събота, 9 декември 2017 г.

Защо полицаите в Монреал дълго носеха шарени докерски панталони?

Те нямат право на стачка. Затова повечето от 4600-те полицаи в Монреал се появяваха по улиците в изненадващо облекло – едни носеха докерски панталони, други карирани като на клоуните, а трети бяха с шарени щампи на животни.

Борбата на полицаите за по-високи доходи продължава три години. Сега шарените панталони им спечелиха увеличение на заплатите с 20%, съобщава „Гардиън“.

От юли 2014 г. насам повечето патрули в града са се появявали по улиците с шарените панталони. Поводите са различни, но темата е една – замразени заплати и предложение за увеличение на вноските за пенсия.

За да преодолеят безразличието на съгражданите си, полицаите разнообразяват стиловете – понякога са в ярко розово, друг път са в леопардови щампи. Зимата са с дълги панталони, лятото са с къси.

Това може и да забавлява туристите, но обърква някои от местните хора. Миналата година шофьор успява да отмени чрез съда глоба за опасно каране в размер на 1293 канадски долара, защото убеждава съдията, че в онзи момент не е бил убеден, че жената с шарените панталони е полицай.

„Объркването в някои случаи може да е много сериозно. Човек не знае с полицай ли си има работа или с някой друг“, коментира министърът на обществения ред на Монреал Мартин Коато.
Коато предлага през април закон, който задължава полицаите да носят униформите си. Законът е одобрен през октомври. По това време обаче протестът на полицаите с шарените панталони вече е завършил след тригодишна борба.

Продължителните протести са типични за Монреал, където френската революционна традиция се среща с военизираната полиция от американски тип. Двуезичният град е свикнал с протести, дори и когато температурата навън е под -20C.

Полицейският синдикат реагира заради предложени промени в общинското пенсионно осигуряване, които можеха да лишат всеки полицай от 6000 канадски долара годишно. Тогава униформените служители започват да лепят по колите си стикери с надпис “libre négo” - “имаме право на преговори“. По-късно спонтанно се появяват и шарените панталони.

На 17 май тази година половината градски полицаи излизат на моста „Жак-Картие“ по време на откриването на празненствата за 375-ата годишнина на Монреал. Носят насочени нагоре фенерчета и вувузели, за да засенчат зарята на стойност почти 40 милиона долара.

Месец по-късно кметството приема преговорите и синдикатът призовава своите членове да преустановят протеста си и да си носят униформите. Постигат увеличение на заплатите с 20%, за да компенсират повишените вноски за пенсия.


Новият закон обаче изпраща тази романтична страница от историята на Монреал в миналото. Всеки полицай, който се появи с нещо различно от униформата си, вече ще бъде глобяван между 500 и 3000 долара на ден.

И все пак "балон" ли е биткойн?

"Балон" ли е биткойн? Според голяма част от сериозните инвеститори - определено да.

Още преди цената му да надмине бариерата от 10 000 долара, главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджан Тиам коментира: "Eдинствената причина да купуваш или продаваш биткойн в момента, е да правиш пари - а това е самата дефиниция на спекулата и самата дефиниция на "балона".

И тази позиция не е грешна сама по себе си. Проблемът е, че в масовия случай се базира на нездрава логика.

Един от основните аргументи: биткойн не е обезпечен от никакви активи. Нула. Когато единица от една валута се търгува за повече от 15 000 долара, без да има зад себе си съответстващо обезпечение - да, това е признак на балон.

Но по тази логика, дори един биткойн да струваше 1 долар, пак щеше да е балон.

Ако моделът приема, че всеки надценен продукт с повече от 0 долара оскъпяване е измама - проблемът по-скоро е в модела, а не в самия продукт.

Цените на биткойн са задвижвани от високото търсене на огранична стока. В момента съществуват около 16 милиона единици от криптовалутата, а според първичния й протокол, таванът за общия брой биткойни е поставен на 21 милиона единици. Повече от това количество не може да бъде "изкопано".

Тази ситуация отразява един от базовите закони на икономиката. Биткойн се превърна в масово популярен бранд за криптовалута, ресурсът му е лимитиран, търсенето на пазара се увеличава, съответно - цената му расте. Валута, необезпечена с активи, се търгува изцяло на база на настроенията на пазара. Това е предимството на децентрализираната система и това е идеята, заложена в основата на успеха на биткойн.

Ако се опитвате да намерите паралели между криптовалутите и традиционните ресурси, които носят ползи на притежателите си, не сравнявайте биткойн с валутите като щатския долар.

Фиатните валути са подсигурени с както с активи, така и с икономическата мощност на държавата, която ги издава. Ако икономиката на една страна отчете извънреден ръст, валутата й ще се оскъпи. Ако икономиката отслабва, валутата й ще поевтинява.

Но тъй като зад биткойн не стои икономическа система, този модел не работи.

Вместо да сравнявате оценяването на биткойн с долара, по-добре го разглеждайте по модела, по който работят пазарите за антики или предмети на изкуство.

Също както биткойн, една великолепна картина не дължи цената си на съотносим актив. Материално, в нея са вложени единствено бои и платно. Тази картина обаче представлява ограничен ресурс. Тя е единствена сама по себе си, а интересът към нея е огромен.

Ако една аукционна къща оценява картина на Пикасо, тя не прави фундаментален анализ на това колко струва конкретната боя, платно и др. Вместо това се опитва да предскаже колко високо би било желанието на потенциалните купувачи да придобият на картината. Това е ключовият фактор, определящ доколко високо може да стигне наддаването за цената по време на търга.

Стойността на картината се основава единствено и само на търсенето. Ако то отслабне, цената ще падне. Ако се увеличи, цената ще скочи.
Как се промени цената на 1 биткойн спрямо $1 от януари до декември 2017 (според борсата Coindesk)

Ако искате да разберете дали биткойн е балон, преди всичко трябва да гледате на него като на високорискова спекулативна стока - такава, каквато е. Цената на един биткойн след 50 години ще зависи изцяло от евентуалното търсене от страна на потенциални купувачи.

Дали валутите и активите на бъдещето ще бъдат базирани на технологията на разпределените системи, които се използват за проверка и потвърждаване на транзакции, като ги включват във верижен блок (т.нар. блокчейн-технологии)? На базата на съществуващите изследвания, отговорът е твърдо положителен.

Дали валутите на бъдещето ще бъдат обезпечени от активи или ще зависят само от търсенето?

