 - Лакатник -14:22
КПВ 20240 Левски 15:40 - Плевен - 16:16
КПВ 20241 Плевен 17:45 - Левски -18:20
КПВ 20250 Шумен 04:55 - Търговище  - 05:38
КПВ 20251 Готна Оряховица 04:15 - Попово - 05:18
КПВ 20252 Попово 05:30 - Горна Оряховица  - 06:35
КПВ 20253 Търговище - Шумен   05:52 06:37
КПВ 24209 Свищов 20:20 - Левски - 21:15
КПВ 24210 Левски  21:30 - Свищов -  22:25
КПВ 30202 Пирдоп 05:17 - София - 07:17
КПВ 30211 Златица 05:10 - Карлово - 06:40
КПВ 30230 Тулово 05:16 - Карлово - 06:48
КПВ 30232 Тулово 09:00 - Карлово - 10:33
КПВ 30234 Сливен 11:10 - Стара Загора - 13:19
КПВ 30235 Казанлък 17:55 - Сливен - 19:37
КПВ 40201 Горна Оряховица 11:00 -  Плачковци - 12:29
КПВ 40208 Плачковци 16:50 - Горна Оряховица - 18:17
КПВ 40210 Горна Оряховица 20:02 - Бяла - 21:05
КПВ 40271 Стара Загора 09:34 - Димитровград Север - 10:49
КПВ 40282 Плачковци  14:05 - Горна Оряховица - 15:44
КПВ 42203 Габрово 07:15 - Царева Ливада - 07:47
КПВ 42204 Царева  Ливада 08:00  - Габрово - 08:33
КПВ 42207 Габрово  11:30 - Царева Ливада - 12:00
КПВ 42208 Царева Ливада 12:10 - Габрово - 12:41
КПВ 42213 Габрово 16:35 - Царева Ливада - 17:05
КПВ 42214 Царева  Ливада 17:17 - Габрово - 17:48
КПВ 42215 Габрово 17:52 - Царева Ливада - 18:23
КПВ 42216 Царева Ливада 18:35 - Габрово - 19:07
КПВ 42217 Габрово 20:55 - Царева Ливада - 21:25
КПВ 42218 Царева Ливада 21:40 - Габрово - 22:13
КПВ 50201 София 06:32 - Перник - 07:34
КПВ 50203 София 07:30 - Перник - 08:27
КПВ 50206 Перник 07:57 - София - 08:50
КПВ 50210 Перник 11:00 - София  - 11:49
КПВ 50221 София 19:20 - Перник 20:10
КПВ 50226 Перник 21:22 - София  - 22:12
КПВ 50242 Петрич 18:08 - Благоевград - 15:55
КПВ 50243 Благоевград 14:10 - Петрич - 16:05
КПВ 50245 Дупница 16:36 - Благоевград - 17:15
КПВ 50247 Благоевград 18:15 - Петрич  - 20:08
КПВ 50252 Кулата 14:05 - Генерал Тодоров - 14:19
КПВ 50255 Генерал Тодоров 15:55 - Кулата - 16:10
КПВ 60211 Раждавица 06:32 - Кюстендил - 06:55
КПВ 70220 Мездра - Враца   05:55 06:13
КПВ 71234 Монтана - Бойчиновци   14:00 14:16
КПВ 71235 Бойчиновци - Монтана   13:06 13:21
КПВ 71270 Берковица 21:10 - Бойчиновци 22:04
КПВ 71271 Бойчиновци 22:20 - Берковица - 23:12
КПВ 72205 Лом 11:33 - Брусарци - 12:00
КПВ 72206 Брусарци  12:30 - Лом 12:58
КПВ 80230 Ямбол 08:55 - Стара Загора - 10:06
КПВ 80231 Стара Загора 10:20 - Ямбол - 11:28
КПВ 80251 Завет 04:48 -- Бургас - 07:00
КПВ 80252 Бургас 18:00 - Карнобат - 19:12
КПВ 82204 Пловдив 09:28 - Карлово - 10:53
КПВ 82207 Карлово 11:15 - Пловдив - 12:40
КПВ 90203 Русе 14:18 - Самуил - 16:05

