събота, 29 октомври 2016 г.

Бъчварова отбеляза, че нелегалните имигранти се преместили от границата в тайниците

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обходи трасето по българо-турската граница от Малко Търново до Резово и се запозна на място с организацията на работа по изграждане на границата.

„Строящият се в момента участък е на практика последният голям, който остава, за да се завърши съоръжението. Аз лично исках да видя трасето и да се запозная на място с усилията и резултатите с оглед планиране на необходимите действия“. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след работните си посещения в Малко Търново и Резово.

Тя направи обход на цялото трасе в района, където в момента текат дейност по изграждане на инженерното съоръжение.

"Личното ми впечатление е, че организацията на работа е много добра, работи се интензивно, колкото по-рано успеем да завършим съоръжението, толкова по-скоро ще имаме резултати, но колеги от патрулите споделиха, че самият факт, че се строи по това трасе вече дава резултат", каза министърът.


По време на разговорите с кмета и общинското ръководство на Малко Търново бяха дискутирани впечатленията и изискванията към работата на служителите на реда.

Сред жителите в този район няма констатирани каналджии – отбеляза вътрешният министър. По думите й, през последната седмица се забелязва спад на нелегално влизащите. „Прави впечатление, че в сравнение с предишни периоди се увеличават опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през ГКПП. Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението. Показател за снижена нелегална миграция е и фактът, че сред задържаните на изход на българо-сръбската граница намалява делът на хората, които са без регистрации“, посочи министър Бъчварова.

Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков увери, че до края на годината временното инженерно съоръжение ще бъде готово. Към момента са възложени 50 км, а с отпуснатите от Министерския съвет средства следващата седмица ще бъде възложено изграждането и на останалите 10 км и по този начин на цялата територия на Бургаска област ще има 127 км изградено съоръжение. Целта е то да бъде завършено в срок и качествено, подчерта Чолаков.

Министър Бъчварова коментира и протестните действия в елховското село Бояново: "Вчера разговарях с кмета на селото Кръстьо Драганов, който ме увери, че живеещите там нямат големи притеснения от подготвянето на самата площадка, защото имат впечатления от Разпределителния център в Елхово, който също е от затворен тип. Според информацията и от областния управител, съвсем малка част от протестиращите са били местни жители. Няма тревожни настроения, по-скоро има опит да се създадат такива. Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага. Важно е да не се политизира темата".


70 хил. души се очакват на концерта на Слави довечера

60-70 хиляди души се очаква да присъстват на насрочения за довечера от 19:00 часа на "Орлов мост" митинг-концерт на Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд в подкрепа на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", предаде bTV.

"Няма нищо конкретно като заплаха, но при събиране на толкова много хора трябва да предприемем всички мерки, за да може събитието да протече нормално", заяви директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

За събитието е ангажиран целият ресурс на столичната полиция, както и служители на реда от провинцията. "Трябва да покрием и други точки на столицата – уязвими места и възлови кръстовища, където ще преминават хора", допълни той.

На събитието не е желателно да има малолетни и непълнолетни без придружители. От дирекция "Сигурност" към СО съветват да се ползва метрото за придвижване до мястото на концерта.


„Цариградско шосе” вече е затворено до алея „Яворов”. След 16 часа днес се затваря участъкът от бул. „Васил Левски” до „Евлоги Георгиев” и бул. „Евлоги Георгиев” от „Драган Цанков” до бул. „Мадрид”.


Връщаме часовниците

В нощта срещу неделя да не забравите да върнете часовниците с час назад.

България преминава към зимното часово време в нощта на 29 срещу 30 октомври.
Стрелките на часовника се връщат с час назад в 4.00 часа през нощта на 30 октомври и така денят ще започва и завършва с един час по-рано.

Зимното часово време ще бъде в сила до последната седмица на март 2017 г., когато отново се преминава към лятно часово време, за да се използва максимално слънчевата светлина.
В България смяната на времето започва от 1979 г.


Открит е нефт в Черно море

Открит е нефт в Черно море, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Източник е находището "Хан Аспарух". Томислав Дончев сподели в социалните мрежи статия по темата от онлайн изданието offshoreenergytoday.com.

Новината бе потвърдена и от френската компания "Тотал". В доклада си за третото тримесечие "Тотал" съобщава, че е направила откритието в Черно море през този период. Не се посочват обаче количествата.Френската нефтена компания „Тотал" е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух" в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието.


На тази дата: 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ

На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали средно с 60%.

След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, а очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми, довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябвало да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли ролята ѝ е разширена и за оказване на помощ на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която била длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочен към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му в частност да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималният размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.

Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.

За изход от кризата през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.


Вицове, октомври 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Съпруга заварва мъжа си в кухнята.
- Какво правиш? - попитала го тя.
- Убивам мухи!
- Така ли и колко утрепа?
- Пет. Три мъжки и две женски.
- И как ги различаваш? - попитала учудена жената.
- Ами три бяха кацнали на халбата за бира, а две - на телефона.

***

Кире е в кръчмата и е толкова пиян, че едва се държи на масата. Влиза Пеше:
- Абе Киро, кво ти става! Що си се наквасил тъй?
- Остави ме! Пия щото жена ми избяга с най-добрия ми приятел !
- Глупости! Нали аз съм ти най-добрия приятел!
- Вече не си! Той е!

***

Разбили са ми паролата на пощата. Нямам представа как са се досетили, че съм сложил за парола годината, в която папа Григорий IX канонизира Свети Доминик - 1234.

***

Колона от S класи и Х6-ци на входа на София. Били митничари, които настояват възрастта за пенсиониране да се вдигне на 80 г.

***


Петима евреи, които промениха вижданията ни за света:
Мойсей: “Законът е всичко”
Христос: “Любовта е всичко”
Маркс: “Парите са всичко”
Фройд: “Сексът е всичко”
Айнщайн: “Всичко е относително”.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 28 октомври 2016 г.

Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия

Кристалина Георгиева е подала оставка като заместник-председател на Европейската комисия. Това става ясно от нейно съобщение в Туитър.

В социалните мрежи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излезе с официално изявление по повод решението си да напусне комисията. В него тя обяснява и каква позиция ще заема в Световната банка.

Ето какво посочва Георгиева:

„За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.

Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел.”


10 часа ген. Радев е прекарал във въздуха през 2015/16 и получил 13 000 лева за това

Националистката Магдалена Ташева "захапа" генерал Румен Радев. Колко летателни часа има за 2015-2016, попита тя и настоя да разбере защо той е освободен.

Военният министър Николай Ненчев обясни по време на парламентарния контрол, че Радев не е бил съгласен със съвместно патрулиране на небето ни. Имал и нужните години за пенсиониране.

Николай Ненчев изтъкна, че съвместният патрул е съгласуван с НАТО. Мотивът за приземяване на българската авиация е безпочвен, каза военният министър.

При пенсионирането си Радев е получил всички полагаеми се обезщетения в размер на 132 169 лева.

През 2015 генерал Радев в качеството си на шеф на ВВС имал шест часа в небето, за което е получил 13 000 лева. През 2016 е прекарал във въздуха четири часа за 8 000 лева.

Данните, които представихте са голям обществен интерес, подчерта Магдалена Ташева, която обаче е против съвместно патрулиране. Настоя сами да браним небето си.

След контрола в кулоарите военният министър изтъкна, че за същите пари, които Радев получил, полковник от ВВС летял 60 часа.


„Адмирал Кузнецов“ търси гориво

Малта няма да даде гориво на военни кораби от Северния флот на Руската федерация, пътуващи към Сирия, съобщава руската редакция на BBC, позовавайки се на малтийското министерство на външните работи. Няма информация обаче дали Русия е отправяла запитване към властите на страната.

Възможността самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“ да спре и да зареди гориво от пристанището Валета, Малта отпадна, както по-рано му беше отказан достъп до испанското пристанище Сеута. Малта не е член на НАТО, но влиза в състава на Европейския съюз.


На тази дата: 28 октомври 1922 г. Италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим, където свалят италианското правителство

1922 г. италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим. Черноризците-фашисти настояват за разпускане на парламента, избирателната реформа и нови избори.

Два дни по-късно крал Виктор Емануил ІІІ, под натиска на обществените настроения, назначава бившия журналист-социалист и настоящ лидер на фашистката партия Бенито Мусолини за министър-председател, който впоследствие установява диктатура.

След края на Първата световна война Италия е в хаос, обществото е недоволно, а позициите на левите партии се засилват. Това дава възможност на фашистите да размахват знамето на червената заплаха и да бъдат толерирани от управляващите. Мусолини планира и подготвя безкръвна революция, която да започне под формата на поход от Милано към Рим и да приключи с овладяването на ключови институции в Рим и други италиански градове. Походът трябва да бъде осъществен от фашистката гвардия, т.нар. черни ризи, а Мусолини да следи събитията от Милано.

В опит да спре фашистите, подалото междувременно оставка правителство на Луиджи Факта нарежда в Рим да бъде обявено извънредно положение, но крал Виктор Емануил III отказва да подпише такава заповед. Армията не се противопоставя на фашистите, което разчиства пътя на Мусолини към властта.

На 29 октомври кралят кани Мусолини да състави правителство и сам да стане премиер. Мусолини пристига от Милано в Рим със специален влак на 30 октомври и обявява кабинета си, съставен от най-близките му сподвижници от фашистката партия, като придобива специални пълномощия.

На 31 октомври 1922 г. по улиците на Рим в тържествен марш преминават 25 000 черноризци и властта в Италия окончателно и изцяло пада в ръцете на фашистите.


Вицове, октомври 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Габровец към сина си:
- И*иии му майката, чисто нов потник... за 5 години, ти и брат ти му еб*хте майката.

***

Питат радио Ереван:
- Кога свършва меденият месец?
- Когато мъжът престане да помага на жена си в миенето на чиниите и започне да ги мие сам - отговарят от радиото.

***

В лудницата:
– Как е онзи пациент, който се мислеше за Иван Асен Трети?
– Оправя се малко по малко. Сега се мисли за Иван Асен Втори.

***

"Страна,накрая на света,Сомалия се казва тя."- руска песнича:
Под африканското небе -там всеки мъкне РПГ-е.
Не ги е страх ,не ги е срам -от Пентагон и чичо Сам,с една
мечта живеят днес-да имат мерцедес.

***

Навремето ядяхме домати, защото нямахме пари за кебапчета,  сега ядем кебапчета защото няма пари за домати.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Нападнаха и биха шефа на Българския хелзинкски комитет

Двама неизвестни са нападнали тази сутрин председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Атаката е станала около 9.30 ч пред столичния хотел „Радисън", а правозащитникът е ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман", съобщават от пресслужбата на БХК.

Кънев е с леки наранявания.

От неправителствената организация осъждат нападението над председателя си и призовават за незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително с помощта на записите от камерите на мястото и по пътя на бягство на нападателите.

БХК стои срещу всякакви прояви на насилие. През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство, допълват оттам.

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават, пишат от БХК.

Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното





CETA се отлага за неопределено време

Няма да има среща на върха между ЕС и Канада днес. На нея трябваше да бъде подписано търговското споразумение СЕТА.

До момента не е насрочена нова дата. Канада е готова да подпише веднага щом ЕС има възможност за това.

Белгийският регион Валония се обяви против споразумението, което прави подписа на Белгия невъзможен. Белгийските регионални и федерални власти не успяха да постигнат споразумение, въпреки че преговаряха до късно в сряда.

Със СЕТА беше обвързано премахването на визите за Канада за българи и румънци.

Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци,

Валония искаше гаранции за защита на националните компании от големите международни колоси. Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА.

Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва Франс прес.

Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито заседания би трябвало да бъдат публични.

Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.


Карикатура на Чавдар Николов бе обвинена в дискриминация

Меглена Кунева е седнала зад бюро, на което пише „Стипендии“. Отворила е едно куфарче, върху което има знака на еврото - €. На опашка пред нея чакат хора с вид на бедни, по-тъмни лица, жена с дете на ръце, а облеклото на всички е като от втора употреба. „Ама, всички ли сте ученици?!“, пише в балончето над Кунева. „Айе ма, к'во се циганиш за 30 еуро!“, пише в балончето над първия на опашката.

Карикатурата е публикувана в сайта „Терминал 3“, където Чавдар Николов поддържа всекидневна рубрика откакто бе прекратен договорът му с медийната група на Нова телевизия заради скандала с карикатурата с Бойко Борисов, Динко и т.нар. свински опашки.

Но и карикатурата с Кунева е напът да се превърне в скандал. В Комисията за защита от дискриминация вече е внесена жалба срещу Чавдар Николов и сдружението „Център за гражданска активност“, което издава сайта „Терминал 3“.

„Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики“, пише в жалбата си Станислав Додов.
Жалбоподателят е част от екипа на онлайн списанието „dВерсия“ - „платформа за независима лява публицистика“, което се издава от няколко от т.нар. ранобудни студенти, които преди три години окупирапа Софийския университет.

Станислав Додов настоява Комисията за защита от дискриминация да установи нарушение по Чл. 4 от Закона за защита от дискриминация. (целия текст от закона вижте по-долу) Жалбата е публикувана на сайта на „dВерсия“.

Карикатурата предизвика остри спорове и в социалната мрежа фейсбук – някои я споделят и одобряват, други твърдят, че някои граници са прекрачени.

Чавдар Николов обясни в профила си, че конкретният повод за тази катикатура е „неубедителната позиция на министър Кунева за стипендиите за деца от ромски произход, само защото поредна организация се е загрижила за стимулиране на тяхната интеграция“.

„Само искам да помоля да не възприемате карикатурите ми като оръжие, насочено ту към едни, ту към други. Никак не съм свръхчовек, за да водя войни на десетки фронтове. А и карикатурата в Европа отдавна вече не е оръжие, тя е начин да предизвикваме обществото към размисъл, начин хаплив, много често заядлив, а понякога дори и смешен. Остава оръжие доста по на юг и още по на изток“.
Според Николов, да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация заради карикатура е особен прецедент.

„Тогава всички политици от централен, ляв или десен спектър биха могли да се жалват пред различни правозащитни, български и международни организации от моето "елитистично задоволство" да ги рисувам "мърляви, глупави и мързеливи", казва художникът.
Жалбата е и срещу сайта „Терминал 3“, чийто главен редактор Ивет Добромирова казва, че „обществото ни е карикатурно грозно и в това няма нищо смешно“.