Ето този въпрос е истинският проблем. В момента огромното мнозинство от криптовалутите се оценяват изцяло на базата на търсенето. Твърде малко усилия се влагат за обезпечаването им с активи, защото е много по-трудно и изисква огромна предварителна инвестиция. Перфектната децентрализирана система не може да бъде постигната, ако в основата й са заложени обезпечителни активи. Тя обаче има предимства, които могат да компенсират недостатъците на високата волатилност на цените на валутите.

Всичко зависи от това дали брандът биткойн ще успее да запази влиянието си и да остане доминиращата криптовалута, или технологичните трудности при търговията с биткойни в крайна сметка ще отблъснат потребителите от тях към валутите на други компании - например ripple, litecoin и др.

Прогнозирането или анализирането на цените на биткойн само на базата на фундаментите му няма смисъл - просто защото биткойн няма такива. Когато се занимавате с валути, базирани на търсенето, прогнозата може да зависи само от настроенията на пазара и от потенциалния напредък на технологията.


Да, биткойн може би ще се окаже балон. Но не, причината не е в това, че няма нищо общо с фиатните валути.

Стивън Гос, Fortune

На тази дата: 9 декември 1931 г. Испания е провъзгласена за република

1931 г. Испания е провъзгласена за република. До началото на 20 в. кралство Испания е в дълбок упадък и криза. В специална позиция в държавата е армията, която е като държава в държавата. С големи облаги и привилегии се ползва в страната и Римокатолическата църква. Но крал Алфонсо XIII и неговото правителство не възнамеряват да извършат необходимите реформи.

Испания запазва неутралитет в Първата световна война. Благодарение на това в годините на конфликта и в десетилетието след него страната отбелязва стабилен ръст на производството и в селското стопанство, и особено в промишлеността. 

През 1923 г. със стабилизиране на ситуацията в Испания се заема генерал Мигел Примо де Ривера. Той извършва военен преврат, разпуска правителството, парламента и политическите партии, налага цензура и установява военна диктатура в страната. Примо де Ривера се опитва да модернизира Испания въз основа на опита на италианските фашисти. Чрез насърчаване на местните предприемачи той постига редица социално-икономически успехи, но под натиска на краля и една голяма част от обществото, което е недоволно от ограничаването на техните права, на 28 януари 1930 г. Примо де Ривера подава оставка и избягва от страната.

Монархията пада когато на 12 април 1931 г. се провеждат свободни избори, в големите градове триумфът на опозиционните партии е несъмнен. Под влиянието на многобройните демонстрации на поддръжниците на републиканската форма на управление на 14 април 1931 г. Алфонсо XIII емигрира, но формално не се отказва от трона. 

В изборите от 28 юни 1931 г. републиканските партии печелят абсолютното мнозинство (над 370) от общо 469-те депутатските места. На 14 юли Учредителните кортеси са открити и незабавно пристъпват към изработването на новата конституция. На 9 декември 1931 г. Основният закон на Втората република влиза в сила. Испания е обявена за „демократична република на трудещите се от всички класи, изградена на основите на свободата и справедливостта”. Първият президент на републиката става Нисето Алкала-Самора и Торес, а първият министър-председател Мануел Асаня. 

Следващите две години, до парламентарните избори през ноември 1933 г., са времето на „новия курс” на републиканските правителства, оглавявани последователно от Мануел Асаня, Алехандро Лерус и Диего Шртинес Барио. Приети са закони за разпускане на Ордена на йезуитите и национализация на имуществото му; за развод и граждански брак; за профсъюзите; за аграрна реформа; за автономен статут на Каталония; за религиозните конгрегации и т.н. В резултат Испания се превръща, поне от законодателна гледна точка, в една от най-демократичните парламентарни републики на стария континент.

След кървавата Гражданска война в Испания (1936-1939), Републиката е свалена от генерал Франсиско Франко, който установява авторитарен режим до смъртта си през 1975. Непосредствено след Втората световна война, Испания е изолирана политически и икономически, поради близостта на Франко с Хитлер и Мусолини.

Страната е приета за член на ООН през 1955, когато страната започва да излиза от автархията и изолацията. От 60-те години испанската икономика отбелязва безпрецедентен растеж, който става известен като „Испанското чудо“. Според завещанието на Франко, след неговата смърт през 1975 принц Хуан Карлос I става крал.

През октомври 1977 г. в замъка Монклоа се сключва споразумението Монклоа: споразумение между политици, партии и търговски съюзи как да се планира и провежда икономиката по време на прехода от диктатура към демокрация. Споразумението се разглежда като първото демократично в Испания. В резултат на това споразумение, новата испанска конституция е одобрена от референдум на 6 декември 1978 и Испания става демократична държава и предоставя автономия на всичките си провинции. През 1986 страната става член на Европейския съюз, което дава нов тласък на икономиката.

Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


- Не го разбирам спора за Йерусалим. Всеки знае, че е древно Македонско селище...

***

Мъж отива на хотел с проститутка. Тя се разсъблича, после си сваля перуката и протезата от крака си, разкопчава изкуствената гръд и вади ченето. Мъжът тръгва да си ходи.
– Ти какво, котенце, искаш да избягаш ли?
– Не, просто си забравих члена в другия панталон…

***

Неслучайно,гласът на GPS-навигатора е женски-всеки знае,че с жена,не се спори...

***

Като хвана чашата с вино и два гласа започват да ми говорят.
Единият:
- Изпий я, изпий я!
Другият:
- Не го ли чу бе?! Изпий я!

***


За хората които се оплакват от мръсния въздух, напомням - "Живота не се измерва с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха ни."

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 8 декември 2017 г.

Фотофакт: Вестник на Пеевски преписа летния сарай на Доган на Прокопиев

Под гръмкото заглавие "Запор на Прокопиев на морето" агенцията на притежавания от депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Монитор" публикува снимка на... палата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, по-познат като "Морския сарай" в Росенец, Бургаско.

Гафът все пак бе замазан, от "Монитор" свалиха Догановия сарай и явно поради липса на снимка на истинския имот на Прокопиев, заместиха илюстрацията със снимка на самия Прокопиев.


Външно привика турския посланик след поисканото от Ердоган прекрояване на границите

Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция в България д-р Хасан Улусой днес - ден, след като турският президент поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 г., става ясно от съобщение на Фейсбук страницата на МВнР.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган поиска договорът, който урежда и въпроса за границите на Турция с Гърция и България, да се ревизира. Това стана на съвместна пресконференция с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос, който моментално отговори ясно и категорично срещу искането.

"Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР", се казва в съобщението.

От Външно министерство подчертават, че "България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона".

Липсата на реакция от българска страна още вчера провокира лидера на "Да, България" Христо Иванов да отправи публично въпроса за мълчанието на българските власти.

В същото време Обединените патриоти осъдиха изказванията на турския президент.

Според Красимир Каракачанов всяко изявление за промяна на международни договори е повод за притеснение. "Едни подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждам", каза военният министър пред журналисти. Според него няма политическа партия в България, която може да се съгласи, че някой може да претендира за промени на границата с отпадане на международни договори, които гарантират суверенитета на която и да е държава.

Пред телевизия Bulgaria ON AIR вицепремиерът Валери Симеонов определи изявлението на Ердоган като провокация.


"Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено", каза Симеонов.

Всеки втори вярва в извънземните. В Русия вече ги чакат

Близо 50 процента от хората вярват в съществуването на извънземен живот и искат да установят контакт с него. Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм от поредицата, съобщава Ройтерс.

В навечерието на премиерата на "Междузвездни войни: Последните джедаи", изследователи публикуваха резултатите от проучване, което показва, че 47 процента от над 26 000 анкетирани вярват "в съществуването на разумни извънземни цивилизации във вселената".

Още повече - 61 процента, отговарят с "да" на въпрос дали вярват в съществуването на "някаква форма на живот на други планети".

Грубо една четвърт от анкетираните смятат, че освен на Земята, на друго място няма разумни същества, съобщиха изследователите от "Глосалитис".

Сред онези, които вярват, че не сме сами във вселената, 60 процента казват, че трябва да потърсим контакт с извънземните.
Това не е първата анкета, която проучва отношението на хората към извънземния живот, отбелязва Ройтерс. Изследвания в Германия, Великобритания и САЩ също достигат до подобни изводи, но авторите на настоящото проучване посочват, че то е по-мащабно.
Анкетите са направени на 15 езика между декември 2015 г. и февруари 2016 г. в държави, които представляват 62 процента от населението в света и 80 процента от световната икономика.


Най-много вярващи в извънземни цивилизации има в Русия - 68 процента. Веднага след това се нареждат Мексико и Китай, докато холандците са сред скептиците с 28 на сто.

На тази дата: 8 декември 1980г. в Ню Йорк е застрелян Джон Ленън

1980 г. в Ню Йорк е застрелян Джон Ленън, докато се връща със съпругата си Йоко Оно от звукозаписното студио. Ленън почива по-късно в болницата. Убиецът Марк Чапман получава доживотна присъда. Трагичната гибел на Ленън провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 г. и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 г. за притежаване на марихуана. 

По-късно е призован да напусне страната. Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 г. и той отлита за Лос Анджелис, където празнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975. Върховният апелативен съд на САЩ отхвърля заповедта за депортиране и Ленън получава зелена карта. 

Убиецът му Марк Дейвид Чапман отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта” на Селинджър. 

На 8 декември Джон Ленън и Йоко Оно имат 30-минутно интервю за радио RKO, проведено между 16.30 и 17.00 ч. Преди това убиецът Марк Дейвид Чапман хваща идола си пред асансьора на Дакота билдинг, където звездната двойка живее в апартамент. Чапман моли музиканта да му даде автограф и подава купената преди два дни плоча на Ленън. Кумирът му я подписва с текста: „Джон Ленън, декември 1980 г.”.

После Джон и съпругата му, придружени от служител на радиото, се качват в автомобил и се отправят за интервюто. Връщат се в 22.48 ч., когато убиецът дебне на улицата пред жилището им. По-късно пред съда портиерът на сградата ще си спомни, че на пейката е седял млад човек, който чете „Спасителят в ръжта” на Дж. Селинджър.

Джон и Йоко слизат от лимузината и се отправят към входа на сградата. Тогава Чапман извиква: „Мистър Джон Ленън!” и от 6 м насочва към музиканта 38-калибров пистолет. Музикантът се затичва към входа, но четири от произведените пет изстрела го застигат фатално. Два куршума попадат в белите му дробове, един - в лявата плешка, и един в гърлото. Нападателят гледа безразлично, хвърля пистолета и невъзмутимо сяда пак на пейката, за да си чете книгата.

Ленън все още е в съзнание на път за болницата, но не стига до нея жив. В клиниката записват часа на смъртта му - 23.07 ч.

Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Мъж се оплаква на приятеля си:
– Интимният живот с жената нещо куца...
- Ами разнообразете го малко. Аз, например си играя с моята на чичо доктор около час.
- А как успяваш да издържиш цял час!?
- Много лесно - 55 минути стои в коридора и си чака реда... и когато влезе и обяснявам, че формуляр №7 трябва да се попълни отново, поради грешки...

***

Написах на Снежанка какво искам за празника и тя...ме блокира.

***

2198 година.
- Хора живеят на Марс.
- Телепортацията работи успешно междупланетно.
- Топлофикация прави профилактика на топлата вода за 3 седмици...

***

- Скъпи, наистина ли изглеждам на сто?
- Килограми или години?

***


Взех окончателно решение след Нова година да оставя зад себе си всички глупости, които съм правил до сега, и... да започна да правя нови!!!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 7 декември 2017 г.

Нинова: Аз да отговарям на Атанасова? Шегувате се!

"Мислите, че ще седна да отговарям на Десислава Атанасова? Шегувате се! Пратете й поздрави от мен. Слагам край на тази сага. Десислава Атанасова да отива и да носи документите там, където се прави това в правовата държава."


Това заяви днес пред бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова. Така тя отговори на нападките, които отправи ден по-рано към нея депутатката от ГЕРБ. Атанасова заяви в ефир вчера, че нито сделката, нито Нинова са проверявани досега за приватизацията на „Техноимпекс”. Според Атанасова лидерката на БСП била подставено лице на външнотърговски дружества, които са я упълномощили да взима решения, или това е поредният пример за разбойническа приватизация.

Български банки спряха да работят с криптовалутата

Български банки отказват да работят и да извършват операции, свързани с криптовалути и най-вече биткойни. Това става ясно от официално съобщение на Българската биткойн асоциация.

Днес една от най-популярните онлайн борси за криптовалути, crypto.bg, излезе със следното съобщение на сайта си:

Ha 6 дeĸeмвpи Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa cпpя дocтъпa дo cмeтĸитe нa вcичĸи caйтoвe зa oбмeн нa битĸoйн в Бългapия. Бeз пpeдyпpeждeниe и бeз oбяcнeниe. Tъй ĸaтo ΠИБ e eдинcтвeнaтa ни вpъзĸa c мeждyнapoднитe бopcи, тpябвa дa пpeycтaнoвим paбoтa, дoĸaтo нaмepим нoвa бaнĸa пapтньop.

Изявлението на Българската биткойн асоциация гласи:

Oчaĸвaxмe тoвa дa ce cлyчи, нo нe тoлĸoвa бъpзo. Изглeждa пaниĸaтa y зaвapeнaтa финaнcoвa cиcтeмa e дocтa гoлямa въпpeĸи бoдpяшĸитe дyми в дeня нa бaнĸepa.

B cилa oт cнoщи вcичĸи бaнĸи в Бългapия блoĸиpaxa cмeтĸитe нa фиpмитe, чиятo дeйнocт e cвъpзaнa c пoĸyпĸo-пpoдaжбa нa битĸoйни. Зaбpaниxa пpeвoдитe ĸъм мeждyнapoднитe битĸoйн бopcи. Зaпoчвa бopбa зa oцeлявaнe нa бaнĸoвaтa cиcтeмa нe caмo в Бългapия, нo и пo cвeтa. Зaĸoнитe нямaт ниĸaĸвo знaчeниe. Cpeдcтвa нямa дa ce пoдбиpaт. Bcяĸa зaбpaнa и злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe oт cтpaнa нa пocpeдниĸa пpи финaнcoвитe ycлyги, ĸaĸтo Битĸoйн ни нayчи, вoди дo нoв взpив oт тexнoлoгични пpoбиви в oблacттa нa ИT. Πoвeчe щe зaпoчнaт дa ce изпoлзвaт и щe ce ycъвъpшeнcтвaт paзcpeдoтoчeни Битĸoйн бopcи. Πpи тяx бaнĸoвитe пpeвoди ca oт eднo физичecĸo или юpидичecĸo лицe дo дpyгo, ĸaтo нaй-oбиĸнoвeни бaнĸoви пpeвoди. Hямa ĸaĸ дa ce зaбpaни пoĸyпĸaтa нa битĸoйни нa eднo лицe oт дpyгo.

Дo няĸoлĸo дни пpeдcтoи зaceдaниe нa Упpaвитeлния cъвeт нa Бългapcĸaтa Битĸoйн Acoциaция и щe пpeдлoжим плaн зa дeйcтвиe и пpeпopъĸи ĸъм Битĸoйн oбщнocттa в Бългapия.
рез последните месеци и седмици новините около криптовалутата не спират да превземат информационния поток. Миналата седмица стойността на един биткойн премина психологическата граница от 10 хил. долара, а днес вече минава 15 хил. долара. За справка - през 2007-ма година един биткойн е струвал около 100 долара.

Оперирането с биткойни у нас до днес беше сравнително безпроблемно до днес, тъй като в България няма специално законодателство, което да регулира оперирането с криптовалути.

От съобщенията по форумите за биткойни става ясно, че неяснотата по проблема е голяма и инвеститорите не знаят дали, кога и как ще си получат парите.


Въпреки че българските банки отказват работа с биткойни и това затруднява операциите на българските борси, на международния пазар транзакциите се извършват с пълна сила и при ваше желание, биткойни могат да се купят, ползвайки други онлайн борси.


На тази дата: 7 декември 1941 г. японският флот напада Пърл Харбър

1941 г. японският имперски флот провежда нападение над Пърл Харбър. Японците осъществяват стратегическа изненада чрез подготвена в строга тайна операция. 

На 26 ноември ударното съединение на японския флот под командването на вицеадмирал Чуичи Нагумо напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови и се насочва към Пърл Харбър. Японското съединение включва шест самолетоносача - „Акаги”, „Хирю”, „Кага”, „Шокаку”, „Сорю” и „Дзюйкаку”, на които са базирани 441 самолета. Самолетоносачите са ескортирани от двата линейни кораба „Хией” и „Киришима”, от двата тежки крайцера „Тоне” и „Чикума”, от един лек крайцер и 11 ескадрени миноносци.

Според японския план самолетоносачите и техният ескорт за 11 дни трябва да изминат маршрут от 6000 км северно от обикновения път на параходите, незабелязано да доближат Пърл Харбър и от позиция на 350-400 км северно от островите да стартират палубните самолети. Предпочетен е неделният ден, тъй като тогава повечето институции на американските въоръжени сили работят с намален персонал. Часът на атаката също не е избран случайно - в неделното утро екипажите не са по бойните си постове, а са строени на палубите за издигане на корабните флагове.

Стратегическите цели на атаката са неутрализиране на американския Тихоокеански флот чрез унищожаване преди всичко на тежките линейни кораби и на самолетоносачите, без които американците няма да са в състояние да попречат на японската офанзива в югоизточна Азия. Атакуващите пилоти получават изрична заповед да атакуват само линейните кораби и самолетоносачите, но по време на нападението не всички от тях изпълняват това нареждане и изваждане от строя на военната база Пърл Харбър. 

На 6 декември 1941 г. в късните часове на деня командващият адмирал Того отваря запечатан плик, получен при отплаването. На белия лист има три думи „Тора, Тора, Тора”. Това е заповедта за атаката на Пърл Харбър. В 21.00 ч. флотът достига 158-ия меридиан и се намира на близо 910 км северно от Хаваите. По време на 11-дневното пътуване силни ветрове често разкъсват издигнатите корабни флагове и повече от 10 души изпадат зад бордовете в опити да ги сменят.

В Пърл Харбър САЩ са съсредоточили 8 линейни кораба, 8 крайцера, 29 миноносеца, 9 подводници и 391 бойни самолета. Там обаче считат една японска атака по принцип за възможна, но крайно невероятна. Затова местата на бойните кораби около остров Форд не са подсигурени. Голяма част от екипажите са на брега на острова. Огънят под парните котли на корабите е почти или изцяло угаснал. Без огън под котлите корабите не осигуряват пара за машините си, а процесът на запалване на котела трае няколко часа, докато се достигне необходимото парно налягане.

За защитата на острова е отговорна Сухопътната армия на САЩ, но войските по никакъв начин не са подготвени за атаката. Противовъздушните средства за отбрана не са разпределени във войсковите подразделения, а се намират в складове, тъй като командването не желае да дразни излишно собствениците на намиращите се в близост частни земи. Зенитна артилерия има в отделени складове за муниции, те обаче са затворени. 

