четвъртък, 30 юни 2016 г.

„Глутницата на Путин“ идва в България

Прочулите се като любимци на Путин руски рокери "Нощните вълци" ще влязат днес в България.
Те идват от Турция, ще минат през Созопол и Бургас, преди да се насочат към София.

Визитата им в Бургас се държи в пълна секретност. Според запознати част от групата от два дни е в Созопол – над 30 рокери с мотори с руски знамена, които събират погледите на туристите.

Според предварителната програма точно в 9 часа руските рокери ще се поклонят пред паметна плоча на комунистите Крум Делчев и Евтим Вълчев Томов, убити при априлските събития през 1925 година, когато комунистическото движение организира атентата в църквата „Света Неделя“. Паметната плоча е малко известна в Бургас и за съществуването й знаят само живущите в блок 4 на ж.к.“Славейков“, тъй като се намира в градинката пред домовете им.

В същото време стана ясно, че проевропейско настроени българи готвят шпалир на позора на рокерите на Путин. Те ще ги чакат на тайно място, за да направят подобаващо посрещане на „глутницата на Путин“. Да покажем, че годината е 2016, а не 1944 година,зоват противниците на шествието.

Рокерският клуб "Ночные волки" е създаден още по съветско време - през 1989 година.

През 90-те години на миналия век набира популярност и започва да доминира сред мотобратствата в бившия СССР. Разцветът му обаче съвпада с ерата на Путин, като рокерите са една от нейните емблеми, подобно на рок групата "Любэ". 

Докато по цял свят мотобандите имат репутацията на общества, които стоят далеч от политиката, при "вълците" нещата стоят по съвсем различен начин. Техният тартор Алeкcaндъp Зaлдocтaнoв - Хиpypгa е кавалер на ордена "За почит", висша държавна награда. Путин му връчи отличието преди 3 години за "активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия".

"Нощните вълци" си имат и солиден бизнес, притежават огромен Байк център в Москва, няколко търговски компании и охранителни фирми. По различни държавни програми клубът получава и големи дотации. Само за 2015 г. сумата е 56 млн. рубли (около 1,5 млн. лева). Клубът има устав и наброява над 5000 рокери в цяла Русия.

Негови членове не могат да бъдат жени, наркомани, гейове и сатанисти. Като заклети националисти "вълците" участват активно в анексирането на Крим през март 2014 г., съдействайки на "зелените човечета", както се прочуха руските бойци без опознавателни знаци. Според документалния филм "Крим, пътят към дома", членове на мотоклуба отвличат украинския генерал Михаил Ковал на 5 март 2014 г., като по този начин предотвратяват издаване на заповед за стрелба срещу проруските демонстранти на полуострова. Освен Путин голям приятел и покровител на "Нощните вълци" е руският патриарх Кирил, който също обича да кара мотор и често се появява на съборите на братството.

Преди месец на Вацлавския площад, в центъра на Прага, стотици активисти образуваха „шпалир на позора” на членовете на покровителствания от руския президент Владимир Путин байк клуб „Нощни вълци”, предаде агенция „Униан” с позоваване на руския журналист Олег Пшеничний.