„Но се обижда, когато види отражението си в карикатурите на карикатуристите. Воайорства доволно и под сурдинка и тихичко, когато окарикатуряват силните на деня и рязко добива смелост да търси сметка, когато окарикатуряват него. КОЙ е виновен?“


Цветанов и Цецка откриха две туи и катерушка в Казанлък

Представители на ГЕРБ в лицето на кандидат-президентската двойка на настоящия председател на Народното събрание Цецка Цачева и депутата Пламен Манушев, евродепутатът Ева Паунова и председателят на Парламентарната група Цветан Цветанов пристигнаха в Казанлък, за да открият две туи и импровизирана детска площадка с 1 катерушка в междублоково пространство. 

На събитието присъстваха още около 15 пенсионери от квартала и 10-ината бодигардове на официалните лица.  

Прокопиев: Борисов слезе до нивото на жълтата преса

Няма нищо вярно в това, което каза премиерът в интервюто пред Нова тв онзи ден, заяви в "Здравей, България" бизнесменът Иво Прокопиев. Министри не съм предлагал на Борисов, особено тези имена, за които той говори, уточни Прокопиев. КРИБ обаче упражнила влияние за падане на данъците още по времето на Станишевото правителство, имало доверие, хората искали да инвестират.

Не е вярно, че съм назначавал министри, така Борисов пада до нивото до жълтата булевардна преса, посочи той.

Още, докато Борисов беше кмет, подписахме споразумение, поискахме няколко неща от бъдещите управляващи. Подписахме и със Синята коалиция и НДСВ, а БСП и ДПС не го парафираха. Бизнесът искаше неща като, например, достигане на нивото на Гърция по онова време, нищо не беше изпълнено.

Конкретни разговори за тези 4 души - Дянков, Плевнелиев, Трайков, Караджова - не сме имали - нито на 4 очи, подчерта Прокопиев. Дянков ми е състудент, беше автор в "Капитал", виждали сме се, но нищо повече. Не е бил предложен и избран от мен, допълни той.


Земетресения със сила 5.4 и 6.4 разтърсиха Централна Италия

Земетресение с магнитуд 5.4 по Рихтер разлюля Централна Италия около 19 часа местно време, два месеца след като при по-силен трус загинаха близо 300 души и бяха сринати със земята няколко малки градчета, съобщи "Ройтерс", като цитира данни на Геофизичния институт на САЩ.

В 21.18 часа месно време беше регистриран втори трус с магнитуд 6.4 на 68 км източно от град Перуджа в Централна Италия, съобщи "Ройтерс".

Епицентърът на трусовете с дълбочина 10 и 8 километра е близо до градчето Кастел Сантанджело сул Нера до Перуджа, между областите Марке и Умбрия.

Засега няма сведения за жертви и разрушения. Двама души са били ранени при първото земетресение, съобщи ръководителят на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчио, предаде ДПА.

"Има един леко ранен. Отначало изглеждаше, че са двама, но е само един", каза шефът на агенцията Фабрицио Курчио на пресконференция в град Риети.

Съобщава се за паднали мазилки от сгради. Кметът на Кастел Сантанджело сул Нера заяви, че в градчето няма ток. "Има срутвания, но нямаме данни за жертви и сме на тъмно под пороен дъжд, очаквайки Гражданска защита да ни докара прожектори," съобщи кметът. Премиерът на Италия Матео Ренци каза, че е в постоянна връзка със службите за защита на населението.

Другите общини в района на епицентъра са Висо (1200 жители) и Усита (441 жители) в провинция Мачерата, както и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия, уточнява БТА. Земетресението е усетено в градовете Рим, Лакуила, Перуджа, Флоренция, Арецо, Неапол, Казерта и Терни. На редица места е прекъснато снабдяването с електричество.

След първия последваха още три труса на дълбочина 8 километра с магнитуд съответно 2.6 , 2.5 и 2.8 по скалата на Рихтер.

Според сеизмолога Алесандро Амато от Националния институт по геофизика и вулканология трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение, което стана на 24 август.

"Има разрушения, но на сгради, които бяха вече пострадали. Правим обиколка на територията, но не би трябвало да има жертви. Пробуди се обаче страхът след този нов трус," каза кметът на Аматиче - най-засегнатото селище при земетресението от 24 август Серджо Пироци.

Американският геофизически институт съобщи, че е регистрирал и земетресение с магнитуд 5.4 близо до Висо.



На тази дата: 27 октомври 1962 г. съветска ракета сваля US-шпионски самолет над Куба

1962 г. над Куба съветска ракета сваля шпионски U-2 и загива пилотът. Инцидентът над кубинския град Бан се случва по време на Карибската криза. Пилотът Рудолф Андерсън-младши загива. Той е първият човек, получил Кръста на Военновъздушните сили на САЩ.

На 20 май 1962 г. съветският лидер Никита Хрушчов, веднага след завръщането си от България, излага в тесен кръг предложение да изпълнят молбата на Фидел Кастро за увеличаване на съветското военно присъствие в Куба, като разположат на острова ядрено оръжие. На следващия ден въпросът е обсъден в Съвета по отбрана. Целта всъщност е да се отговори на американското предизвикателство с инсталиране на територията на Турция още през 1961 г. американски ракети PGM-19 „Юпитер”.

През юни Генералният щаб разработва план за операция „Анадырь”. За прехвърлянето на войските и техниката са определени 85 кораба. Първият от тях пристига в Куба на 8 август. Съветският Генерален щаб обаче си дава сметка, че над Куба редовно прелитат разузнавателни самолети U-2 и ракетите няма да останат в тайна, затова изпраща и зенитно-ракетни комплекси С-75 „Двина”, с които на 1 май 1960 г. е свален шпионски самолет над СССР.

Самолет U-2 още в края на август фотографира позиции за зенитните ракети и на 4 септември Кенеди заявява в Конгреса, че в Куба няма „настъпателни ракети”. До тогава шпионските самолети изпълняват по два полета месечно. Кенеди ги прекратява от 5 септември до 14 октомври заради опасения, че сваляне на един U-2 може да ескалира конфликта.

На 14 октомври в 3.00 ч. след полунощ от авиобаза „Едуардс” в Калифорния излита майор Ричард Хейзер. Полетът до Мексиканския залив му отнема пет часа. Час след изгрева той достига Куба, заобикаля я от запад и я пресича от юг на север. След като каца в САЩ, аналитиците на ЦРУ откриват на фотолентата съветски балистични ракети със средна далечина Р-12.

Последващ полет на 19 октомври прави явни нови ракетни позиции, ескадрила бомбардировачи Ил-28 и насочен към Флорида дивизион крилати ракети.

Снимките са представени на Кенеди на следващия ден. Експертите му предлагат ракетите да бъдат унищожени с прецизни удари, да започне пълномащабна военна операция на Острова или да предприеме морска блокада. Кенеди се спира на морската блокада с радиус 926 км и заповядва полетите на U-2 от два месечно да се увеличат до шест на ден.

Блокадата влиза в сила на 24 октомври, когато 30 кораба, включително „Александровск” с ядрените бойни глави и четири кораба с ракетите Р-14, пристигат в Куба. Съпровождат ги под вода четири дизелови подводници. Едновременно с това Кенеди издава заповед за повишаване на бойната готовност на въоръжените сили на САЩ до степен DEFCON-2 - първата и единствената в историята на САЩ.

На 27 октомври 35-годишният майор Рудолф Андерсън излита на U-2A от авиобаза „МакКой” в Орландо, Флорида. Той бил е информиран за наличието на съветските зенитни ракети.

В един от зенитноракетните дивизиони е получено съобщение за засечен разузнавателен U-2 да лети към американската база Гуантанамо. Началник-щабът на дивизиона капитан Антонец звъни в щаба на командващия съветските войски в Куба ген. Иса Плиев за инструкции, но не го намира там.

След няколко минути Антонец отново звъни в щаба, но никой не вдига слушалката. Когато U-2 вече е над Куба, Гарбуз сам притичва до щаба на Плиев и, без да го дочака, заповядва самолетът да бъде унищожен. Пускът е осъществен в 10.22 ч. местно време (17.00 ч. московско време). Андерсън загива, а самолетът пада на територията на Куба.

Няколко часа по-късно два самолета от фоторазузнаването на ВМС на САЩ са обстреляни от зенитни оръдия по време на полет над Куба на малка височина. Един от тях е повреден, но двойката благополучно се завръща в базата си.

За гибелта на Андерсън първи съобщава Генералният секретар на ООН У Тан след визитата си в Куба на 31 октомври 1962 г. Със заповед на президента Кенеди, майор Андерсън е награден посмъртно с първия Кръст на ВВС, Медал да забележителна служба, Пурпурно сърце и премията Чейни.

Любопитен факт е, че днес отломки от самолета на майор Андерсън могат да се видят в музеи в Куба. Двигател и част от опашката се пазят в Музея на революцията в Хавана. Дясната част на крилото, част от опашката и предното шаси се намират в музея на авиацията в Хавана.


Вицове, октомври 2016 г.

Русия в една снимка...

СмЕх/Таралеж/


Шефът на Автобусни превози Видин - Лом след края на всеки работен ден лично целува всеки шофьор по устните... за да разбере кой краде нафта.

***

Хората се делят на два типа: такива, за които Ерих Мария Ремарк е жена и такива, за които Ерих Мария Ремарк са брат и сестра.

***

Съвет: При пожар първо спасявайте дизайнерските вещи. Личната карта винаги може да се преиздаде. Gucci нищо няма да ви преушие.

***

На вратата се звъни. Мъжът отива, отваря, говори с някого, после се връща с объркан вид.
- Кой беше? - пита жена му.
- Социологическо проучване.
- Какво те питаха?
- Дали някога съм бил онанист.
- И ти какво им каза?
- Че не съм бил...
- Идиот! Идват избори! Представи си, ако дойдат на власт ?!!

***

Грузинец спасил арменец от удавяне в Каспийско море и за благодарност арменецът извадил спестовна книжка и я дал на грузинеца. Грузинецът казал: - За какво ми е, аз не мога да тегля от нея! А арменецът: - Нищо, ще внасяш!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 26 октомври 2016 г.

Правят български Лас Вегас край София

Нощна визуализация на българския Лас Вегас.
Мегапроектът за хотели, казина и целогодишен аквапарк край София не е за отписване.

Две години и половина, откакто грандиозната идея на група азиатски инвеститори бе представена пред публиката, първа копка още няма. Но предварителната подготовка за българския Лас Вегас не е спирала, макар че темпото не е тип „бързи и яростни“.

През този период бе изкупено огромно количество земя – близо 1180 дка между селата Равно поле и Мусачево в община Елин Пелин. Извършиха се предпроектни проучвания и проектиране.

Залата за спортни събития, концерти и други 
културни прояви.
Най-горещата новина сега е свързана с архитектите на проекта, чието официално име е „Света София“.

Дорис Лий и Танг Ма Кин от хонконгското архитектурно бюро “Асошиейтид архитектс“ регистрираха фирма в България.

Седалището й е в офис комплекса „Мегапарк“ на бул. „Цариградско шосе“ в София – в същото помещение, където под наем е инвеститорът в „Света София“ - компанията „България дивелопмънт холдингс лимитед“.

Дорис Лий е директор в „Асошиейтид архитектс“ от 2001 г., а дружеството е основано през 1978 г. от Крейг Ма.

Петзвездният хотел.
Идването на проектантите в София е положителен знак, че нещата до Равно поле може да се случат и проектът няма да остане само на хартия и красиви макетчета.
Азиатските инвеститори са предвождани от Стивън Ло (57 г., роден в Хонконг), президент на холдинга „БМА инвестмънт груп“.
Бизнесът му в Югоизточна Азия включва недвижими имоти, заведения, производство на храни, финансови услуги, продуциране на филми, книгоиздателство, спортен мениджмънт, маркетинг. Ло притежава и два търговски центъра в Макао – една от световните столици на хазарта заедно с Лас Вегас.

Плановете на Стивън Ло и компания са да построят казина, 5-звезден хотел с капацитет 2600 стаи (бел. ред. - това ще бъде най-големият хотел в България) и 4-звезден обект с още 1000 стаи.

Закритият аквапарк.
Голяма атракция ще бъде целогодишният закрит аквапарк „Воден рай“ с басейни и водни пързалки, който ще бъде един от най-големите в Европа. Ще има изкуствено езеро и оформени водни канали, наподобяващи Венеция, както и ботаническа градина.

И това не е всичко – списъкът продължава със зала за спортни събития и концерти (съчетанието й с казина и хотели е по подобие на Лас Вегас и Макао), двуетажен мол с бутици и ресторанти, конгресен и изложбен център, развлекателен комплекс за деца, офиси и жилища.
Идеята е българският Лас Вегас да бъде изграден около голф комплекса в Равно поле, създаден от Красимир Гергов и продаден на азиатските инвеститори. До спа центъра на комплекса има прокаран тръбопровод с гореща минерална вода, което е от ключово значение за бъдещия аквапарк.

Чужденците придобиха и 305 дка земя в съседство от община Елин Пелин. Искат да купят и над 1000 дка военни терени с отпаднало предназначение. „Света София" получи преди време най-високата държавна подкрепа – сертификат за приоритетен инвестиционен проект.

Азиатците имаха идея да качат проекта на Българската фондова борса чрез специално създадено за целта дружество, но се отказаха.



Саудитска Арабия екзекутира свой принц

Преди седмица западният свят беше скандализиран - в XXI век, когато правата на човека са по-важни от всякога, а смъртното наказание се приема за по-скоро варварска практика - саудитски принц, пълноправен член на кралския двор, беше екзекутиран.

Драстичното наказание, наложено по пряка заповед на крал Салман, оспори тезата, че в Саудитска Арабия богатите могат да правят каквото си пожелаят и въпреки това да се измъкнат, защото страната е проядена от корупция.

Обезглавяването на принц Турки бин Сауд ал Кабир беше възприето като знак, че шариатът на Саудитска Арабия важи и за богатите, и кралските особи.

Причината за смъртното наказание на принца е улична свада от 2012 година, при която мъжът застрелва друг човек - Адел ал Мохаимид. Запознати твърдят, че кралската особа сама е признала престъплението си.

Въпреки че саудитския двор се радва на около 6000-членно семейство, определено не може да се твърди, че принц Турки е бил особено незначителен или "излишен". Принцът е пряк потомък на легендарния Сауд ал Кабир (което означава "Сауд Велики" или "Сауд Стари").

Въпреки че семейството му не е в пряката линия на наследници н Абдул Азис, те са много уважавани в страната, посочва експертът по въпросите на Саудитска Арабия Робърт Лейси. Сауд ал Кабир е станал видна фигура в меджлиса на близки съветници около Абдул Азис (който е управлявал до 1953 г.), а огромният девически унверситет, край който се минава при навлизане в Рияд откъм летището, е наречен в чест на семейството на принца.

Въпреки че няма член на кралското семейство, който да е бил подлаган на смъртно наказание от 1975 г., според Лейси "определено не е необичайно крал Салман да дисциплинира строго съгрешилите членове на семейството му. Като губернатор на Рияд от много години - Салман всъщност е архитект на съвременния Рияд - той винаги е имал затвор в двореца си, в който редовно е хвърлял принцове, които са нарушавали правилата.

"Като крал той очевидно е използвал този последен епизод, за да предаде посланието, че никой в Саудитска Арабия не трябва да се счита над закона."

Екзекуцията се оказа популярен ход, добре приет от обществото в Саудитска Арабия като знак, че кралят е решителен. Кралят получи похвали в страната за почтеността и безпристрастността си. Екзекуцията според източници е била одобрена от цялото огромно кралско семейство без разногласия. Екзекуцията е била извършена в присъствието на бащата на жертвата, който е наблюдавал с "замръзнало изражение на лицето си."

В страната тази година са били екзекутирани 134 души, съобщава организацията Human Rights Watch.

Мохамед Халид Алиахия, гостуващ член на Атлантическия съвет, коментира пред Newsweek, че Кабир е "бил третиран според същите правни стандарти като всички други," като допълва: "Ясно е, че ако семейството на жертвата приеме да бъде помилван, екзекуцията може да му се размине; ако семейството не се смили над него, тя се извършва. И няма начин да бъде избегната."

Затова и екзекуцията, осъждана на Запад, в Саудитска Арабия среща огромно одобрение. "Кралят винаги е казвал, че от гледна точка на закона няма разлика между принцовете и всички останали, и мисля, че това е ясна проява на реалността на този факт", казва принц Файсал бин Фархан ал Сауд.

Твърди се на някои места, че управниците на Саудитска Арабия са използвали екзекуцията на Турки бин Сауд ал Кабир, за да засилят популярността си, и определено това са трудни времена за кралството, което започна война на цените на петрола, като отказа да ограничи производството на петрол при глобален спад на търсенето през 2014 г.

Надеждата на саудитците беше, че това ще свали цените на енергоизточниците до степен, в която американските компании за фракинг да се откажат от бизнеса. Цените на енергоизточниците наистина паднаха и то много, но стратегията се провали; фракингът просто стана по-ефективен - и основният източник на доходи на Саудитска Арабия се сви драстично с падането на цените на петрола.

Лейси коментира, че "изобщо не е изненадан от екзекуцията," която отговаря на принципите и характера на Салман, но отхвърля като прекалени тезите, че принцът е бил принесен в жертва в циничен опит да се подобри имиджът на монархията.

"Някои хора отказват да дадат каквото и да е признание на монархиите в Персийския залив," казва той. "Заслужава си да помним, че Саудитска Арабия никога не е екзекутирала дори и един светски протестиращ или активист за правата на човека - за разлика от Иран.

по The Daily Beast


Борисов увековечен в капсула на времето

Възобновеното строителство на язовир даде повод на правителството да вгради в основите на съоръжението капсула на времето, увековечаваща строеното от премиера Бойко Борисов. Самият той не присъства на състоялата се във вторник церемония, на която слово произнесе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и положи капсулата, след като изчете посланието в нея.

В него се говори за водата като извор на живот, за Панагюрското златно съкровище, за българската история и народната памет, за Димитровден и т.н. Специално се отбелязва, че възобновяването на строителството на язовир "Луда Яна" става при втория мандат на премиера Борисов.

Посланието завършва с думите:

"Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир „Луда Яна“. Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем."

Инвестицията е изключително важна и, надявам се, както България е известна с Панагюрското съкровище, ние да оставим за поколенията нещо също изключително важно, заяви министър Павлова. Надявам се, съоръжението, което ще бъде изградено, и капсулата на времето, която ще вградим в язовирната стена, да останат за поколенията и след сто години направеното да бъде оценено, добави тя.


На тази дата: 26 октомври 1185 г. братята Асен и Петър обявяват в Търново въстание против византийската власт

1185 г. братята Асен и Петър обявяват в Търново въстание против византийската власт. Това въстание се превръща в освободително движение на българите в днешна Северна България и завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци.

Въстанието избухва в благоприятната обстановка, създадена в края на 1185 г., когато в резултат на дворцов преврат във Византийската империя настъпват сериозни вътрешни смутове и тя започва да търпи поражения в битките срещу външните нападатели от запад и северозапад. Нахлулите в пределите й нормани успяват да заграбят Албания и Македония и да стигнат чак до Одрин.

В този момент византийският император се решава на една крайно непопулярна мярка - да обложи българското население с извънреден данък, за да напълни хазната във връзка с предстоящата си женитба за унгарска принцеса. Това предизвиква спонтанното надигане на населението в Северна България, към което се присъединяват и част от власите, живеещи отвъд Дунав.

Начело на въстанието застават двамата търновски боляри Асен и Петър, които са недоволни от отказа на императора да им даде искано от тях владение в Стара планина. Под тяхно ръководство въстанието придобива организиран характер и победите не закъсняват. За кратко време те освобождават по-главните селища от Северна България и успяват да проникнат през старопланинските проходи в Тракия.

През лятото на 1186 г. византийският император Исак II Ангел решава да се справи с въстаниците и с голяма войска тръгва срещу тях. При невъзможността да му се противопоставят Асен и Петър са принудени да изтеглят своята войска на север от Дунав.

След завръщането на императора в Цариград те отново преминават в българските земи със съюзническа куманска конница и продължават въстаническите си действия. Опитът на императора повторно да ги разгроми не успява и през пролетта на 1187 г. той е принуден да сключи примирие с тях, с което официално признава възобновяването на българската държава на север от Стара планина. Заради големия си авторитет по време на въстанието начело на държавата като цар е поставен Иван Асен I (1187-1196).


Вицове, октомври 2016 г.

Селфи в бежански лагер.

СмЕх/Таралеж/


На черно-белите телевизори едно време картината се стабилизираше с удар отгоре, а звука - с удар отстрани. Технологията "Touch screen" си я имаше още тогава...

***

Жена се качва на уличен кантар да се претегли. Отстрани мъжът й гледа таблицата за съотношение на тегло и ръст и казва:
- Знаеш ли, скъпа, колко трябва да си висока за твоите килограми? 4 метра и 11 сm.

***

Zamunda.net не работи. Ако до седмица не ни пуснат торентите, умира и последната причина младите хора да останем в България.

***

След 20 години като вградят фейсбук в колите:
Правиш маневра, правиш задръстване и ти излиза съобщение:
„34 души смятат, че си пе*ераст;
28 „вежливо“ те питат: „Кой ти даде книжката, бе?“
…публикацията е харесана от патрул на КАТ .

***

Магистрала Тракия – кръстена на племето, направило първата копка…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 25 октомври 2016 г.

Плевнелиев към Борисов: Не участвам в задкулисни договорки

Президентът Росен Плевнелиев отговори на твърденията на премиера Бойко Борисов за това, че голяма част от първия кабинет на ГЕРБ бил конструиран от кръга "Капитал" и лично от Иво Прокопиев. Твърденията си Борисов изложи в интервю за Нова тв в понеделник. Тогава премиерът заяви, че Иво Прокопиев и Делян Пеевски са едно и също и че Борисов се е подвел при първия си мандат от собственика на "Капитал".

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата „две каки“, които си говорят. По същия начин не съм съгласен за начина, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до „двама батковци“, които си говорят", коментира Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Според Плевнелиев, ако нещата са такива, каквито премиерът ги е изложил, то това означава, че задкулисието в България тотално е победило. "Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил, затова е добре министър-председателят на България да си припомни, че през 2008 година аз бях обявен за „Инвеститор на годината“ в България, че аз бях един от топ мениджъри на България, че аз бях член на борда на директорите на американската камара, на немската камара, на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), че бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 година, затова как да намерим решение в най-тежката криза“, каза още Плевнелиев.

Той обясни, че начина, по-който той е влязъл в политиката, е бил свързан с това, че тройната коалиция по това време не е давала никакви отговори.


„Замунда” падна

Българските любители на свалянето на филми, музика и игри останаха без достъп до най-големите торент сайтове у нас - zamunda.net и zamunda.se.

Първият е недостъпен от уикенда, а вторият – от вчера сутринта. Засега няма официално информация от администраторите защо сайтовете не работят.

Явор Колев от ГДБОП коментира, че вероятно става въпрос за хакерска атака. Той допълни, че в Главната дирекция не е постъпил сигнал за спирането на сайтовете.

Според собственика на arenabg.com Елиян Гешев най-вероятната причина за падането на "замундите" е технически проблем.

Появата на две „замунди" в българското интернет пространство стана през 2013 г. Тогава домейнът е "откраднат" от вътрешен човек, който "завладява" zamunda.net. Останалите администратори на сайта успяват да направят валиден бекъп и да възвърнат портала на адрес zamunda.se.

Към 22 ч в понеделник zamunda.se вече работеше.
През август България зае второ място в света по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи изследване на IT компанията MUSO, която публикува годишния си доклад за защита на авторските права и съдържание в световната мрежа за 2015 г.

Zamunda редовно намира място в чуждестранни доклади за пиратски сайтове. През 2012 година zamunda.net попадна в доклад, публикуван от работна група на американския Конгрес за борба с международното пиратство.