сряда, 24 юли 2013 г.

Да управляваш на инат!

Блокада на парламента (обзор на нощта)

Близо девет часа трима министри, депутати, представители на синдикатите и на работодателските организации и журналисти не можеха да напуснат сградата на Народното събрания и останаха обсадени от протестиращи граждани. След края на заседанието в зала „Изток” обаче около 20.00 часа участниците в него не бяха пропуснати от служителите на НСО да напуснат сградата, заради блокадата от протестиращи в целия район около Народното събрание. Първоначално блокираните депутати, министри и журналисти смятаха, че ще останат кратък период от време докато полицията измисли начин да ги изведе от обсадената сграда на Народното събрание.

Час по-късно обаче журналистите бяха помолени да се отделят в клуба на народния
представител, като в кулоарите на парламента да останат само депутати. По този начин блокираните представители на медиите не можеха да разберат кога и как ще бъдат изведени самите те, както и депутатите и министрите. Към 22.00 часа беше направен неуспешен опит тримата министри и депутатите да напуснат сградата на парламента с автобус, чиито път обаче беше блокиран от протестиращите, които насядаха на земята пред автобуса. В този момент напрежението ескалира и протестиращите влязоха в пряк конфликт със служителите на МВР.

След като над половин час депутатите и тримата министри, прикрити в автобуса, останаха блокирани в района на храм-паметник „Св. Александър Невски” , полицаите решиха да върнат народните представители и министрите отново в сградата на парламента с оглед на тяхната безопасност.
Докато автобусът се опитваше да излезе от периметъра на Народното събрание депутатите и министрите бяха целени с камъни и яйца. Връщайки автобуса обратно в сградата на парламента отново останаха блокирани над сто души, сред които представители на кабинета „Орешарски”, народни представители, както и синдикалисти, работодатели и журналисти.

По-късно стана ясно, че народните представители от ГЕРБ не са се качили в автобуса и дори
определят този ход като неразумен. След неуспешния опит през следващите няколко часа нямаше яснота за блокираните хора в парламента относно това кога ще бъде направен втори опит за извеждане и по какъв начин. Единствената информация, която получаваха дори обсадените журналисти, бе от извънредните новинарски емисии.

При извънредната ситуация врати отвори и бюфетът на парламента, където веднага се наредиха големи опашки от министри, депутати, журналисти, синдикалисти и работодатели, които искат да си закупят храна и вода. През целият престой депутатите и министрите се въздържаха от коментари на ситуацията.
Малко след 03.00 часа поетапно започна и чаканото извеждане на обсадените министри, депутати, синдикалисти и работодатели. Тримата министри, както и по-голямата част от народните представители от БСП и ДПС, напуснаха парламента с коли на жандармерията.

Синдикалистите и работодателите излязоха спокойно през служебния вход на парламента. Последни от депутатите обсадената сградата на Народното събрание напуснаха депутатите от ГЕРБ, които дори направиха път на журналистите да излязат преди тях.

Около 4.30 часа сградата на парламента остана празна, след като близо девет часа в нея бяха обсъдени трима министри, депутати, журналисти и представители на работодателите и на синдикатите. Полицейското присъствие в района около сградата на парламента бе изключително засилено.