По заповед на генерал Шорт самолетите на летищата са преместени от обичайните им позиции в периферията на летателното поле в средата на летището, за да бъдат предотвратени възможни саботажи. Шестте нови мобилни радарни станции, доставени на Хаваите едва през октомври 1941 г., работят единствено между 4.00 и 7.00 ч., когато се очаква японско нападение.

Първата японска вълна от 183 самолета стартира в 6.10 ч. сутринта на 7 декември 1941 г. на разстояние 400 км северно от остров Оаху. Екипажите на самолетоносачите изпращат излитащите самолети с викове „Банзай” („Ура”). Първият сблъсък между силите на Япония и тези на САЩ става в 6.37 ч. местно време пред входа на пристанището. От борда на миночистача „Кондор” съобщават на патрулиращия разрушител „Уорд”, че са видели перископ в близост до входа на пристанището. „Уорд” обаче не открива никаква подводница.

Хаосът е пълен, много американски кораби напускат пристанището, разчитайки на относителната защита на открито море, като повечето от тях са без пълен екипаж. В 8.50 ч. внезапно настъпва втората японска атакуваща вълна от 170 самолета. 

Към 9.45 ч. се оттеглят всички японски машини. Сред последните приземили се е капитан втори ранг Фучида. Той остава във въздуха през време на цялата атака, за да наблюдава причинените щети. След като адмирал Нагумо изслушва първите му отзиви, в 13.30 ч. заповядва оттегляне на флота без следваща атака.

Същинските резултати от атаката са противоречиво оценени. С унищожаването на голяма част от американския тихоокеански военноморски флот през следващите месеци японците получават пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива и срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война се превръща фактически в глобална война.

Японците обаче жънат Пирова победа. На командващия японския флот адмирал Ямамото приписват, че в този ден промълвя: „Това е началото на края. Разбудихме спящия гигант”. Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на неутралните САЩ във войната още на следващия ден - 8 декември. Въпреки че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония.

Вицове, декември 2017 г.

Тоалетна

СмЕх/Таралеж/


Японец споделя впечатленията си от България:
— Уж изостанала държава, а хората - много умни. Влезеш в тоалетна - по стените решавали уравнения - навсякъде X, Y и някаква тяхна величина...

***

Обява на граничната ограда:
- Мили мигранти! Във връзка с недостига на патрони, предупредителен изстрел от днес няма да има.

***

Черно тото в кръчмата - на когото жена му се обади първа, той плаща сметката.

***

- Надявам се да съм мъжът на твоя живот.
- Носиш ли вино?
- Не.
- Няма да ти се получат нещата...

***


Снощи разбрах, че хладилникът ми е женски - нямаше яйца.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 6 декември 2017 г.

От ГЕРБ намекнаха за смяна на шефа на бюрото за СРС, заради критики към Цацаров

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов намекна, че настоящият председател на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков няма да получи втори мандат. Това се случи, след като парламентът гласува годишния доклад за работата на бюрото.

В хода на дебатите Рашков критикува работата на прокуратурата и ДАНС, като дори пряко ги обвини в опит за блокиране на работата на бюрото. В същото време Цацаров не отрече, че е поискал на бюрото да бъде отнета възможността да се запознава с материалите, които обосновават искането пред съда за прилагане на СРС.

В края на няколкочасовото заседание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е гласувал против доклада, тъй като Рашков е направил опит да го политизира.

Малко преди това същата теза беше лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Кирилов шефът на бюрото е изразил свое мнение, като мнение на целия орган, който обаче е колективен и не било ясно какво е мнението на останалите членове.

"Този случай беше брилянтен пример на политическа злоупотреба", заяви Кирилов и допълни, че до този момент не е имал лични впечатления за Бойко Рашков. След като вече имал такива, той заяви, че "живот и здраве ще доживеем друга процедура" за избор на ръководство на бюрото.

Това предизвика реакция от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Вие разбирате ли какво става, грубо показване на правовата държава", заяви от трибуната тя.
Преди това Бойко Рашков каза, че практиката от случая "Червей", заради който в съда беше изправена бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, продължава да се прилага. Има случаи, в които СРС-та се прилагат значително над законно установения срок от 300 дни. Той посочи "схеми", при които подслушване се прилага от ДАНС, а след като изтече законовия срок, прокуратурата иска разрешение за СРС по същия случай. Така се стигало до прилагане на СРС като се заобикаля законът и подслушвания се прилагали и до 480 дни.
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС и ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“, бел. ред.), които традиционно нямат медийни изяви, се включиха в нападките срещу Бойко Рашков, чието изказване стана повод за оценка на юридически качества.

От парламентарната трибуна той обясни, че първоначално не е имал намерение да се изказва, но след като чул изнасянето на „дълбоко неверни факти“, променил мнението си. Той също застъпи мнението, че изказаното от трибуната имало политическа окраска.

„Пред вас беше нарисувана една апокалиптична картина от нарушения, в която колегите от ДАНС, ДАТО и МВР общо взето мълчат, а бюрото се оказва единствената институция, която познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразията“, заяви Цацаров.

Цацаров заяви, че бюрото има правомощия само да наблюдава процедурите по разрешаване и прилагане на СРС и искането му за това то да няма достъп до материалите по делата, за които се иска СРС, не било призив за ограничаване на контрола над подслушванията.


Цацаров отговори и на твърденията на Рашков за това, че от прокуратурата не отговорили на бюрото на многобройни писма за нарушения при прилагането на СРС. „Оказва се, че институциите мълчат. Включително и аз“, каза Цацаров и обясни, че всеки един сигнал, който е стигал до него, се изпращал по компетентност до съответния прокурор, който пък се произнасял с постановление. „Няма сигнал на бюрото, който да не е получел отговор под формата на прокурорско постановление“, каза Цацаров и отправи съвет към Рашков: „Когато има недоволство от прокурорско постановление, то се изразява не до писмо до главния прокурор, а до горната инстанция“.

Фотофакт: На този ден точно преди 100 години Финландия обявява независимост от Русия

От ляво освободилата се Финландия, от дясно великата Русия.

От „Булгартабак“ не били контрабандисти

Около 400 работници от благоевградската фабрика на "Булгартабак" надуваха тромби и други пищялки пред централата на "Да, България".

Те скандираха под прозорците на офиса на ул. "Драган Цанков" -  "лъжци", "манипулатори", "престъпници", "боклуци".

Недоволството на цигареното предприятие идва от факта, че партията на бившия правосъден министър Христо Иванов повдигна темата за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата, който описва контрабанда на български марки цигари в Турция. В него за първи път се споменава името на „Булгартабак“ и се казва „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“.

Работниците от тютюневия холдинг бяха извозени до София с 13 автобуса, които паркираха пред Националния стадион.

След визитата до офиса на Да, България шествието се насочи към площада пред Народното събрание. Там звучат песни на Веселин Маринов, друга стара естрада и народна музика.

Повечето от плакатите са работниците са срещу "Да, България", лидера на партията Христо Иванов и издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

Има рехави възгласи "Ние не сме контрабандисти".

Още снощи се разбра, че акцията е много далеч от декларирания спонтанен протест в защита на работните места във фабриката.

Ако Борисов отиде във Франция, пожар ли ще гаси?

Не разбирам защо Румен Радев ще лети на френски изтребител. Това проверка на професионалната му квалификация е?

Ако Борисов отиде във Франция, пожар ли ще трябва да гаси или пък ще тръшне някого с каратистки хватки?

Обидно е български политик да става част от клоунада с цел трупане на популярност пред френската или българската публика, независимо от това дали прави лупинг, "Кобра" или челна стойка.

Не знам, но може би има и други начини да блеснеш пред партньорите като държавник.


Коментарът е от профила на Даниел Смилов във Фейсбук.

MOK изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) временно спря членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) в организацията и отстрани националния отбор на Русия от участие в Олимпийските игри през 2018 г., които ще се проведат в Пьончан (Южна Корея).


Съобщението е на пресслужбата на МОК, цитирана от руската държавна агенция ТАСС. Решението за отстраняване на ОКР, което беше прието на изпълкома на МОК, влиза в сила от днес. Руските спортисти, които не са уличени в употреба на забранени медикаменти могат да участват в игрите в лично качество под неутрален флаг. Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей и кърлинг.

На тази дата: 6 декември 1917 г. новата власт в Русия арестува цар Николай II и неговото семейство

1917 г. новата власт в Русия арестува цар Николай II и членовете на неговото семейство.

В началото на 1917 г. затегналата се война силно нажежава обстановката в Петроград. Към края на 1916 г. традиционната пазарна система за снабдяване на градовете започва да се разпада и царското правителство предприема първите опити за продоволствено разпределение. На 8 септември 1916 г. Николай II утвърждава предложението на Съвета на министрите за наказателна отговорност на търговци и индустриалци „за покачване или спад в цените на предметите за продоволствие или необходими потребности”.

В Петроград започват брожения; през февруари 1917 г. на улиците се появяват тълпи с надписи на плакати „Долу войната!”. Тежките загуби по време на войната засилват мнението, че цар Николай II не е способен да управлява.

По време на революцията, даже най-близките родственици, великите князе, отказват да поддържат Николай ІІ. Трима велики князе, Николай Михайлович, Николай Николаевич и Георгий Михайлович, в края на 1916 г. безуспешно се опитват да склонят царя към въвеждането на отговорно министерство (т.е. фактически към въвеждането на конституционна монархия).

Най-влиятелният от тях, Николай Николаевич, по време на събытията агитира Николай II за отричане от престола, но най-вероятният преемник, Михаил Александрович, отказва да приеме властта. Великият княз Кирил Владимирович на 1 март преминава на страната на революцията. Освен това, няколко велики князе - Павел Александрович, Кирил Владимирович и Дмитрий Константинович - по време на революцията съставят собствен проект на манифест за абдикация („Великокняжески манифест”).

Февруарската революция, започнала на 23 февруари 1917 г., протича главно в столицата. При възникналите политически безредици Държавната дума, парламентът на Руската империя, поема управлението и назначава Временно правителство, първоначално оглавявано от княз Георгий Лвов. Командването на армията преценява, че в условията на тежки сражения в хода на Първата световна война не е в състояние да попречи на революцията, и император Николай II абдикира. В цялата страна се създават Съвети на работническите и селски депутати, които са доминирани от няколкото социалистически партии.

През следващите месеци напрежението между доминираното от либералите Временно правителство и мрежата от просоциалистически Съвети на работническите и селски депутати постепенно се засилва. В различни части на страната избухват хаотични бунтове и множество стачки. Когато Временното правителство решава да продължи военните действия срещу Германия, болшевиките и някои други социалистически фракции започват кампания за незабавно излизане на Русия от войната. Болшевиките обединяват своите паравоенни формирования под името Червена гвардия.

С Октомврийската революция, започнала на 25 октомври с.г., Болшевишката партия, водена от Владимир Ленин, завзема властта в столицата и сваля Временното правителство на социалиста Александър Керенски. Болшевиките постепенно разпростират влиянието си в различни части на страната и създават т.нар. Извънредна комисия (ЧК), политическа полиция, която смазва опитите за съпротива в териториите под болшевишки контрол.

През март 1918 г. комунистическото правителство сключва сепаративния Брест-Литовски мирен договор. В същото време в страната се разраства гражданската война, водена срещу болшевиките от няколко различни групи и продължила до 1922 г.

Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


- Как пък един не се писа във фейса я водопроводчик, я тенекеджия! Все бизнесмени. Един чук няма от кого да поискаш...

***

- Стой! Не мърдай!
- Това обир ли е?
- Не! Селфи...

***

До всеки успял мъж стои една жена... за която жена му не знае!!!

***

40 годишният ми хладилник Мраз, използван за шкафче на балкона отново учудващо проработи!

***

Работник се оплаква на техническия ръководител:
- Шефе, лопатата се счупи!

- Няма страшно, бе! Подпри се на багера...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 5 декември 2017 г.

Избраха Поптодорова за вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО

Елена Поптодорова беше избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел, съобщиха от Атлантическия клуб в България.

Тя е получила подкрепата на повече от 2/3 от гласуващите национални поделения.

Елена Поптодорова е дългогодишен дипломат, била е посланик на България в САЩ, говорител на Министерството на външните работи и народен представител в парламента. В момента Елена Поптодорова е директор в Атлантическия клуб в България.

АТА е създадена през 1954 г. като мозъчен тръст на НАТО и днес има за членове 37 национални клуба. С участието на дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и на академичните и научни среди, АТА участва в разработването на трансатлантическа политика в областта на сигурността и отбраната.


