понеделник, 21 май 2018 г.

Лондон не подновява визата на Абрамович


Британските власти тепърва ще подновяват визата на Роман Абрамович, руският милиардер и собственик на английския футболен клуб Челси, след като е изтекла през миналия месец, съобщава Би Би Си.

Олигархът е подал молба за продължаване на визата, но досега няма инкакъв отговор.

Живеещият в Лондон Абрамович, който закупи Челси през юни 2003 година, в момента е без виза за Великобритания. Той не беше видян в съботния финал за Купата на Футболната асоциация на Англия между Челси и Манчестър Юнайтед спечелен от „сините“ с 1:0.

Личният "Боинг 767" на олигарха за последен път е излятял от Лондон на 1 април и оттогава е в Москва, Ню Йорк, Монако и Швейцария, но не се е връщал във Великобритания, твърди кореспондент на Би Би Си.

Джон Ман, говорител на Роман Абрамович, обяви че това са лични въпроси и няма да има коментар.

Визата на руския богаташ е изтекла в края на април. Обикновено тя се издава за първи път за три години и четири месеца, след което се подновява на всеки две години. Този път продължаването й се бави необичайно дълго.

След като Русия беше обвинена за атаката срещу бившия руски шпионин Серегй Скрипал в началото на март т.г. с химическото оръжие новичок, властите в Англия обявиха, че ще затегнат режима срещу руските олигарси, пребиваващи на Острова.

Абрамович е 13 в списъка на най-богатите руснаци. Състоянието му се оценава на над 12 милиарда долара. В британската преса се появиха съобщения, че той е търсил начини да придобие и право на жителство във Великобритания, но досега няма съобщения дали е успял.
Според парламентарната комисия по външните работи президентът Путин и съюзниците му "продължават да укриват и изпират корумпираните си авоари в Лондон".

"Обединеното кралство трябва да заяви ясно, че корупцията, произтичаща от Кремъл, вече не е добре дошла на нашите пазари и че ние ще предприемем действия", се казва в доклада.

Депутатите настояват за по-твърди мерки и за засилено сътрудничество със Съединените щати, страните от Г-7 и Европейския съюз в борбата с корупцията и мръсните пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар