понеделник, 9 октомври 2017 г.

КСНС за корупцията се провали

Президентът Румен Радев свиква ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради напускане на заседанието на част от присъстващите. Според Радев, въпреки че заседанието на КСНС е обявено предварително, някои от участниците напуснали заради ангажименти в чужбина.

Преди да приключи заседанието от него си тръгнаха премиерът Бойко Борисов, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и "Воля" Веселин Марешки.

След заседанието президентът обяви, че са изслушани доклади на "ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията".

"Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането част от членовете в съвета заради международни ангажименти въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих заседание на КСНС на същата тема на 17 този месец, вторник, от 13.00 часа", каза Радев.

Според президента за остротата на проблема с корупцията може да се съди по "многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори".

Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията, пряко или косвено, бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти, заяви държавният глава.

Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова определи това като бойкот от страна на управляващите. "Не може толкова хора от управляващите да не присъстват", каза тя, като посочи, че на заседанието не е бил и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
"Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. В първия случай политиците все още имаме последен шанс да узреем за това и да го свършим. В другия случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ не се е стигнало до едно мнение за това дали новият антикорупционен орган трябва да има разследващи функции и кой ще назначава ръководителя му.

"Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания. Второто, което остана недовършено е кой да назначава органа. Дали да има разделение на властите, или само мнозинството в парламента, което всъщност е пак изпълнителната власт, т.е. този който най -много генерира корупция да си назначи хората, които ще го проверяват. Няма как да се съгласим на такова нещо. Това ще е имитация“, посочи Нинова.

Марешки пък смята, че "корумпираната политическа класа" прави "ялов опит" да създаде нов орган, с който да се имитира антикорупционна дейност.

„За това нашето становище, като същото становище беше изказано и от Лозан Панов, че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОМПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради, които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи“, заяви той и подчерта, че от партията му гласуват против и по двата законопроекта – на ГЕРБ и БСП.