вторник, 16 април 2013 г.

Актуални въпроси!

Кой даде отверката на Радко?

"Кой се е обадил на Радко Димитров, служителя на СДОТО навръх рождения му ден, за да прикрие следите?"  "Някой, образно казано, му е дал отвертката, за да иде да разглобява техниката за подслушване".
 Шефът на отдел Радко Димитров от дирекцията СДОТО на МВР, която се занимава с подслушванията, се опитал с помощта на колеги да изтрие информация, като дори разглобили с отверка скъпата техника да търсят хард диск. След това той лично изтрил информация. Това заплита нова интрига, защото информация от изтрит хард диск може да бъде възстановена. Това показва и нивото на компетентност на служителите там. Прокуратурата може да възстанови данните, стига да се обърне към точните експерти.
Още нещо може да направи прокуратурата – може да получи данни от мобилните оператори за кои телефонни номера от МВР са направили искане да засекат къде е мостоположението им в момента, засечено от клетките на оператора. След оповестените резултати от проверката

Цветанов сне всякаква отговорност от себе си
Заяви, че проверката доказва, че той няма нищо общо. Оправда го и бившият премиер Борисов. Цветанов дори направи куриозно изявление:
Започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с бившия министър-председател Бойко Борисов не сме подложени на незаконно подслушване.
Поведението на Цветанов, който се изкарва невинен, показва и юридическа неграмотност, защото законът недвусмислено го държи отговорен:

Чл. 34а, ал. 1 т. 1 от Закона за СРС:
Контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи.
Чл. 37а от Закона за МВР гласи: Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” се ръководи от директор, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

За всички нарушения, разкрити от прокуратурата досега, без съмнение е отговорен вътрешният министър Цветанов. Той обаче въобще не може да осъзнае вината си

Изглежда нито образованието, нито манталитетът му позволяват да разбере в какво се състои нарушението.