събота, 25 ноември 2017 г.

Какъв би бил животът на Барби и Кен в СССР



На тази дата: 25 ноември 1982 г. Сергей Антонов е арестуван за атентата срещу Йоан Павел II

1982 г. служителят на БГА „Балкан” в Рим - Сергей Антонов, е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу Йоан Павел II. Антонов прекарва в ареста над четири години.

Покушението срещу Йоан Павел II е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада папата е прострелян четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд.

По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация „Балкан” в Рим. Той е задържан от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Следствието, към което той е привлечен, продължава две години и половина. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Освободен е поради липса на доказателства. Завръща се в България на 1 април 1986 г. Здравето му обаче е съсипано. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания „Балкан”, след което е пенсиониран по болест.

Любопитен факт е, че по молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си. Впоследствие е освободен.

Вицове, ноември 2017 г.

Пеметник на клизмата, Русия.

СмЕх/Таралеж/


Строителна бригада ще вдига строителни материали на много висок строеж, за да не си крещят са им раздали радиостанции. Отдолу тъкмо са качили товара и току до тях нещо изтупурдява:
- Ей...Алоооууу....Какво изтървахте, ве?
Тишина.
- Какво падна, ве?
Пак тишина.
- А ве, мама ви тъпа, какво падна?
- Радиостанциятааааа...

***

Вчера на Черен Петък празнуваха  Емаг, Техномаркет, Технополис и всички останали, дето си вдигнаха цените миналата седмица.

***

Много мъже дължат успеха си на първата си жена, а втората си жена дължат на успеха си...

***

Една колежка ми вика:
- "Липсват ти първите 7 години!"
Милата, останалите 30 и кусур също ми липсват...

***


Мис България 2017, е снимана за международния си паспорт в профил. Иначе не може да го затвори.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 24 ноември 2017 г.

Русия вече не е победител от олимпиадата в Сочи

Три години и девет месеца след края на зимните олимпийски игри в Сочи Русия загуби първото си място в класирането по медали.

Това стана факт след доживотната дисквалификация на бобстлеиста Александър Зубков, с което бяха извадени нови два златни медала от актива на Русия.

"Така от великата победа остана само срам и унижение", пишат руските медии.

Отнетите от Русия медали са общо девет, като от тях четири са златни, четири сребърни и един бронзов. Малко утешение е, че е добавен един бронзов, спечелен от считан за "чист" екипаж по бобслей, завършил извън тройката.

Така при новото изчисляване на класирането начело излиза Норвегия с 11 златни, 6 сребърни и 12 бронзови медала.


Втора е Канада с 10 златни, 10 сребърни и пет бронзови, а Русия е едва трета с 10 златни, 7 сребърни и 5 бронза. Възможно ново разместване при разкриване на още случаи на употреба на допинг.

Свалиха от ефир предаването на Люба Кулезич

Предаването на тв водещата Люба Кулезич "Честно казано" е свалено от ефира на телевизия Би Ай Ти.

Според него договорът на Кулезич е прекратен заради неуместни и неверни коментари от нейна страна за промяна в редакционната политика на телевизията, направени в предаването на Кулезич във вторник.

Новината за свалянето от ефир на тв водещата се появи първо във фейсбук.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев написа късно снощи:

Това, че са свалили предаването на Люба Кулезич под натиска на "корпулентни" обстоятелства, се вписва идеално в сценария, който описвам днес в статията си, посветена на растящите авторитарни тенденции у нас и копирането на модела Путин.

Излъчват записи за да не се усети липсата - тарикатлък, нали?

Заедно с назначаването на доверени лица в ТВ Европа и в БТВ /там господин Гергов просто е призван да докаже, че той е отпред, а не Корпулентния/, пък и атаките срещу Икономедия вече издава не само системност, но и крайна арогантност и решителност да се разправят с инакомислещите и наложат диктатура у нас.
Можете да имате много против Люба Кулезич, но тя правеше ярки предавания и покриваше теми, които официалните телевизии не смееха да открехнат.

За да намалят шок ефекта излъчват на запис стари предавания, белким хората не разберат, че ЦК е решил да бъде снето предаването и уволнена журналистката.

Моля и Да БГ и ДСБ и всички, на които е мила демокрация да вземат отношения и заклеймят това поредно посегателство върху свободата на словото.

Би Ай Ти е дискредитирана. Ако Диков остане в тази телевизия приключва уважението ми.

Разбирам, че са подкарали журналисти и за това, че са повдигнали теми около турския доклад до Интерпол за Булгартабак.

Изобщо разбирате ли, че европредседателството ще бъде смокиновия лист на пълзящата диктатура у нас?

За това днес писах - Спасете Демокрацията!?!



На тази дата: 24 ноември 1966 г. в Братислава катастрофира български самолет, загиват всичките 82 души

Паметен кръст на мястото на катастрофата
1966 г. при излитане от летището в Братислава катастрофира български самолет Ил-18Б, летящ по линия LZ101 от София за Източен Берлин. Това е една от най-тежките авиационни катастрофи на българските авиолинии, в която загиват всичките 82 души на борда - 8-членният екипаж и 74 пътници.

В салона има пасажери от 12 страни: България, Унгария, Чехословакия, Германия, Бразилия, Чили, Аржентина, Хондурас, Япония, Великобритания, Швейцария и Тунис. Сред пътниците е българската оперна прима Катя Попова, посланикът на България в Източна Германия о.з. ген. Иван Бъчваров и известният хондураски писател и публицист Рамон Амая Амадор.

Полет LZ101 излита от Будапеща в 11.46 ч. По време на полета метеорологичните условия в Прага се влошават. Командирът Любомир Антонов решава да ползва резервното летище „Иванка” в Братислава (дн. „M. Р. Щефаник”) и каца там в 11.58 ч. Към 15.30 ч. времето в Прага се подобрява и Антонов се приготвя да продължи полета. Предполетна беседа с него провежда метеорологът на летище Братислава Ян Попелени, който осведомява командира да очаква средна до силна турбулентност над Малките Карпати - хълмове на северозапад от Братислава.

Към 16.10 ч. пътниците са приети в самолета и в 16.20 ч. Антонов получава разрешение да рулира и излети по свой избор от писта 04 или писта 31. Той избира писта 31, която е в посока към Малките Карпати. Командирът получава разрешение за излитане и нареждане след излитането да завие надясно до курс към радиофар Нитра и оттам над Бърно на път за Прага на височина 5100 м. Междувременно от летището излита Ил-14 на Чехословашките авиолинии. За да се запази разделение между по-бавния Ил-14 и по-бързия Ил-18, на Антонов е наредено да не надвишава височина 300 м до по-нататъшно нареждане.

Ил-18 излита в 16.28 ч. в почти пълна тъмнина. Излитането е наблюдавано от ръководителя на полети Ярослав Вадович, според който то е нормално. Около две минути след излитането самолетът катастрофира на 8 км от летището в местността Сакракопец в полите на Малките Карпати, недалеч от братиславския район Рача, на височина 288 м над равнището на летателното поле. Машината се удря в заснежения терен в праволинеен полет със скорост от порядъка на 500 км/ч и с двигатели на пълна мощност. Избухва интензивен пожар, който спира доста бързо, главно защото останките и горивото са разпръснати върху голяма площ.

Три дни местната милиция (полиция), чехословашката държавна сигурност и курсанти от братиславското военноинженерно училище претърсват района около местопроизшествието. Това изисква снемането на снежен слой дебел между 30 и 50 см. Открити са останките на 74 от 82-мата души на борда, като са пренесени в Братислава за идентифициране. Установено е, че всички жертви са загинали моментално поради множествени наранявания по време на сблъскването.

Разследването се извършва от чехословашка комисия, ръководена от главния инспектор по въздухоплаването Ян Дворжак. Отделно е свикана и българска комисия, ръководена от председателя на Държавната контролна комисия Нинко Стефанов.

Българската страна смята, че ръководителите на полети в кулата и сектор „подход” са пренебрегнали задълженията си, като са разрешили на по-бавен самолет (Ил-14) да излети преди по-бързия Ил-18 и са задали опасна височина на LZ101, като не са го следели на радар. Чехословашката страна обаче смята, че екипажът не е владеел достатъчно добър английски, поради което не е изпълнен докрай разпоредения завой след излитане. На свой ред чехословашките следователи са обвинени от българските в разпространяване на слухове, че екипажът на LZ101 консумирал алкохол, изчаквайки в Братислава.

Докладът заключава, че причината за катастрофата не може да се определи ясно от установените факти. Най-вероятно, тя се свежда до недооценяване на теренните и метеорологични условия от екипажа, последвано от самолетоводене, неподобаващо на тези условия.

Вицове, ноември 2017 г.

В Керала, Индия

СмЕх/Таралеж/


Запознах се с една ветеринарна докторка...
Изключително мила жена...
През цялото време докато пихме кафе ме чеса зад ушите…

***

Македония отрича новината, че Мис България 2017г. е македонка.

***

- Нещастнико лъжлив, копеле невярно - крещи разярена съпругата. - Да бе, ти пък щото си ми била вярна... - Била съм! И ако искаш да знаеш - много често!

***

- Жена, каква гадна чорба си сготвила в шарената тенджера? Въобще не е вкусна!
- Амиии, нищо не съм готвила, само я накиснах, да я мия!

***

Попитали радио Ереван:
- Какво трябва да направи Гришо с милионите от наградния фонд в Лондон, за да докаже, че е истински българин?
От радиото отговорили:

- Да ги даде на баба си, за да ги хвърли през балкона!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 23 ноември 2017 г.

В Струмица скандират "Зоки" и "Бойко"

Първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония, което се проведе днес в Струмица, премина в приятелска атмосфера. Местните граждани посрещнаха двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов със скандирания "Зоки, Зоки", както е галеното обръщение към Заев. Те уважиха и българския премиер, като скандираха "Бойко, Бойко", съобщи БГНЕС.

Двамата премиери положиха венци пред паметника на покойния президент Борис Трайковски. Трайковски беше президент на Македония и приятел на България. Той, както и Заев, е родом от Струмишко.

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. То започна със среща на четири очи между Борисов и Заев. Тя се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град.

"След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата "Балкани" е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни", посочи Борисов в началото на заседанието.
Темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Коридор № 8 ще свърже Европа с Азия, заяви Борисов на съвместната пресконференция със Заев.

"Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той може да се реализира... Това е тема, която е сигурно, че ще стане, защото е осъзната от всички... Направено е доста по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи", каза още Борисов.
Коридорът свързва Чесно с Адриатическо море и минава през България, Македония и Албания.

"Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там, където се строи, не се воюва", каза още Борисов.
Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата "Западни Балкани" да се държи във вниманието на Европа.

"На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа", коментира Борисов.
И изтъкна, че политиката на България и Македония не е насочена срещу трети страни.


'Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим поравно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона", заяви Борисов.

На тази дата: 23 ноември 1981г. Китай разрешава частния бизнес

23.11.1981г. в Китай е разрешен частния бизнес. Тогава най-бързо развиващата се икономика в света се ръководи от Китайската комунистическа партия. През годините лидери ѝ отпускат малко по-малко каишката, на която държат частния бизнес. Но никога дотолкова, че да му разрешат да определя правилата.

Днес в Китай държавните предприятия са все още повече от частните. Всяка педя земеделска земя е държавна. Партията продължава да изготвя 5-годишни икономически планове за развитие.

През 2013 г. Третият пленум на Китайската комунистическа партия, който очерта 60 задачи пред страната, които трябва да бъдат изпълнени до 2020 г. Посоките са били обмисляни седем месеца преди да се формулират като точки. Сред тях е решението печалбата на държавните предприятия да бъде облагана с 30% данък, с приходите от който да се финансират социални програми. Частните компании и институции ще бъдат насърчавани да основават болници, а на лекарите ще им бъде разрешено да работят в различни болници. Здравното осигуряване ще може да покрива посещения в частни лечебници. Партията ще разреши на семействата, при които единият родител няма братя или сестри, да имат право да отглеждат две деца. Ще бъде премахната политиката на трудовите лагери, в които полицията може да въдворява хора без съдебно решение. ККП ще остави пазарът да определя цените и ще направи промени в ценообразуването на водата, природния газ, петрола, електричеството, транспорта и телекомуникациите и т.н.  


Вицове, ноември 2017 г.

Когато баба ти е кралица.

СмЕх/Таралеж/


Тази сутрин на закуска, дъщерята съобщи, че е написала писмо на дядо Коледа.
За себе си е поискала айфон, а за мама - палто от норки... Дядо Коледа за малко не се задави с чая...

***

Влизам в един магазин и гледам продават салам по два лева килото. Купувам си и когато продавачът ми го подава, поглеждам по-внимателно и му викам:
- Абе, аз на тази цена не очаквах много от салама, но този май има трески вътре...!
- Е, нормално е - казва продавачът, - при тази цена изобщо не вадят кучето от колибата...

***

Новата мис България е като Лудогорец.
Печели титли, ама няма фенове.

***

- Знаете ли, защо от опаковките на салами и кренвирши, радостно ни се усмихват прасенца и теленца?
- Защото знаят, че ги няма вътре!

***


Даже и най-суеверните не се отказват от 13-та заплата.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 22 ноември 2017 г.

Арестуваха българи в Турция, подозират ги във връзки с гюленисти

Турските власти в Одрин са задържали петима души по подозрение във връзки с организацията на проповедника Фетуллах Гюлен - Фето, при опит да преминат нелегално в България с микробус, съобщават турски медии.

Освен петимата са задържани и трима български граждани, които са заподозрени, че са им помагали за нелегалното прехвърляне в България, пише БТА.

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън, след получен сигнал, че няколко души ще избягат в България. В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете.

При проверката се оказало, че срещу двама от групата е издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата година, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото. Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Арестувани са и трима български граждани с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V, които са заподозрени, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата. При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България, пишат турските медии.
Генералното консулство на Република България в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са задържани трима български граждани, съобщиха тази вечер от българското министерство на външните работи.


С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември на тях е наложена мярка „задържане под стража" и тримата се намират в затвора от закрит тип „F" в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация", уточняват от българското МВнР.

На тази дата: 22 ноември 1963 г. американският президент Джон Кенеди е застрелян

1963 г. американският президент Джон Кенеди е застрелян в Далас. Атентатът е извършен в 12.30 ч., докато Кенеди пътува със съпругата си Жаклин, с губернатора на Тексас Джон Конъли и неговата съпруга Нели Конъли, придружавани от президентския конвой.

Специално създадената комисия „Уорън” по време на 10-месечното разследване през 1963 г. и 1964 г. категорично установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд, който е действал сам и че Джак Руби също действа сам, когато убива Осуалд, преди последният да се яви пред съда.

По-различно е становището на Комисията по Убийствата към Камарата на представителите на САЩ, която заявява през 1979 г., че президентът Джон Кенеди вероятно е убит в резултат на конспирация. Комисията намира много недостатъци в разследването на ФБР и на Комисията „Уорън”. Въпреки че се съгласява с твърдението на „Уорън”, че Осуалд извършва всички изстрели, които поразяват Кенеди и губернатор Конъли, Комисията по Убийствата твърди, че са дадени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама.

Пътят на конвоя на президента Кенеди е планиран така, че да даде максимален показ на Кенеди пред тълпите в Далас, преди да пристигне, заедно с вицепрезидента и губернатора, на официален обяд с граждански и бизнес лидери от града.

