сряда, 10 май 2017 г.

Официално: Мария Габриел е българският еврокомисар

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар. Това обяви след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Предстои ресорът ѝ да бъде уточнен, посочи Захариева.

Самата Мария Габриел заяви, че ще "бди" българското председателство да бъде успешно.

Няма да се ангажирам с ресор. Решението за него е изцяло в ръцете на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, каза още Габриел.

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България, съобщиха от "Дондуков" 1.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар