събота, 6 февруари 2016 г.

Търси се ново лого на България за 10 хиляди лева

Търси се ново туристическо лого на България. През 2013-а вече имаше направен такъв опит, но той срещна шумен неуспех – след похарчени над 1,3 милиона лева се оказа, че изображението поразително прилича на това на Казахстан… а и никак не бе прието добре от обществото. Стойността, която сега държавата ще плати за логото, ще е до 10 хиляди лева, става ясно от обявения конкурс.

Изборът на визия за туризма в България ще стане в три етапа – първо професионално жури ще отсее финалистите от всички кандидати. След това техните проекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане в медиите и социалните мрежи. Крайното решение ще се вземе от широко жури, в което попадат представители на туристическия бранш, ресорното министерство (включително и самата министър Николина Ангелкова), както и представители на медиите.

Художествените изисквания към логото са минимални. Задължително е присъствието на думата „България“ и Bulgaria съответно във вариантите на български и английски език; представяне на два варианта на логотип – на латиница и кирилица; авторски шрифт; графично съобразяване със слогана („Открий и сподели“ и A discovery to share), но не непременно тяхното визуално участие във визуализацията.

Освен това, логото трябва да е лаконично и ясно и да може да се разработи в цялостна система за визуална идентичност. Достъп до участие в конкурса имат български и чуждестранни лица и организации.

Срокът за подаване на предложения е 4 април 2016 г. Професионалното жури ще даде своята оценка в рамките на 10 дни. 5 дни ще продължи публичното разискване на проектите, а финалното решение ще се вземе в още 10 дни. Това означава, че ако сроковете се спазват, новото туристическо лого на страната ни ще е известно в края на месец април.