Скъсява се маршрута на влакове:

2640 БВ  Горна 05:00 - София -  08:55
2641 БВ София 17:35 - Плевен  - Горна Оряховица -  21:35  /отпада  в участъка Плевен - Горна Оряховица/
2654 БВ Варна 17:15 - Горна Оряховица - Плевен - 21:53 /отпада в участъка Горна Оряховица - Плевен/
2655 БВ Плевен 07:00 - Варна - 11:35
4651 БВ Русе Разпределителна 06:25 - Стара Загора - Пловдив 14:15 /отпада в участъка Стара Загора - Пловдив/
4652 БВ Пловдив 14:35 -  Стара Загора - Русе Разпределителна - 22:01 /отпада в участъка Пловдив - Стара Загора/
6620 БВ Кюстендил 07:18 - Радомир - София 10:02  /отпада в участъка Радомир - София/
6621 БВ София 07:55 - Радомир - Кюстендил - 10:30 /отпада  в участъка София - Радомир /
7620 БВ София 07:05 - Мездра - Видин Пътническа - 11:45 /отпада в участъка София - Мездра ще се движи с влак 2601 София - Варна/
7630 БВ София 19:25 - Враца - Лом - 23:19 /отпада в участъка Враца - Лом/
7631 БВ Лом/Видин 05:35 - София 09:40 /отпада в участъка Лом - София, ще се движи от Видин до София/
8640 БВ Ямбол 05:05 - Стара Загора - София -11:00 /отпада в участъка Ямбол - Стара Загора/
8641 БВ София 17:00 - Стара Загора - Ямбол - 22:51 /отпада в участъка Стара Загора - Ямбол/
30111 ПВ София 06:00 - Пирдоп - 09:27 /отпада в участъка Пирдоп - Карлово/
30114 ПВ Карлово 06:58 - Пирдоп - София - 10:15 /отпада в участъка Карлово - Пирдоп/
30131 ПВ Карлово 05:32 - Зимница / Сливен / -   09:20
30134 ПВ Зимница 14:08 - /Сливен/ -Карлово - 17:07
40104 ПВ Стара Загора 13:35-  Плачковци - Горна Оряховица - 16:47 /отпада в участъка Стара Загора - Плачковци/
50120 ПВ Бобовдол  18:10 - Дупница - София  21:13 /отпада в участъка Дупница - София/
50132 ПВ Петрич 06:45 - Благоевград - Дупница - 09:23 /отпада в участъка в участъка Благоевград - Дупница/
80104 ПВ Чирпан 17:05 - Пловдив -  20:55
80107 ПВ Пловдив 18:33 - Чирпан - 22:03
80110 ПВ Чирпан 04:20 - Пловдив - 06:15
80242 КПВ Зимница 19:32 - Ямбол - 20:52
50263 КПВ Петрич 19:25 - Генерал Тодоров / Кулата / -   20:03
50264 КПВ Генерал Тодоров 20:25 - /Кулата /- Петрич -   21:09                                                                                              

Календарен план за движение на влаковете от 01.02.2015 г.:

БВ 8611 София 06:30 - Бургас - 13:10  /62 дни в годината ще се движи,но не уточнено кои дни/
БВ 8612  Бургас 14:55 - София - 21:56 /62 дни в годината ще се движи,но не  уточнено кои дни/
БВ 1624  Пловдив 13:25 - София - 16:30 /ще се движи в дните Петък,Събота и Неделя/
БВ 1625 София 15:30 - Пловдив - 18:18 /ще се движи в дните Петък,Събота и Неделя/
БВ 7630 София 19:25- Враца - 23:19 /ще се движи в дните Понеделник,Вторник,Сряда,Четвъртък,Петък и Събота/
БВ 8636 Варна 23:20 - Пловдив - 05:18 /ще се движи в дните Петък,Събота и Неделя/
БВ 8637 Пловдив 23:25 - Варна - 05:32 /ще се движи в дните Събота,Неделя и Понеделник/
ПВ 40104 Плачковци  13:35 - Горна Оряховица - 16:47 /движи се в работни дни до 30.06 и от 14.09/
ПВ 80113 Пловдив 06:22 - Стара Загора - 08:27 /ще се движи в дните Понеделник,Вторник,Сряда,Четвъртък,Петък и Събота/
ПВ 80112 ПВ Стара Загора 10:30  - Пловдив - 12:28 /ще се движи в дните Понеделник,Вторник,Сряда,Четвъртък,Петък и Събота/

Затвориха офиса на "Свободна Европа" в Баку

Офисът на финансираната от правителството на САЩ радиостанция "Свободна Европа" в
столицата на Азербайджан бе претърсен и затворен.

Полицаи и прокурори заявили, че имат съдебно решение за спиране на радиостанцията.

От канцеларията на главния прокурор са заявили, че обискът е извършен в рамките на разследване на "тежко престъпление", но не са дали подробности.

По-рано този месец бе задържана една от водещите репортерки на радиото - Хадия Исмаилова. Тя ще бъде съдена по обвинения, че е довела човек до самоубийство.

Разголиха гърди срещу Ватикана! Видео

Активистка на организация „Фемен”, известна с протестните си акции, атакува Ватикана с разголена гръд. Този път акцията е срещу позицията на църквата относно абортите, предаде Франс прес. На сайта на организацията има съобщение, че започва „лов на бебета” и първото „откраднато" ще е от Витлеемската сцена на площад „Свети Петър”.

Акцията се проведе часове след като папа Франциск произнесе традиционното си коледно послание. На кадрите, заснети от движението, ясно се вижда как жената преодолява огражданията и се опитва да грабне бебето-кукла от яслата.  Италианските полицаи реагираха бързо и задържаха протестиращата пред погледите на туристите и върнаха бебето в яслата.

ВИДЕО

2015 - Годината на дървената Овца! Определете своята китайска зодия и вижте какво ви чака

Овцата е осмият знак според китайския календар, а числото 8 по принцип се смята за много щастливо в китайската астрология. То символизира мъдростта, богатството и успеха. 2015 г. - Годината на зелената дървена Овца или Коза ще мине под знака на дома и семейството. (Дървени са знаците в години, които завършват на 4 и 5, а е зелена, понеже зеленият цвят се свързва с петия елемент - дървото.) Периодът ще е особено късметлийски за родените в Година на Овцата. Годината на дървената Овца започва на 19 февруари 2015 г. и ще продължи до 7 февруари 2016 г.

Определете своята китайска зодия
ПЛЪХ 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008
ВОЛ 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009
ТИГЪР 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010
ЗАЕК (КОТКА) 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011
ДРАКОН 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012
ЗМИЯ 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013
КОН 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014
ОВЦА 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015
МАЙМУНА 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004
ПЕТЕЛ 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005
КУЧЕ 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006
ГЛИГАН 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007