През 1996 г. българският Атлантически клуб стана първият член на АТА от държава извън НАТО, а Соломон Паси беше първият президент, избран от ненатовска държава. През 1997 г. България беше първата държава извън пакта - домакин на Генералната асамблея на АТА, припомнят от АКБ.

Читателите на "Тайм" избраха саудитския принц за личност на годината

Саудитският престолонаследник принц Мохаммед бин Салман е избран за личност на годината от читателите на сп. "Тайм".

Това сочат резултати от онлайн анкетата на изданието. Принцът остави далече зад себе си други световни лидери, индустриални магнати, хора от шоу бизнеса и активисти.

32-годишният Мохаммед бин Салман получи 24 на сто от гласовете. Синът на саудитския крал Салман се прочу с ареста на десетки бизнесмени и членове на кралското семейство за корупция. Мнозина смятат, че това е опит за узурпиране на властта.

Далеч след Мохаммед бин Салман втори с едва 6 на сто от гласовете са жертвите на сексуално насилие и домогвания по целия свят, споделили опита си в рамките на кампанията #MeToo ("Аз също").

Трето място с по 5 процента си поделят състезателят по американски футбол Колин Каперник, бойкотирал президента Доналд Тръмп, разследващият руската връзка на президента специален прокурор Робърт Мълър и "Мечтателите" - имигранти без документи, вкарани в САЩ като деца.
В читателската класация за 2017 г. влизат също руският лидер Владимир (Путин (3%), папа Франциск (3%), американският президент Доналд Тръмп (2%), бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън (2%), канадският премиер Джъстин Трюдо (2%), китайският вожд Си Цзинпин (1%) и други.

Иначе окончателният избор за личност на годината се прави от редакторите на "Тайм". Това е или един човек, или група от хора с най-голямо влияние - независимо дали положително или отрицателно - през последните 12 месеца.

Обикновено изборът на читателите се различава от този на редакторите. През миналата година например победител в читателската анкета бе индийският премиер Нарендра Моди. Редакторите обаче избраха Доналд Тръмп.


Изборът на редакторите ще бъде огласен утре.

На тази дата: 5 декември 1931 г. в Москва е взривена най-високата православна църква в света

1931 г. в Москва е взривена най-високата православна църква в света. Катедралният храм „Христос Спасител” на брега на река Москва е съборен след лично разпореждане на Сталин.Непосредствено след прогонването на армията на Наполеон от Русия император Александър I подписва на манифест, с който обявява намерението си за изграждане на катедрален храм в чест на Христос Спасителя, с който да се изрази благодарността на руския народ към Бога за спасяване на Русия от врага и който да служи като храм-паметник на жертвите на руския народ.

Първият архитектурен проект за катедралата е завършен от самия император през 1817 г., изпълнен в неокласистичен стил и масонски символи. Започва изграждането на храма на най-високото място в Москва, което скоро се оказва, че е с нестабилна почва. Междувременно Александър I е наследен от своя брат Николай I, който за разлика от него е дълбоко вярващ православен християнин, на когото масонските и неокласистични елементи не му допадат.

Император Николай I нарежда на своя архитект Константин Тон да направи нов архитектурен план за църквата, който да бъде изработен по примера на „Света София” в Константинопол. Новият план в неовизантийски стил е одобрен и през 1839 г. започва изграждането на храма на новоизбраното място, на което имало от 1547 г. женски манастир и който е преместен.

За изграждането на високата 105 м църква „Христос Спасител” са необходими над 44 години - то приключва едва през 1860 г. Вътрешната украса и изографисването на храма продължават да се изработват от най-добрите руски художници и резбари и през следващите двадесет години след построяването му. Катедралата е осветена на 26 май 1883 г. в деня на коронясването на император Александър III.

След Октомврийската революция в Русия от 1917 г. започват репресии срещу Руската православна църква и нейните свещенослужители, много от храмовете й са разрушени. Подобна съдба сполетява и катедралата Христос Спасител.

През юни 1931 г. лично Сталин дава разпореждане църквата да бъде разрушена, тъй като на мястото й трябвало да се изгради Дворец на Съветите. Сградата е замислена в типичния сталинистки стил, редом с който да бъде построена гигантска кула с височина 415 м, на която да бъде поставена огромна статуя на Ленин. Заложеният няколко тона тротил изравнява сградата със земята.

Строителството на Двореца на съветите обаче е спряно поради недостиг на финансови средства, както и поради честите наводнения от разливащата се река Москва, която се намира в непосредствена близост до строежа. По време на Втората световна война металните елементи на конструкцията са претопени. Така наводнените основи на Двореца на Съветите остават и след края на войната до времето на Никита Хрушчов, когато са преустроени в обществен басейн.

Любопитен факт е,ч е в края на 80-те години възниква обществено движение за възстановяването на църквата „Христос Спасител”, чиято движеща идея е покаянието. С края на комунизма в Източна Европа и краха на Съветския съюз Руската православна църква започва възстановяването на църквата „Иисус Спасителя” през февруари 1990 г. Подписката за набиране на необходимите средства е открита през 1992 г. Проект за възстановяването на храма изготвя реставраторът Алексей Денисов.

Строителството на новата църква се ползва с поддръжката на много обществени групи, въпреки че не се съпровожда с онази дълбока религиозност, историческа и духовна идея, която движела строителите един век назад.

По времето на строителството има немалко спорове, протести и дори обвинения към властите в корупция и слухове за политически игри с крупни доставки. Самото строителство обаче е добре организирано с всички усилия на властите и Църквата и върви с усилени темпове.

При възстановяването на храма авторът на проекта Алексей Денисов се оттегля и на негово място идва Зураб Церетели, който завършва строителство, като отстъпва от първоначалния проект на Денисов, утвърден от московските власти. Под негово ръководство на белокаменните стени се появяват бронзови композиции, не свойствени за православния храм. Стенописите в интериора на църквата са поверени на протежирани от Церетели художници, като тяхната ценност също се оспорва.

В края на 1999 г. новият храм „Христос Спасител” представлява завършено копие на своя исторически предшественик. На 31 декември 1999 г. храмът е отворен за вярващите и за обществеността. В нововъзстановения храм в нощта на 6 срещу 7 януари 2000 г. е отслужена първата тържествена рождественска литургия. Църквата официално е осветена на 20 август 2000 г.

Вицове, декември 2017 г.

Двудневно зайче

СмЕх/Таралеж/


- Ало, секс телефон ли е?
- Да.. (шепнешком)
- Защо шепнете тогава?
- В час съм...