Персоналът на Белия дом уведомява Секретната Служба, че президентът ще пристигне в Далас след кратък полет от военно летище Карсуел във Форт Уърт до летище Далас Фийлд. Определено е официалният обяд да се състои в Търговски център Далас, който да бъде крайна дестинация на конвоя. Пресметнато е, че на конвоя са нужни 45 минути, за да измине пътя от летището в Далас до Търговския център. Маршрутът е избран да бъде криволичещ с дължина 16 км, който може да се измине на бавна скорост за време от 45 минути.

Пътят минава през част от покрайнините на града, през центъра му покрай главната улица до Търговския център, както и по кратък участък от магистрала „Стемънс”. За завръщането на президента обратно към летището, от което да отпътува за благотворителна вечеря в Остин, щата Тексас, агентите избират по-директен маршрут с дължина на пътя около 6 км. Планираният маршрут е публикуван в много от вестниците в Далас няколко дни преди събитието, за информиране на хората, които искат да присъстват.

За минаването през централната част на Далас е избран път на запад от главната улица, вместо по Елм Стрийт (една пресечка на север), защото това е традиционния параден маршрут с максимум сгради с удобен изглед за тълпите. Но главната улица не позволява завой за изхода на магистрала „Форт Уърт”, който е част от маршрута за Търговския център, защото изходът е достъпен само чрез Елм Стрийт. Поради тази причина планираният маршрут включва завой в края на главната улица, от където излиза на Хюстън Стрийт, върви на север и отново завива на следващата пресечка на запад, като така се озовава на Елм Стрийт, за да продължи през района Дийли Плаза, преди да излезе на магистрала „Стемънс”.

На 22 ноември, след сутрешна реч във Форт Уърт, където нощува, президентът се качва на „Еър Форс Уан”, който отлита в 11.10 ч. и каца на летището в Далас 15 минути по-късно. В 11.40 ч. президентският конвой напуска летището и започва пътуването през Далас, към което са прибавени допълнително 10 минути към предвидените 45, поради ентусиазираните тълпи и непланирано спиране по желание на президента.

В 12.30 ч. местно време, когато откритата лимузина на Кенеди навлиза в района на Дийли Плаза, Нели Конъли се обръща към Кенеди, който седи зад нея, и коментира: „Господин президент, не може да кажете, че Далас не ви обича!”. Кенеди отговаря: „Това е повече от очевидно”. Това са последните думи на Джон Кенеди.

От Хюстън Стрийт президентската лимузина прави планирания ляв завой, за да излезе на Елм Стрийт, така че да стигне до изхода за магистрала „Стемънс”. Когато продължава по Елм Стрийт, по Кенеди се стреля. Според Комисията „Уорън” и Комисията по Убийствата, след като президентът Кенеди маха с вдигната дясна ръка на тълпите от дясната си страна, куршум пробива врата му, пронизва гръбначния му стълб и горната част на десния му бял дроб, излизайки през гърлото му, почти централно под ларинкса му.

Само минути след покушението няколко свидетели посочват сградата на Книгохранилището като източника на изстрелите. Един от тях, Хауърд Бренан, казва, че на няколко пъти, още преди да мине кортежът, забелязал на един от прозорците на сградата някакъв мъж. След като чул първия изстрел Бренан погледнал нагоре и видял същия този мъж с пушка. В 12.45 ч. полицията разпространява описанието на заподозрения, който според разказа на Бренан е бял мъж, 75 кг, 1,78 м.

Полицаите нахлуват в сградата на Книгохранилището и близо до прозореца на шестия етаж откриват три гилзи и пушка с болтов затвор и с оптичен прицел.

В 13.15 ч. далаският полицай Дж. Д. Типит, патрулиращ на около 2 мили от мястото на атентата, забелязва някакъв мъж, който съвпада с описанието на заподозрения. Типит извиква мъжа до колата си. След кратък разговор проведен през прозореца, полицаят излиза от колата, за да разпита човека по-отблизо. Той обаче изважда пистолет, стреля четири пъти и убива Типит. Около дузина очевидци стават свидетели на стрелбата. Един от тях се обажда на полицията.

Новината за стрелбата по президента прави гражданите на Далас доста бдителни и когато се чуват сирените на полицейските коли, няколко души забелязват някакъв подозрителен мъж, който се мушва във входа на една сграда, намираща се на осем пресечки от мястото на стрелбата.

Един от тези очевидци е Джони Брюър, управител на магазин за обувки, който вижда как мъжът влиза в сградата на кино „Тексас”. Брюър говори със служителката на киното Джулия Постал. Той й казва: „Не знам дали това е човекът, когото търсят… но той бяга от тях поради някаква причина”. Постал се обажда в полицията.

Пред киното се събират повече от дузина полицейски служители. Те нареждат да се включи осветлението в салона и Брюър посочва подозрителния субект. Когато полицаите тръгват да го заобикалят, мъжът размахва пистолета си, но е обезоръжен преди да успее да стреля, макар че някои от полицаите разказват по-късно, че били чули „щракване” подобно на засечка на оръжие.

Арестуван е мъж, името му е Лий Харви Осуалд, който е завършен несретник: роден след смъртта на баща си, не завършил дори и 10-и клас, на 17 години постъпва в Морската пехота, където е обучен за снайперист. После емигрира в СССР, работи в завод за телевизори в Минск, завръща се оттам със съпруга-рускиня Марина Прусакова, от която има дъщеря Джун (1962). Имал достъп до Тексаското училищно книгохранилище, където бил нает да попълва бланки за 1,25 долара на час едва преди шест седмици.

На 22 ноември 1963 г. арестуваният Осуалд е отведен в сградата на полицията в Далас. В 19.10 ч. същата вечер той е посетен от мирови съдия, който повдига срещу него обвинение за убийството на полицай Типит. Шест часа по-късно, в 1.30 ч. на 23 ноември, същият мирови съдия му прочита и обвинителния акт за убийството на Кенеди.

През двата дни, последвали ареста му, Осуалд е разпитван в Главното полицейско управление на Далас в продължение на общо 12 часа. Срещу Осуалд е събран голям доказателствен материал: пистолетът Смит енд Уесън 38 калибър, който му е отнет по време на ареста; девет очевидци го идентифицират като убиеца на полицая; има достъп до шестия етаж на Книгохранилището и е забелязан там от очевидци малко преди стрелбата по Кенеди. Веществените доказателства също говорят за неговото присъствие на прозореца, където са намерени гилзите, а отпечатък от дланта му и влакна от дрехите му са открити по пушката, с която е стреляно по Кенеди и по губернатора Конъли.

В около 11.00 ч. на 24 ноември, неделя, следвайки стандартната процедура след повдигане на обвинения срещу заподозрян, Осуалд следва да бъде преместен в областния затвор на Далас. Това обаче се оказва всичко друго, но не и рутинна операция. Срещу обвинения атентатор вече са получени анонимни заплахи и директорът на ФБР Дж. Едгар Хувър по-късно споделя, че изпратил съобщение до началника на полицията Къри, настоявайки Осуалд „да получи възможно най-засилена охрана”.

Даласката полиция обаче допуска възможността, че Осуалд може да бъде застрашен. Затова е уредено той да бъде транспортиран в бронирана кола. Къри решава да превърне прехвърлянето на Осуалд в медийно събитие и организира фото пресконференция в подземния паркинг на полицейското управление. Той уведомява репортерите, че прехвърлянето ще се състои след 10.00 ч.

В 9.00 ч. екип от 14 полицаи разчиства паркинга от външни лица. На шестте изхода са поставени часови, както и на изходите на двете авторампи, свързващи паркинга с улиците отгоре. След като обезопасяват паркинга, полицаите позволяват на журналистите да влязат. Репортерите и фотографите заемат позиция срещу вратата, през която трябва да се появят Осуалд и неговата охрана. В паркинга прииждат също и униформени и цивилни ченгета, които искат да хвърлят поглед върху обвинения атентатор. В 11.20 ч. приблизително 50 репортери и 75 полицаи вече очакват появяването на Осуалд.

Излъчван на живо по националната телевизия, Осуалд се показва на вратата, заобиколен от служители на реда. Той изминава около три метра и тогава измежду новинарите си пробива път един здрав мъж. Той протяга дясната си ръка, която държи револвер Колт 38 калибър, и изстрелва „единичен фатален куршум в коремната област на Осуалд”.

Мъжът скоро е идентифициран като 52-годишният Джак Руби (до 1947 г. Джейкъб Рубенщайн - евреин от полски произход), собственик на нощен клуб в Далас, който има много приятели сред полицията на града.

Вицове, ноември 2017 г.

Всичко за нашата медицина в една снимка.

СмЕх/Таралеж/


В България корупцията е такава, че на конкурса мис "Русе" спечелил 40 годишният племенник на кмета.

***

Здравейте, приятели! Искам да ви помоля за помощ. Днес сутринта, както си карам колата и изведнъж започна да излиза пушек изпод капака. Погледнах дали не е нещо от карбуратора – нищо. Проверих свещите, нивото на антифриза, дали има достатъчно масло – всичко беше наред. А сега, след като жените спряха да четат, някой може ли да ми препоръча свестен порно сайт, моля?

***

Продавач към хлапе-клиент в магазина:
- Ти сигурен ли си, че те пратиха да купиш 4 килограма бонбони и 200 грама картофи?

***

Заекът имал рожден ден. Седнали вълците да му напишат поздравление, написали:
- "ЧРД, Зайо!"
И се замислили как да я подпишат:
- "Група приятели" не върви. Да подпишат "Глутница вълци" - също не върви. Най-накрая я отнесли в пощата с подпис:
- "Глутница приятели"...

***

Българска особеност:

- Да откраднеш от строителството на пътища, да си купиш скъпа кола и да я разбиеш по лошите пътища.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 21 ноември 2017 г.

В Румъния 88-годишен комендат на комунистически лагер получи 20 години затвор

Бившият комендант на трудов лагер в Румъния от времето на комунизма Йон Фичор бе осъден днес на 20 години затвор за престъпления срещу човечеството, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

88-годишният Фичор е ръководил трудовия лагер от 1958 до 1963 г.

Върховният касационен съд потвърди днес присъда от 20 години затвор, която бе постановена на Фичор през март миналата година заради смъртта на 103 политически затворници. Съдебното решение е окончателно и следва Йон Фичор да бъде отведен в затвор.

Бивши затворници твърдят, че са били бити с железни пръти, страдали са от недостиг на храна и лекарства и са живели в неотоплени килии в трудовия лагер, ръководен от Фичор. "Най-много смъртни случаи - 53, има през 1960г. Най-младият затворник, който е починал, е бил на 19 години, а най-възрастният - на 71", се казва в обвинението на прокуратурата.

Джордже Томичи, който е оцелял в лагера, разказва пред "Ройтерс": "Охраната ме караше да паса трева. Спомням си един адвокат, когото накараха да скубе тревата в царевичната нива със собствените си зъби. Зад него оставаше опасана ивица".

Фичор отрича обвиненията и настоява, че просто е изпълнявал заповеди.

Това е второто подобно дело в Румъния. През февруари миналата година бившият комендант на затвора в Ръмнику Сърат 90-годишният Александру Вишинеску бе признат за виновен за престъпления срещу човечеството и получи 20 години затвор.


Според Института за изследване на комунистическите престъпления (IICCMER) вероятно 2 милиона румънци са били убити, затворени, депортирани, интернирани или репресирани по някакъв друг начин в периода 1945-1989г.

Фотограф на съд за порнографски снимки на варненски плаж

50-годишен фотограф отива на съд за порнографски снимки, които правил на плаж във Варна.

Мъжът е задържан и е съдействал на властите, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Той се занимавал с актова фотография от около 10 години. Чрез различни сайтове, в които момичета публикували обяви за фотомодели, той се свързвал с тях. Предлагал им срещу хонорар от 150–200 лева да заснемат еротични сесии. Фотосесиите се снимали на плажната ивица във Варна и трябвало да изглеждат все едно са правени от воайор.

След получаване на съгласието на фотомоделите да бъдат снимани, фотографът предоставял снимките и видеоматериалите в интернет сайт, където се провеждало класиране. Според натрупания рейтинг подсъдимият получавал заплащане в долари.

В средата на юни 2016 год. домът на фотографа бил претърсен. Полицията иззела видеофайлове и снимки с открито сексуално поведение.


Делото срещу 50-годишния фотограф предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

На тази дата: 21 ноември 1916 г. корабът-близнак на „Титаник” потъва в Егейско море

1916 г. корабът-близнак на „Титаник” - лайнерът „Британик”, попада на мина в Егейско море и потъва. От 1300 души екипаж и пасажери, които били на борда на най-големия кораб във флота на британската корона, загиват 30.

Историята на „Британик” тръгва от корабостроителницата „Харланд и Волф” в Белфаст. След потъването на „Титаник” компанията собственик „Уайт стар лайн” укрепва допълнително другите два луксозни лайнера „Британик” и „Олимпик”. Корпусът става двоен, подсилват се машинните отделения и котелните помещения и водонепроницаемите прегради от шест стават 15. Увеличава се и броят на спасителните лодки. Със своите 48 158 тона и дължина 269 м корабът изглежда още по-голям и могъщ от „Титаник”. Предназначен е за гражданско плаване, но на 13 ноември 1915 г. Адмиралтейството го реквизира и го превръща в болница.

Пребоядисан в бяло, с огромни червени кръстове и хоризонтално зелено райе, лайнерът получава и ново име  „Кораб болница на Нейно Величество”. Начело на командването е капитан Чарлс Бартлет.

След пет успешни курса до Близкия Изток и обратно до Обединеното кралство, транспортирайки болни и ранени, „Британик” отплава на последното си пътуване от Саутхемптън за Лемнос в 14.23 ч. на 12 ноември 1916 г. Пет дни всичко се движи в обичайния ритъм, но на шестия нещата се обръщат. На 21 ноември сутринта корабът доближава гръцкия остров Киа.

В 8.12 ч. мощна експлозия разтърсва „Британик”. По това време лекарите и медсестрите закусват в трапезарията, а капитанът е на мостика. Медиците се отправят към болничните помещения, а Бартлет заръчва да се затворят преградните стени за водата и изпраща сигнал за помощ. От мостика той вижда отлично пораженията - става ясно, че експлозията в дясната част на кораба е повредила водоустойчивите прегради и четири отсека светкавично се пълнят с вода.

Само две минути след взрива петото и шестото котелно помещение започват евакуация. За минути положението на кораба е същото, каквото при „Титаник” един час след сблъсъка с айсберга.

Капитан Бартлет вижда на три мили брега на остров Кеа и решава да предприеме последно отчаяно усилие ¬ да доближи кораба до брега. В този момент екипажът му изпълнява заповедите безпрекословно. Няколко стюарди обаче предизвикват паника и опитват да превземат спасителните лодки. Така в 8.30 ч. започват спускане на две лодки от поста на офицер Дейвид Лоус без негово разрешение. Лодките обаче плясват силно във водата, водовъртежът от витлата на кораба ги засмуква към машините и вместо спасение настава кървава баня.

Бартлет, виждайки, че водата нахлува по-бързо, когато „Британик” се движи, нарежда спирането на машините. Секунди преди третата спасителна лодка да стане на трески витлата спират и хората са спасени.

В 8.35 ч. капитанът официално дава заповед на екипажа да спусне лодките. В 9.07 ч., само 55 минути след експлозията, „Британик” потъва. Ранените и моряците обаче вече са в лодките. Първа помощ им оказват гръцките рибари от остров Кеа.

Вицове, ноември 2017 г.

Остров Ханс, за който спорят Дания и Канада
вече повече от 70 години.

СмЕх/Таралеж/


И все пак ще дойде денят, в който Гришо ще играе с Бойко... и ще трябва да загуби.

***

Първо карате малките момиченца да вярват в Дядо Коледа,после се чудите що харесват дебели чичковци,дето им носят подаръци.

***

Тия кифли със заключените профили във Instagram, са същите, които не дават да се преписва от тях в училище...

***

Учителката ми по изобразително изкуство постоянно ми повтаряше, че не мога да рисувам. Вчера бях на изложба на едни импресионисти... как ми прецака кариерата тая...

***


Прибирам се - жената изчистила, наготвила, не дудне, в очите ме гледа. Викам си, ей това е любов, щастие и семеен уют... Оказа се мигач, огледало и задна лява врата.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Борисов изнесе лекция в УНСС

Евролидерите трябва да спрат да бъдат пасивни и да участват на място когато се решават въпросите за Сирия, Иран и другите кризисни райони. Това заяви премиерът Бойко Борисов в лекция пред академичната общност, дипломати и студенти в УНСС. Борисов каза, че когато Европа отсъства и само чака решенията от срещите в Русия, Турция и Щатите по темата, накрая обира само пасивите от мигрантската вълна.

Бойко Борисов - министър-председател: Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, Турция, Иран, но бежанците идват в Европа. Те не се връщат нито в Русия, нито в Иран, дори виждате - Арабският свят не ги приема. Когато се решава такъв въпрос трябва задължително там да има европейски лидер.

Бойко Борисов разкритикува евролидерите и за липсата на диалог с турския президент Реджеп Ердоган. Подчерта, че това е най-големият съсед на Европа с най-силната армия в южния фланг на НАТО и затова споразуменията с Турция трябва да се пазят.

Е ли логично да считаш, че един човек е напълно неприемлив за теб и в същото време да му дадеш пушката и патроните да ти пази гърба. И тук политиците трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство.
Той припомни, че в Турция по волята на Ердоган се намират над 3 млн. бежанци и зададе въпроса какво ще стане с България ,ако тези 3 милиона тръгнат през страната ни към Европа.Затова премиерът отново настоя държавите от евросъюза да спрат да строят огради, а да засилят външните си граници, за да минават мигрантите само през контролните пунктове.

Бойко Борисов акцентира и върху един от най-важните за европредседателството ни приоритети - европейското бъдеще на Западните Балкани.

На техните млади хора трябва да им кажем какво ще им е бъдещето. Ако не направим това, на Балканите ще има много повече джихадисти, отваря се и място за мафията, обясни премиерът.

Шенген скоро ще бъде променен, защото някои държави не заслужават да са там и защото свободното движение не означава безконтролно движение, посочи в заключение Бойко Борисов и обяви, че е оптимист за скорошното ни членство в чакалнята на Еврозоната.

Валери Симеонов: Бойко Борисов е "самовластен властелин"

Бойко Борисов е "самовластен властелин", виновен е за оставката на бившия вече парламентарен шеф Димитър Главчев, за която е сключил сделка с БСП без да се консултира с коалиционния си партньор "Обединени патриоти" (ОП).

Това са част от акцентите от последното интервю на вицепремиера и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, дадено пред Пик. Интервюто е публикувано в късните часове на отминалия неделен ден. В него Симеонов се оплаква, че той и партньорите му в ОП трябвало да научат от медиите за оставката на Главчев, въпреки че малко преди това е имало среща на управляващата коалиция. Вицепремиерът смята още, че Борисов е виновен за напускането на експредседателя на парламента, в това число и защото не го е разубедил да остане. Както и че главата на Главчев е паднала след договорка с БСП - за да се усмири лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!", казва в заключение Валери Симеонов.
Помолен днес за коментар, по време на брифинг в Министерския съвет, посветен на втория лифт в Банско, Симеонов неколкократно отказа с мотива, че не това е темата, по която е излязъл да говори пред медиите днес. На четвъртия опит, все пак каза:

"Аз стоя зад думите си."

Това не е първият път, в който вицепремиерът Симеонов критикува коалиционните отношения, или по-скоро липсата на такива. В края на септември той се оплака, че коалиционният съвет не се е събирал от два месеца. Тогава той протестираше срещу назначения на ГЕРБ във властта.


На тази дата: 20 ноември 1990 г. заловен е руският сериен убиец Андрей Чикатило

1990 г. заловен е руският сериен убиец Андрей Чикатило. 54-годишният руснак е известен като „Канибала от Ростов”. Обвинен е за изнасилването и убийството на 53 души, предимно деца, за периода от 1978 до 1990 г.

По време на детството на Чикатило в Украйна се ширел канибализъм, вследствие на глада и колективизацията. Той се справял добре в училище. След като завършил военна служба през 1960 г., работил като телефонен инженер. През 1971 г. става учител в Новошахтинск, но постоянно се мести от училище в училище заради оплаквания срещу него.

През 1978 г. Чикатило се премества в Шахти и извършва първото си сериозно престъпление. На 22 декември 1978 г. той изнасилва и убива 9-годишното момиченце Елена Закотнова. Въпреки че доказателствата сочат връзка между Чикатило и убийството, погрешно е арестуван Александър Кравченко и по-късно е даден под съд. Той е заставен да направи самопризнания чрез изтезания и е екзекутиран заради убийството. Чикатило губи своята учителска работа през 1981 г. и започва работа в местна фирма.

Той не убива до 1981 г., но през 1982 г. жертвите му са седем. Чикатило създава свой собствен стил, като заговаря по автобусни спирки и железопътни гари избягали от дома си деца или млади скитници, примамвайки ги да дойдат с него в близката гора, където обикновено жертвите намират смъртта си. През 1983 г. Чикатило не убива до юни, но до началото на септември умъртвява четирима души.

След като са открити шест тела от общо 14 изчезнали, московската милиция решава да се намеси. В Ростов на Дон е изпратен екип, воден от майор Михаил Фетисов, който да води разследването. Фетисов съсредоточава търсенето в района около Шахти и назначава Виктор Бураков, съдебен лаборант химик, за главен следовател в тази област.

Разследването се концентрира върху умствено неуравновесените и известни сексуални престъпници, като постепенно да ги задържа, разпитва и изключва от списък на заподозрените. Милицията все повече разширява периметъра на своето разследване. Взети са интервюта от над 150 000 души и впоследствие са съхранени в архиви, докато най-накрая милицията се отказва от този подход.

През 1984 г. жертвите вече са 15. Решено е да се усилят мерките - да се увеличи броят на патрулите и да се разположат цивилно облечени милиционери на много обществени транспортни спирки. Чикатило е заподозрян заради съмнително поведение на една автобусна спирка в Ростов и е арестуван. Установено е, че той е заподозрян и за други престъпления, което юридически дава право на следователите да го задържат за неопределен срок от време.

Разкрито е съмнителното минало на Чикатило, но то не е достатъчно, за да го осъдят за убийствата. Все пак той е признат за виновен и осъден на една година. Освободен е през декември 1984 г., след като прекарва три месеца в затвора.

Чикатило си намира нова работа в Новочеркаск и се изтегля в сянка. През август 1985 г. умъртвява две жени по отделно. Следва затишие до май 1987 г., когато убива младо момче, после убива отново в Запорожие през юли и в Ленинград през септември.

Замиращото разследване е подновено в средата на 1985 г., когато Иса Костоев е назначен да води случая. Убийствата около Ростов са проучени обстойно за втори път и отново започва поредица от разпити на сексуалните престъпници в района. През декември 1985 г. милицията пак засилва охраната по железопътните гари около Ростов. Чикатило е в течение на разследването и предвидливо се въздържа от престъпната си дейност.

През 1987 г. Чикатило подновява убийствата, като обикновено ги извършва далеч от околностите на Ростов. Той убива една жена в Красний-Сулин през април, като убива още 8 души през същата година, включително две жертви в Шахти.

Отново следва продължителна пауза, докато Чикатило не възобновява своята дейност, убивайки седем момчета и две жени между януари и ноември 1990 г. Откриването на едно от телата близо до спирката в Лескоз кара милицията да повиши бдителността си и да увеличи патрулите. На 6 ноември Чикатило осакатява и убива Света Коростик. Когато се връща от гората, той е спрян от милицията, но после е пуснат да си ходи.

На 20 ноември 1990 г., след като поведението на Чикатило буди подозрение у милицията, по заповед на инспектор Иса Костоев той е арестуван. Между 30 ноември и 5 декември Чикатило се признава за виновен и описва петдесет и шест изнасилвания и убийства, извършени от него. Той признава, че е пил от кръвта на жертвите си и е изяждал части от тях.

Съдебният процес срещу него се провежда на 14 април 1992 г. Въпреки неговото странно и смущаващо поведение, съдът намира, че той е в състояние да издържи процеса. На процеса Чикатило казва: „Аз съм грешка на природата, един обезумял звяр!”. Процесът приключва през юли и присъдата е отложена за 15 октомври, когато той е намерен за виновен за извършването на 52 от 53-те убийства, и е осъден на смърт за всяко едно престъпление. Разстрелян е на 14 февруари 1994 г.

Вицове, ноември 2017 г.

Пинк Флойд във Венеция, 1989 г.

СмЕх/Таралеж/


- Що си тъжен така? – Ми, като ходя за риба, съседът ходи при жена ми! – Ами пробва ли да си стоиш при жената? – Той тогава ходи да ми лови рибата...

***

Попитали Радио Ереван:
- Защо терористите взривяват винаги: самолети, влакове, автобуси, а не президенти, министри, политици?
- Защото тероризмът трябва да предизвиква ужас, а не радост.

***

Минчо и Мичето решиха и те да разнообразят с*кса като играят игрички. Обаче кавгата почна още преди с*кса.. Минчо се направи на "Чичо Доктор"... сложи престилка, метна слушалките през врата... но първата му реплика беше:
- Вие, госпожо, на диетолог ходили ли сте?

***

- Никога не бих се оженил за някоя жена, само заради парите и. А ти, Мойше?
- Разбира се, Йефим. Но от друга страна, не е добре, тя да остане стара мома, само заради факта, че има пари.

***


Снощи сънувах ужасен кошмар, че съм спрял алкохола и съм станал веган. Изпих три бири, две бутилки вино, изядох три пържоли с пет кюфтета за гарнитура и още не мога да дойда на себе си...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/