събота, 7 март 2015 г.

На тази дата: 7.3.1983 г. Направен е опит за отвличане на самолета София-Варна

1983 г. е направен e опит за отвличане на самолет (полет № LZ-013) от БГА Балкан (София -Варна).

Справка на Държавна сигурност сочи, че до 1983 г. у нас има общо 10 случая на принудително отклоняване на български самолети или опити за отвличане. В 7 от тях похитители са били български граждани, опитали да превземат български самолети, а в 3 от случаите турски граждани са извършили опити за отвличане на турски самолети на наша територия.

На 7 март около 20 минути след излитането на самолета четирима български граждани - 20-годишните Валентин Тодоров Иванов, войник в едно от секретните поделения на армията, и Лъчезар Генчев Иванов, както и 22-годишните Красин Христов Генчев и Ивайло Атанасов Владимиров, извадили джобни ножчета с дължина на острието 7-9 см, и задържали стюардесата, като отправили искане към екипажа да отклонят полета към Виена.

Командирът след съгласуване с наземните служби в София и Варна излъгал, че лети към Виена, а всъщност приземил самолета във Варна. Там четиримата били обезвредени, като единият е бил застрелян, защото застрашил живота на стюардесата.

Всъщност първият случай на отвличане на самолет в България е на 30 юни 1948 г., ден след като Българската гражданска авиация навършва година от създаването си и от пускането на първата редовна пътническа линия София-Бургас. В чест на първата годишнина самолетната линия става София-Варна-Бургас-София. По нея лети пътнически самолет на „Табсо” - „Юнкерс 52”. Екипажът е от двама пилоти, радист и борден инженер. По онова време още не е имало стюардеси. Похитителят е бившият царски офицер от военновъздушните сили Станимир Михалакев, отзован от поста му на военен аташе в Букурещ и пенсиониран на 39 години. Бившият летец се качва във Варна. В Бургас на самолета се качват още две семейства и трима мъже. Така конспираторите стават общо 9 от 179 пътника в самолета и носят със себе си шест пистолета. Отклоняват самолета към Турция. Когато обаче кацат на летището Ешеликьой, там ги чакат вече няколкостотин войници, преводачи, лекари и камионетка за ранените. Атентаторите се предават на турските власти и искат политическо убежище.

Българското правителство изпраща нота, в която иска похитителите да му бъдат предадени, но в Истанбул е организиран съдебен процес, който на 14 юли 1948 г. оправдава атентаторите като политически бегълци, действали при самоотбрана.