***

Митничар се стряска на сън и започва да бълнува:
"Боже, тирът отминава!"
Жена му се надигнала и прошушнала в ухото му:
"Спинкай спокойно, празен е."

***

Шеф към кандидат за работа: - В началото ще Ви плащаме по 250 лева на месец, а по-нататък повече. - Ами ще дойда тогава по-нататък.

***

Топлите банички са единствената мотивация на българинът да бърза сутрин за работа...

***

- Как ще те позная?
- Значи, като видиш някой и си кажеш дано не е този - аз съм.


 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 4 декември 2017 г.

За 14 години държавата е дала 2 млрд. лева за електронно правителство

В рамките на 14 години - от 2002 до 2016 г., държавата е платила 2 млрд. лева за електронно правителство, сочи анализ на Българската стопанска камара.

В същото време за изграждането на електронното си правителство Естония е похарчила около 25 млн. евро, 70% от които са отишли за хардуер. Използвани са и почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Електронното правителство в Естония обаче работи успешно и според множество проучвания страната е на първо място в Европа по този показател.

Естония започва изграждането на е-правителство през 2001 г., като още през същата година е представена естонската национална лична карта с вградена електронна идентификация. Картата предоставя достъп на гражданина до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт.

При нужда от спешна помощ електронната карта дава достъп на лекарския екип до Електронния здравен картон на пострадалия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, рецепти, рентгенови снимки и т.н.

Всеки собственик на лична карта получава и официален имейл адрес във формата firstname.lastname@eesti.ee. Адресът е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като "официално електронно местоживеене" на гражданина.

В България решението за създаване на електронно правителство идва официално през 2002 г. с приемането на Стратегия за електронно правителство.

9 години по-късно - през 2011 г., е взето решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и за тази цел е учреден Съвет за електронно управление, чийто председател става премиерът Бойко Борисов, а в съвета влизат тогавашният финансов министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Тази година правителството се задейства да бори бюрокрацията у нас, като първата задача беше да се събере информация какви документи ни искат и на какво основание. Тогава стана ясно, че на места администрациите дори не са сигурни какви електронни услуги предлагат.

Към 2016 г. ситуацията у нас и в Естония значително се различава по отношение на напредъка на електронното правителство.

Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са „първични“ и едва 13% са "комплексни". В същото време естонското е-правителство обединява над 900 информационни системи, които предлагат над 5000 е-услуги, повечето от които са "комплексни".

Едва една пета от администрациите в България предоставят е-услуги и само 12% от администрациите поддържат специализирани регистри за електронни услуги, а всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител.

Данните на БСК сочат, че броят на принтерите в държавната администрация расте почти тройно повече от броя на сървърите.

98% от всички заявления за ползване на е-услуги у нас са само към 5 администрации - Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, НАП, ГИТ и НАПОО.

Едва 19 на сто от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца, докато за Естония те са цели 77%.

86% от естонските граждани притежават електронна лична карта, а от възможността за официален административен имейл са се възползвали над 56 000 компании и повече от 300 000 граждани.

Цялата територия на Естония е покрита с възможност за специални връзки и обществени интернет точки. Официално са регистрирани повече от 1200 обществени WiFi мрежи. От 2005 г. във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове има безплатен интернет достъп.

В страната от 2007 г. са необходими едва 15 минути за създаване на фирма в интернет, като компанията е легализирана в рамките на няколко часа и може да започне работа още същия ден.

Данните показват още, че 34% от българите не използват компютри. За сравнение, в Естония хората, които не използват компютри са едва 8 на сто.

87% от естонците използват интернет (у нас хората, използващи интернет, са 60%), цели 96,3% от естонците декларират доходите си по електронен път, а 98% от банковите сделки стават по електронен път.

Повечето нотариални услуги в Естония се извършват в интернет, а цялата необходима информация като ипотеки, платени данъци или свидетелство за съдимост е достъпна онлайн.

Заради напредъка на електронното правителство всяка година естонската администрация пести по 2 тона хартия, отбелязват още от БСК.
Анализът на Стопанската камара показва още, че към 2017 г. българската администрация събира общо близо 6000 вида документи или удостоверения.

453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – което е 9 пъти повече, отколкото в Естония.

Половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги онлайн.

За издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца, а в края на юни стана ясно, че електронната услуга за 500 000 лева за българи в чужбина е била използвана едва два пъти от създаването си заради изискването за електронен подпис, издаден в България.

23 дни са нужни за започване на бизнес в България, а 16% от времето си мениджърите отделят за справяне с бюрократични разпоредби - 2,4 пъти повече в сравнение с Естония.

В същото време към 2017 г. в рамките на естонското електронно правителство функционира единна информационна система за обмен на данни и информация в реално време, както между отделните структури на администрацията, така и между държавата и гражданите. Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и обединява електронните ресурси на над 500 организации и институции, включително банки, застрахователни компании, ютилити компании, комуникационни компании и др.

Естонските граждани имат лична карта с вграден чип, която могат да използват за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис. Те имат достъп и до мобилна лична карта, с която имат достъп до информационните системи, използвайки мобилния си телефон като лична карта.

Mobile ID – мобилна лична карта, предназначена за използване в електронна среда. С Mobile-ID хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони като лични карти.

В Естония функционира електронно училище, което свързва родители, студенти, учители и училищни администратори, като предава цялата училищна информация. Така родителите имат достъп до точна информация в реално време за напредъка на детето си - могат лесно да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми.

В страната има също електронна полиция - полицейските коли са оборудвани с компютър с достъп до интернет и устройства, които изпращат информация към централния комуникационен център. Полицаите имат достъп до системата по всяко време, което им позволява бърза реакция при изпълнение на задълженията им. Освен то на на естонците не се налага да си носят шофьорска книжка и застрахователни документи, тъй като личната им карта съдържа цялата необходима информация.

От 2007 г. над 90% от естонците могат да гласуват в интернет.

Естония е първата държава, предлагаща правителствена електронна идентичност, която дава възможност на предприемачите по целия свят да създават и управляват независим от местоположението си бизнес.

За да насърчи гражданите си да използват електронното правителство, държавата е въвела редица стимули, в това число голяма разлика между цените на онлайн и офлайн услугите. Същото се отнася за електронните билети за градския транспорт, които са с около 30 на сто по-евтини от хартиените. Същото се отнася за онлайн банкирането, плащането на данъци и други.


Анализът на БСК завършва с добра новина за България - от края на ноември е достъпна системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ.