четвъртък, 18 април 2013 г.

Разкрития!

Атентатът в Бостън по роман!

Роман, издаден през 2002 г., може да е вдъхновил терористите да извършват атентата в Бостън, спекулира в. „Хъмфингтън поуст“.

През въпросната година излиза творбата Heartbreak Hill, в нея писателят Том Лонърган описва един измислен атентат по време на маратона в Бостън.

Романът разказва за намерението на американец, симпатизиращ на крайно десни групи, да извърши атентат на атлетическото събитие. Атентаторът дори съставя план за взривяването на няколко бомби по маршрута на състезанието. В романа обаче силите на реда успяват да го заловят преди даването на старта и по този начин да предотвратят кървавата баня.

Авторът се вдъхновява за творбата, докато бяга на маратона в Бостън през 1996 г., когато е 100 му издания. Тогава Том Лонърган има 15 участия в бягането. През всичките четири часа той си мисли, че тогавашната проява е много подходяща за атентат. Маратонът в Бостън е мека цел, както биха казали експертите по тероризъм, разказва пред „Хъмфингтън поуст“ авторът.

2,5 млн. души наблюдават бягането, което по традиция се провежда в Деня на патриота.

За щастие 100 издание на маратона приключва успешно. Идеята не дава мира на Том Лонърган и той я претворява в роман, който вижда бял свят през 2002 г.

Маратонът в Бостън не е избран случайно. Той е най-старият маратон в света. Тази година беше неговото 117 издание. След финала на „Супер Боул“ по американски футбол, маратонът е вторият по отразяване от медиите. В бягането участваха 28 000 състезатели, които представляват всички щати на САЩ, както и 90 страни. Близо 500 000 зрители наблюдаваха проявата.

Маратонът в Бостън се провежда на Деня на патриота в САЩ, който е всеки трети понеделник от април.

Битките при Лексингтън и Конкорд от 19 април 1775 г. са първите военни сражения от Американската война за независимост. Те поставят началото на бунта на 13-те британски колонии в Северна Америка срещу господството на Лондон.