Плъх
За плъховете новата година ще донесе глътка свеж въздух. Ще настъпи раздвижване в служебен и личен план, но в повечето случаи - за добро.
Кариера: През 2015 г. ще настъпят промени в работата. Ще имат много ангажименти и понякога стресът ще им идва в повече. Плъховете трябва да се борят да не се поддават на напрежението и да не изпускат контрол върху събитията в живота си.
Пари: С парите нещата ще са малко сложни. Затова не харчете за ненужни приумици.
Любов: Плъхът ще е твърде взискателен към интимния си партньор. Може да загубите човека до себе си, ако сте прекалено дребнави.
Здраве: Грижете се за себе си. Ако занемарите здравето си, това може да има тежки последици.
Семейство: През 2015 г. трябва да обърнете повече внимание на близките си. Това ще скрепи връзки, които са поизлинели през последните месеци.
Пътешествия: Плъховете няма да имат време да пътуват за удоволствие. Но ще им се отвори път по работа.
Вол
За Вола Годината на Овцата ще донесе щастлива и пълноценна любов. Годината ще е добра и по отношение на кариерата и парите. Упоритостта на Вола този път ще бъде в негова полза.
Кариера: Ще имате голям успех в работата. Може да се надявате, че ще получите увеличение на заплатата и повишение.
Пари: Годината на зелената дървена овца за вас ще е богата. Ще имате добри приходи.
Любов: За обвързаните отношенията с половинката ще процъфтяват. За свободните сексът ще бъде по-важен от любовта.
Здраве: Стресът може да ви срине - и физически, и душевно. Очертава се опасност от психически заболявания. Вземете мерки да се предпазите.
Семейство: Ще ви се наложи да го играете Синя каска между членовете на семейството ви. Ще трябва да усмирявате вражди, чийто корен се крие в миналото.
Пътешествия: Ще пътувате много - и за удоволствие, и по работа.
Тигър
За Тигъра годината ще бъде тежка. Трябва да проявите цялата си дипломатичност, за да не пострадате. Очакват ви конфликти от най-различно естество. Въпреки това 2015-а за вас няма да е лоша като цяло.
Кариера: Това, че работите здраво и не мърморите, ще бъде забелязано от висшестоящите. Качествата ви ще изпъкнат тази година.
Пари: В парично отношение Годината на Овцата е прекрасна за Тигъра. Ще ви върви във финансовите дела и няма да се оплачете от липса на пари. Ще имате възможност да се поглезите с някоя и друга луксозна покупка.
Любов: Тази година булка - това е предсказанието за родените в Годината на Тигъра. Ако са необвързани, ще срещнат сродна душа.
Здраве: Очаквайте период на крепко здраве. Не позволявайте на напрежението да ви събори. Разпускайте, давайте си време да се възстановите.
Семейство: Не допускайте да ви въвлекат в конфликти и не се противопоставяйте остро на роднини. През тази година ви очакват много хубави моменти с близките ви.
Пътешествия:Ще посетите интересни и нови места.
Заек
Спокойна година за Заека. С присъщата си тактичност дългоухите ще избегнат ситуации, които биха застрашили положението и благополучието им. Ще ги вълнуват духовни въпроси. Ще се обърнат към вътрешния си свят.
Кариера: Великолепни перспективи за развитие в работата.
Пари: Очакват ви добри печалби. Спестеното инвестирайте.
Любов: Новите връзки ще бъдат успешни и щастливи. За семейните - мир и любов през 2015 г.
Здраве: Бъдете внимателни, може да ви се случи инцидент.
Семейство: Мир и спокойствие сред роднините.
Пътешествия: Не ви предстоят пътувания - нито лични, нито служебни. Тази година ще се заседите на едно място.
Дракон
Драконът ще остане без дъх в Годината на Овцата. Ще има много за вършене и нито миг почивка. Работа, семейство и други ангажименти ще погълнат цялото им време. Очертават се пречки, които биха могли да вгорчат личните отношения.
Кариера: Научете се да контролирате чувствата си, когато сте на работното място. Особено, когато работите с клиенти.
Пари: 2015-а е добра. Може да инвестирате в рискови начинания, които ще се окажат печеливши.
Любов: Страсти, романтика, вярна и неразделна любов - все хубави неща очакват Дракона на любовния фронт.
Здраве: Може да имате проблеми със здравето. Ще ви се разминат, ако спортувате редовно.
Семейство: Пренебрегвате близките заради многото работа. Трябва да положите усилия да не ги обидите.
Пътешествия: Множество кратки екскурзии в почивните дни ще ви предпазят от “изпушване” при този напрегнат работен график.
Змия
Според китайския хороскоп годината ще е добра и за родените в Годината на Змията. Вашата хитрост ще ви помогне да се възползвате от отворилите се възможности. Все пак търсете съвета на хора, на които имате доверие.
Кариера: Който не работи, не греши. Ако ви критикуват за недобре свършена работа, не се обиждайте. Стегнете се и я свършете както трябва.
Пари: Ще имате добри доходи. Препоръчително е да спестите колкото може повече бели пари за черни дни.
Любов: Най-сетне ще разберете какво е това да има разбирателство във връзката.
