неделя, 29 март 2015 г.

На тази дата: 29.3.1867 г. САЩ купуват от Александър II Аляска за 7,2 млн. долара

1867 г. САЩ купуват от руския император Александър II Аляска за 7,2 млн. долара. Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 кв.км.

През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик.

В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. „куфарът с лед” е продаден на САЩ. От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната.

Договорът за продажбата е подписан във Вашингтон от посланика на Русия в САЩ и американския външен министър Уилям Сюърд. В онзи момент Русия смята, че се е отървала от необятна пустош, а американците заклеймяват покупката като безсмислена. По-късно обаче се оказва, че територията е много богата на природни ресурси. Още същата година янките откриват злато на Аляска, което е причина от 1896 г. до 1945 г. да продължи прословутата клондайкска треската. През 1959 г. Аляска става 49-ият американски щат.

Американският Сенат ратифицира договора на 9 април 1867 г., а официалната церемония по прехвърлянето на територията се провежда на 18 октомври 1867 г. в Ситка. Руският флаг е свален и е заменен от американския след серия салюти. Същият ден в САЩ е въведен официално и Григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври.