понеделник, 10 септември 2018 г.

Росен Плевнелиев: Румен Радев е "нула" във външната политика


"Първият български президент - популист" - така бившият държавен глава Росен Плевнелиев нарече наследника си на поста и действащ държавен глава Румен Радев в ефира на бТВ.

По думите на Плевнелиев именно с популизма се обяснява и високия рейтинг на Радев. Бившият президент коментира последното обръщение на държавния глава преди старта на новия политически сезон:

"Без да му мигне окото той принизи българския парламент, принизи институциите, дори удари шамар на БСП, заявявайки, че само той бил алтернатива". В критиката на Плевнелиев се появи и намек, че с въпросното обръщение е имало и опит за прекрачване на конституционните правомощия на президента.

"Проблемът на Румен Радев е много сериозен. Външнополитически той няма тежест, не е фактор в международен план. Нула.", продължи с критиките  Плевнелиев.
Обяснението му за това твърдение:

„Той допусна грандиозни провали. На Запад не е никакъв фактор, а Русия два пъти му би шамар. Единият път беше, когато при посещение в Кремъл се озова първия президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути – Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата при посещението на руския патриарх Кирил в България, което бе пуснато в публичното пространство именно от руска страна“, каза Плевнелиев.

(Срещата на Румен Радев с руския президент Владимир Путин не беше в Кремъл, Москва, а в Сочи - б.р.)

"Румен Радев не ми е никакъв проблем, защото аз нямам вече политически амбиции. Но се ядосвам, защото мисля, че тъй като е нищо в международен план, той ще се опита да стане някакъв център или фактор тук в страната, стремейки се да докаже, че другите са нищо, а той е алтернатива", твърди още Плевнелиев.

Бившият държавен глава, който беше министър на регионалното развитие в периода 2009 - 2011 г., коментира и случая с катастрофата край Своге. Според него проблемът трябва да се търси в договорите с фирмите и в изпълнението на рехабилитацията на пътя - дали е бил некачествен проектът за ремонт или пък не е изпълнен.

"В България има много опасни участъци, пътната агенция трябва да види кои са и да се нанесат съответните корекции", посочи Плевнелиев.
Той обяви, че ако е на мястото на строителния министър Николай Нанков категорично би подал оставката си след инцидент като този край Своге, в който загинаха 17 души.

Оставката обаче не значи вина на Нанков за случилото се, а е "поемане на политическа отговорност". Последва атака срещу БСП:

„При управлението на БСП имаше две такива автобусни катастрофи – при Бяла и в Ямболско. Случайно министър в БСП да е подал оставка?“, попита Плевнелиев.

Той разказа, че с премиера Бойко Борисов се чуват на около две седмици, за да обсъждат "дългосрочни теми". Обяви, че няма никакво намерение да се връща в политиката и анализира, че в момента няма революционна ситуация или политическа криза. Затова и не очаква предсрочни избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар