неделя, 17 март 2013 г.

Актуално

Протестът се разцепи заради  Кунева!

10-тина минути след началото си в 11 ч. протестът срещу монополите в София се раздели заради присъствието на представители на партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите”. Останалите протестиращи категорично се разграничиха от тях. “Не искаме протестът да се политизира, да се свързва с която и да е партия”, заяви един от координаторите на протестите Янко Петров.

Той и още около 100-тина души от събралите се при първоначалния сборен пункт – сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, се преместиха пред Народния театър “Иван Вазов” и към 12 ч. все още са там.
Пред МИЕТ останаха 20-тина души, които по-късно тръгнаха към сградата на президентството.
Присъствието на хора на Меглена Кунева възпламени и свада пред театъра. На полицията се наложи да разтърве Чавдар Янев, от представител на “Движение БГ”. Протестиращите пред Народния театър се разграничиха и от исканията на останалите пред МИЕТ, които са: пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, одържавяване на енергоразпределителните дружества, мораториум върху съдебните и изпълнителни дела, топлофикация, водоснабдяване, енерго дружествата и банките, разваляне концесиите за добив на злато. Протестиращите се обявиха и против приватизацията на БДЖ и ВМЗ-Сопот.
         *
 ВАРНА

Сблъсъци с полицията белязаха днешния протест във Варна. Около 2000 души излязоха по улиците на Морската столица в протест срещу монополите и с искания за оставки. Протестиращите блокираха Аспаруховия мост, блокираха и жп гарата.

До сблъсъците с полицията се стигна пред сградата на общината след свада между неформалния лидер на протеста Иван Петров и Мартин Демирев, който бе арестуван в началото на протестите преди месец, след като напръска със спрей Петров. Тогава Демирев прекара пет денонощия в ареста.
По време на протеста днес Демирев отиде при Петров и го нападна с думите “Глупак! Заради теб стоях в ареста”. Моментално няколко полицаи задържаха Демирев, закопчаха го с белезници и го напъхаха в патрулна кола.
Виждайки ставащото, голяма група протестиращи обсади патрулката, заплашвайки да я обърне. Хората блъскаха по нея и, за да не позволят на полицаите да отведат Демирев, насядаха и налягаха пред гумите на автомобила.
Наложи се да дойде жандармерия, която освободи патрулката от разгневеното множество.