четвъртък, 18 юни 2015 г.

На тази дата: 18 юни 1967 г. Джими Хендрикс подпалва китарата си на Поп фестивал в Монтерей

1967 г. в Калифорния на Поп фестивал в Монтерей Джими Хендрикс подпалва китарата си. Моментът, когато Джими Хендрикс коленичи и пали музикалния инструмент, е считан за един от най-култовите в историята на рока.

Джеймс „Джими” Маршал Хендрикс е смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на популярната музика. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс.

Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. Обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

Любопитен факт е, че всъщност на фестивала в Монтерей всъщност той не пали любимата си китара, а друга - по-некачествен модел, която предварително си подготвил. През 2012 г. оригиналният инструмент беше продаден за 250 000 паунда.

Почитатели на култови вещи от света на музиката наддаваха за черната китара Fender Stratocaster в Лондон. когато тя беше предложена на търг. Първоначално китарата се оценяваше на 120 000 паунда, но големият интерес към инструмента стана причина цената му рязко да нарасне.