сряда, 6 май 2015 г.

Бунт в Македония след разкрити телефонни разговори на премиера Никола Груевски

Бунт в Скопие предизвика масови сблъсъци с полицията. Има само леко ранени. Спецчастите се опитват да избутат протестиращите, които са обградили правителството. Поредната порция разкрития на опозицията за задкулисната дейност на премиера Никола Груевски предизвика спонтанната демонстрация.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, публикува телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски, от които става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски и да набедят обикновен служител от охраната. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

След като разбраха за поредните мръсни номера на министър-председателя много млади хора се стекоха пред сградата на правителството. Те крещяха "Убийци" и "Груйо махай се!" Срещу сградата полетяха яйца, картофи, домати и бутилки. На първа линия бе и семейството на убития. Неговите роднини свалиха наполовина знамената пред зданието.

С падането на нощта полицията се опита да разчисти пространството пред Министерския съвет, при което се завързаха ръкопашни боеве. Ранени са около десетина души. Ченгетата използавт водни оръдия и звукови гранати за да разпръстнат демонстрантите. Протестиращите са около 3000.

Видео