Здраве: Не потискайте чувствата и емоциите си. Иначе може да си докарате психически проблеми.
Семейство: Ще получите нужната любов и подкрепа от близките си.
Пътешествия: Очакват ви кратки пътувания до близки дестинации. Така ще си починете по-добре, отколкото ако предприемете дълго пътуване, което може да се окаже с неприятни последици.
Кон
Тази година каквото и да правите, все ще ви избива на егоизъм. Ще се чувствате объркани, загубили пътя. Ако преодолеете слабостта си, ще имате голям успех. Това, което трябва да направите, е да впрегнете всичките си многостранни таланти, за да излезете от кризата.
Кариера: Успехът е с вас през тази година. Дори най-трудните неща ще ви вървят с лекота.
Пари: Прогнозата не е добра. Трябва да пестите.
Любов: Научете се да проявявате постоянство и стабилност. Не кръшкайте, за да не останете самотни.
Здраве: Отлично здраве. Може да позатлъстеете.
Семейство: Ще сте душата на компанията на всички семейни сбирки. Това няма да ви е трудно с вашето вродено обаяние.
Пътешествия: Добра година за пътувания в чужбина и опознаване на нови религии и култури.
Овца
Това е вашата година! Любов, работа, здраве - всичко се очертава благоприятно. Предприемайте умерени рискове и успехът ви е в кърпа вързан. Смелостта, оптимизмът и ентусиазмът ви ще са заразителни.
Кариера: Овцете ще имат голям успех в работата и бизнес начинанията.
Пари: Очакват ви добри приходи, които не бива да пилеете все пак.
Любов: Мимолетните залитания ще си останат това, което са - мимолетни. Само сериозните връзки ще оцелеят.
Здраве: Ще бъдете в добро физическо и психическо здраве.
Семейство: Членовете на семейството ви ще успеят да осъществят дълбок емоционален контакт с вас.
Пътешествия: Пътуванията ви ще бъдат разнообразни - с кола, самолет и кораб и по най-различни поводи. Ще имате и приятни семейни ваканции, и кратки екскурзии за уикенда, и командировки.
Маймуна
Маймуната трябва да се откаже от палавото настроение през 2015 г., ако иска да не пострада. Интуицията ще ви подскаже кога някой се опитва да се възползва от вашата невинност. Канализирайте в правилната посока енергията си, за да успеете.
Кариера: Високата ви адаптивност ще е ключът към успеха тази година. Не проявявайте упорство и бъдете по-склонни да промените мнението и решението си, ако видите, че е за добро.
Пари: Няма да сте добре с финансите. Подгответе се да посрещнете затрудненията.
Любов: Най-добре е през тази година да се пазите от сериозна връзка.
Здраве: Има опасност от депресии.
Семейство: Проблемите в семейството трябва да бъдат разрешени, но издъно, като се задълбочите и откриете причината.
Пътешествия: Командировките ще бъдат ползотворни.
Петел
През 2015 г. Петелът може да постигне нечувани успехи. Условието е да бъде дипломатичен и да се съобразява малко повече с реалностите. Бъдете подготвени за непредвидени събития.
Кариера: Ще се издигнете с помощта на ораторските си способности и силно развитата си логика.
Пари: Разумните ви решения ще дадат плод тази година.
Любов: Не една, а няколко нови романтични връзки очакват Петела. Обвързаните ще имат хармонични отношения с любимия.
Здраве: Превенцията е в основата на доброто здраве. Вземайте мерки и не пропускайте профилактичните прегледи.
Семейство:Отношенията с роднините ще ви носят топлина, радост и удоволствие.
Пътешествия: Ще имате достатъчно семейни почивки и командировки, за да си начешете крастата за пътувания.
Куче
Вярност, познание и любов - качествата, които са типични за китайската зодия Куче, ще помогнат на представителите й да изкарат една успешна и щастлива година. Ще бъдат заети с благотворителност, а личните им отношения ще процъфтяват.
Кариера: Ако проявите гъвкавост, тази година непременно ще ви повишат или ще имате големи успехи в работата.
Любов: Нови вълнуващи изживявания, изпълнени с гореща страст и плътски удоволствия.
Здраве: Стари болежки ще тормозят Кучетата през 2015 г.
Семейство: Ревността е враг номер едно за отношенията в семейството ви. Не позволявайте на това деградиращо чувство да провали дълбоката връзка, която имате с близките си.
Пътешествия: Добра година да предприемете отдавна мечтано пътуване.
Свиня
Прасето ще си поживее добре през Годината на зелената дървена Овца. С положителното си отношение към живота ще постигнете много. Ще успеете да осъществите почти всичките си цели.
Кариера: Успех и в бизнеса, и в кариерата. Във всяко ваше начинание ще ви помага това, че сте толкова търпеливи и трудолюбиви.
Пари: Това е годината, в която трябва да планирате бъдещето. Помислете как да организирате разходите и спестяванията си.
Любов:Самотните души ще срещнат любовта.
Здраве:Свинята ще има проблеми с храносмилателната система, но едва ли ще е нещо сериозно.
Семейство: Отдадени сте на семейството и ще прекарате прекрасни мигове с тях.
Пътешествия:Кратки пътувания ще освежат ума ви и ще ви помогнат да уталожите напрежението

