вторник, 26 януари 2016 г.

Разкрития: Тайното богатство на Путин! Видео

Американските власти предполагат, че руският президент Владимир Путин е корумпиран и старателно крие истината за състоянието си, предаде Би Би Си.

Това заяви американският зам.-министър на финансите Адам Зубин.

За първи път официални представители на САЩ открито обвиняват Путин в съпричастност към корупционни схеми, отбелязва Би Би Си.

"Не съм готов да назова цифри, но това, което мога да кажа, е: предполага се, че той (Путин - б.р.) получава от държавата заплата в размер примерно от 110 000 долара годишно. Това е некоректно описание на състоянието на този човек. Той има голям опит в това как да укрива истинския размер на състоянието си", каза Зубин пред Би Би Си.

На директен въпрос корумпиран ли е Владимир Путин зам.-министърът отговаря утвърдително. По думите му на американските власти "от много, много години" е известно за неговата корумпираност.

"Видяхме как Путин обогати приятелите си, близките си съюзници, как маргинализира онези, които не смята за приятели, използвайки държавни средства. Независимо дали става дума за енергийното богатство на Русия или за други договори за обществени поръчки, Путин ги раздава на онези, които той мисли, че ще му вършат работа, в ущърб на другите. Според мен точно това се нарича корупция", изтъква Зубин.

Освен с него журналистът от Би Би Си Ричард Билтън се е срещал и с хора, влизали преди в близкото обкръжение на Путин или са се занимавали с делата му, но след това по различни причини са били принудени да напуснат Русия.

Сред тях са бизнесменът Сергей Колесников, банкерът Сергей Пугачов, бившият следовател Андрей Зиков, някогашният шеф на компанията "Совкмфлрот" Дмитрий Скарга и други.

Всички те твърдят, че Путин е баснословно богат. Част от богатството му е събрана от пожертвувания на едри бизнесмени.

От Би Би Си са разговаряли с други свои руски източници относно богатството на Путин. Според един от тях държавният глава е получил подарък от Роман Абрамович - яхта на стойност 35 милиона долара. Плавателният съд е дълъг 57 метра. Трансферът на яхтата е станал през офшорна компания.

Състоянието на Путин възлиза на 40 милиарда долара, припомня Би Би Си таен отчет на ЦРУ от 2007 г. Подобно мнение изказва и политологът Станислав Белковски. По негова оценка стойността на контролираните от руския лидер активи е десетки милиарди долари. Те са във вид на разкошни недвижими имоти както в Русия, така и зад граница, например в Испания.

Адам Зубин отказа да коментира този документ.

Самият Путин нарече тези твърдения "глупости" още при огласяването им преди 9 години.

"Нито един от тези въпроси не се нуждае от отговор, защото те са чиста измислица", заяви пред Би Би Си говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Обновена!

ВИЖТЕ ФИЛМА НА БИ БИ СИ  "Тайното богатство на Путин" с превод на руски!