понеделник, 9 февруари 2015 г.

Гласувайте за нашия чинар!

Българското дърво, което кандидатства да стане 
"Европейско дърво на годината".
Нова кампания за популяризиране на българските ценности и красоти зад граница поде
вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

На фейсбук страницата си тя публикува призив сънародниците ни да гласуват в инициативата "Европейско дърво на годината 2015". Публикацията на Георгиева е с важното уточнение, че в надпреварата е и българският чинар от село Арчар, Видинско.

Гласуването за дърво на годината е на сайта http://www.treeoftheyear.org/

Там е публикувана и следната история на кандидатстващия български чинар:

Историята на това дърво е история за един истински приятел, който от десетилетия стои като храбър боец и защитник на жителите на с. Арчар. Чинарът е част от техния живот - свидетел на селското битие, страничен наблюдател на дейността на читалището, ежегодно посреща малките първокласници в местното училище и изпраща вече порасналите випускници. Всяка неделя сгушва под сянката си множеството от седмичния пазарен ден и неизменно присъства като най-важен участник на традиционния арчарски събор „Илинден” и всички празнични събития.

До финалния етап на кампанията "Европейско дърво на годината" са допуснати 14 дървета. Според правилата на надпреварата гласуването ще продължи от 1 февруари до 28 февруари 2015 г. През последната седмица (от 21 до 28 февруари) то ще бъде скрито, поради което броят на подаваните гласове няма да е видим. Резултатите ще бъдат обявени на 5 март. 

До момента арчарският чинар е събрал малко над 3000 гласа.

Наградата на дървото-победител ще бъде връчена на тържествена церемония на 22 април 2015 г. в Брюксел.

България е с амбиции в тази категория. Миналата година след доста сериозна и мащабна кампания 1100-годишният бряст от Сливен спечели надпреварата като изпревари конкуренти от Италия, Полша, Хорандия и т. н. и стана европейско дърво на 2014 г.