ЗИЛ с 15 полицаи падна в дере

Тежък пътен инцидент е станал около 0.30 часа тази нощ в близост до с. Горно Ябълково, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автомобил с висока проходимост ЗИЛ-131, превозващ служители на МВР, участващи в специализираната полицейска операция на българо-турската граница, се е преобърнал в дере.
Инцидентът е в зоната на отговорност на ГПУ Средец, в района на 136 гранична пирамида. На място са изпратени екипи на Спешна помощ, полиция и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В камиона са пътували 15 служители. По данни към момента, шофьорът е останал затиснат в кабината. Пътниците са транспортирани в болница с различни травми. Причините за пътно-транспортното произшествие се изясняват.

На тази дата: 26.12.1947г. Национализират банките в България

1947 г. държавата национализира банките. Актът е приложен само три дни след
национализацията на основните средства за производство - индустриални предприятия и мини.

Двата акта са извършени с убеждението, че се създава най-справедливата и прогресивна политикоикономическа система, която при бързо развитие на производителните сили ще може да осигури потребление на всеки член на обществото според неговите „разумни потребности”.

На 25 януари 1879 г. руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава устава на Българската народна банка. На 4 април 1879 г. е назначен първият управител на БНБ, на 23 май същата година банката е официално открита, а на 6 юни е извършена първата банкова операция.

В началото БНБ е централна държавна банка, поставена под контрола на министъра на финансите, която обслужва държавния бюджет и касовата дейност на държавата и извършва банкови операции, присъщи на търговска банка, без да притежава правото да отпечатва и да пуска в обращение банкноти.

С приетия в края на 1947 г. Закон за банките е извършена коренна реформа. Частните банки са национализирани, а банковата система е преобразувана по съветски образец и функционира така до края на 80-те години. На БНБ е вменена задачата за цялостно финансово обслужване на създадената свръхцентрализирана държавна планова икономика.

Вицове, декември 2014г.

Когато не ви пуснат за риба

СмЕх

Един арабин среща друг в пустинята и го пита:
- Защо жена ти върви на три метра пред тебе бе? Нали в корана пише, че мъжът трябва да е отпред?
- Защото, когато са писали корана не е имало противопехотни мини!
***


Иван Царевич разказва на на приятеля си:
- Ожених се, за жаба.Като се удари в земята стана девойка!
- Руса?
- Аха!
- Красива?
- Аха!
- Умна?
- Хъмм, как да ти кажа, май силно се е ударила...
***

Самолетна катастрофа. Единствено една от стюардесите успяла да се спаси, като скочила с парашут, и попаднала на самотен остров. Гледа обаче - на брега един човек пече едно месо.
- Кой си ти?
- Еми аз съм от България, тук съм вече от 15 години. Гладна ли си?
- Еми гладна съм.
- А какво би ми дала за едно парче месо?
- Бих ти дала това, което не си виждал от 15 години.
Тогава човекът скочил, прегърнал я и я попитал :
- Верно ли си донесла ракия?
***

- Какво каза снощи баща ти като разбра, че си му потрошил колата?
- Да пропусна ли псувните?
- Да!
- Ами нищо не каза...
***

Когато джентълмен се разхожда с дамата си по улицата, от коя страна на дамата трябва да стои?
От страната на витрините.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пророчества от книгите, които се сбъднаха!

Няколко писатели са известни не само с огромния си литературен талант, а и със смайващата
точност, с която са предсказали бъдещи събития, без самите те да осъзнават, че написаното в книгите им ще се превърне в реалност.

За времето, в което са живели, литературните им произведения са били част от фантастиката и никой не е подозирал, че чете за някои от най-големите трагедии на човечеството в бъдеще.

Такава трагедия е и потъването на кораба Титаник през 1912 година, когато хиляди хора загиват в ледените води на Атлантическия океан в средата на април.

Изумителното е, че през 1898 година писателят Морган Робертсън издава романа си Гибелта на Титан, в който се разказва за потъването на кораба Титан, който е считан за непотопяем.

В романа на Робертсън Титан потъва след сблъсък с айсберг, точно както се случва и с Титаник 14 години след предсказанието.
Още по-удивително е предсказанието на писателя Жул Верн в книгата му От Земята до Луната, издадена през 1868 година. В романа си френският автор разказва за трима смелчаци, които предприемат пътуване към Луната.

Мъжете тръгват от Флорида до спътника на Земята, след което се приземяват в Тихия океан. Век по-късно човечеството става свидетел на тази история, смятана в миналото за фантастика.

Трима астронавти тръгват с мисията Аполо 8 от щата Флорида към Луната, като дори размерите на кораба са съвсем точно описани от писателя. Групата се приземява в Тихия океан.

Жул Верн е известен със своите предсказания. Той е направил 108 предположения за света в бъдеще, от които са се сбъднали 98.

В Пътешествие до центъра на Земята френският фантаст разказва за група, която открива, че в земното ядро съществува живот и хора като тези на повърхността на Земята.

Заради учудващата точност на автора това е едно от най-дискутираните му предсказания.

През 1838 година Едгар Алън По пише Повест за приключенията на Артър Горън Прим, в която разказва за корабокрушението на малък кораб, в който загива целият екипаж с изключение на един човек.

Това се случва през 1884 година с кораба Магнолет, а името на спасилия се човек съвпада с името на литературния герой – Ричард Паркър.

Коледно милосърдие! Путин не дава водката да поскъпва повече

Руският президент Владимир Путин демонстрира грижа за здравето на сънародниците си и нареди правителството да спре поскъпването на водката. Според него по-високите цени на любимия алкохол на руснаците водели до по-голяма консумация на незаконен и съответно опасен продукт, съобщава Би Би Си. 

Рублата се срина заради падащите цени на петрола и западните санкции спрямо Москва. В момента инфлацията в Русия е 9,4%.

Наложената от правителството минимална цена на дребно за половин литър водка бе увеличена с около 30 процента от миналата година до 220 рубли (4 долара).

Коледа по света! Снимки

Вижте в галерията от снимки на REUTERS какво се случи на Коледа по света.
Александрия, САЩ











Гуанджоу, Китай.














Бежански лагер в Бар-Елиас, Ливан.














Президентът на Венецуела Николас Мадуро в столицата Каракас.












Красноярск, Русия.















Токио, Япония.
















Валпарайсо, Чили.

Честито Рождество Христово!

Днес отбелязваме един от най-големите празници, на който християните честват раждането на Сина Божий Исус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

За католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник, докато за православните това е Великден.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки изчислява, че Иисус Христос се родил на 754-ата година от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.
Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус, майка му Мария, заедно със съпруга ѝ дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В мига на Рождеството в небето се явил ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Според Новия завет, в мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина и се явил ангел.

„И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!“ (Евангелие от Лука, 2:10–14).