сряда, 5 юни 2013 г.

Актуално

Ден 6-ти на протестите в Турция!

Поредна нощ на безредици в Турция - полицията използва и тази нощ сълзотворен газ и водни
оръдия, за да разпръсне хиляди демонстранти в Истанбул и Анкара.
Протестиращите направиха опит да щурмуват офисите на премиера Реджеп Таийп Ердоган в двата града, като пренебрегнаха нарежданията на силите на реда да се разпръснат.
Ожесточените сблъсъци между полицията и демонстранти в Истанбул, Анкара и Измир доведоха до много пострадали. Насилието от последните четири дни доведе до 1500 ранени в Истанбул и поне 700 в Анкара.
На петия ден от протестите турското правителство преминава към открити политически репресиии: арести на блогъри. Междувременно Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призовава кабинета "да уважава правата на политическите си опоненти". "Бъдещето на Турция принадлежи на народа на Турция и на никой друг. САЩ не претендират, че са безразлични към резултата", каза вицепрезидентът. Страните с отворени общества, политически системи и икономики, демократични институции и категоричен ангажимент към спазване на основните човешки права са тези, които ще процъфтяват и ще са най-силните държави на ХХI век, допълни той. Може би вятърът се обръща и властта на Ердоган вече не изглежда непоклатима.